جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
 
۲
۵۳
شاخص های اقتصادی دوسال بعد از فتح الفتوح برجام!

گناه دلواپسان همین بود که این روزها را می دیدند

پنجشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۶ ساعت ۰۶:۰۱
کد مطلب: 583134
۷۰۰ روز پس از شروع برجام شاخص‌های اقتصادی نشان می‌دهد اهداف آن محقق نشده است/ سرمایه‌گذاری خارجی نرخ بیکاری، ضریب جینی و قیمت دلار حال و روز خوشی ندارند
گناه دلواپسان همین بود که این روزها را می دیدند
گروه سیاست جهان نيوز: دو سال از اجرای برجام گذشت اما وضعیت اقتصادی مردم آن‌گونه که تیم اقتصادی دولت وعده می‌دادند بهبود پیدا نکرده است. دولتمردان در روزهای نخست ورود به پاستور براین باور بودند که اگر مشکلات هسته‌ای ایران رفع و رجوع شود، اقتصاد نیز راه خود را پیدا خواهد کرد. بنابراین مشکل اصلی اقتصاد ایران را حل نشدن توافق هسته‌ای دانستند لذا تصمیم گرفتند ابتدا  مشکل هسته‌ای را حل کنند و بعد برای اقتصاد ایران تصمیم‌گیری و سیاستگذاری کنند. بر این اساس نیز وقتی در سال 93 از مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوری و تئوریسین اصلی اقتصادی دولت‌های یازدهم و دوازدهم در دانشکده اقتصاد دانشگاه شریف پرسیدم «برنامه اقتصادی دولت یازدهم چیست»، پاسخ داد: «حل بحران هسته‌ای مهم‌ترین مناقشه ایران در شرایط کنونی است. بدون حل مناقشات هسته‌ای، نمی‌توان به اقتصاد دست زد!»  بر همین اساس نیز دولت یازدهم تمام برنامه‌های اقتصادی خود را به حل بحران هسته‌ای و در ادامه ورود سرمایه‌گذار خارجی به ایران منوط کرد، موضوعی که با استناد به آمارهای جهانی نشان می‌دهد کاملا رنگ باخته است.
 
تیم اقتصادی دولت روحانی که جریان اقتصاددانان معتقد به بازار آزاد ازجمله مسعود نیلی و محمد نهاوندیان هدایت آن را برعهده دارند، معتقدند با حل بحران هسته‌ای و توافق با غرب به‌راحتی می‌توانند زمینه ورود خارجی‌ها را در اقتصاد ایران فراهم کنند. مصداق بارز این دیدگاه اظهارات محمد نهاوندیان در سخنرانی قبل از خطبه‌های نمازجمعه تهران بعد از برجام بود که وی در تریبون نمازجمعه به یک‌دفعه برجام را در راستای اقتصاد مقاومتی تعریف و اظهار کرد «اقتصاد مقاومتی یعنی مشارکت اقتصادی و سرمایه‌گذاری خارجی با کشورهای خارجی.» او تلویحا گفت بعد از برجام سرعت اجرای اقتصاد مقاومتی نیز افزایش یافته است؛ چراکه خارجی‌ها برای سرمایه‌گذاری به ایران خواهند آمد. وقتی آنها برای سرمایه‌گذاری به ایران می‌آیند، منفعت مشترک با ما خواهند داشت و دیگر در اثر تحریم‌ها و شرایط مشابه، مانند دفعات قبل کشور ما را ترک نخواهند کرد و این یعنی اقتصاد مقاومتی!
 
اما آنچه امروز مشاهده می‌شود هیچ‌یک از نظرات محمد نهاوندیان، یکی از تئوریسین‌های اقتصادی دولت روحانی را در عمل اثبات نمی‌کند. بیش از 700 روز از اجرای برجام گذشته است، اما روند سرمایه‌گذاری خارجی به‌عنوان یک شاخص بسیار مهم در اقتصاد (نشان‌دهنده روند تعاملی اقتصاد ایران با جهان) تقریبا نا امید‌کننده است. سرمایه‌گذاری خارجی که در اوج تحریم‌ها عددی معادل 4.6 میلیارد دلار بود دو سال بعد از اجرای برجام آن‌هم در حالی که به گفته دولتی‌ها بیش از 400 هیات خارجی به ایران آمدند با رقمی معادل 3/3 میلیارد دلار روبه‌رو شد تا پیش بینی نهاوندیان و نیلی درباره رابطه برجام و حل شدن معضلات اقتصادی کشورمحقق نشود.
 
 سرنوشت 337 هواپیما در هاله‌ای از ابهام
آنچه اکنون دو سال بعد از اجرای برجام، دولتی‌ها به آن افتخار می‌کنند خرید هواپیماهایی از بوئینگ، ایرباس و شرکت ART است؛ خریدهایی که همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و معلوم نیست چه  بر سر آن خواهد آمد. ایرلاین‌های ایران در قراردادها و توافقنامه‌های جداگانه با هواپیماسازهای بزرگ جهان بعد از برجام مذاکره و توافق خرید 348 فروند هواپیما را از آنها گرفته‌اند، اما اکنون فقط 11 فروند هواپیمای جدید آن هم سه ایرباس و هشت ATR وارد ایران شده و دیگر هواپیماها در صف انتظارند، بماند که اغلب این 348 فروند هواپیما متاسفانه از نوع ART است و کارشناسان فنی هوایی می‌دانند که این نوع هواپیماها کلاس بالایی نداشته و به‌عنوان اشانتیون به خریداران داده می‌شود!
 
  کلاهبرداری فاینانسی خارجی‌ها!
دیگر مزیتی که دولت برای برجام بعد از گذشت دو سال مطرح می‌کنند فاینانس‌های خارجی و باز شدن خطوط اعتباری آنها برای ایران است. برخی رسانه‌ها بعد از اجرای برجام هرچند ماه یک‌بار برای کاهش حجم انتقادهای اجتماعی از دولت فاینانسی جدید رو می‌کنند! فاینانس‌ها و خطوط اعتباری که از منظر اهل فن اقتصاد هیچ ارزشی نداشته و در صورت ادامه‌دار بودن آن، تبعات ناگواری برای اقتصاد ایران دارد. به‌راستی آیا حامیان برجام نمی‌دانند جذب فاینانس‌ها و خطوط اعتباری چه معایب و پیامدهای منفی برای اقتصاد ایران در بلندمدت دارد؟ آن‌هم با شرایط مذکور. (اقساط با نرخ بالای 24 درصد محاسبه شده و در صورت عدم پرداخت اقساط، جرایم عجیبی ازجمله ضبط سفارتخانه‌ها رخ خواهد داد)
 
آیا مدیران اقتصادی نمی‌دانند فاینانس یعنی بدهکار کردن آیندگان که هروقت جامعه از برجام ناامید می‌شود خبر بازگشایی یک فاینانس جدید از یک کشور اروپایی یا آسیایی را منتشر می‌کنند؟!
 
برای روشن شدن موضوع فقط به یک مورد اشاره می‌شود؛ در فاینانسی که اخیرا ایران با یک کشور اروپایی (موسسه) به امضا رسانده است قرار بر این شده تمام امور پیمانکاری و اجرایی ساخت پروژه‌های اقتصادی به‌وسیله مدیران آن موسسه (کشور) و از تجهیزات ساخت آن کشور استفاده شود. آیا این نوع جذب تامین منابع مالی می‌تواند به اقتصاد ایران کمک کند؟
 
  اغلب پروژه‌ها آغاز نشده است!
شواهد حاکی از آن است که قراردادهای ایران و کشورهای اروپایی بعد از برجام غالبا پروژه‌ها کار را آغاز نکرده‌اند! در این گزارش فقط به دو نمونه کوچک اشاره می‌شود.
 
در پروژه تولید خودروی پژو 2008 (ایران- فرانسه) هنوز کار تولید خودرو آغاز نشده است و آنچه در خیابان‌های تهران مشاهده می‌شود خودروهای 2008 وارداتی از فرانسه است. هنوز ایران‌خودرو در تکذیب این خبر واکنشی نشان نداده است.
 
همچنین قرارداد ایران و توتال نیز که زنگنه، وزیر نفت آن را بی‌نظیر و موفقیت بزرگ نفتی در صنعت نفت جمهوری اسلامی توصیف کرده است، فعلا به‌صورت رسمی آغاز نشده است.
 
 نقل و انتقال کماکان مانند سابق!
نقل و انتقال پول همچنان با مشکل مواجه است. هنوز بانک‌های خارجی بزرگ بعد از گذشت 700 روز با ما کار نمی‌کنند و نگرانند تا نکند از سوی آمریکا جریمه شوند. برجام که قرار بود مشکل آب خوردن ایرانی‌ها را هم حل کند، چرا نتوانسته مشکل روابط کارگزاری ایران با بانک‌های متوسط به بالا را با ایران حل کند؟
 
البته اوضاع وخیم‌تر از این چیزهاست. پدرام سلطانی، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی درباره وخیم بودن اوضاع نقل و انتقال پول بعد از برجام می‌گوید: «حتی الان با چین هم مشکل مراوده پولی داریم.» او می‌گوید: «این هفته سفری تجاری به چین داشتم. بیش از ١٢ سال است که با چینی‌ها تعاملات تجاری دارم و در این مدت مکررا به چین سفر داشته‌ام. این سفر اما متفاوت از تمام سفرهای قبلی بود. اولین تغییر را در فرودگاه شانگهای احساس کردم، هنگامی که گذرنامه خود را به پلیس گذرنامه چین دادم و او شروع کرد به پرس‌وجو درخصوص علت سفر من به چین، محل اقامتم و داشتن بلیت برگشت. در تمام این ١٢ سال به‌خاطر نداشتم که هنگام ورود به چین با چنین سوالاتی برخورد کرده باشم. در اولین جلسه کاری‌ام دریافتم که حساب‌های شرکت‌های ایرانی ثبت شده در چین یک‌به یک در بانک‌های چینی در حال بسته شدن است و موضوع برخلاف آنچه در اخبار ایران انعکاس یافته است، منحصر به دانشجویان و اشخاص حقیقی ایرانی نیست. حتی شرکت‌هایی که از ١٥-١٠ سال پیش در چین ثبت شده‌اند مشمول این رفتار جدید بانک‌های چینی شده‌اند. تجار ایرانی به کارمندان چینی خود متوسل شده‌اند و شرکت‌های جدیدی به نام آنان تاسیس می‌کنند و به امید امانتداری آنها، دارایی خود را به نام‌شان می‌زنند.
جالب است به تازگی شنیده‌ام دولت چین سرمایه‌گذاری شرکت‌های چینی در ایران را تقریبا ممنوع کرده است و به‌سختی مجوز سرمایه‌گذاری خارجی در ایران را صادر می‌کند.»همین روایت کوتاه نشان می‌دهد اوضاع چگونه است.
 
بدتر شدن برخی شاخص‌های کلان اقتصادی بعد از برجام
نگاهی به برخی آمارهای اقتصادی نشان می‌دهد اوضاع اقتصادی و برخی شاخص‌های آن نه‌تنها بعد از برجام بهبود نیافته که حتی بدتر نیز شده است. به‌عنوان مثال ضریب جینی که بیانگر شکاف طبقاتی در جامعه است در حالی که قبل از برجام 0.37 بود در پایان سال 95 از 0.40 نیز عبور کرده است و نشان از بدتر شدن وضعیت اقتصادی مردم کوچه و بازار دارد. نرخ بیکاری نیز که تا قبل از اجرای برجام در محدوده 10 درصد بود، بعد از اجرای برجام یعنی در پایان سال 95 به محدوده 12.4 درصد رسیده است! همچنین قیمت دلار که قبل از اجرای برجام در محدوده قیمتی 3200 تومان رفت و آمد داشت امروز بعد از گذشت برجام (دی‌ماه 96) به محدوده قیمتی 4400 تومان رسیده است. تراز تجاری نیز اوضاع مناسبی ندارد و بعد از چندین‌ماه مثبت شدن، امروز به منفی 6 میلیارد دلار رسیده است. با این اوصاف، سوال این است که آیا دستاوردهای اقتصادی برجام آنگونه که انتظار می‌رفت، توانسته مشکلات اقتصادی کشور و مردم را برطرف کند؟
منبع: فرهیختگان
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


امین
Iran, Islamic Republic of
سلام
لطفا لینک کانال سروش را در سایت قرار بدید تشکر
به تلگرام امیدی نداشته باشید و از پیامرسانهای ایرانی استفاده کنید ما مدتی است خانوادگی تلگرام را خذف اکانت کردیم و دیگرام هم دارن کم کم خذف میکنند.
Iran, Islamic Republic of
وقتی عوام جامعه قدرت تحلیل و درک مسایل رو نداشته باشند نتیجه اش میشه قراردادهای ننگین

درست عین زمان قاجاریه


ما با روحانی به عقب بازنگشتیم ولی نمیدونم چرا این سالها احساس زندگی در زمان قاجار بهم دست داده
Iran, Islamic Republic of
مردم با انتخاب مجدد روحانی به روشنی نظرشان را گفتنند و شماها باید
حداقل تا 1400صبر کنید اگه مردم از شما راضی بودن حتما دوباره بهتون رای میدن
Iran, Islamic Republic of
ما همه باهم هستیم
من به رئیسی رای دادم اما الان رئیس جمهور عزیز من روحانی است
و به قول رهبری که گفت من صادقانه مردم سالاری دینی رو قبول کردم
اما ادم خوب انتقاد، که زیر سوال بردن رای مردم نیست که؟؟؟
رای یعنی انتخاب نه دیکتاتوری و بستن دهان مردم


برادر انتقاد ازاد ازاد است
قابل توجه شما اغتشاش و فتنه حتی از نوع 88 هم محکوم است
Iran, Islamic Republic of
شما به رئیسی رای ندادید و یا اگر رای دادید از روی ناآگاهی بوده چونکه اگه میدونستید جناب روحانی برای بدست آوردن رای چکارا نکرد که یقینا اینجوری نمیگفتی.
جواد
Iran, Islamic Republic of
حق شما همین روحانی و امثال انهاست . امیدوارم اون قدر به اینها رای بدین تا بالاخره خودتون را در اثر مشکلات اقتصادی حلق اویز کنید
ایرونی
Iran, Islamic Republic of
والان همین مردم میگن که فریب خوردن
Iran, Islamic Republic of
کدوم مردم؟ رای مردم در صندوق رای معلوم میشود
Iran, Islamic Republic of
مردم یا رحمانی فضلی؟
Iran, Islamic Republic of
اگر برجام نبود الان چه وضعی داشتیم؟
Iran, Islamic Republic of
همین وضعی که الان داشتیم... فرقی نمی کرد، اون موقع تحریم ها به بهانه هسته ای بود الان به بهانه موشکی و حقوق بشر
Iran, Islamic Republic of
به احتمال زیاد آمریکا نمی توانست رژیم تحریم ها را حفظ کند (رجوع کنید به سخنان اوباما در مورد امکان ادامه داشتن تحریم ها)
حتما با وجود اهرم استراتژیکی مثل انرژی هسته ای الان قیمت نفت بالا تر یا خیلی بالا تر بود
فوقش مثل الان ارتباط بانکی برقرار نبود.
انرژی هسته ای رشد کرده بود و بر روی برنامه هایی مثل ترن الکتریکی پر سرعت (تقویت شدید احتمال عبور خط ترانزیت کالا-جاده ابریشم جدید-و شکستن بخشی از تحریم ارزی در نتیجه) و تولید حجم اقتصادی آب شیرین برای مناطق کم بارش کار می کردیم.
مطمئنا بدون برق هسته ای امکان اجرای چنین پروژه هایی نیست.
مطمئن باش به تخیلات روحانی مثل جنگ دچار نبودیم.
و اون دولتی که میخواست بدون برجام واقعا کار کنه باعث میشد امروز رونق اقتصادی داشته باشیم.
...
Iran, Islamic Republic of
اگر برجام نبود وضعمان بهتر بود حد اقل هسته ای به یک جایی رسیده بود ولی افسوس !!!
Canada
در مورد خودتان می تونید نظر بدید ولی اینکه بگید "مردم دارن تلگرام را حذف می کنند" اشتباهه.
شما از کجا می دونی آخه؟
مثل اصلاحطلب ها حرف می زنید که می گن مردم همه پشت ما هستند.

همه خودشون را وکیل وصی مردم می دونند
Iran, Islamic Republic of
بصیرت یعنی همین.دلواپسان جلوتر ازجامعه بودند اما افسوس صدایشان شنیده نشد اما با لجاجت برطبل رکود نواختند وامروز پشیمانی سودی ندارد
Iran, Islamic Republic of
موضوع این است که اگر برجام نبود الان وضع چطور بود. بدون تعصب اگر نگاه کنید و اوضاع سال 92 را به یاد بیارید یکی از کارکردهای برجام همین که اقتصادی که در سراشیبی سقوط بود لااقل از آن سقوط نجات داد و در آن نقطه ایستاد.
Iran, Islamic Republic of
من نمی دونم با توجه به سه برابر شدن نقدینگی از نود و دو به بعد و افزایش رکود و تورم و بدتر از ان عدم صداقت دولت در بیان میزان واقعی تورم به جامعه واقعا به اینکه دولت اقتصاد را از سقوط نجات داد اعتقاد دارید؟؟؟؟اگر چنین اعتقادی دارید شاید در ایران زندگی نمیکنید و شرایط را فقط بصورت خواندن امارهای اعلامی دنبال میکنید.......
Iran, Islamic Republic of
هم وطن گرامی باوربفرما اغلب ما تحت تاثیر رسانه ها وسخنان بعضی از افراد قرار می گیریم به نظر بنده اگر در انتخابات سال 92 واقع بینانه رای می داریم ومسئولین و ملت با هم متحد ومقاومت می کردیم تحریم ها بی اثر می شدو الان با سرفرازی هم انزژی هسته ای داشتیم هم وضع اقتصاد بهتر بود.درضمن اگر دقت کنیم امریکا در هر کشوری دخالت کرده نه تنها وضع بهتر نشده بلکه بدتر هم شده است نمونه آن عراق، افعانستان کشورهای امریکای جنوبی و اسیای میانه
Iran, Islamic Republic of
آیا الان بهتر از ما قبل سال ۹۲ است یه خورده انصاف هم خوبه الان رفتن با هند قرار داد واردات لکوموتیو بستن چرا چون نمی تونن پول نفت رو از هندی ها بگیرن و هزاران نمونه دیگه
Iran, Islamic Republic of
واقعا که رو نیست سنگ آذرین آتشفشانه
Iran, Islamic Republic of
رو شما دارین که خیال میکنین کل مردمین بابا مردم تفکر شمارو قبول ندارن چن بار بگن چجوری بگن؟
Iran, Islamic Republic of
اگه منظورت صرفا انتخاباته بعد از پایان ریاست جمهوری روحانی باز مردم به این سمت میان اون موقع ما بگیم مردم تفکرات شمارو قبول ندارن؟چه ملاک مسخره ای
United States
حاجی قرار به این تحلیل باشه که میگم اگه من رییس جمهور میشدم الان داشتیم با سوییس سر رفاه رقابت میکردیم. ملت نفهم نیستن. یه وقتی هست یکی تلاششو میکنه و نتیجه نمیگیره، یه وقتی هم اصلا تلاشی در کار نبوده که نتیجه ای حاصل بشه. این دولت چشم امیدش کدخدا بود غافل از این که کد خدا هم میگه تا جلوی نوچه ام خم نشی، پدرتو در میارم. حالا اگه دولت اندازه دلواپس ها هم سیاست حالیش نمیشد که اینو بفهمه، حالا هی بیا شما حلوا حلواشون کن. اگه دهنی از این ملت شیرین ششششد.
Iran, Islamic Republic of
...!
محمد
Iran, Islamic Republic of
بصیرت از نظر شما یعنی اینکه با تمام قوا از تفکرات احمدی نژاد حمایت کردن
Iran, Islamic Republic of
در دولت دکتر احمدی نژاد هم چرخ سانتریفیوژ میچرخید هم چرخ کارخانه ها و زندگی مردم اما حالا هیچکدام نمی چرخند !
Canada
" اعجاز " به معنای عاجز کردن و از پای در اوردن است . اقای دکتر روحانی و تیم هسته ای ایشان " برجام " نافرجام را اعجاز و یا در حد اعجاز معرفی میکنند و منتقدین و دلواپسان را بی سواد خطاب کرده و حواله به جهنم میدهند و... اری برجام یک اعجاز بزرگست " از طرف جریان فکری که شیطا ن بزرگ‌" را کدخدای عالم میدانند و ارتباط با کدخدا را شرط اصلاح اوضاع اقتصادی حتی بارش باران و ... میدانند .برجام از این نظر اعجاز است که فرعون قرن یعنی امریکای جنایتکار می خواهد حکومت ومردم ایران را به عجز و ناتوانی وارد و وادار کند .حداقل از طرف مردم قهرمان و مقاوم ایران اسلامی میتوان با صدای بلند و با صلابت گفت : " هیهات من الذله "
Iran, Islamic Republic of
تازه این بخشی از آثار " الی یوم القیامه" است. بی جهت که غربیها به کسی مدرک نمی دهند
محمدرضا سلامتی
Iran, Islamic Republic of
انزمانی که برخی ها در خیابانهای تهران می رقصیدند و در میان دختران می لویدند و هزار توامنی را با یک دلاری نشان می دادند امروز بیایند و بگند چی شد آن رقص و این شکست؟ اما می دونم آنقدر جاهلید که به جهل خودتان هم باور ندارید
هادی فروزنده
Iran, Islamic Republic of
امروز از برکت برجام نه راکتور هسته ای داریم و نه علمی که بتوان با آن معامله کرد چشم تیم شجاع! هسته ای و قهرمانان دیپلماسی روشن . عجب ملت ساده لوحی هستیم برخی از ما مردم
حامد بوزانی
Iran, Islamic Republic of
راستی برجامی ها هواپیماهای خریداری شده کجا رفتند آها رفته اند احتمالا برای گارانتی زیاد عجله نکن فردا پس فردا آنها را هم بدلیل هنر قهرمانان دیپلماسی مصادره می کنند که اگر حرف بزنیم هم محاکمه و محکوم می شیم!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iran, Islamic Republic of
اقای ... که پریروز با اعتماد بنفس کامل از نوع ماله طلایی پریروز چیزهای دیگری می گفت !!!!
مصطفی
Iran, Islamic Republic of
واقعا تاسف اوره! به هم مدال دادند مجسمه هم رو ساختند به هم گفتند امیر کبیر! مصدق! قوام!
کیا؟ اونایی که به غربیا به ریش حنای و پروفسوریشون خندیدند و بردند و خوردند! اونایی که صنعت ملی هسته ای رو ویران کردند و از رو هم نمیرند..
یک تار برادر زارعی که مردانه در مجلس گریست میرزه به صد تا ازن مدعی های بی هنر..
Iran, Islamic Republic of
مردم رضایت یا رضایتی خود از برجام را در انتخابات نشان دادند با ان همه بمباران تبلیغاتی اصولگرایان رای 24 میلیونی به روحانی نتیجه رضایت مردم از عملکرد روحانی ومخصوصا برجام بود.
Iran, Islamic Republic of
اکثریت نشان حقانیت نیست در صدر اسلام هم اکثریت با حق نبوده اند.کربلا زبان گویا است از برتری کیفیت برکمیت.
Iran, Islamic Republic of
درسته که اکثریت نشونه حقانیت نیست ولی امروز در همه دنیا اکثریت فرمول قابل قبولی می باشد واگر میخواهید در این دنیا حضور داشته باشید وحکومت کنید باید به آن گردن گذارید.
Iran, Islamic Republic of
همه خودشان را معیار حق میدانند ولی چه کسی راست میگوید و آیا اصلاً در سیاست چیزی به نام حق وجود دارد
Iran, Islamic Republic of
مثل اینکه یادتون رفته که هم جناب روحانی و هم معاون ایشان کاندیدا شده بودند که ضعفشونو پوشش بدن اگه عملکرد دولت یازدهم خوب بود نیازی به کاندیدا شدن معاونشون نبود بعدشم ماحصل مناظرات ایشون و معاونشون چی بود جز خفت و خواری...
Iran, Islamic Republic of
اگر 24 میلیون خفت و خواری است 16 میلیون که بدتر از آن است
Iran, Islamic Republic of
رای ۱۶میلیون متکی بر انتخاب آگاهانه است ولی رای شماها مبتنی بر هوچی گری
سرور
Iran, Islamic Republic of
رای 24 میلیونی هم متکی به رحمانی فضلی است!
United States
بعد اونوقت نظر شما در مورد وقایع 88 چیه دقیقاً؟ اون وقتم برنده 24 میلیون رای داشت.
در ضمن اگه ملت راضین مام حرفی نداریم. بالاخره همه چی آرومه، دلارم ارزونه، برجامم گل و بلبل.
Iran, Islamic Republic of
ظریف به کارهاش می خندد همان روز که ظریف با وزیر یهودی فرانسه روبوسی کرد و او اعتنائی نکرد ظریف باید دیگر مذاکره نمی کرد
Iran, Islamic Republic of
دلواپسان در دوسال گذشته همه توان خود را بکار بردند تابه مردم بقبولانند که برجام نتیجه ای نداشته ولی اکثریت مردم با هوشتر از انها بودند وهیچوقت تحت تاثیر این حرفها قرار نگرفتند ودر انتخابات نشان دادند که از برجام وبرجامیان حمایت می کنند.
Iran, Islamic Republic of
هدف اصلی برجام لغو تحریمهای ظالمانه و ایجاد گشایش اقتصادی و معیشتی برای مردم بود که محقق نشد.
Iran, Islamic Republic of
هیچ تحریمی پس از برجام که در ارتباط با مسائل پرونده هسته ای باشد نه در آمریکا و نه سازمان ملل و نه در اروپا تصویب نشده است. اگر تحریمی تصویب شده مربوط به مسائل غیر هسته ای مثل حقوق بشر و موشکی و ... بود ه است.
رامـــــــین
Iran, Islamic Republic of
عجب تفکری.اسم تحریم هر چی میخواد باشه صورت مسئله رو که پاک نمیکنه از فردا آمریکا به شما کدخداپرستان میگه اگه همجنسبازی و ازدواج با اسب و الاغو به رسمیت نشناسید تحریمتون میکنم اون موقع هم میگید این تحریما مربوط به هسته ای نیست مال یه چیز دیگست.شماها دیگه که هستید
رامــــــــین
Iran, Islamic Republic of
اگه تحریم به عناوین مختلف دیگه ای باشه بنظر شما صورت مسئله رو پاک میکنه؟از فردا میگن که همجنسبازی و هزار چیز مسخره رو به رسمیت نشناسید تحریمتون میکنیم اون موقع بازم میگید تحریم مربوط به هسته ای نبوده و در نتیجه برجام یک توافق عالیه؟؟؟؟؟؟
Iran, Islamic Republic of
قرار بود با برجام تحریم نباشد الآن برجام هست تحریم هم هست فقط قدرت و توان هسته ای ما نیست و این خسارت محض است .
Denmark
ا یرا ن عا مل بی ثبا تی نیست منا فع ا مپر یا لیزم را درمنطقه به خطر می ا ندا زد این راهمه جا مطرح کنید لابی صهیو نیز م که سا یت خبر ی یا هو و استعما ر اینترنتی قو قول و یو توب و کانا ل استعمار پیر بی بی سی را در ا ختیا ر دا رد حر فه ای عملیا ت جنگ دا خلی برا ی ایرا ن را مد یریت می کنند و غلا م حلقه به گو ششان پهلوی و رجو ی وبها ییت را بصو رت میمو ن استفا ده می کنند
مثل گو سفند ر فتا ر نکنید تلگرا م گو گو ل یا هو تله دیجیتا لی ا مپریالیز م است بع بع کار بشر نیست ولی شده است
Iran, Islamic Republic of
به ... ظریف را قهرمان برجام معرفی کرند
Iran, Islamic Republic of
برجام توسط مقامات اول کشور تائید شده و همانند قطعنامه 598برای ما عزیز و دارای احترام است
میلیارها دلار ازخسارت جنگی از کشور دشمن یعنی عراق هنوز واصل نشده و هنوز با این کشور متجاوز اتش بس هستیم
5استان کشور ما راتخریب کردندو هنوز یک دلار هم خسارت جنگی ندادند
چرا کسی پیگیر این قضیه نیست حال مقامات با دولت مردان عراق برادر هستند ولی هنوز ما مردم از مردم و دولت عراق نفرت و تنفر شدیدی داریم
خود شما هم می دانید اجرای برجام با توجه به دشمنی و کارشکنی آمریکا ( که اتفاقا با اصول گرایان در این قضیه اشتراک دارند ) زمان می خواهد همچنان که بعد از حدود20سال بندهای قطعنامه 598اجرا نشده است
مالک اشتر زمان یعنی دکتر ظریف زحمات خود را کشید و همه ار کان نظام هم از این برجام دفاع می کنند و آنرا تائیدکرده اتد
صابر
Iran, Islamic Republic of
حتی اگر یک آدم معمولی مذاکره میکرد غربی ها نمیتوانستند چنین توافقنامه خسارت باری را به ملت رشید ایران تحمیل نمایند وقتی دشمن متوجه شود که طرف مقابل تحت هر شرایطی نیازمند معامله ای است سعی میکند تا بصورت باورنکردنی امتیاز بگیرد و در مقابل تقریبا هیچ را وا گذار نماید.هرکس این توافقنامه را بخواند متوجه خسارات جبران نا پذیر ان می‌شود شاید اگر به طرف مقابل گفته میشدخودتان توافقنامه را بنویسید خیلی بدتر از این نمی شد .دولت چون در عرصه های مختلف عملکرد قابل دفاعی نداشت میخواست باتبلیغات گمراه کننده بر جام رادستاویز قرار دهد وناکار آمدی ها رامخفی نماید. متاسفانه نه تنها هیچکدام از ادعا های روحانی همچون لغو تمامی تحریمها در فردای اجرای برجام ، بازگشت اعتبار به گذرنامه ایرانی ، چرخیدن چرخ زندگی ،.رونق اقتصادی و...محقق نشد ، بلکه به بهانه های مختلف تحریمها اضافه شدو ...متاسفانه هنوز هم با عوامفریبی از برجام خسارت آفرین( و الوده به وطن فروشی وخیانت ) تبلیغ میشود.