شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 27 Apr 2024
 
۰

احیای دوباره رودخانه کشکان

شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۰۹
کد مطلب: 436196
رودخانه کشکان با استفاده از مدیریت صحیح مصرف دوباره احیا می‌شود.
به گزارش جهان به نقل از فارس، رودخانه کشکان که از قدیم‌الایام باعث رونق کشاورزی در مناطق اطراف خود بوده اکنون تبدیل به قبرستان آبزیانی شده که در آن زندگی می‌کردند.

این رودخانه با وسعت ۹۷۷۵,۶۶ کیلومتر مربع و طول ۳۰۰ کیلومتر بخش مهمی از سرشاخه‌های پرآب رودخانه کرخه را تشکیل می‌دهد.

با توجه به اینکه رودخانه کشکان حدود یک سوم خاک لرستان را در بر می‌گیرد و از شهرهای خرم‌آباد، کوهدشت، الشتر عبور می‌کند اما متاسفانه امسال این رودخانه به دلایل مختلفی به شدت کم‌آب و در اطراف همه اقشار جامعه از قبیل مسئولان و شهروندان به خصوص کشاورزان شده است.

* یکی از پرآب‌ترین رود لرستان در کما بسر می‌برد

رودخانه کشکان که زمانی جز سه رودخانه پرآب و سیل‌خیزترین رود لرستان و باعث نشاط و سرزندگی این مناطق بوده، اکنون چیزی جز یاس و ناامیدی در دل کشاورزان باقی نگذاشته است.

یک شهروند پلدختری درباره خشک شدن آب رودخانه کشکان و تاثیر این موضوع بر زندگی اهالی این منطقه گفت: با توجه به اینکه شغل بسیاری از اهالی این منطقه کشاورزی است، خشک‌شدن آب این رود موجب نگرانی همه ساکنان منطقه شده‌ است.

عباس زیودار که از خشک شدن محصولات کشاورزی اطراف رودخانه کشکان به دلیل کم‌آبی نگران بود، از مسئولان خواست که به رفع این مشکل بپردازند.

وی افزود: باید به جای کشت‌های آب‌دوست، محصولات دیگری کشت شود.

در ادامه حجت‌الاسلام و المسلمین محمد سوری امام جمعه پلدختر در برنامه سرزمین ما در شبکه یک سیما در این خصوص گفت: رودخانه کشکان شاهرگ کشاورزی پلدختر است و با خشک شدن آن، مردم منطقه که معیشت آنها کشاورزی است، بیکار می‌شوند.

وی احداث سد مخزنی، جمع‌آوری تلمبه‌های غیر‌مجاز و جلوگیری از کشت‌های آب‌‌دوست را مهم‌ترین راهکار‌ مقابله با خشک شدن رودخانه کشکان برشمرد.

مدیر کل محیط زیست لرستان در خصوص رفع بحران خشکیدگی رودخانه کشکان به خبرنگار فارس گفت: امسال برای اولین بار در طول تاریخ حیات رودخانه کشکان، این رود در بعضی از نقاط اطراف < font="">پلدختر<> به طور کامل خشک شده است.

مهرداد فتحی بیرانوند عامل اصلی خشک شدن رودخانه کشکان را خشکسالی‌های اخیر، کاهش بارندگی و تغییر رژیم اقلیمی دانست و افزود: براساس خروجی آنالیزها و مطالعات انجام گرفته، استان لرستان در دراز مدت بیش از ۹۸ درصد کاهش بارندگی داشته است که به دنبال این خشکسالی‌ها، خشکیدگی آب رودخانه‎ها را داشته‌ایم.

* عدم مدیریت در برداشت و مصرف آب، عامل خشکی رودخانه کشکان شد

وی از عدم مدیریت در برداشت و مصرف آب به عنوان دومین عامل خشکیدگی آب رودخانه کشکان یاد کرد و اظهار داشت: متاسفانه در حوزه برداشت آب، بیش از هزار دستگاه موتور آبی غیر مجاز مشغول برداشت به صورت غیر مجاز از این رودخانه هستند که برداشت‌های بی‌رویه یکی از مهم‌ترین عوامل خشک شدن رودخانه کشکان است.

مدیر کل محیط زیست لرستان در ادامه گفت: متاسفانه هیچ نظارتی بر میزان مجوز برداشت آب توسط موتور پمپ‌های مجاز صورت نمی‌پذیرد.

فتحی بیان کرد: بحث ضعف در مصرف آب نیز از عوامل دیگر خشک شدن آب رودخانه کشکان است، از آنجایی که این خشکسالی‌ها مربوط به امسال و سال گذشته نبوده و طبق آمار در سنوات اخیر نیز ما مرتب با کاهش آب‌ پایه رودخانه کشکان روبرو بوده‌ایم، لذا اگر در همان زمان، متناسب با وضعیت برنامه، سیاست‌های کاشت را در اراضی کشاورزی که در اطراف رودخانه کشکان است، تغییر می‌دادیم، اکنون این رود به این وضعیت دچار نمی‌شد.

وی ادامه داد: اکنون ما شاهد کشت برنج در منطقه ویسیان و شاهد کشت صدها هکتار محصولات هندوانه و طالبی در اطراف رودخانه کشکان و شاهد آبیاری غرقابی درختان در منطقه زیودار و بن‌لار هستیم.

* احیای دوباره رودخانه کشکان در گروه مدیریت مصرف است

مدیر کل محیط زیست لرستان از افزایش بی‌رویه مساحت انواع کشت در اطراف رودخانه کشکان خبر داد و تاکید کرد: ما نیازمند به سیاست‌های آبیاری تحت فشار و اجرای سیستم‌های نوین آبیاری برای بالا بردن بهره‌وری آب کشاورزی در این منطقه هستیم.

فتحی احیای دوباره رودخانه کشکان را در گروه مدیریت مصرف دانست و افزود: اگر آبیاری به درستی انجام شود، حداقل ما مجددا شاهد احیای اولیه رودخانه کشکان هستیم.

وی خاطر نشان کرد: خشک شدن رودخانه کشکان باعث تلف شدن میلیون‌ها آبزی شده است که این بزرگترین فاجعه زیست‌محیطی در استان لرستان به واسطه خشکیدگی رودخانه کشکان به وجود آمده است.

این مقام مسئول اظهار امیدواری کرد و گفت: امیدواریم این موضوع آخرین چالش و فاجعه زیست‌محیطی در استان لرستان باشد و از این به بعد شاهد این قبیل مشکلات نباشیم.

مدیر کل محیط زیست لرستان در پایان با توجه به اینکه اکثر رودخانه‌های لرستان از قبیل کشکان و سیمره با کم‌آبی شدید مواجه هستند از مسئولان خواست که با همت و یک برنامه‌ریزی و سیاست درست مانع خشک شدن رودخانه کشکان و سایر رودخانه‌های استان شوند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *