محمدرضا پهلوی در کتاب «پاسخ به تاریخ» میگوید من راضی به نخست وزیری علی امینی نبودم؛ سفیر آمریکا آمد گفت که پنتاگون میخواهد علی امینی نخست وزیر شود و من با اکراه فرمان نخست وزیری علی امینی را صادر کردم.
گروه جامعه جهان نیوز: یکی از اتفاقات شگفت زمامداری پهلوی دوم نخستوزیری علی امینی در دهه 1340 شمسی است. انتخاب امینی به نخست وزیری در سالهایی که محمدرضا پهلوی پس از کودتای ۲۸ مرداد قدرت حاکمیت و اقتدار را مجددا به سلطنت و دربار بازگردانده بود، امری غیر طبیعی به نظر میآید. چراکه امینی از یکسو از بازماندگان قاجار بود و از سویی دیگر به قانون اساسی مشروطه وفادار بود و از سیاسیونی بود که اعتقاد داشت شاه باید سلطنت نماید و امور اجرایی را بر اساس قانون اساسی به نخستوزیر و پارلمان واگذارکند.
محمدرضا پهلوی در کتاب «پاسخ به تاریخ» میگوید من راضی به نخست وزیری علی امینی نبودم؛ سفیر آمریکا آمد گفت که پنتاگون میخواهد علی امینی نخست وزیر شود و من با اکراه فرمان نخست وزیری علی امینی را صادر کردم.
امینی در طول نخست وزیری یکساله خود تلاش کرد تا اختیارات شاه را کاهش دهد و کشور را به سمت و سویی دیگر ببرد و رسیدگی به امور مملکت را بر عهده دولت بگذارد، امری که شاه تلاش می کرد به هیچ وجه تن به آن ندهد. لذا امینی در راه انجام اقدامات مورد نظر خود توفیق چندانی نیافت و کوششهای او در کاهش نقش شاه در اداره امور کشور که از حمایت بخشی از هیات حاکمه ایالات متحده نیز برخوردار بود خیلی زود با مقاومت و مخالفت محمدرضا شاه پهلوی مواجه شد.
علی امینی پس از نخستوزیری
دوران ۱۴ماهه صدارت امینی، دوران تقابل دولت و دربار است و چهار ماه پایانی دولت امینی زیر سایه جنگی نامحسوس اما فرسایشی میان او و شاه طی شد، چنانکه بر اساس اسنادی که بعدها از ساواک به دست آمد، شاه در سفری که به آمریکا داشت مذاکراتی را با مسئولان سیاست خارجی ایالات متحده انجام داد تا موقعیت دولت امینی را از جهت حمایت طرف آمریکایی تضعیف و متزلزل کند.
هرچند امینی با شعارهای پر طمطراق و جذابی روی کار آمد امادر نهایت این دربار و شخص شاه است که پیروز میدان میشود و امینی پس از ۱۴ ماه نخستوزیری ادامه کار را ناممکن میداند و از مقام نخست وزیری کناره گیری میکند و شاه به یکه تاز عرصه قدرت سیاسی در ایران تبدیل میشود.
امینی پس از کنار رفتن از نخستوزیری به دلیل عدم اعتماد شاه مدتها از صحنه سیاسی دور بود، تا اینکه در سال ۱۳۵۷ چند ماه پیش از سقوط حاکمیت پهلوی، محمدرضا شاه جهت رهایی از بحران سیاسی و جلوگیری از انقلاب مردمی، بار دیگر به سراغ امینی رفت و با او وارد مذاکره شد تا شاید او بتواند نسخهای برای بهبود اوضاع بپیچد، اما او این پیشنهاد نخست وزیری شاه را نپذیرفت و قبل از پیروزی انقلاب به اروپا رفت.
بعضی ها چرا ندانسته و تاریخ نخوانده امروز از شاه دارند قهرمان می سازند،کله در اون دوران قیمت اجناس ارزان بود ولی اکثر مردم پولی نداشتند بجز افراد که یا ارتشی بودند ویا دولتی .