سه شنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 30 Apr 2024
 
۰

درباره رمان علمی-تخیلی بازی با مرگ نوشته علی دلشاد تهرانی

چهارشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۲۰
کد مطلب: 757199
درباره رمان علمی-تخیلی بازی با مرگ
بی‌شک خواندن رمان یکی از سرگرمی‌های هر فرد علاقمند به مطالعه است که او را در فضای خیال‌انگیز خودش غرق می‌کند.

رمان‌ها از هر نوعی که باشند، همواره مخاطبان خاص خود را دارند؛ اما در این میان، رمان‌هایی که آدمی را از دنیای واقعی‌اش دور می‌کنند و به دنیایی دیگر می‌برند که بعد فضا و زمان در آنجا بی‌معنی خواهد بود، طرفداران خاص خود را داشته و دارند.

 منظور رمان‌هایی هستند که چاشنی خیال‌پردازی در آنها قوی بوده و نویسنده قادر است مرغ خیالش را تا هر کجا که می‌خواهد، پرواز دهد... بله، رمان‌های تخیلی!

در طبقه‌بندی رمان، رمان‌هایی نیز هستند که پایه و اساس علمی و اثبات‌شده داشته اما این تصورات نویسنده است که نتایج علمی را درهم شکسته و چیزی را خلق می‌کند که بعضا ورای تصور ماست!

رمان "بازی با مرگ" نوشته علی دلشاد تهرانی، از همین دسته رمان‌ها است که متبحرانه با قوه خیال‌پردازی خواننده روبرو می‌شود و او را به دنیای تصورات خود می‌برد.

علی دلشاد تهرانی را بیشتر بشناسیم!
او زاده‌ی سال 1363 در تهران است و تحصیلات آکادمیک خود را ابتدا در رشته آمار و سپس، در رشته مدیریت اجرایی (MBA) ادامه داد. مهارت وی در برنامه‌نویسی نرم‌افزار و ارائه‌ی ایده‌های خلاقانه، سبب شد تا موفقیت‌های چشم‌گیری در زندگی کاری‌اش بدست آورد. علی دلشاد تهرانی در حال حاضر، مدیریت یک شرکت نرم‌افزاری و چندین استارتاپ را به عهده دارد که از آن جمله می‌توان به سامانه پیام کوتاه فراپیامک، نرم افزار جامع خرید از پت شاپ های آنلاین با نام پتیا و سایت ساز و فروشگاه ساز رایو را نام برد.

اولین تجربه نگارش وی، کتابی با نام "مدار شمالگان" بود که نوعی سفرنامه محسوب می‌شود و حاوی روایاتی از سفر او به کشورهای اسکاندیناوی و فرهنگ بالای مردمان این منطقه است. دومین و متفاوت‌ترین کارش با نام "بازی با مرگ" در سال 1398 منتشر شد که با استقبال خوبی روبرو گردید.

جالب است بدانید که علی دلشاد تا سن 35 سالگی دست به قلم نبرده بود و تجربه‌ی نویسندگی به صورت حرفه‌ای نداشت اما در رمان بازی با مرگ که با شیوه‌ای خاصی که نام آن را تودرتو نویسی (Recursive) گذاشته و ابداع خود اوست، نشان داد که شروعی قوی و طوفانی دارد؛ شیوه تودرتو نویسی که از برنامه‌نویسی الهام گرفته شده، تا به حال به این شکل که در کتاب بازی با مرگ می‌بینیم، عمومیت نداشته است.

تحلیلی بر کتاب بازی با مرگ
عنصر زمان در کتاب بازی با مرگ سیال و جاری و مداما بین گذشته و حال در حرکت است. در تمام داستان، زاویه دید، اول شخص است و بین شخصیت‌ها تغییر می‌یابد.

نحوه نگارش کتاب به گونه‌ایست که خواننده را مجذوب خود کرده و عطش به انتها رساندن کتاب را هر لحظه در وی بیشتر می‌کند. به نحوی که در انتها، درمی‌یابد تمامی حدسیات و فرضیاتش برای اتمام داستان، اشتباه بوده و با پایانی میخکوب‌کننده روبرو می‌گردد.

محتوای علمی کتاب بر پایه تجربه‌ی افرادی است که در برهه‌ای از زندگی خود، کما یا اغما (کاهش شدید سطح هوشیاری) را تجربه کرده‌اند. اما این عنصر خیال است که به افکار نویسنده پر و بال داده و آن را به جایی می‌برد که بشر کنونی هیچ آگاهی از آن ندارد و اکنون فقط و فقط، می‌توانیم آن را خیال‌پردازی بنامیم.

داستان کتاب درباره یک دکتر بیهوشی است که کما را تجربه می‌کند و دربیابد ارتباطاتی که در زمان بیهوشی دارد، با فردی است که وجود خارجی داشته و از قضا، این اتفاقات وجه مشترکشان است...همه این‌ها را پس از خروج از کما متوجه می‌شود؛ اما چالش اصلی داستان که با عنصر خیال درآمیخته، دنیایی است که دکتر داستان ما، در مدت زمان بیهوشی در آنجا به سر می‌برد!

انگار که فرد پس از رفتن به کما، در بعد دیگری از زمان حضور می‌یابد و در یک "غیر همزمانی" (به قول نویسنده) مسائلی را تجربه می‌کنند که با سایر افرادی که به کما رفته‌اند، مشترک است.

در بخشی از کتاب شاهد این هستیم که نویسنده، از زبان یکی از کاراکترهای داستان (آلیس)، درباره زندگی کردن در لحظه‌ یا carpe diem صحبت می‌کند و این بخش از کتاب را می‌توان به نوعی متاثر از سبک زندگی نویسنده دانست (البته کسانی که او را می‌شناسند، این ادعا را تائید کرده‌اند).

 
نقد کتاب بازی با مرگ
اگرچه این کتاب در حیطه کتابهای علمی-تخیلی دسته‌بندی می‌شود، اما با نمونه کار قبلی نویسنده قدری متفاوت است و این پرش ژانر، دو فرضیه را در ذهن تداعی می‌کند: اول این که نویسنده هنوز راه خود را پیدا نکرده و در پی یافتن ژانر موردعلاقه خود است. دوم اینکه نویسنده آنقدر توانمند است که قادر خواهد بود تا دانش و بینش خود را در ژانرها و موضوعات گوناگون به رخ خواننده بکشد و اتفاقا در همه‌ی آنها نیز موفق عمل کند.

اما نقد کتاب...

عنصر پرداختن به جزئیات در این کتاب به مقدار نیاز استفاده شده و به گونه‌ای نیست که حوصله خواننده را سر ببرد یا او را از به انتها رساندن کتاب، باز دارد.

اما به نظر می‌رسد که بهتر بود موضوع همزمانی یا حضور در جهان‌های موازی کمی بیشتر بسط پیدا می‌کرد و حال و هوای داستان را رمزآلودتر می‌نمود.

هر چه که هست، جذابیت و هیجان کتاب قابل کتمان نیست و نشان از پیچیدگی ذهن آدمی و وسط بی‌پایان علم دارد.

راه‌های خریداری کتاب بازی با مرگ


کتاب بازی با مرگ ابتدا به زبان انگلیسی و با هدف حضور در بازار کتاب جهانی نوشته شده بود که بعدا به زبان فارسی، روسی و ترکی برگردان شد. هم اکنون این کتاب در وبسایت آمازون به زبان انگلیسی موجود است.

علاقمندان به شنیدن نسخه صوتی کتاب می‌توانند آن را از وبسایت طاقچه تهیه کنند. همچنین، جهت تهیه نسخه چاپی، امکان سفارش آن از طریق وبسایت شخصی علی دلشاد تهرانی موجود است.

خریداری نسخه دیجیتال نیز از طریق وبسایت کتابراه میسر می‌باشد.
برچسب ها: رپورتاژ
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *