دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 29 Apr 2024
 
۹
۵۸
گفتگوی جهان نیوز با عباسی‌ولدی درباره سیاست جمعیتی؛

پول، انگیزه انسان را برای فرزند بیشتر زیاد نمی‌کند

اشتغال مادران منجر به تعداد فرزندان کمتر می شود
جمعه ۱۰ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۲۳:۱۲
کد مطلب: 322705
ما در نوع نگاه دینی به زندگی خدا را همه کاره می‌دانیم و خودمان را هیچ کاره. یک کار بیش‌تر برای خودمان سراغ نداریم و آن هم بندگی است. رزق در نگاه دینی به عهدۀ ما نیست. رزق ما در دست خدا است و او است که رزق را تنگ می‌کند و وسعت می‌دهد.
پول، انگیزه انسان را برای فرزند بیشتر زیاد نمی‌کند
جهان نيوز - گروه جامعه: همایش ملی "تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه" روز پنجشنبه نهم آبان ماه در موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی قم برگزار شد. حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به این همایش ضمن هشدار نسبت به خطرات پیری جمعیت کشور، بر ضرورت کار عمیق و علمی و فرهنگ سازی برای اقناع نخبگان تاکید و تصریح کردند: بنده همچنان معتقدم کشور ما کشور هفتاد و پنج میلیونی نیست، کشور ما کشور صد و پنجاه میلیونی [است].

حجت الاسلام "محسن عباسی ولدی" از فضلای حوزه و از کارشناسان خبره حوزه تعلیم و تربیت و همچنین جمعیت هستند. او از سال ۱۳۸۸ فعاليت خود را با رسانه ملي با حضور در برنامه پرسمان خانواده راديو معارف آغاز كرد. وی که صاحب تالیفات فراوانی در زمینه های مذهبی، فرهنگی و اجتماعی است، نظرات شنیدنی درباره سیاست های کاهش و افزایش جمعیت دارد. به همین مناسبت با وی در خصوص سیاست های جمعیتی کشور در طی سالیان اخیر و همچنین نظرات رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد افزایش جمعیت به گفتگو نشستیم.

مشروح گفتگوی جهان نيوز با حجت الاسلام عباسی ولدی به شرح زیر است:

به عنوان اولین سؤال بهتر است بپرسیم اصلا چطور شد که شما در رادیو معارف وارد بحث کنترل جمعیت شدید؟
بسم الله الرحمن الرحیم
مقام معظم رهبری از 3 سال قبل پشت سر هم در دیدارهایی که با مسئولین در ماه مبارک رمضان داشتند به صورت جدی تأکید داشتند سیاست های کنترلی جمعیت اگر بنا است در جامعۀ ما پیاده شود باید پس از رسیدن جمعیت کشور به 150 میلیون باشد. همچنین ایشان تصریح کردند به اینکه باید از این حالت یکی دو تا بچه بیرون بیاییم. ما طلبه ها و همچنین اهالی رسانه به عنوان کسانی که باید آن سیاست های راهبردی و ایده آل کلی فرهنگی و اجتماعی جامعه را نشان بدهیم، خودمان موظفیم اول این کار را بکنیم.

من معتقدم كه كشور ما با امكاناتى كه دارد، مي تواند صد و پنجاه ميليون نفر جمعيت داشته باشد. من معتقد به كثرت جمعيتم. هر اقدام و تدبيرى كه مي خواهد براى متوقف كردن رشد جمعيت انجام بگيرد، بعد از صد و پنجاه ميليون انجام بگيرد! 

چرا طلبه ها و اهالی رسانه را پیش قدم های این حرکت می دانید؟
خود حضرت آقا بر اینکه اهل منبر و رسانه ها باید در این مسئله کار کنند، تأکید داشتند. ایشان در این باره می‌فرمایند:
اين مسئله‌ى افزايش نسل و اينها جزو مباحث مهمى است كه واقعاً همه‌ى مسئولين كشور - نه فقط مسئولين ادارى - روحانيون، كسانى كه منبرهاى تبليغى دارند، بايد در جامعه درباره‌ى آن فرهنگ‌سازى كنند؛ از اين حالتى كه امروز وجود دارد - يك بچه، دو بچه - بايد كشور را خارج كنند. رقم صد و پنجاه ميليون و دويست ميليون را اول امام گفتند - و درست هم هست - ما بايد به آن رقمها برسيم. 

به نظر شما با وجود این تأکیدات رهبری اتفاق مهمی در جامعه افتاده است؟
متاسفانه نه! تقریباً بعد از توصیه های ایشان اتفاق خاصی در صحنه تبلیغی جامعه نیفتاد، یعنی بعد از آن 3 سال، الآن شاید به جز تک برنامه هایی که در رسانه ها به مسئله جمعیت می پردازند،  اتفاق خاصی نمی بینیم. رسانه وظیفه اش فضاسازی رسانه ای و تبدیل ایده ها به گفتمان است. لازمه گفتمان سازی در کار رسانه واقعا یک سیاست کاملا تعریف شده و منسجم است که بتواند یک مقوله را تبدیل به گفتمان کند. به عنوان مثال، در مسأله انتخابات واقعا اگر رسانه در ایران فعال نباشد، انتخابات تبدیل به گفتمان  جامعه نمی شود. تبدیل به دغدغه مردم نمی شود. حداقل بسیاری از مردم آن انگیزه ای را که باید برای حضور در انتخابات داشته باشند، پیدا نمی کنند. رسانه در چند مقطع قبل از اینکه انتخابات شروع بشود، با آن ایده ها و با تکنیک های رسانه ای  وارد معرکه می شود، به همین علت مقام معظم رهبری در قصه انتخابات احسنت و آفرین را به رسانه ها گفتند اما در بحث کنترل جمعیت نه!

چرا در مسألۀ کنترل جمعیت این اتفاق نمی‌افتد؟
در بحث کنترل جمعیت برنامه‌های منسجم و تعریف شده‌ای مثل بحث انتخابات نداریم. البته بنده شنیده ام که چیزهایی بخشنامه شده ولی خروجی اش بعد از 3 سال چیز خاصی نبوده.

بحث را از یک زاویۀ دیگر ادامه بدهیم. به طور کلی چرا باید دغدغه افزایش جمعیت برای ما به دغدغه ای بزرگ تبدیل شود؟حالا مگر جمعیت کمتر بشود چه می شود؟
اینجا با دو نکته مواجه ایم، نکته اول دستور و سیاستی است که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده، نکته دوم اینکه واقعاً از نگاه جمعیت شناسی، جمعیت ایران دارد به سمتی می‌رود که اگر همین طور ادامه پیدا کند ما بعد از چند وقت گرفتار دو اتفاق ناگوار در جامعه می‌شویم. اتفاق اول سالمندی جامعه است که در دنیای امروز جمعیت شناسان و اندیشمندان در حوزه‌های مختلف، همه اذعان دارند که یکی از خطراتی که میتواند جامعه را تهدید کند سالمندی در جامعه است. سالمند شدن جامعه یعنی زیاد شدن مصرف کننده ها و کم شدن تولید کننده ها. طبیعی است که وقتی نیروی مولد قوی جامعه ای کم شود، نیروی مصرف کننده زیاد می شود، نیاز به توضیح نیست که چه اتفاقی در این جامعه می افتد. یکی از این اتفاق ها این است که پایه های اقتصادی جامعه به شدت متزلزل می شود.

اتفاق دوم هم که در پی اتفاق اول می‌آید کاهش جمعیت است. کاهش جمعیت در کشوری با وسعت ما ناامنی تولید می‌کند. شما اگر خانه‌ای داشته باشید به وسعت دوهزار متر؛ اما در این خانه فقط دو نفر زندگی کنند، چگونه می توانید از خانۀ خود مراقبت ‌کنید؟ حال اگر یکی از دو این نفر پیر باشد، ضریب امنیتی خانۀ شما چه اندازه پایین می‌آید؟ حالا دور خانۀ شما را دشمنان شما اشغال کرده باشند، چه بلایی سر ضریب امنیتی شما می‌آید؟

ظاهرا برنامۀ شما تنها برنامه‌ای است که به صورت مستقیم، در حدود هفده برنامه البته تا امروز، با هدف قرار دادن مخاطب خانواده به این موضوع پرداخته است. در این مدت حتما تجربیات زیادی در این زمینه کسب کرده‌ و مشکلات این راه را هم شناخته‌اید. اصلی‌ترین مشکلات شما بر سر راه گفتمان سازی بحث افزایش جمعیت چیست؟
اصلی‌ترین مشکل ما در بحث کنترل جمعیت باورهای اشتباهی است که  بیش از 20 سال به مردم تزریق کردیم. تزریق این باورها به مردم جمعیت کمتر را تبدیل به یک ارزش و یک گفتمان کرد. الان واقعاً کسی که بچه کمتری دارد، احساس می کند از فرهنگ بالاتری برخوردار است و کسی که بچه بیشتری دارد احساس می کند که نسبت به دیگران فرهنگ پایین تری دارد. 

چه شد که این بحث «فرزند کمتر، زندگی بهتر» گفتمان غالب جامعه شد؟
در اصل ما توسط رسانه این کار را کردیم و بچۀ کمتر را تبدیل به ارزش کردیم. نمی خواهم بگویم فقط رسانه، اما رسانه نقش بسیار بسزایی داشته. ما مقصران زیادی در این زمینه داشتیم که هر کس در جای خودش  اشتباهی مرتکب شده ولی من نقش ویژه ای برای رسانه قائلم. این موضوع باعث شد که ما بحث کنترل جمعیت را در رسانه در رادیو معارف شروع کنیم. البته اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم، باید بگوییم ورود حوزۀ علمیه به بحث کنترل جمعیت، جنبۀ ارزشی شدن کاهش جمعیت را زیادتر کرد. در اصل سه رویکرد عمده در حوزۀ علمیه نسبت به این بحث وجود داشت. برخی تمام قد از بحث کنترل جمعیت دفاع کردند. عده ای هم ترجیح دادند سکوت کنند. این دو دسته، اکثر قریب به اتفاق حوزۀ علمیه را تشکیل می‌داد. مردم از سکوت دستۀ دوم هم برداشت تأیید یا حداقل عدم مخالفت داشتند. عدۀ بسیار اندکی هم بر طبل مخالفت کوبیدند که صدایشان آن قدرها بلند نبود که به گوش همۀ مردم برسد.

شیوه ورود شما به این بحث چطور بوده؟ چطور بحث کنترل جمعیت را مطرح کردید؟
 ما باید از مسائلی مثل سبک زندگی شروع می‌کردیم، چون کنترل جمعیت نتیجۀ تغییر سبک زندگی است. به صورت طبیعی در دوره مدرنیته زندگی ها بر اساس سبک زندگی تمدن غربی مدیریت می شود. این سبک زندگی  یکسری لوازم دارد که یکی از لوازمش هم فرزند کمتر است. کشور های خیلی پیشرفته، مثل سوئد، الان مجبورند جمعیت مهاجر بسیاری در خودشان بپذیرند، به خاطر اینکه نیروی کارشان کم شده است. جالب است که سیاست های تشویقی هم در این کشورها آن طور که باید جواب نمی دهد. خیلی از کشورهای اروپایی  دیگر هم نتوانستند این کار را بکنند، چرا؟ چون سبک زندگی شان عوض شده. در زندگی جدید رفاه، حرف اول را می زند، پول حرف اول را می زند، لذت حرف اول را می زند. در این سبک زندگی شما هر قدر راحت تر زندگی کنید، موفق تر محسوب می شوید. پس باید زحمت بکشی تا راحت زندگی کنی! هرمانعی هم سر راهت بود باید کنار بزنی.

دربارۀ ربط میان سبک زندگی غربی و فرزند کمتر کمی بیشتر توضیح دهید.
در این نوع سبک زندگی جدید شما بین دو مسأله متضاد گیر می کنید. یکی غریزه پدر و مادر شدن است که تو را تشویق می کند به اینکه پدر یا مادر بشوی. همه شاهدیم وقتی که امکان بارداری همسر وجود ندارد، چه هزینه های هنگفتی صرف می شود تا این اتفاق بیافتد. چرا؟چون همه ی ما غریزه مادر شدن و پدر شدن داریم. دست خودمان هم نیست، اکتسابی هم نیست. در مقابل، مسأله دیگری وجود دارد و آن رفاه طلبی و راحت طلبی است. بر اساس تعریفی که از حد و حدود رفاه طلبی در سبک زندگی غربی وجود دارد بچه دار شدن با رفاه در تضاد است! غریزه به ما می گوید باید بچه دار شوی، اما نوع نگاه ما به زندگی، چه می گوید؟ می گوید بچه دار نشو! از نظر غربی ها باید آشتی کنانی بین این قضیه و سبک زندگی برقرار بشود. آن آشتی کنان این چنین است که درست است که حتی یک بچه هم برای تو زحمت دارد، اما نه به اندازه ای که تو به کلی از رفاه و لذت و راحت طلبی دور بشوی. پس میان غریزۀ پدری یا مادری با تجویز تک فرزندی می‌توان آشتی کنانی برقرار کرد. متأسفانه الآن در ایران هم این اتفاق افتاده.

یعنی ایرانی ها هم به سمت تک فرزندی رفته‌اند؟
بهتر است با نگاه به آمار این سؤال را جواب بدهیم. نرخ باروری ما در دهه60، 6.4 بوده و الان در دهه90 حدود 1.6، یعنی به ازای هر زن در سن باروری ، ما در دهه 60 ، 6.4 بچه داشتیم الآن که دهه 90 هستیم به ازای هر زن 1.6 بچه داریم. این نشان می دهد که جامعه ایرانی به سمت تک فرزندی می رود. نرخ موالید 1.6، یعنی زیر حد جانشینی که بعدا توضیح خواهم داد. هرچقدر هم پیش می رویم می بینیم که گرایش مردم هم به فرزندآوری کم می شود با هر جمعیت شناسی صحبت بکنید، می گوید در جامعه ما تک فرزندی یک تهدید بسیار جدی است. حتی در کشوری مثل چین از سیاست تک فرزندی دست برداشته اند، با اینکه بیش از 1میلیارد جمعیت دارند. حالا در جامعه ما با امکانات آن زمان حضرت امام معتقد به جمعیت 150 تا 200 میلیونی بودند.این نظر تازه در موقعی است که منابع نفتی و گازی کشورمان به این اندازه کشف نشده بود. توانمندی‌هایمان هم در استفاده از منابع طبیعی این اندازه زیاد نشده بود. کشوری به شدت وارد کننده بودیم و در انرژی هسته ای صفر بودیم. خیلی چیزها را نداشتیم اما آن موقع حضرت امام معتقد به 150-200 میلیون جمعیت بودند.

جمعیت شناسان می‌گویند اگر یک جامعه ای بخواهد رشد جمعیتش به سمت جانشینی برود باید به ازای هر یک از پدر و مادر، یک فرزند وجود داشته باشد، یعنی حداقل 2 بچه در خانواده. در اصل اگر پدر و مادری بخواهد جانشین خودش را بیاورد، خانواده حداقل باید چهار عضو داشته باشد. جمعیت شناسان می گویند اگر آمار مرگ و میرهای غیر طبیعی را هم بخواهیم در نظر بگیریم، به ازای هر زن در سن باروری باروری باید 2.1 فرزند وجود داشته باشد اگر نرخ باروری جامعه ای کمتر از این باشد، رشد جمعیتش دچار کاهش می شود. در نتیجه ممکن است حتی به سمت انقراض نسلی هم برود. طبق برآوردهایی که درحال حاضر انجام می گیرد می گویند اگر جامعه ایرانی به همین صورت پیش برود در چند دهه آینده جمعیتش به 30 میلیون می رسد. با این نرخ رشد، جمعیت کنونی تا حدود 90 میلیون افزایش می یابد و بعد از آن شروع می کند به کاهش و جمعیت می رسد به حدود 30میلیون نفر. حالا حساب کنید جامعه ای که 30میلیون جمعیت دارد و درصد بالایی از این جمعیت سالمند هستند و چندمیلیون هم بچه دارد، چه تعداد نیروی مولد برایش باقی می ماند؟

برگردیم به برنامه ای که در رادیو معارف پخش می شود. در این برنامه به چه مسائلی پرداخته می شود؟

ما در برنامۀ پرسمان تربیتی خانواده از مبانی سبک زندگی شروع کردیم. سبک زندگی تابع تفسیر ما از زندگی است. این تعبیری است که مقام معظم رهبری در سخنرانی مهم خودشان در جمع جوانان خراسان شمالی داشتند. لذا یک سری مباحث مبنایی در مورد تفسیری که دین از زندگی دارد ارائه کردیم و چندین برنامه درباره این صحبت کردیم که واقعاً نگاه دین به رفاه، پول، دنیا، هدف آفرینش، خدا، انسان و ... چیست؟ بعد از مبانی سبک زندگی وارد یکی از مقوله های سبک زندگی شدیم که باز هم مقام معظم رهبری  به آن اشاره کرده بودند؛ یعنی آپارتمان نشینی، الزامات و ضرورت ها. بعد از آن هم به سراغ اشتغال زنان رفتیم. علت بررسی این دو موضوع این بود که دو تا از مقوله هایی که در سبک زندگی به شدت در تعداد فرزند موثر است، یکی آپارتمان نشینی است و دیگری اشتغال مادران. وقتی آپارتمان 60 متر است، طرف می گوید در یک آپارتمان 60 متری مگر می شود، 5تا بچه بزرگ کرد؟ البته باید بررسی شود که آیا آپارتمان نشینی ضرورت ناگزیر جامعه امروز ماست یا می شود کارهایی کرد؟

دومین بحثی که درباره اش صحبت کردیم این بود که اگر فرض کنیم آپارتمان نشینی ضرورت دارد، این نوع مسکن چه الزاماتی دارد؟ ما اگر آپارتمان نشینی اسلامی داشته باشیم، چه کار باید بکنیم؟ اشتغال مادران هم یکی از اصلی ترین عناصر تأثیرگذار در سبک زندگی است که منجر به تعداد فرزندان کمتر می شود. وقتی شما می گویید کنترل جمعیت، اصلی ترین مخاطب در کنترل جمعیت قشر زنان اند. زن ها باید هم در دوران بارداری و هم بعد از تولد از بچه نگهداری کنند و آن ها را تربیت کنند. حساب کنید مادری که می خواهد بچه داشته باشد، کار هم بکند. باید درباره این دو مقوله ذهن مخاطب را آرام آرام وارد بحث کرد، چراکه در جامعه ما به شدت پس می خورد! ما هم در بحث آپارتمان نشینی منتقد داشتیم، هم در بحث اشتغال مادران.

مقام معظم رهبری چند وقت قبل درباره اینکه باید سیاست های تقلیل جمعیتی اواسط دهه 70 متوقف می شد، بیاناتی فرمودند، ایشان هم گفته بودند که در ابتدا این کار درست بوده است. چرا آن کار درست بود و ادامه اش غلط؟ 
بحث کنترل جمعیت در اواخر دهه 60 در بند «ج» قانون برنامه اول توسعه مطرح شد. مفاد این بند این بود که سیاست های تعدیل را از 6.4 فرزند به 4 فرزند در سال 90 برسانیم. این خیلی نکته مهمی است. این قانون کی تصویب شده؟ در همان اواخر دهه 60، حرف مدافعان کنترل جمعیت در آن دهه این بود که ما الآن نرخ موالیدمان 6.4 است که باید به 4 تا برسد. آن ها برآوردشان این بود اگر ما بتوانیم از سال 67-68 این نرخ 6.4 را بعد از 23 سال برسانیم به 4 فرزند، امکانات موجود در جامعه و شرایط آن با 4 فرزند ما تطابق خواهد داشت. حال ما در سال 71 به این مقصد رسیدیم و در حدود 3-4 سال به چیزی که باید در عرض 23سال به آن می رسیدیم، رسیدیم. مقام معظم رهبری هم در سخنرانی هایشان به آن اشاره کردند. 

آنطورى كه افراد متخصص و عالم و كارشناسان علمىِ اين قسمت تحقيق و بررسى كردند و گزارش دادند، ما در سال ۷۱ به همان مقاصدى كه از تحديد نسل وجود داشت، رسيديم. از سال ۷۱ به اين طرف، بايد سياست را تغيير مي داديم؛ خطا كرديم، تغيير نداديم. امروز بايد اين خطا را جبران كنيم. ولی سیاست های کنترلی جمعیتی ما متاسفانه متوقف نشد و همین طور ادامه پیدا کرد. اما آقایانی که در آن فضا مسئول بودند می گویند ما نهاد رصد کننده نداشتیم که ما هم خوش بینانه می پذیریم. پس ما در یک برهه به این نتیجه رسیدیم که باید به صورت موقت کنترل جمعیت داشته باشیم و حد آن را هم مشخص کردیم. وقتی که به آن حد رسیدیم باید این سیاست‌ها متوقف می‌شد؛ اما نه تنها متوقف نشد؛ بلکه با تصویب بودجه‌های مختلف برای تبلیغات فرزند کمتر و یارانه‌های بی‌سابقه برای روش‌های مختلف جلوگیری از بارداری ادامه یافت.

بازخورد برنامه رادیو معارف شما چگونه بود؟
وقتی این موضوع را شروع کردیم منتظر هر نوع بازخوردی بودیم؛ یعنی بنده می‌دانستم که نتیجۀ ارائۀ این بحث احسنت و آفرین نخواهد بود چون تا به حال با شیوه ای که ما در این برنامه داشتیم اینگونه با صراحت در رسانه با مخاطب خانواده بحث افزایش جمعیت مطرح نشده بود. بنده آدمی هستم که از بحث های چالشی به شدت استقبال می کنم. البته دنبال جنجال نیستم ولی معتقدم بسیاری از موضوعات به خاطر اینکه غریب مانده، چالشی شده. شاید بعضی ها به خاطر همین چالشی بودنش از آن فرار می کنند، ولی بنده معتقدم که این موضوعات باید مطرح شود. ما نمی توانیم از چالش ها فرار کنیم. بله، ما چالش ها را که دیدیم به شدت استقبال کردیم. در برنامه‌های اولی که این موضوع مطرح شد 40درصد از تماس ها تماس مخالف بود؛ آن هم  مخالفت های بسیار تند که ما نمی توانستیم آن را پخش کنیم حتی با رضایت صد در صدی بنده.

مطرح شدن این چالش ها، اثرات مثبت دارد یا نه؟
چالش ها یک اتفاق مبارکی را تولید می کند. چالش هایی که از سوی  مخاطب برای برنامه تولید می شود، در حقیقت سوالات جدید یا سوالات نهفته ای است که در این عرصه در ذهن مخاطب بوده و بیان نشده است. چرا؟ چون زمینه طرحش نبوده، چون تا الآن کسی نبوده بگوید باید جمعیت را افزایش داد. تازه بر عکس آن را به مخاطب گفته بودند. اگر ما بخواهیم مسأله ای را تبدیل به گفتمان کنیم،  باید سوالات ذهنی گوناگونی را جواب بدهیم. فایده این چالش‌ها آن است که مخاطب را وادار به فکر کردن پیرامون آن مسأله می کند و سوال تولید می کند. 

بر اساس گفتۀ شما یکی از مشکلات موجود بر سر راه فرهنگ‌سازی افزایش جمعیت را دو دهه تبلیغ برای کاهش جمعیت باید دانست. مشکلات دیگر در این مسیر چیست؟
یکی از اصلی‌ترین مشکلات ارتباط کاملا مستقیمی است که مردم بین پول و جمعیت برقرار کرده‌اند. بسیاری از مردم فکر می‌کنند دلیل عدم رغبت به فرزند بیش‌تر ضعف اقتصادی خانواده است. به همین دلیل هم می گویند ابتدا اقتصادتان را درست کنید، بعد حرف از افزایش جمعیت بزنید.

مگر میان این دو رابطه‌ای نیست؟

اگر سبک زندگی بر اساس مدلی که غرب ارائه داده مدیریت شود، نه تنها پول بیش تر انگیزۀ انسان را برای فرزند بیشتر زیاد نمی‌کند، بلکه این انگیزه را در انسان به شدت کم می‌کند. شما خودتان نگاهی به اطرافتان بیاندازید و ببینید کسانی که درآمدشان به راحتی کفاف بیش از پنج فرزند را می‌دهد چند فرزند دارند؟ آمار جمعیتی کشورهای جهان این را به راحتی تصدیق می‌کند که ثروتمندترین کشورها کمترین رشد جمعیت را دارند؛ مثلا نروژ با درآمد سرانه سالیانه 87350 دلار نرخ رشد جمعیتش62/ درصد است. در کشور خود ما جالب است بدانید که مردم مازندران پردرآمدترین مردم کشور ما هستند. هم اکنون میانگین درآمد سالانه هر مازنی یازده میلیون سیصدهزار تومان است، در حالی که متوسط درآمد هر شهروند ایرانی در سال هفت میلیون و 900 هزار تومان می باشد اما همین مازندران پس از گیلان کمترین ثبت ولادت را دارد. این یک عقیدۀ شخصی نیست بلکه به عقیدۀ دانشمندان جمعیت شناس این یک عقیدۀ عوامانه است که اگر وضعیت اقتصادی بهبود یابد، گرایش مردم به فرزند بیشتر زیاد می‌شود. باید نوع نگاه به زندگی را تغییر داد.

باز هم از مشکلات این راه بگویید.

من قبل از این که مشکل بعدی را بگویم دوست دارم از مردم به خاطر این اندازه از صراحتم عذرخواهی کنم. مشکل بعدی را با این مقدمه می گویم که نوع نگاه غربی به دنیا یک نگاه کاملا مادی و خیلی خودمانی دو دوتا چهارتایی است. قوانین و سنت‌های معنوی در این نگاه هیچ جایگاهی ندارد. متاسفانه یکی از اصلی ترین مشکلات ما در ترویج فرزند بیشتر همین نگاه مادی است که در نوع نگاه مردم ما به شدت اثر کرده است.

دربارۀ تفاوت این دو نگاه کمی بیشتر توضیح دهید.

ما در نوع نگاه دینی به زندگی خدا را همه کاره می‌دانیم و خودمان را هیچ کاره. یک کار بیش‌تر برای خودمان سراغ نداریم و آن هم بندگی است. رزق در نگاه دینی به عهدۀ ما نیست. رزق ما در دست خدا است و او است که رزق را تنگ می‌کند و وسعت می‌دهد. 
این حقیقت در 9 آیه از آیات قرآن تأکید شده که فکر می‌کنم عدد قابل توجهی است. من دو آیه از این نه آیه را می‌خوانم:
قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشاءُ وَ يَقْدِرُ وَ لكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لا يَعْلَمُون‏؛ بگو پروردگار من است که روزی را برای هر کس که بخواهد گشاده یا تنگ می‌گرداند، لیکن بیشتر مردم نمی‌دانند. 
لَهُ مَقاليدُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشاءُ وَ يَقْدِرُ إِنَّهُ بِكُلِّ شَيْ‏ءٍ عَليم‏؛ کلیدهای آسمان و زمین از آن او است، برای هر کس که بخواهد روزی را گشاده یا تنگ می‌گرداند. او است که بر هر چیزی دانا است. 

مشکل ما از وقتی شروع می‌شود که خودمان را همه کارۀ رزق می‌دانیم. باور کنید در فرهنگ دینی ما این نوعی شرک است، دخالت در کار خدا است. قدیمی‌ها اگر در فرزندآوری نگران رزق فرزندان نبودند، به خاطر اعتقاد شدید به این آموزه‌های دینی بود. بیایید برگردیم به اصل‌مان. اصل ما این نبود که خودمان را همه کاره بدانیم. توکل در اصل ما حرف اول و آخر را می‌زد. در فرهنگ ما از تو حرکت از خدا برکت پایۀ اقتصاد خانواده بود. ما معتقد بودیم که ما وسیله‌ایم و رزق خودمان و فرزندان‌مان دست او است.

طبق روایتی که از امیرمؤمنان علی(ع) وارد شده رزق برای کسی ضمانت شده است که به دنبال آن برود؛ اما به دنبال رزق رفتن تنها به دنبال اسباب مادی رفتن نیست. در قرآن و روایات به شدت روی عوامل معنوی رزق تأکید شده است. کسی که به عوامل معنوی رزق توجه نداشته باشد، یا شناختش از دین ناقص است یا باید در ایمان خودش شک کند. البته این را هم تذکر بدهم که توجه به عوامل معنوی به معنای بی‌توجهی به عوامل مادی هم نیست.

ما اگر دربارۀ تنگناهای اقتصادی در جامعۀ خودمان بخواهیم بحث کنیم و راه‌کاری را پیدا کنیم، بدون توجه به آموزه‌های قرآنی و روایی در این زمینه به هیچ ناکجاآبادی نخواهیم رسید. من بدون این که از کسی خجالت بکشم و بدون آن که بخواهم با محافظه‌کاری حرف بزنم، به صراحت می‌گویم بدون نهادینه کردن تقوا جامعۀ اسلامی اگر هم روی رفاه اقتصادی را ببیند باید در نعمت‌هایی که به سویش آمده شک کند؛ شاید خدای ناکرده مشمول سنت املاء و استدراج شده باشد.

در نگاه مادی غرب جایی برای سنت های معنوی وجود ندارد. به این آیات توجه کنید. 
وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى‏ آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَيْهِمْ بَرَكاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ وَ لكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْناهُمْ بِما كانُوا يَكْسِبُون‏ و اگر مردم شهرها ایمان آورده و به تقوا گراییده بودند، قطعا برکاتی از آسمان و زمین برایشان می‌گشودیم؛ ولی تکذیب کردند و پس به [کیفر] دستاوردشان [گریبان] آنان را گرفتیم. 
این سنت تنها دربارۀ ما نیست، سنت جاری خدا در تمام زمان‌ها بوده است؛ سنتی که هیچ گاه تغییر و تبدیلی در آن نیست.
وَ لَوْ أَنَّهُمْ أَقامُوا التَّوْراةَ وَ الْإِنْجيلَ وَ ما أُنْزِلَ إِلَيْهِمْ مِنْ رَبِّهِمْ لَأَكَلُوا مِنْ فَوْقِهِمْ وَ مِنْ تَحْتِ أَرْجُلِهِمْ مِنْهُمْ أُمَّةٌ مُقْتَصِدَةٌ وَ كَثيرٌ مِنْهُمْ ساءَ ما يَعْمَلُون؛ و اگر آنان به تورات و انجیل و آنچه از جانب پروردگارشان به سویشان نازل شده است، عمل می‌کردند، قطعا از بالای سرشان[برکات آسمانی] و از زیر پایشان [برکات زمینی] برخوردار می‌شدند. از میان آنان گروهی میانه رو هستند و بسیاری از ایشان بد رفتار می‌کنند.‏ 
در یکی دیگر از آیات قرآن خداوند می‌فرماید: 
وَ أَنْ لَوِ اسْتَقامُوا عَلَي الطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْناهُمْ ماءً غَدَقاً* لِنَفْتِنَهُمْ فِيهِ وَ مَنْ يُعْرِضْ عَنْ ذِكْرِ رَبِّهِ يَسْلُكْهُ عَذاباً صَعَداً و اگر [مردم‏] در راه درست، پايدارى ورزند، قطعاً آب گوارايى بديشان نوشانيم. تا در اين باره آنان را بيازماييم، و هر كس از ياد پروردگار خود دل بگرداند، وى را در قيد عذابى [روز] افزون درآورد. 

 ما در روایات داریم کسی که ازدواج را به خاطر ترس از فقر ترک بکند، به خدا سوءظن پیدا کرده است. چه شده عده قابل توجهی این حالات را در زندگی هایشان دارند؟ در جامعه سنتی ما وقتی از پسری سؤال می شد چرا زن نمی گیری، وقتی می گفت پولش را ندارم، به او می گفتند زن بگیر، خدا پولش را می دهد. درباره بچه هم همین طور گفته می شد که هر آن کس که دندان دهد، نان دهد! این جزء اعتقادات ما بود. با آن ها زندگی می کردیم. چه شده که نمی توانیم به راحتی به آن سنت ها پایدار باشیم و بر اساس آن زندگی کنیم. ما الآن زندگیمان را براساس دو دو تا چهارتای مادی اداره می کنیم. متأسفانه خیلی رک باید بگوییم یک جوان شیعه با یک جوان مسیحی در محاسبات اقتصادی زندگی خیلی تفاوت ندارند. جوان مسیحی می گوید درآمدم 500هزار تومان است و یک زن دارم که اگر بتوانم خودم و او را اداره کنم کافی است. اگر یک بچه بیاید فلان و فلان خرج اضافه می شود. جوان شیعه هم همین محاسبه را انجام می دهد!

آیا مشکل دیگری هم هست که باید در این مسیر مورد توجه قرار بگیرد؟
متاسفانه تناقض هایی که بین سیاست های اجرایی در جامعه وجود دارد یکی از اصلی‌ترین مشکلات موجود در این مسیر است. بعد از 3سال دستور اکید مقام معظم رهبری، تا همین چند وقت پیش هنوز برای بچه چهارم در بیمه تامین اجتماعی جریمه گرفته می شد! اسم جریمه را شاید عوض کنند و بگویند سرانه و فلان! 

یعنی بعد از سه سال تازه این جریمه گرفتن برای بچه چهارم متوقف شده؟

بله. شاید بعضی ها بگویند مگر چند نفر بچه چهارم در مملکت دارند که شما اینطور نگرانش هستید؟ من هم می‌گویم اگر بچه چهارم کم است، پس چرا آنقدر لغو این جریمه را کش دادید؟ مگر چقدر از جریمه بچه چهارم به دست می آورید؟ این دلیل علیه خودشان شد! حتی اگر یک بچه چهارم داشته باشیم، وقتی رهبر مملکت می گویند کنترل جمعیت باید اصلاح بشود باید خیلی زود این اتفاق بیفتد. دولت دهم خودش به افزایش جمعیت معتقد بود و رئیس جمهور وقت هم از این دفاع می کرد، ولی در همان دولت هم از بچه چهارم جریمه می گرفت. فارغ از میزان این جریمه، گرفتن آن نوعی تناقض در ذهن مردم تولید می کند. بنده به عنوان کسی که در این مملکت یک مبلغ مسائل دینی هستم، چگونه باید به این تناقض جواب بدهم؟ من جز بی تدبیری اسم دیگری برای این کار ندارم! اصلا هیچ توجیهی را نمی توانم بپذیرم. چرا پس از گذشت سه سال از هشدار جدی مقام معظم رهبری هنوز هم مجلس طرحی را که شایستۀ این قصه باشد ارائه نداده است؟ 

جملۀ آخرتان؟
جملۀ آخر بنده هشدار آخری است که مقام معظم رهبری در رمضان امسال خطاب به مسئولین فرمودند. من اگر جای مسئولین بودم پس از این هشدار خجالت می‌کشیدم به چهرۀ مقام معظم رهبری نگاه کنم.
ایشان در آن جلسه فرمودند:
من پارسال ماه رمضان همين جا مطلبى را گفتم و خب، مختصرى دنبال شد؛ نه به صورت كامل. مسئله‌ى تحديد نسل براى كشور ما خطر است؛ من به شما عرض بكنم. محدود كردن نسل، براى كشور ما يك خطر بزرگى است. ما در منطقه‌ى خطر مبالغ زيادى پيش رفتيم، بايد برگرديم؛ ميتوانستيم جلوى اين كار را بگيريم، نگرفتيم. آنچه كه متخصصين و كارشناسان، با نگاه‌هاى علمى، با دقت علمى بررسى كرده‌اند، ما را به اين نتيجه ميرساند كه با اين روند كنونى، كشور در آينده دچار مشكل فراوان خواهد شد؛ كشور دچار پيرى عمومى خواهد شد. اين تحديد نسل، چيز بدى است. البته شنيدم در مجلس طرحى در حال بررسى است؛ منتها آنطور كه براى ما نقل كردند، آن طرح جواب نميدهد؛ اين مقدارى كه در اين طرح ديده شده، جوابگو نيست. مسئولين و علاقه‌مندان و آشنايان با مقتضيات اين كار در مجلس، بايد توجه كنند و درست انجام دهند. 
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


France
درسته که روزی رو خدا میده اما این به معنای تعطیلی عقل نیست. با پنیر پنج هزار تومنی جرات بچه دار شدن نداریم
Russian Federation
پس هنوز به وعده خدا شک داری... 3 سال پیش وقتی یه دانشجوی بیکار اما با اراده و با ایمان به خواستگاریم اومد، فقط به خاطر ایمان و اخلاقش بهش جواب مثبت دادم. از اون روز تا یک سال بعدش که ازدواج کردیم و رفتیم زیر یه سقف، نه تنها کار شوهرم بلکه همه چیزایی که برای شروع یه زندگی بهش نیاز داشتیم به فضل خدا جور شد. همه اینارو به خاطر اعتماد به وعده خدا میدونم.
منم همینطور
اونایی که منفی دادن یعنی به خدا ایمان ندارند
آره شایدم خودشون اراده اش رو ندارن
منم به خدا توکل کردم
خداروشکر تا اینجاش که همه چی درست شده
مجلسمون هم به خوبی برگزار شد
فقط باید سراغ تجملات نرفت
حمید
با این تفکر اگر شما میلیاردر هم بشی میگی یدونه بچه کافیه ! بیشتر از دوتا را که اصلا حرفش رو نزن !!!
United States
بچه باعث ارامش زندگی و شیرینی زندگیه ربطی به پول هم نداره روزی رسون خداست
United States
بابا سر کوچه ما 4200
Iran, Islamic Republic of
احسنت. بجث بسیار جالب و دقیقی بود
مجید مجد
United States
اگر گوش شنوایی باشه
باید ایران 150 میلیونی شود تا 150 میلیون سرباز امام زمان عج تربیت کند
پروانه
Iran, Islamic Republic of
بله ولي به شرطي كه شرايط تربيت سرباز امام زمان فراهم باشد نه اينكه يه مشت افراد سربار جامعه زياد شوند. امام زمان سياهی لشكر نميخوان يار واقعي و تربيت‌شده ميخوان. بايد زير ساخت تربيت افراد مفيد فراهم بشه
Iran, Islamic Republic of
خدا شفاتون بده.......
United States
خدا شمارو شفا بده که توهم توطئه داری
تا حالا چند تاشونو تربیت کردیم که انتظار داری بقیه تربیت بشن؟الان تازه استادای اول انقلاب خودشون بی تربیت شده اند!!!!!!!!!!
Iran, Islamic Republic of
ما آمادگی افزایش بچه داریم بشرطی که مسئولان همراهی کنند و مقداری حق اولاد را در فیش حقوقی بیشتر کنند
مشکل فرهنگی است نه اقتصادی. باید فرهنگ درست بشه. ما بچه که بودیم هشت تا بودیم نه اسباب بازی داشتیم و نه امکانات اما بچه های اون دوره بامعرفت تر از بچه های الان بودند
دوست عزیز فرمایش شما دقیق می باشد.امروز ما اینقدر وضعمون خوبه که برای هر فرد حداقل 5 فرصت شغلی خوب داریم،خونه های ویلایی داریم،عمرمون تو سربازی تلف نمیشه و... .بنده خدا من یکیشون و امثال من فراوون نه کار داریم نه خونه سربازی هم روش. راستی یک فوق لیسانس هم دارم.تو مادر بچه هاش رو تو این شرایط جوور کن من بچه هاش رو تحویل می دم!!!
جهان جون مادرت چاپ کن شاید ما هم زن گرفتیم
من دوبچه دارم وتحت تاثیر تبلیغات بی امان دهه هفتاد اقدام به فرزند اوری نکردم گذشته از پشیمانی با تمام امکانات موجود که در اختیارشا قرار داده ام دائم از بی حوصلگی وکمبود ها شکایت دارند!!
United States
خب آخر نفهمیدیم منظورتون چیه
خوبه یا نه؟
برادر مساله پول بیشتر نیست مساله نبودن پول است
محمد
می خوام ببینم برا ی این 75 میلیون چه کردید؟
یم سوال اول جناب بفرمایند خودشان چند تا بچه دارند
محمد
با سلام
حاج آقا در برنامه راديو معارف اعلام کردند که 4 فرزند دارند
كمه
United States
بسه
بهروز پورعلی
دکتر احمدی نژاد بر این سیاست تاکید کرد ولی مغرضان از هر دوجناح چپ و راست شروع به مسخره کردن گوینده سخن کردند ولی وقتی رهبری به این مسئله تاکید کردند همان آدمهای ملون مآب شروع به تعریف و تمجید کردند آنوقت شما کجا بودید که پاسخ این مغرضان و ملون مآب را بدهید و برای همین موضوع مسئله جمعیتی به بوته فراموشی سپرده شد.
محسن
برادر عزیز حرفهای خوبی زدی ولی باید مسولین راه چاره ای بیندیشند برای ازدواج جوانها الان چه کسی میتواند شکم خودرا پر کند چه رسد به جهیزه گرفتن برا ی دختران اگر انسان گرسنه باشد خدای ناکرده دینش هم از دستش میرود
بهترین راه پایین آوردن سن ازدواج است.دختر خانمی که در سن حدود 30 سال ازدواج میکند مگر چند سال فرصت بچه آوری دارد.
ضمنا مشکل فرهنگی داریم اول باید این مشکل را حل کرد.نحوه زندگی کردن.سن ازدواج.قانع بودن و و و و
سومین نکته اینکه قبح تعدد زوجات را بردارید واقعا اگر کسی شرعا زوجه دوم را اختیار کند جامعه بدبختش میکنه انگار گناه کبیره انجام داده در حالیکه گناهان مخفی زیادی در جامعه اتفاق میافتد
علی
قطعا باید تحولی صورت بگیره
ایشان درست می فرمایند با افزایش مرخصی و دادن پول و ... خانواده ها تشویق به فرزند آوری نمی شوند چرا که هزینه های تحصیل در مدرسه و دانشگاه و بیکاری معضلاتی است که روز به روز وضعیت بدتری پیدا کرده اند.
رضا
Iran, Islamic Republic of
شما کارشو بده مرخصی پیشکش درس و دانشگام پیشکش شما اهل کدوم سیاره ای عمو جان
abas
اقدام عجیب شبکه ....در پخش ترانه از حسن ز... خواننده مستهجن و مشروب خور کرد.
قسمتی از وصیت حسن ز...:
هرکس سرقبرم آمد شیشه مشروبی بنوشد و بطریش را بر سنگ قبرم بشکند!
رسول
توجه داشته باشید که یک علت دیگر خانمهای امروزی هستند که علاوه بر اشتغال هم دیر ازدواج میکنند و هم حاضر به بچه دار شدن نیستند
میگن هیکلم خراب میشه اگه بچه بیارم!
نیماراسخ
مسئولین محترم یادشان رفته که چه بلاهایی سر کسانی می آوردند که فرزند چهارمشان متولد می شد؟هم کوپن ارزاقشان را نمی دادند ،هم شناسنامه صادر نمی کردند و حتی از واکسیناسیون فرزند چهارم خودداری می کردند....
France
به خاطر سیاست های افراطی اون موقع بود ولی این مجوز نیست که توسعه نسل رو دست کم بگیریم. همه مشکلاتی که دوستان گفتن درست، اما حالا چی؟ میگید بذاریم مملکت در دراز مدت به قهقرا بره؟ بهتر نیست مثل تحصیلکرده ها حرف بزنیم نه عوام؟
Iran, Islamic Republic of
عزیزم سیاستمدارای این مملکت تا وقتی قدرت و نفوذشون کم نشده مردم را نمیبینند ولی همینکه تقی به توقی میخوره میان سراغ مردم... به نظر من هر کسی بخواد به حرف اینها گوش بده دیوانه است...
Iran, Islamic Republic of
اشتباه منفی دادم/هزارتا مثبت
رحیم
دیگه خالی نبندین! واکسیناسیون انجام می شد
رسول زاده
آفرین. متاسفانه مسولین جدید حوزه بهداشتی رو به قبله سازمان های جهانی هستند و جز همراهی شعاری آن هم برای حفظ مسئولیت کاری نمی کنند. نیروهای حزب اللهی در این ارتباط را هم قلع و قمع کردند
کجای کارید قانون افزایش مرخصی زایمان تصویب شده اجرا نمیکنند! حتی توصیه رهبری را اجرا نمی کنند!
الان من نمیدانم چگونه بچه شش ماهه را رها کنم و به سر کارم بروم! تو را به خدا شما رسانه ها پیگیری فرمائید
علی قلم
Iran, Islamic Republic of
متاسفانه دیگه نمیشه آب رفته رابه جوی بازگرداند.الان من برای فرزندچهارمم جریمه بیمه پرداخت میکنم آیااین عادلانه است؟بااین کارهامیشه مردم رامجددابه زادوولدتشویق کرد؟مگرباسیاستهای تشویقی ازقبیل اینکه حق اولادنفری 100هزارتومان بشه.والاباحذف دروس کنترل جمعیت ازدانشگاههاوحذف خدمات کنترل جمعیت ازمراکزبهداشتی و...کاردرست نمیشه.
Iran, Islamic Republic of
مسئله فقط ازدیاد جمعیت نیست مهمتر از آن تربیت کردن نسل مسلمان و مومن و معتقد است وگرنه عده ای گرسنه و معتاد و دزد به جامعه اضافه کردن که کاری ندارد. بعد از 34 سال هنوز گدا ها در خیابانها پرسه می زنند چهارراه های پایتخت را بنگرید !!! فقر وبدبختی در روستاها ریشه کن نشده و روستاهای مخروبه هنوز بازسازی نشده جوانان روستاها از بیکاری و فقر به شهرها هجوم آورده و با دست فروشی و یا هزار خلاف دیگر زندگی سپری میکنند آیا میخواهیم این جمعیت را چند برابر کنیم؟؟؟ آنهم بنام اسلام و دین ؟؟؟ اینکه بگوئیم خدا روزی رسان است و بچه دار شوید به شرط آن است که از تو حرکت باشد از خدا برکت نه اینکه با مدیران اینچنانی و اقتصاد دلالی و هرج و مرج اقتصادی گرانی و تحریم و هزار مشکل دست و پنجه نرم کنند. خداوند متعال نفرموده به تعداد گرسنگان و بیکاران و بدبختان و بی دینان و معتادان و دزدها اضافه کنید. در کشوری که از عدالت خبری نیست ازدیاد جمعیت دشمن نظام است.
مگر در سوئیس و فرانسه و اتریش یا کشورهای اسکاندیناوی ازدیاد جمعیت کشور آنها را توسعه داده ؟؟؟؟
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
لطفا" مسئولین تمهیداتی اتخاذ نمایند تا بچه ها ی بی سر پرست ، بد سرپرست و بچه های کار از امکانات طبیعی زندگی بر خوردار شوند تا در آینده جزو افراد مفید جامعه محسوب گردند ، متاسفانه مراجع ذیصلاح این کودکانی که در حال حاضر هستند را رها نموده اند
پروانه
Iran, Islamic Republic of
تو رو خدا بياين افراط و تفريط را كنار بگذاريم. نه تشويق مردم به دو فرزند و تك فرزند درسته نه اينكه همه رو تشويق كردن به داشتن 5،4 فرزند. بله پول باعث نميشه كه فرزند بيشتر داشته باشيم ولي برعكسش ممكنه چون تو شرايط امروزي تو آپارتمانهاي 50،40 متري واقعا نميشه 5،4 فرزند داشت! از طرفي اگه شرايطي فراهم بشه كه مجردها به موقع ازدواج كنن و بچه‌دار بشن خود به خود جمعيت افزايش پيدا ميكنه ولي اينكه هركي با هر شرايطي بخواد چند تا بچه بياره و بعدا از عهده تربيت و تحصيلش برنياد عقلاني نيست!
محمودي
Iran, Islamic Republic of
به نظر من اينكه نبايد جلوي رشد جمعيت را گرفت ايده درستي است ولي زماني كه این ايده را داريد بايد به زير ساختهاي جمعيتي نيز توجه داشت خود من سه فرزند دارم و مستاجر هستم و يك حقوق كارمندي الان نزديك به دوسال از سخنراني رهبر معظم انقلاب در خصوص اشتباه در جلوگيري از رشد جمعيت و غذرخواهي ايشان بخاطر اين اشتباه مي گذرد چه كار مثبتي براي جمعيت انجام شده است فرزند سوم من هنوز از بسياري از حقوق خود از جمله حق اولاد محروم است به تبع آن از مزايایي كه شركت براي افراد خانواده در نظر گرفته همچون هزينه سفر هزينه ورزش و غيره برخوردار نيست امسال براي پيش بدستاني دختر دوم مبلغ يك ميلون و دويست هزار تومان پول به همراه هزينه اياب ذهاب پرداخت نموده ام براي دختر اولم كه كلاس ششم است مبلغ دويست هزار تومان براي ثبت نام در مدرسه دولتي و الان دوباره مبلغ دويست هزار تومان ديگر براي خريد كامپيوتر براي مدارس هزينه كرده ام و همه را با بدهكاري از صبح تا نيمه شب كار مي كنم بيشتر مواقع فرزندانم را نمي بينم
Iran, Islamic Republic of
عزیزم اینها این چیزها براشون مهم نیست،......
جلال
این محدودیتا برای فرزند چهارمه، نه سوم
حبیب
Iran, Islamic Republic of
باسلام.
متاسفانه تهاجم فرهنگی کار خودش و کرده.جمعیت هر کشور از عناصر اقتدار و سرمایه مادی و معنوی آن کشور است.وقتی آقا سخن از سبک زندگی اسلامی می کنند،وقتی که سخن از کرسی های آزاد اندیشی میکنند،وقتی بحث پاسخگویی مسولین را مطرح می کنندووو صدها توصیه رهبری که واقعاً نقش دیده بان نظام را به عهده دارند...همه نشان از یک خطر جدی و واقعی می دهد نه شعاری و تبلیغاتی...
رشد روحیه فرد گرایی که ارمغان نظام سرمایه داری و امانیستی است امروز در لایه های مدیریتی و فرهنگی ما نفوذ کرده است..
به این راحتی نمی شود اثرات مخرب این اقدام مسوولین در سالهای گذشته را برطرف نمود.
موضوع پیری جمعیت بایستی به طور جدی در سطح کلان مدیریتی کشور مطرح و رهبری شود.
نگاه تک بعدی به مقوله علم در کشور و فراهم نکردن بسترهای فرهنگی و اجتماعی آن اثرات مخربی برای جامعه دارد.به عنوان نمونه بالا رفتن سطح تحصیلات روی سن ازدواج تاثیر گذاشته افراد دیر ازدواج می کنند بنابراین نه حوصله بچه زیاد رو دارند نه وضعیت اقتصادی ایجاب می کنه.البته بخصوص خانم های تازه به دوران رسیده مدرک گرا و شاغل....
France
اصل مطلب همین فرمایش شماست و اگر مردم کمی توقعشونو کم کنن و دنبال تجمل نباشن و الکی نک و نال نکنن خیلی مشکلات حله.
بعضی تو زندگی دنبال پر قو هستن!
محمد
United Kingdom
راه رشد جمعیت تامین نیازهای اولیه بر حسب روز هر فرزند حداقل در دوران نوزادی نهایتا تا سن 3 سالگی توسط دولت است
مثل نیاز به پوشاک نیاز به شیر خشک نیاز به بهداشت ودرمان نیاز به لباس نیاز به نگهداری
حاج اقا عزیز هیچ کس از بچه داشتن بدش نمی اید اما شما هم می دونید روزی که خدا می دهد مشخص ومعین است ولی نوع ومقدار ان متفاوت است وهمه دعواها تو دنیا سر همین قضیه است البته روزی هر چی که باشد رزق و روزی نام دارد وجای چون وچرا ندارد .
ايراني
لطفاً اول قيمت هاي زير را كنترل نمايند بعد و...
شير خشك كودك 15 هزارتومان
پوشاك
حبوبات
گوشت وتخم ومرغ و...
با شعار كه نمي شود بچه بزرگ كرد
هادی
مسئولان فقط شعار میدن وقتی من 26 سالمه و در حال خدمتم و متاهلم هستم تو خرج و زندگیم میمونم حداققل پست سربازای متاهلو بر نمیدارن کخه این دنبال خرج زندگیشون برن من لیسانس فناوری اطلا عات دارم
ای کاش مومن و مسلمان واقعی می شدیم و بعد می دیدیم که با همین شرایط سخت اقتصادی که خود من اکثر قسط هایم عقب افتاده است ولی با وجود آمدن بچه دومم احساس خوشبختی و آسایش بیشتری در زندگی ام می کنم در زمینه اقتصادی باید توکل حقیقی به خدا داشت نه لفظی وکلامی و معتقد به این باشیم که خداوند رزاق کریم است ودوم اینکه قناعت داشته باشیم در زندگیمان و سوم مقوله تربیت اگر شما بچه اول را خوب تربیت کنید بچه های بعدی نیز با نگاه به او و والدین خود که آیینه بچه ها هستند خوب تربیت می شوند مگر پدران وپدربزرگهای ما بچه های بی ادب و بی تربیت تحویل دادند؟ نوع نگاه است که تعیین کننده است
لعنت خداوند و امام عصر (عج) و ننگ دنیا و آخرت به مسئولینی که در امر تسهیلات و امتیازات کارمندان و غیر کارمندان برا فرزند دار شدن کوتاهی می کنند. البته بعید نیست که عمدا و به قصد کم کردن نیروی جوان کشور در چند سال آینده این کار را بکنند!
Iran, Islamic Republic of
علاوه بر توكل و اعتقاد و فرهنگ سازي اگر مشكلات اقتصادي كم بشه رفاه نسبي وجود داشته باشه اشتغال درست بشه ازدواجها آسان بشه. درآمدمردم مخصوصاً حقوق بگيران اصلاح بشه بدون شك انگيزه ازدواج و از طرف ديگر داشتن فرزند بيشتر و... بالا خواهد رفت.
United States
ولی یکی از انگیزه ها هست
United States
بابا اون یارو که فامیلیشو یادم رفت برای برنامه شبکه 3 بهتر از این بود
تا حالا هزار فیلم و سریال پخش شده که ازدواج دوم را زیر سوال میبرد و آنها را انسانهایی منفی با مشکلات گوناگون نشان می دهد. آیا انتظار دارند نتیجه اش بهتر از این شود که بسیاری از زنان و دختران بی شوهر بمانند؟.
تا حالا یک فیلم درست نشده که این سنت را درست ترویج کند و نشان بدهد مثبت بوده است!!!