چهارشنبه ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 15 May 2024
 
۱۰
۳۸
تحریم‌ها نرفته برگشت، چرا؟

دولت از امروز گرفتار دو قطبی "هسته‌ای- معیشت" است که خودش ایجاد کرد

چرا برای "جشن برجام" کسی به خیابان‌ها نیامد؟!
دوشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۴۱
کد مطلب: 468345
آمریکایی‌ها تحریم‌هایی را که قصد داشتند به بهانه آزمایش موشکی ایران اعمال کنند، دقیقا در روز نخست اجرای برجام، تصویب کردند؛ مساله اصلی این است که آمریکا مصمم است به ایران بگوید راهبرد اصلی آن در قبال ایران تغییری نکرده است.
دولت از امروز گرفتار دو قطبی "هسته‌ای- معیشت" است که خودش ایجاد کرد
گروه سیاست جهان نيوزـمهدی محمدی: یکم- فرا رسیدن روز اجرای برجام قبل از هر چیز حاوی یک درس جامعه‌شناختی بزرگ برای همه کسانی است که هنوز تصور می‌کنند می‌توان جامعه ایرانی را با تولید شوک اداره کرد. اگر به واقعیات پرونده هسته‌ای ایران و مذاکراتی که در 2 سال گذشته انجام شده بنگریم، روز اجرایی شدن برجام مهم‌ترین روز برای ایران است. در این روز است که طرف غربی روی کاغذ تحریم‌های مرتبط با موضوع هسته‌ای را تعلیق می‌کند و این همه چیزی است که قرار بوده از برجام نصیب ایران شود. اما اعلام تعلیق تحریم‌ها از سوی اروپا و آمریکا، شوکی در جامعه ایرانی ایجاد نکرد. موضوع به قدری جدی بود که رسانه‌های نزدیک به دولت حتی ناچار شدند عکس‌های قدیمی‌تر مربوط به شادی مردم به مناسبتی دیگر را به نام شادی مردم پس از اجرای برجام جا بزنند. اگر هدف دولت از توافق هسته‌ای ـ یا لااقل یکی از مهم‌ترین هدف‌های آن ـ ایجاد سرمایه اجتماعی برای جریان غربگرا بوده باشد، کنش اجتماعی مبتنی بر «کم‌محلی» مردم نشان می‌دهد از دید آنها هنوز گام اصلی و نهایی برداشته نشده است. شاید از دید دولت کار تمام شده باشد ولی از دید جامعه‌ای که بخشی از حقوق خویش را از دست رفته می‌بیند، مساله تازه آغاز شده است. ذهنیت عمومی جامعه ایرانی زمان کمی را برای دولت روحانی در نظر خواهد گرفت تا با تکیه بر آنچه از برجام به دست می‌آورد، به سمت پیدا کردن راه‌حل‌های واقعی برای مشکلات اقتصادی روزمره مردم حرکت کند.

دولت آشکارا در این حوزه یعنی حوزه تبدیل تعلیق تحریم به رفاه ـ که خود پیش‌تر وعده‌اش را داده ـ فاقد برنامه است و از این پس دیگر در موقعیتی نخواهد بود که دیگران را به عنوان مقصر پدیدار نشدن دورنمای حل مسائل مردم معرفی کند. این مهم‌ترین چالش دوران پسابرجام برای جریان غربگرا در ایران است.

این جریان از طریق ایجاد دوقطبی هسته‌ای- معیشت به پیروزی رسید و اکنون خود گرفتار این دوقطبی است. در این تردیدی نیست که یکی از اصلی‌ترین هدف‌های طرف غربی از شکل‌گیری برجام افزایش اعتبار جریان غربگرا در ایران و کمک به آنها برای پیروزی سیاسی بر رقیبان‌شان بوده است. این چیزی نیست که آمریکایی‌ها عرضه آن و مقام‌های دولت روحانی تقاضایش را پنهان کرده باشند. منتها مساله این است که آمریکا حتی اگر بخواهد ـ که نمی‌خواهد‌ـ نمی‌تواند بار ایجاد رونق اقتصادی در ایران را به تنهایی به دوش بکشد. از جایی به بعد دولت روحانی در این راه دیگر نمی‌تواند به دوستان خوبش در واشنگتن تکیه کند و باید مسیر را به تنهایی طی کند. تردیدها دقیقا همین جاست که ظهور می‌کند. آیا روحانی و تیمش حقیقتا خواهان ایجاد رونق اقتصادی هستند یا اینکه باز هم می‌خواهند معیشت مردم را گروگان گرفته و یک دوقطبی جدید با بخشی دیگر از برنامه‌های امنیت ملی کشور خلق کنند؟ اگر واقعا خواهان ایجاد رونق اقتصادی باشند، آیا از برنامه، کفایت و کارآمدی لازم در این حوزه برخوردارند؟ تئوری «میانه‌روهای بی‌کفایت» چقدر جدی است؟ اساسا آیا دولت جز اینکه به سرمایه‌گذاری خارجی در ایران دل ببندد و به تعداد شرکت‌های خارجی که برای عقد قرارداد وارد ایران می‌شوند چشم بدوزد، خود نیز برنامه‌ای برای تبدیل کردن فرصت تعلیق تحریم به یک زیرساخت ماندگار رونق اقصادی دارد؟ اینها سوال‌هایی است که دولت عموما علاقه‌ای به بحث درباره آنها نشان نمی‌دهد. این بی‌علاقگی البته می‌تواند ادامه پیدا کند ولی طبقات رای‌دهنده به روحانی در متن دوقطبی اقتصاد- معیشت، فقط تا میزان اندکی صبر خواهند کرد.   

دوم- اکنون که روز اجرای برجام فرا رسیده، به عقیده من نوبت آن است که دولت رویکردهای تبلیغاتی را کنار بگذارد و با حقیقت توافقی که با غرب کرده کنار بیاید. تا پیش از این، شاید نبرد تبلیغاتی با منتقدان به دولت اجازه نمی‌داد برخی حقایق را ببیند و آن دسته از حقایق هم که دیده می‌شد، جدی نمی‌گرفت. اکنون نوبت چالش با منتقدان دیگر به سر آمده است. برجام نه تنها یک توافق انجام شده بلکه یک توافق در حال اجراست و در اینجا حقایق خود را به مجریان تحمیل خواهند کرد، خواه بپسندند و خواه نپسندند.

برخی از مهم‌ترین حقایق موجود در ارتباط با توافق هسته‌ای در آینده چنین است:

1- این توافق در بهترین حالت فقط بخش کوچکی از تحریم‌ها را تعلیق می‌کند، نه لغو و همچنان به رغم همه تلاش‌هایی که انجام شده مرز میان تجارت مجاز و غیرمجاز با ایران مبهم مانده است.

2- این توافق یک رژیم بازرسی ویژه را بر ایران تحمیل می‌کند که در صورت اراده غرب می‌تواند به یک مکانیسم بسیار مخوف جمع‌آوری اطلاعات حساس از ایران بدل شود.

3- این توافق فاقد هرگونه مکانیسم داوری مطمئن و مشخص است که بتوان با تکیه بر آن نسبت به وجود ضمانت‌های حداقلی مبنی بر پایبندی طرف مقابل به آن خاطرجمع بود.

4- این توافق عمیقا به محیط سیاست داخلی آمریکا و برخی دیگر از طرف‌های اروپایی گره خورده و می‌تواند به طور بسیار جدی از تغییرات احتمالی در محیط سیاست داخلی این کشورها تاثیر بپذیرد.

5- توافق هسته‌ای هیچ دورنمای روشنی پیش روی برنامه هسته‌ای ایران در یک دهه آینده ترسیم نمی‌کند. 10 سال دیگر، همه چیز به تصمیمی موکول شده که همان موقع اتخاذ خواهد شد و هیچ جای اسناد موجود، یک توافق روشن درباره یک دورنمای قطعی وجود برنامه هسته‌ای صنعتی در ایران وجود ندارد.

این حقایق البته چندان پوشیده و پنهان هم نبوده است. ماه‌هاست که برخی از این نکات به طور مستمر تذکر داده شده و به نوعی در مصوبات شورایعالی امنیت ملی و همچنین فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی هم برای آنها چاره‌جویی شده اما دولت بیش از آنکه این موارد را حقیقتا جدی بگیرد، سعی کرده آنها را دور بزند و در بهترین حالت حفظ ظاهر کند. از این پس، دیگر ادامه این روند ممکن نخواهد بود.

دولت بزودی با موارد نقض جزئی یا کلی برجام از سوی آمریکا مواجه خواهد شد که نمی‌تواند نسبت به آنها بی‌تفاوت باشد. در کوتاه‌مدت درخواست‌هایی برای دسترسی و بازرسی روی میز دولت قرار خواهد گرفت که آشکارا بی‌ارتباط با وظایف روتین آژانس است و کشور را در معرض انتخاب‌های دشوار قرار خواهد داد. احتمال طرح دعاوی علیه ایران از سوی اعضای برجام با هدف باج‌گیری از ایران در سایر حوزه‌ها بسیار جدی است و دولت بخوبی می‌داند که در صورت بالا گرفتن مساله، شانسی برای پیروزی در مکانیسم‌های فعلی‌ داوری ندارد. برای این موضوع باید آماده بود. از همه مهم‌تر، کمتر از یک سال دیگر در بهترین حالت هیلاری کلینتون رئیس‌جمهور آمریکا خواهد بود. من البته عقیده ندارم یک رئیس‌جمهور تندرو در آمریکا از برجام خارج خواهد شد (واقعا چه چیزی بهتر از برجام می‌تواند گیر بیاورد؟!) ولی در این باره تردیدی نیست که یک رئیس‌جمهور دست راستی می‌تواند ابزارهای تعبیه‌شده درون برجام را به نحو بسیار خصمانه‌تری به کار بگیرد. برنامه‌ریزی برای کنترل تخاصم تشدید‌شده غرب با ایران پس از برجام، یکی از اصلی‌ترین ضرورت‌های دوران پسابرجام است ولی دولت در ایران انرژی چندانی برای آن صرف نکرده است. نگاه دولت روحانی به آینده به نحو نگران‌کننده‌ای ساده است: آمریکا به برجام نیاز دارد، ما قصد نداریم برجام را نقض کنیم، آنها هم برجام را نقض نمی‌کنند، حوزه‌های همکاری گسترش می‌یابد و در نتیجه، کار به جایی خواهد رسید که به هم زدن توافق برای هیچ‌کدام از 2 طرف صرف نکند! این خلاصه نگاه دولت به آینده است که در یک کلمه می‌توان گفت مفهوم «آمریکا به مثابه دشمن» از آن حذف شده است. ممکن است دولت روحانی کلمه دشمن را چندان نپسندد ولی دیر یا زود با آن رویارو خواهد شد و باید راهبردی برای مواجهه داشته باشد.

سوم- دولت آمریکا آشکارا برای مدیریت دوران پسابرجام یک برنامه دوحزبی تدوین کرده است. اطلاعات بسیار مبسوطی اکنون در اختیار ماست که ثابت می‌کند آمریکایی‌ها ابتدا برنامه خود برای بعد از برجام را نهایی کرده‌اند و سپس خود برجام را. پازل بزرگ‌تری وجود دارد که از دید آمریکا توافق هسته‌ای تنها جزء کوچکی از آن است و اساسا برجام به این دلیل اهمیت دارد که بخشی از آن برنامه کلی است. دولت در ایران تاکنون نشانه‌های بسیار اندکی از خود بروز داده که بتوان از آن نتیجه گرفت تحلیلی عمیق از این برنامه دارد و خطرات آن را جدی گرفته است. دولت تصور می‌کند با عاملی در حد و اندازه نیاز به برجام می‌تواند رفتار راهبردی دولت آمریکا درباره ایران را کنترل کند اما همین دیروز، در نخستین گام اجرای برجام روشن شد این صرفا یک توهم است. آمریکایی‌ها تحریم‌هایی را که قصد داشتند به بهانه آزمایش موشکی ایران اعمال کنند، دقیقا در روز نخست اجرای برجام، تصویب کردند. مساله اصلی این است که آمریکا مصمم است به ایران بگوید راهبرد اصلی آن در قبال ایران تغییری نکرده است. در این سو، دولت باید تکلیف خود را با این مساله روشن کند که می‌خواهد از برجام ابزاری برای تغییر راهبرد آمریکا بسازد یا نه؟ و راهبرد اصلی آن در قبال آمریکا چیست و بعد از 5/2 سال چه ارزیابی‌ای از ماهیت آمریکا پیدا کرده است؟ آمریکایی‌ها یک برنامه کاملا روشن برای احیای تحریم‌ها دارند. اکنون بیش از 11 طرح و لایحه مختلف روی میز بخش‌های مختلف کنگره است که من تصور می‌کنم ظرف حدود یک سال آینده برای احیای تحریم‌ها در حوزه‌های جدید و با هدف تولید دوقطبی‌های جدید در افکار عمومی ایران اعمال خواهد شد. پیش‌فرض‌های ساده‌دلانه دولت جایی برای بحث جدی درباره روش‌های پیشگیری از اقدامات خصمانه آتی آمریکا باقی نگذاشته است. اساسا ظاهرا وزارت امور خارجه به این مساله به عنوان بخشی از ماموریت خود نگاه نمی‌کند. مهم‌ترین سوالی که اکنون باید دولت به آن جواب بدهد این است که آیا از این پس و در مقابل هر تحریم جدید از سوی آمریکا، صرفا به اینکه برجام آسیب ‌ندیده دل خوش خواهد کرد یا اینکه یک راهبرد موثر برای متوقف کردن این روند در اختیار دارد؟ با روشی از جمع‌آوری و برچیدن که دولت در یک ماه گذشته در تاسیسات هسته‌ای حیاتی ایران اعمال کرده، می‌دانیم که بازگشت این برنامه دیگر به‌سادگی ممکن نخواهد بود در حالی که آمریکا در همین روز اول اجرای برجام نشان داد بازگشت تحریم‌ها را تا چه حد سهل می‌داند. اساسا آمریکا در حال ارسال این پیام به جامعه جهانی است که تحریم‌ها جایی نرفته است که بخواهد بازگردد. اصلی‌ترین مساله این است که همه این اقدامات از تلقی آمریکا درباره ماهیت دولت روحانی در ایران نشأت می‌گیرد و مدیریت محاسبات آمریکا در این حوزه ممکن نیست مگر اینکه دولت روحانی در برخی مبانی رفتار خود تجدید نظر کرده باشد.  
 منبع: وطن امروز
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


عبداله
نمی دونم چرا اینقدر مامور ریخت تو خیابون برای جلوگیری از اعتراض مردم به برجام . /...
Norway
"دولت آشکارا در این حوزه یعنی حوزه تبدیل تعلیق تحریم به رفاه ـ که خود پیش‌تر وعده‌اش را داده ـ فاقد برنامه است و از این پس دیگر در موقعیتی نخواهد بود...
فتنه نکنید
فقط افرادی تحریم شدند
نه مردم
عزیزم انسان های زرنگ و باهوش، برای دست یابی به یک هدف بزرگ، زمینه سازی وکرده و آرام آرام جلو می روند تا طرف مقابل را در حالت ناهوشیاری نگه دارند. یک دفعه نمی آیند پس از برجام کل تحریم ها را برگردانند. این کارشان می تواند یک مانور باشد تا حساسیت دولت ایران و آستانه غیرتش را بسنجند. اگر واکنش نشان نداد، می فهمند که سخت نیازمند غرب است و بیشتر او را تحت فشار قرار می دهند. این روش امتحان پس داده غرب است.
خواهشاً در زمینه منافع ملی از بازی های جناحی بپرهیزید و کمی هم در مورد حرف ها ما حداقل فکر کنید.
این فقط شما کسانی هستند که برای برنامه موشکی ایران که برای دفاع از من و تو و سایر مردم است تلاش می‌کنند...نمی دانم نمی فهمی یا خودت را به نفهمی زده‌ای؟ حتما فردا می‌خواهید بگویید به ما چه که سپاه موشک می سازد و باعث تحریم ما شده موشک هم نمی خواهیم تحریم ها را بردارید.....
Iran, Islamic Republic of
شما نگران خودتون باشين دولت بهترين تصميمها و كاره را انجام داده و ميدهد
ایرونی
برجام مثل یه مار خوش خط و خاله که در باطنش زهری کشنده داره.
مردم به خوبی متوجه شده اند که توافق هسته ای تاثیری بر بهبود معیشت شون ندارد و به همین دلیل هم از جشن خیابانی خبری نبود .
Iran, Islamic Republic of
مردم اگر به خيابان بيايند ميگوييد چرا و اگر نيايند باز هم ميگوييو چا با خودت چند چندي جهان
الان شما قر تو کمرت مونده؟
Iran, Islamic Republic of
شما اکر شرایط را مناسب ببینید به زباله ها حمله ور می شوید و به جهان و غیر جهان ارتباطی ندارد.
نادم
دولت یازدهم به وعده خود در خصوص از کار انداختن راکتور هسته ایی و سانترفیوژها عمل نمود...
United States
وعده ای برای تخریب
علي
Iran, Islamic Republic of
- اگر فكر آينده مملكت هستيم به اين مطلب دقت كنيم.
Iran, Islamic Republic of
نگران نباشين مردم به موقع به خيابونا ميان
مردم؟؟؟؟ واقعا عده ای بی اطلاع که همش به دنبال رقص و کشف حجابن مردم هستند؟
Iran, Islamic Republic of
خیابونا یا زباله ها؟!
علی
...دیروز دست پسرم تو کشتی آسیب دید و بردمش بیمارستان با اینکه دفترچه سلامت داریم اما هی سوال میکردم از پذیرش رادیولوژی چقدر میگیره واسه عکس از بس پول کم داشتم دلنگران هزینه بودم تا دست شکسته پسرم....
طبق برنامه، سال 95 باید سال گشایش اقتصادی و بازگرداندن عزت به پاسپورت ایرانی باشد. بهانه ای هم وجود ندارد. اگر وعده هاتون محقق نشد همان سال 95 انصراف دهید. چون من از بد قولی خیلی بدم میاد.
نیستن که نفهمن چه بلایی سرشون اومده،کاملا از گرونی مواد غذایی پیداست که دولت چقدر به فکر معیشت مردمه مخصوصا قشر ضعیف،جز تاسف کار دیگه ای ازمون بر نمی یاد.
Iran, Islamic Republic of
انتخابات اسفندهمه چیز را مشخص خواهد کرد.
Iran, Islamic Republic of
فعلا که به مدارس سراسر کشور دستور برپایی جشن و آذین بندی داده اند!
خدایا بخیر گذرون
.
فرق است بین تحریم یازده نفر فقط در بانک های امریکایی
با تحریم یک ملت هشتاد میلیونی در همه ی دنیا.
...
11 نفر را تحریم میکنند. واکنش نشان دادی، متوقف میشوند. واکنش نشان ندادی، می فهمند ضعیفی و بیشتر حمله میکنند. عین سگ هار. منطق غرب اینجوری است. میگی نه، واکنش نشون ندید ببینیم عاقبت دولتتون چی میشه.
این یازده نفر برای دفاع از من و تو و ساخت موشک دفاعی دارن کار می کنند نمی دونم احمقی یا خودت رو به نفهمی می زنی؟ این حرف ها آغاز هجمه به سپاهه تا بالاخره اون رو هم مثل موضوع هسته ای فشل کنند... قرار بود انرژی هسته ای حق مسلم ما باشد اما دیدی که ملت از ترس تجریم چطور وادادند. سر موشک ها هم چند سال دیگه وا می‌دهند... آخه ما ان قدر بی فکریم که به دشمن تنشون دادیم چطور میشه ما رو تسلیم کرد
Iran, Islamic Republic of
غربگرا که بهتر از شرقگراست ...
پیام امام و شهدا نه شرقی نه غربی نه مرفهان بی درد نه اشرافگران نه مفصدان بزرگ آقا زاده نه رانت خواری نه وابستگی نه نه نه
شرق گرا بده، ولی غربگرا فاجعه است. امروزه شرق شیفته استعمار دنیا نیست و به حقوق خودش قانع است، اما غرب دنبال چپاول ملت هاست. پس شرق گرا آدم تر از غرب گراست.
Iran, Islamic Republic of
والا ديروز عصر ونك پر گارد ويژه بود براي اينكه كسي بيرون نياد
دیروز همه تو میدون ونک راه میرفتند و ماشین ها هم عبور میکردند. اونایی که باید بیرون باشن بودن.
یقین دارین این مشکل رو دولت روحانی درست کرده و ربطی به دولت سابق نداره ؟ راستی یقین دارین ؟
بله یقین داریم. اگر در انتخابات 92، دولت غربگرا به میدان نمی آمد یا لااقل روحانی راه مقاومت را ادامه می داد، غرب می فهمید تمام احزاب ایران، بر سر مقاومت در برابر دشمن اشتراک نظر دارند و برای یک 8 سال دیگر رویه قبلی اش را ادامه نمی داد. چون غرب خل نیست. اما سال 92 ناگهان سیگنال های ضعف ارسال شد. همانطور که سال 88، سیگنال های ضعف ارسال شد. و غرب فهمید فشار نتیجه دارد.
راه حل این بود که نباید می فهمید.
تا کی میخواهید مشکلات رو به دولت قبل مربوط کنید ! خجالت هم چیز خوبی است .
رفیعی
هشت سال با اقتدار و فراوانی نعمت کشور اداره شد نفت به برکت اقتدار ایران و ترسی که از ایران هسته ای داشتند بالای 100 دلار بود به هر حال ایران به عنوان یک کشور عضو اوپک و مسلط بر خلیج فارس(انبار نفت دنیا)اگر هسته ای باشد واضح است که باعث افزایش قیمت نفت می شود.
هشت سال میلیاردها خانه و جاده و راه آهن و نیروگاه اتمی و پیشرفت های علمی و ..... هزینه شد. کشورهای همسایه جرات کوچکترین تعرض یا توهین نداشتند چرا که ایران هسته ای در دل دشمنان رهب انداخته بود(ترهبون به عدوالله و عدوکم)شیعیان در گوشه و کنار دنیا(یمن،سوریه،عراق،نیجریه و منا و مکه )از امنیت بیشتری برخوردار بودند.
البته تاثیر مثبت توافق هسته ای این بود که دنیا پی به مظلومیت و صلح دوستی ملت ایران برد ولی از این به بعد باید بر اصلاحات اقتصادی داخلی در واقع همان اقتصاد مقاومتی فکر کنیم و از کلی گویی و شعار پرهیز شود.
آیت الله حائری شیرازی:ریشه فساد اقتصادی ایران،تحریم و سوء مدیریت نیست؛بلکه وجود بهره های بانکی بالا است.
نماینده ولی‌فقیه در فارس و امام جمعه شیراز:این ربایی که اکنون در بانک‌های ما وجود دارد توزیع و تولید را نابود می‌کند.

معماریان رئیس سابق اداره بررسی‌های بازار نفت: : قیمت‌های بالای ۱۱۰ دلار به برکت برخورداری ایران از اورانیوم ۲۰ درصد به‌دست آمده بود. قدرت چانه‌زنی بالای ایران تأثیر این اورانیوم را در بازار به وضوح نشان می‌داد، به گونه‌ای که قیمت نفت پس از توافق هسته ای ایران و پذیرش اکسیده کردن اورانیوم ۲۰ درصد حدود ۳۰ دلاردر بشکه کاهش یافت.
بنده خدا
United States
زنده باد احمدی نزاد قهرمان . روحانی مچکریم!!!!!!!!
United States
تخم مرغ دونه ای 550 تومان دولت تدبیروامید!!!!!!!
محسن 2
Iran, Islamic Republic of
وقتی تحریم شدیم دلار گران شد و اجناس هم گران شد و مردم غمگین ! الان تحریم لغو شد و بازهم دلار گران و ایضا اجناس هم ! یکی به من بگوید چرا باید به خیابان بیایم ! برای اعتراض شاید !!