جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
 
۱۰
۵۵
شكست در بازي بزرگ نفتي با عربستان سعودي؛

وقتی وزارت نفت با راهبردی اشتباه، اوپک را تقدیم عربستان کرد/ "آل سعود" یا " آل اوپک"؟!

ماموریت ویژه رسانه های زنجیره‌ای
يکشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۵۸
کد مطلب: 459597
وزارت نفت در اجلاس 168 اوپك با اتخاذ راهبردي اشتباه، اوپك را تقديم عربستان كرد/ رسانه‌هاي همراه دولت در حال سرپوش گذاشتن به اشتباه بزرگ وزارت نفت در اجلاس روز جمعه اوپك هستند، آنها مي‌نويسند كه ايران با ديپلماسي «عالي» زنگنه، عربستان سعودي را به زانو درآورده است.
وقتی وزارت نفت با  راهبردی اشتباه، اوپک را تقدیم عربستان کرد/ "آل سعود" یا " آل اوپک"؟!
گروه اقتصاد "جهان نيوز" ـ  رسانه‌هاي همراه دولت در حال سرپوش گذاشتن به اشتباه بزرگ وزارت نفت در اجلاس روز جمعه اوپك هستند، آنها مي‌نويسند كه ايران با ديپلماسي «عالي» زنگنه، عربستان سعودي را به زانو درآورده است، در شرايطي كه انتخاب راهبرد غلط از سوي زنگنه، ايران را به واخورده جنگ نفتي در اوپك تبديل كرد.

 از سال گذشته بود كه وزير نفت و ياران ديپلمات وي از لزوم بازگشت سهميه ايران گفتند و خواستار از سرگيري سهميه‌ها شدند؛ موضوعي كه به عنوان راهبرد انتخاب شد و موجي از انتقادات را در پي داشت زيرا در ابتدا بايد ظرفيت توليد را به ۴ ميليون بشكه رساند و در مرحله بعد مدعي بازگرداندن سهميه شد. آشنايان به امور اوپك به خوبي مي‌دانند كه مهم‌ترين شاخص به تعيين سهميه صادرات، ميزان توليد فعلي است و نه انبوهي از تصورات و اما و اگرها. با اين وجود اين مهم از «خرد جمعي» ياران زدوده شد و بي‌توجه به آنچه در بازار نفت مي‌گذرد، استراتژي سهميه در دستور كار قرار گرفت در حالي كه مشكل فعلي بازار نفت و ايران، سهميه نيست بلكه ميزان پايبندي اعضاي اوپك به سقف توليد است.

سهميه چيست؟
زماني كه كشورهاي اصلي اوپك در اوايل كار خود دور هم جمع شدند، خبري از سهميه‌بندي نبود. پيش از دهه ۸۰ ميلادي سهميه‌بندي وجود داشت اما نظام‌مند نبود و براساس قدرت توليد هر كشوري، ميزان توليد هر عضو مشخص مي‌شد كه البته تعهدي براي پايبندي نسبت به سهميه وجود نداشت، سابقه توليد تاريخي سپس در دهه ۸۰ به يكي از شاخص‌هاي تعيين ميزان سهميه كشورهاي عضو تبديل و سهميه‌بندي متولد شد.

اين روند سهميه تا پايان دهه ۸۰ ميلادي وجود داشت اما به مرور زمان از ميان رفت و كشورها در جلسات سالانه روي سهميه‌ها به توافق مي‌رسيدند اما پايبندي چنداني وجود نداشت و هر كشور به هر ميزان كه مي‌توانست توليد مي‌كرد و بر اساس اساسنامه اوپك، با برخوردي مواجه نمي‌شد. اين روند در روزهايي كه نفت به ۱۳۰ دلار رسيد تشديد شد تا آنكه قيمت نفت در مسير نزولي قرار گرفت، در جلسه اوپك كه در الجزاير برگزار شد نظام سهميه‌بندي با تأكيد بيشتري احيا شد و نظم به اوپك برگشت تا التيام بخش قيمت‌ها باشد.

اين روند تا سال ۲۰۱۱ ادامه داشت، رستم قاسمي آخرين وزير نفت دولت دهم در اين سال وقتي به اوپك رفت، موافقت ايران را بر حذف نظام سهميه‌بندي و ايجاد سقف توليد اعلام كرد در حالي كه بايد در اين ميزان سقف، جايگاه و سهم ايران را مشخص مي‌كرد زيرا با اين اشتباه، سهم ايران به سود كشورهاي ديگر ضبط شد. ايران تحريم زده مي‌توانست استراتژي بهتري را ايفا كند اما به دليل يك اشتباه شرايط بسيار سخت شد.

نوبت به زنگنه رسيد
رستم قاسمي كه رفت و بيژن نامدار زنگنه آمد، كسي متوجه اين مشكل نشد تا روزهايي كه انتقادات به عدم كارايي ديپلماسي انرژي وزارت نفت براي زنگنه دردسر‌آفرين شد و ديپلمات‌هاي نفتي گرد هم آمدند تا به اين انتقادات پاسخ دهند. مهدي عسلي مديركل امور اوپك و روابط با مجامع انرژي وزارت نفت، پس از روزها جست‌وجو، آدرس «وين قاسمي» را زير نويس كرد و «پاتك» آغار شد. تهران به دليل تحريم‌ها با كاهش توليد و صادرات مواجه شده بود و كشورهايي مانند عربستان، كويت و عراق در داخل اوپك و روسيه (در خارج از اين سازمان) به سرعت خلأ نفت ايران را پوشش دادند.

در اين وضعيت، حلقه بين‌المللي نفت به بازگشت سهميه‌ها پرداخت در حالي كه توان توليد نفت ايران زير ۳ ميليون بشكه بوده و است. وزارت نفت بر حسب سال ۲۰۱۶، از سال ۲۰۱۴ از لزوم احياي سهميه‌بندي گفت و فقط بر طبل سهم كوبيد در حالي كه اگر همان روزها سهميه‌اي به ايران اعطا مي‌شد به طور قطع كشور متضرر مي‌شد اما به هر حال اين سهميه داده نشد. اوپكي‌ها گفتند كه ابتدا تحريم‌ها برداشته شود، ظرفيت توليد شما افزايش يابد و بعد درباره سهميه صحبت شود. نفت متوجه اين ضعف نشد و بي‌محابا از افزايش سهميه خود گفت تا اجلاس ۱۶۸ اوپك كه زنگنه با مشاوره‌هاي غير منطقي كه به وي داده شد از همان فرودگاه تهران حمله به جبهه مقابل و «حق‌خواهي» را آغاز كرد. او گفت، ما سهم مي‌خواهيم در حالي كه خود به خوبي مي‌داند چنين احقاق حقوقي بايد در بازار نفت صورت پذيرد و نه جلسات اوپك. علي النعيمي وزير نفت عربستان به عنوان حريف هميشگي ايران در سازمان كشورهاي صادر كننده نفت، پيش از آغاز جلسه گفت: براي جذب نفت ايران در بازار به يك سال زمان نياز است. كمتر كسي به عمق اين اظهار نظر پي برد تا يك ساعت مانده به پايان اجلاس ۱۶۸.

كلاه بزرگ
رويترز و بلومبرگ به فاصله يك ساعت به پايان اجلاس گزارش دادند اوپك سقف توليد را از ۳۰ميليون بشكه به ۳۱ ميليون و ۵۰۰ هزار بشكه افزايش داده است؛ ادعايي كه بلافاصله قيمت نفت را كاهش داد اما رسماً اعلام نشد. وزراي نفت كه از اجلاس بيرون آمدند گفتند تصميم جديدي اتخاذ نشده است و «سكوت كنان» محل اجلاس را ترك كردند. همه منتظر بيانيه بودند كه بيانيه ۱۶۸ اوپك هم تفاوتي اساسي با بيانيه‌هاي ديگر داشت. در حالي كه همه بيانيه‌هاي گذشته اوپك رقم سقف توليد را در خود جاي مي‌داد اما در اين بيانيه نشاني از عدد «۳۰» وجود نداشت تا عربستان با زيركي هر چه تمام‌تر، به دبيرخانه اوپك تكليف كند تا از سقف عددي نياورد.

به بيان ساده‌تر هر چند در بيانيه پاياني خبري از سقف توليد ۳۱ ميليون و ۵۰۰ هزار بشكه‌اي اوپك ديده نمي‌شود اما به معناي تثبيت توليد در عدد ۳۰ ميليون بشكه هم نيست و اين يعني افزايش غيررسمي سقف توليد اوپك كه سودش براي كشورهايي نظير عربستان، عراق و كويت است. عربستان و عراق با ظرفيت‌هايي كه براي افزايش عرضه دارند از همين امروز از فرصت استفاده كرده و نفت بيشتري را روانه بازار مي‌كنند بدون آنكه تخلفي انجام داده باشند. تجربه تاريخي نشان مي‌دهد عربستان در چنين فضاي غيرشفاف و مبهمي بهترين بهره‌بردار است؛ كشوري كه به اصرار عجيب و غيرمنطقي ايران، سقف توليد را شناور گذاشت تا اتفاقات بازار نفت به نام ايران تمام شده و خود و ساير كشورهاي عضو ميوه‌هاي خود را از بازار بچينند.

منابع آگاه از وين گزارش مي‌دهند هيئت ايراني در جلسه ۱۶۸ به‌شدت بر سهم خود تأكيد داشتند و تثبيت سقف ۳۰ ميليون بشكه‌اي را به حال خود رها كرده بودند، همين خطا موجب شد تا سقف توليد شناور بماند و گفته شود تصميم‌گيري اصلي در اين باره به جلسه اضطراري موكول شده است؛ جلسه‌اي كه نه زمانش مشخص است و نه مكانش!

اگر اصرار بيش از حد نماينده ايران در اخذ سهميه از دست رفته خود در اوپك نبود هيچ‌گاه چنين وضعيتي رخ نمي‌داد و اگر سقف توليد ثابت مي‌ماند مي‌شد در اجلاس بعدي با دست پر از لزوم سهميه‌ها سخن گفت.

به باور بيشتر كارشناسان اصرار ايران براي باز پس‌گيري سهميه خود در اوپك بدون رعايت سقف توليد در اوپك راهبردي اشتباه و جبران ناپذير بود كه عربستان در انتظار مطرح شدنش در اجلاس بود، اگر ايران به جاي راهبرد «سهميه طلبي» راهبرد «حفظ سقف توليد» را دنبال مي‌كرد، چنين گاف بزرگي موجب استهزاي نماينده ايران در اوپك نمي‌شد. عراق كه وضعيتي شبيه ايران دارد هيچ گاه از سهميه سخن نگفت تا با توليد بالاي ۵ ميليون بشكه به سيستم سهميه‌ها برگردد، اين كشور به صورت آزاد نفت مي‌فروشد و در سهميه‌ها نيست اما ايران با توليد زير ۳ ميليون بشكه خود، سهميه‌اي را طلب كرد كه نه فعلاً توان توليد آن را دارد و نه سقف موجود را تثبيت مي‌كند. سقف توليد اوپك به ۳۱‌ميليون و ۵۰۰ هزار بشكه افزايش يافت اگر چه عددي در گزارش نيامده است و در اين رهگذر سهم ايران چيزي نيست جز افسوس و بي‌بازاري. بهترين زمان براي طلب سهميه سال آينده بود كه ظرفيت توليد بالفعل ايران به بيش از ۴‌ميليون بشكه در روز مي‌رسيد و نه اجلاس ۱۶۸ كه چيزي براي از دست دادن وجود نداشت.

وزير نفت مي‌گويد براي افزايش يك ميليون بشكه‌اي توليد نفت به شش ماه زمان نياز است و اين يعني ۳۱/۵ ميليون بشكه تا شش ماه براي اعراب به رهبري عربستان «گارانتي» است. وزير نفت ايران بازي بزرگي را به سعودي‌ها باخت؛ نه توانست سهميه ايران را پس بگيرد و نه موفق شد سقف توليد را ثابت نگه دارد. حالا مي‌توان به عمق حرف النعيمي رسيد: «نفت ايران يك سالي كار دارد.»
منبع : روزنامه جوان
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


خدایا میشه زودتر سال 96 برسه ؟؟؟
بسیجی
در این ارزو خواهی ماند
زما دور است که تن به مذلت نظامیان دادن
اتفاقا اسرائیلی ها هم همین آرزو را دارند.
محمد
اتفاقا اسراءيليها ميخوان هيچوقت سال 96 نرسه
موسوی
خوب سال 96 برسه چی میشه؟
یکی از اصلاح طلبها دوباره رییس جمهور میشه
کل اصلاحات و کارگزاران و فتنه گرا و یه مشت شعار اقتصادی جمع شدید رایتون شد اون!پایین ترین میزان رای. صدای ملت و نمیشنوید !؟صدای مرگ بازار و نمیشنوید!؟ .. مردم دیگه فریب نمیخورن
یا علی مدد
اصلاح طلب نه
افساد طلب صحیحه
Iran, Islamic Republic of
خب همینه انتظار داشتی پ چیکار کنند؟
آخرم کسی ب ما نگفت از کرسنت چخبر؟
از دکل ها چه خبر؟
دست پسر وزیر خ..هست! هرچی دزده از تو استین افساد طلبان در میاد
علي م
دكلهارو بريدازآقازاده وزيرارشاد دئلت اصلاحات بپرسيد داداش
سرور
از زینت الوزرای محمدخ. بپرسید.شایدهم شریک بودند کسی چه می داند؟
احوال دکل رو باید از آقا زاده اصلاحاتی بپرسی
ali
Iran, Islamic Republic of
از پسر زینت الوزرای اقای خ.. بپرس برادر اصلاح طلب!!!!
lمحفوظ
سلام بچه ها گفتند دکل در جیب آقازاده وزیر فراریست
مجتبی
به نظرم اینجا اشتباه کردند وباید یا خرد جمعی وکار کارشناسی جبران کنند
Iran, Islamic Republic of
اینها ادعا میکردند که مسئولین قبلی سرباز بودند اما ما ژنرال نفتی هستیم الان معلوم شد ژنرال آبکی هستند
حسین
Iran, Islamic Republic of
اینا آبدارچی هم نیستند
محمدي
سلام وقتي بابك زنجاني مي تواند كلاه شركت نفت رو برداره عربستان كه جاي خود دارد
United States
بله دقیقا، یادمان نره که ب. ز. زمان چه کسی این کلاه را برداشت. اتفاقا همین چندتا کامنت پایین تر اسم آن بنده خدا را آورده.
رضا
ب ه ، دست پرورده ه ش و ر ح می باشد که پس از موفقیت در انتخابات دونفری کادوی فرش نفیس و تندیس بلورین را از آقایان گرفته اند تا بتواند دولت نهم و دهم را زمین گیر کنند و چوب لای چرخ بزارند خواهش میکنم در اینترنت تصویر این آقایان را در حال ارائه هدیه تماشا کنید حتی رسانه سیما هم نشان داده بود تشکر میکنم
Iran, Islamic Republic of
خودت فهمیدی چی گفتی؟
تنها راه اینه که ایران میزان تولیدش رو به قبل تحریم و یا بیشتر از اون برسونه و ریسک کاهش شدید قیمت رو بپذیره ، و اونقدر شرایط برای عربستان و غرب سخت بشه که عربستان و شرکای دنباله روی اون دست از این افزایش بی رویه بکشن و تن به سهمیه بندی اوپک بدن.
عاقل کسی سرمایه نقد آیندگان را به تاراج نمی گذارد هدف دشمن نیز همین است غارت و چپاول نفت ایران پس نباید این کار کرد و به دشمن گرا داد
بهترین کار اینه که درآمد را از نفت به کالاهای اقتصادی و صادراتی دیگر انتقال دهیم و اقتصاد وابسته به نفت را ادامه ندهیم. چقدر رهبری عزیز این مطلب را بگه دیگه!
Iran, Islamic Republic of
عربستان اكه نفت به ده دلار هم برسه ضرر نمي كنه. چون برا ملتش كه نيست. برا شاهزاده ها هست كه كم ندارن و از ديگرسو اين ما هستيم كه ضرر مي كنيم و عربستان از ضرر ما خوشنوده.
م ع
برادر عزیز بدانید اصلاح طلبان همیشه طرف آل سعود را میگیرند با آنها هستند در این اجلاس مسوولین نفت آگاهانه این کار را کرده اند در حادثه منا امسال و یا حادثه فرودگاه جده وغیره مسوولین اصلتح طلب چه موضعی داشتند برخی از وزرا علنا ... پس لازم نیست در این باره چیزی گفت ؟
از نظر شما هر عملکردی که دولت دارد در هر حوزه ای آن عملکرد ضعیف ترین است ذره ای انصاف در قلمتان نیست.
انصاف؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ هر بچه ای میفهمه که گند زدند خودشم مستاصل بود اونوقت شما سرتو کردی تو برف ؟
وقتی نتایج و شرایط چیز دیگه ای نشان میده مگر باید به زور هم شده و دروغ نوشت که عملکرد خوب بوده؟
محسن
اینکه زنگنه نذاشته حرف عربستان به کرسی بشینه یعنی شکست خجالتم خوب چیزیه!!!
نذاشت!؟
Iran, Islamic Republic of
آل احمدي نژاد
سرور
اینها که رفیق شفیق هاشمی هستند.
چرا وطن امروز را دولت فعلی به خاطر گفتن شاه مریض به سلمان مفنگی به دادگاه کشاند؟ نکنه به خاطر محمود بود؟
علي
از 1384 ما اين احساس رو داريم
خدايا ما رو به ماقبل 84 بازگردان
اوپک اصلا وجود خارجی نداره،
هیچکدام از اعضا سقف تولید را رعایت نمی کنند، راهبرد وزیر نفت، یعنی صحبت از موضع بالاتر و از روی قلدری بهترین راهکار در مقابل عربستان است. التماس و خواهش از اوپک و عربستان در شان ما نیست. اگر تنها یک کار در دولت در حال درست انجام شدن باشد، آنکار همین موضع قلدرانه در مقابل عربستان است.
واقعیت این هست که اوضاع ما با رفع تحریم و افزایش فروش نفت و در مقابل کاهش قیمت نفت، از اینی که هست بدتر نمی شود. اما عربستان و دیگر کشورهای صادرکننده ی نفت به شدت متضرر خواهند شد و در نهایت مجبورند که تولید خود را کاهش دهند.
اصلاً درست کردن اپک از سوی غربیها برای این بوده که نفت را به نفع خودشان مدیریت کنند. پس ما باید خلاف خواست اونا تصمیم بگیریم.
نجفی
Russian Federation
از دولتی که اعتقادی به ورود مدیران توانمند و جوان ندارد و از مدیران تاریخ گذشته و فسیل در دایره بسته خودشان همچنان استفاده کند انتظار دیگری نمی شود داشت
Netherlands
رستم قاسمی بزرگترین وزیر نفت تاریخ اوپک بوده و تمام جهان به عنوان بزرگترین کارشناس حوزه نفت جهان که غرب را به زانو در آورده شناخته می شناسندش .چرا باید فردی که تمام رسانه های غربی هم اعلام کرده اند دانش او یک نفر بیشتر از مجموع تمام دانش مندان حوزه نفت و انرژی ماست برکنار شود و به جای او فردی مثل زنگنه انتخاب شود که اصلا دانش و حرف قابل توجهی ندارد
Netherlands
میشه توضیح بیشتری بدین که بر چه مبنایی این حرف رو زدین؟
United States
خوب بود، باعث لحظه ای خنده ی ما شدی.
اگه نبود چرا برای فروش نفت دولت قفل دست به دامان رستم قاسمی شد؟
United States
آره تو از همه بیشتر میفهمی، یک کشور متوجه نیست که زنگنه با 19 سال سابقه ی وزارت مرتبط با نفت و انرژی دارای تجربه و دانش نیست ولی تو یکی این را میفهمی!
United States
البته هنوز فضاحت ب. ز. یادمان نرفته!
دوست عزیز قاسمی به فرهنگ مقاومت اعتقاد داشت ، ولی این عزیزان چشم به راه بعید اجرائی کردن برجام هستند ومطمئن باش که حتی برای یک لحظه بعد آن هم برنامه ای ندارند وتا کنون وعده فتح الفتوح را به مردم دادند، وپاسخی برای شرایطی که ممکن است ایران در شرایطی قرار بگیرد که مجور به برگشت باشد ندارند.
این به منزله راه بدون برگشت برجام برای آنان است.
وهزینه از منابع ملی
محمود
Iran, Islamic Republic of
باید وزارت نفت رو هم بدیم به دار و دسته احمدی نژاد و آق زاکانی که ایشالله اوپک رو تسخیر کنیم. همونطور که آژانس انرژی اتمی، شورای امنیت و سازمان ملل رو تسخیر کردیم.
عالي بود
نه باید بدیم به مهدی هاشمی و پسر مهاجرانی و زنگنه و کرسنت که ..
سرور
اینها را که جوادخنده منهدم کرد.
United States
دولت یازدهم و وزارت نفت به نیروی داخلی و تولید داخلی کمتر بها میدن

بیشتر چشم امید و دست نیاز به سمت کشورهای دیگر (خصوصا اتحادیه اروپا و آمریکا) دارند
Iran, Islamic Republic of
هر وزیری که عملکردش ضعیف و دوران وزارتش طولانی تر بوده بیشتر .. کرده است نه اینکه تجربه اندوخته است.
علی
Iran, Islamic Republic of
وزیر مغرور پر ادعا و کم خاصیت!!
کجایی رستم قاسمی آن وزیر کم ادعا بی حاشیه پر اثر؟
مردم
وزرای پیر، کار دست دولت و مردم می دهند.
Iran, Islamic Republic of
خواهشمندم تولید روزانه نفت در دوره خاتمی و احمدی نژاد را مقایسه کنید
محمد گنجی
Iran, Islamic Republic of
با سلام
من نه چپم نه راست ولی این دولت هر روز داره اشتباهات فاحشی را مرتکب میشه وبا این روند کشور واقعا دچار بحران میشه.بی تدبیری برخی دولتمردانی که بیشتر از این کشش ندارند فاجعه آفرین خواهد شد.
رئیس جمهور محترم فکر وچاره ای بیندیشند.