دوشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 May 2024
 
۱
۱

چک‌پول‌های‌۱۰۰‌هزار تومانی‌فاجعه است

دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۶
کد مطلب: 364203
تراز: در حالی که دولت نسبت به ورود چک‌پول‌های ۱۰۰ هزار تومانی به چرخه اقتصاد کشور اقدام کرده که کارشناسان معتقدند که اگر تدابیر لازم وجود نداشته باشد، به طور قطع منجر به رشد نقدینگی و تورم خارج شد.
به گزارش جهان به نقل از تراز، بالاخره پس از سه ماه وعده مسوولان بانک مرکزی، چک‌پول‌های ۱۰۰ هزار تومانی به گفته رییس‌کل بانک مرکزی وارد بازار شد. هر چند ولی‌اله سیف، اسفندماه گذشته را زمان توزیع چک‌پول‌ها دانسته بود.
بر همین اساس، چک‌پول‌هایی که در انبارها و خزانه بانک مرکزی بنا به گفته رییس سابق بانک مرکزی –محمود بهمنی- خاک می‌خورد، توزیع خواهد شد تا نیازهای مردم با توجه به عدم انتشار اسکناس درشت مرتفع شود؛ البته البته این چک‌پول‌ها همان چک‌هایی هستند که یک بار در اواخر سال ۸۹ از چرخه بازار مبادلات پولی به دستور بانک مرکزی حذف شد و بعد از چند سال همین نهاد سیاستگذار، تصمیم به توزیع مجدد آنها در بازار گرفت.
در این میان، بانک مرکزی اعلام کرده است که قصد ندارد با انتشار ایران‌چک ۱۰۰ هزار تومانی، اسکناس‌های ریز را از چرخه خارج کند، اما خودبه‌خود تقاضای اسکناس‌های ریزتر و سرانه به تدریج کاهش خواهد یافت.
هم‌اکنون حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد مبادلات پولی کشور با ایران‌چک ۵۰ هزار تومانی انجام می‌شود، در حالی که سهم آن در ترکیب پولی ۴ تا ۵ درصد از ۸ میلیارد اسکناس است. برای مبادلات نقد در کشور، بیش از ۳۷۱ هزار میلیارد ریال اسکناس و مسکوک در جریان وجود دارد که ۱۹۰ هزار میلیارد ریال (حدود ۵۱ درصد) ایران چک بانک مرکزی است و از نظر تعداد ۴/ ۵ درصد اسکناس‌های کشور را شامل می‌شود.

اشتباه یا تدبیر؟
اما نکته‌ای که در این‌جا اهمیت دارد، این‌که چک‌پول‌ها به‌عنوان وسیله خلق پول، نقش مهمی در نقدینگی جامعه و به تبع آن، تورم دارند. بر این اساس، برخی از کارشناسان بارها و بارها متذکر شده‌اند که ورود دوباره چک‌پول‌ها به بازار کار اشتباهی است و بیش از آن‌که نتایج مثبت داشته باشد، پیامدهای منفی به‌دنبال خواهد داشت و موجب کاهش هر چه بیشتر ارزش پول ملی می‌شود.
در این خصوص، مهدی تقوی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه‌طباطبایی در گفت‌وگو با خبرنگار «تراز» با بیان این‌که چک‌پول، همان پول نقد است، اظهار داشت: آقای سیف یک بانکدار است و خود، از آثار ورود چک‌پول و هر گونه اشتباه در این زمینه آگاه است.
وی افزود: دولت باید به جای این‌که اسکناس چاپ کند، چک‌پول چاپ کند و نباید مثل گذشته اسکناس چاپ شود.
تقوی تصریح کرد: بانک مرکزی باید همان اسکناس‌های فرسوده‌ای را که از مردم گرفته‌اند، بسوزانند و به جای آن اسکناس‌های جدید و چک‌پول‌ها را چاپ کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه‌طباطبایی با بیان این‌که البته ورود چک‌پول‌های ۱۰۰ هزار تومانی به اقتصاد کشور یک فاجعه است، گفت: این موضوع نشان می‌دهد که اقتصاد کشور هر روز داغون‌تر از گذشته می‌شود. یعنی بالاترین واحد پولی کشور الان ۱۰ هزار تومانی شده و حالا هم چک‌پول‌های ۱۰۰ هزار تومانی آمده است.
تقوی با اشاره به این نکته که تورم در اقتصاد کشورمان بی‌داد می‌کند، متذکر شد: انتشار ایران‌چک باید براساس یک‌سری ضوابط صورت گیرد و در صورتی که بیشتر از اسکناس‌هایی که از چرخه خارج می‌شود، دولت نسبت به چاپ اسکناس و چک‌پول اقدام کند، به‌طور قطع اثر منفی روی اقتصاد خواهد گذاشت.
وی عنوان کرد: به طور طبیعی وقتی که تورم ۴۰ درصد داریم، به ۴۰ درصد وسیله مبادله بیشتر نیز نیاز داریم.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بر این اساس، اگر چک‌پول‌ها بیشتر از اسکناس‌هایی باشد که از چرخه اقتصاد کشور خارج می‌شود و نیز بیشتر از نرخ تورم باشد، به تورم دامن می‌زند و پیامدهای خطرناکی دارد.

دولت یازدهم احمدی‌نژادی عمل نکند
تقوی تاکید کرد: دولت یازدهم نباید احمدی‌نژادی عمل کند و ۱۰۰ درصد پول به جای ۴۰ درصد چاپ کند؛ چراکه این یک هزینه اضافی است.
وی تصریح کرد: دولت نباید پول اضافی از بانک مرکزی بگیرد؛ زیرا آن زمان این پول تقاضای اضافی در جامعه ایجاد می‌کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه‌طباطبایی تاکید کرد: تاثیر چک‌پول در اقتصاد، بستگی به این دارد که دولت می‌خواهد در آینده چه کند و چه برنامه‌هایی دارد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
"دولت یازدهم احمدی‌نژادی عمل نکند"
- طعنه به دولتی که چک پولهای 100 هزاری در زمانش جمع شد
- دولتی که افزایش نقدینگی در 8 سالش اگر به صورت درصد حساب شود معادل 8 سال دولت قبلش بود ولی آن نقدینگی باعث افزایش گردش و کسب کار شد نه فقط در بازار های خاص خوابیده شود(البته بجز دو سه مقطع خاص در اواخر در بازار دلار و طلا)