دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ - 27 May 2024
 
۱

دارابی، کتاب «جامعه‌شناسی انتخاب یازدهم» را روانه بازار نشر کرد

شنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۴۵
کد مطلب: 314481
کتاب «جامعه شناسی انتخاب یازدهم» اولین کتابی است که درباره جامعه شناسی انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ ایران روانه بازارشده است.
به گزارش جهان، جامعه شناسی سیاسی انتخابات  عبارت است از تحلیل رفتار انتخاباتی شهروندان از یکسو و تحلیل صورتبندی و آرایش نیروها و احزاب سیاسی برای کسب آرای مردم و پیروزی در انتخابات از سوی دیگر.  این نوع از جامعه شناسی سیاسی افراد را در فضای انتخاباتی و هنگام رای دادن مورد مطالعه قرارداده و این پدیده را در رابطه با عوامل سیاسی، فرهنگی، مذهبی، سنی، خانوادگی و اقتصادی به بررسی می کشاند.  به بیانی دیگر  جامعه شناسی سیاسی انتخابات، رای زنان و مردان، میزان مشارکت سیاسی، نوع سیستم انتخاباتی و میزان رابطه آن با  قدرت سیاسی در اشکال مختلف وبالاخره اطمینان و اعتماد مردم به هیات حاکمه را مورد نقد و بررسی قرارمی دهد.
 
همچنین در این نوع از جامعه شناسی سیاسی دغدغه و نگرانی افراد، رفتار سیاسی و روانشناسانه نامزدهای انتخاباتی، صراحت و فقدان صراحت رای دهنده، اهداف شخصی وخصوصیات اخلاقی فرد از یکسو واز سوی دیگر رابطه فرد رای دهنده با جمع و جامعه، احزاب سیاسی و برنامه سیاسی، ایدئولوژی و اعتقادات دینی نیز مورد تحلیل قرارمی گیرد.

در طول بیش از سه دهه از انقلاب اسلامی و به ویژه از انتخابات سال 1376 به بعد، با هر انتخاباتی که چه در سطح ریاست‌جمهوری، چه برای مجلس شورای اسلامی و چه برای شوراهای شهر و روستا برگزار شده، فهم عمومی از جامعه و تکثر و تنوع خواست‌ها و مطالبات آن افزایش یافته است. به عبارت بهتر هر انتخابات به مثابه بزنگاهی است که در آن مطالبات جامعه در عرصه‌یی که ساخت سیاسی گشوده، مطرح و به صورت عمومی عیان می‌شود. این روشنی گاه بیش از هر چیز فضای مساعدی برای جامعه شناسان و اندیشمندان فراهم می‌آورد تا واقعیت اجتماعی را چنان که هست، مطالعه کنند و مفروضات خود را به بوته آزمایش و نقد بگذارند. یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران که 24 خرداد 1392 منجر به پیروزی حجت‌الاسلام دکتر حسن روحانی شد اهمیت مطالعه رفتار انتخاباتی شهروندان ایرانی و به دنبال آن بررسی فضای انتخاباتی را مضاعف کرده است و این نکته ای است که دکتر علی دارابی در جدید ترین اثر علمی خود در حوزه انتخابات با عنوان «جامعه شناسی انتخاب یازدهم» تلاش دارد به واکاوی آن بپردازد. قطعا شناخت این نگاه جامعه شناختی برای درک دقیقتر استراتژی بازیگران جامعه و قدرت سیاسی، مهم بشمار می آید.
 



کتاب «جامعه شناسی انتخاب یازدهم» اولین کتابی است که درباره جامعه شناسی انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 ایران روانه بازارشده است . این کتاب که اخیرا از سوی انتشارات همشهری روانه بازار نشر شده، مشتمل بر یک مقدمه، هشت فصل که هر کدام چند بخش دارد و نیز فهرست منابع و مآخذ و ضمائم مورد استفاده در پژوهش است. دکتر علی دارابی نویسنده کتاب، بعد از بیان کلیاتی در مقدمه و از جمله نقد و ارزیابی نظریه های مسلط و مطرح در جامعه شناسی سیاسی رفتار رای دهی در جهان و ایران، در فصل اول و در قالب سه بخش به تحلیل رفتار انتخاباتی ایرانیان، تحلیل آماری انتخابات ریاست جمهوری در ایران و نیز اهمیت انتخابات یازدهم پرداخته است. ‏ بررسی توانایی های راهبردی مقام معظم رهبری در مدیریت، هدایت و برگزاری باشکوه انتخابات یازدهم و خلق حماسه سیاسی، موضوع دومین فصل کتاب حاضر را تشکیل می دهد.
 
در فصول سوم و چهارم به بررسی آرایش نیروها و جریان های سیاسی اعم از اصلاح طلب، اصولگرا، منتسب به دولت احمدی نژاد، و جریان مستقل و نیز عملکرد آنها قبل و در جریان برگزاری انتخابات یازدهم ریاست جمهوری پرداخته شده است. تحلیل جامعه شناختی چرایی پیروزی حسن روحانی مبحث پنجمین فصل کتاب حاضر را تشکیل می دهد. در فصل ششم ضمن نقد و ارزیابی عملکرد رسانه های بیگانه در انتخابات یازدهم به نقش و کارکرد رسانه ملی در  این انتخابات و از جمله بررسی عملکرد موفقیت آمیز آن در زمینه برگزاری مناظره های انتخاباتی پرداخته شده است.  بررسی نقش و کارکرد نظرسنجی های انتخاباتی و نیز میزان دقت و موفقیت آن ها و نیز آسیب شناسی آن دیگر مساله ای است که دکتر علی دارابی درفصل هفتم بدان پرداخته است. تبیین نشانگان، درس ها و پیام های یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری آخرین موضوعی است که دکتر علی دارابی در کتاب حاضر به آن توجه نموده است.
 
خواندن این کتاب به علاقمندان تحلیل علمی از انتخابات در ایران پیشنهاد می شود.
 
کتاب جامعه شناسی انتخاب یازدهم در تابستان 1392 توسط انتشارات همشهری با قیمت 4500 تومان به بازار کتاب عرضه شده است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *