جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
 
۲
۹

ورود مجلس به افزايش پذيرش دكترای آزاد

دوشنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۰۲
کد مطلب: 380325
در پي انتشار اخبار افزايش ظرفيت پذيرش دانشجوي دكتري در دانشگاه آزاد و واكنش نمايندگان مجلس به آن و با وجود تكذيب اين مسئله از سوي مسئولان ارشد دانشگاه آزاد، پيگيري افزايش ظرفيت دانشجوي دكتري در اين دانشگاه در دستور كار كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس قرار گرفت.
به گزارش جهان به نقل از جوان؛ در پي انتشار اخبار افزايش ظرفيت پذيرش دانشجوي دكتري در دانشگاه آزاد و واكنش نمايندگان مجلس به آن و با وجود تكذيب اين مسئله از سوي مسئولان ارشد دانشگاه آزاد، پيگيري افزايش ظرفيت دانشجوي دكتري در اين دانشگاه در دستور كار كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس قرار گرفت.

هرم تحصيلات، مانيفست يا منشور تربيت نيروي انساني متخصص براي هر كشور بر اساس نياز حوزه‌هاي تحقيقاتي، خدماتي، توليدي و به طور كلي بازار كار آن كشور است. كشور ما اگر با قطعيت نگوييم كه از داشتن چنين سند راهبردي محروم است اما حداقل در تنظيم عرضه و تقاضا در ظرفيت‌هاي پذيرش دانشگاهي و تناسب‌بندي آن با بازار كار، عملكرد قابل توجيهي نداشته است و با وجودي كه سال‌ها است از ضعف مديريت تربيت و توزيع نيروي انساني در بازار كار و پيكره‌بندي سرمايه‌هاي انساني در واحدهاي توليدي، سودده و ارزآور رنج مي‌بريم با اين حال نتوانسته‌ايم (يا نخواسته‌ايم) اين شرايط را اصلاح كنيم.

از طرفي در سال‌هاي اخير، جلوگيري از خروج نخبگان و دانشجويان در مقاطع تحصيلات تكميلي با ايجاد جذابيت‌هاي آموزشي و پژوهشي به عنوان يك مطالبه عمومي، آموزش عالي را وادار كرد تن به افزايش ظرفيت پذيرش دانشجوي تحصيلات تكميلي در دانشگاه‌هاي داخلي به هر قيمتي بدهد. به طوري كه كيفيت آموزشي اولين و بزرگ‌ترين قرباني كنترل موج متقاضيان تحصيلات تكميلي شد. اما در حال حاضر و بعد از تعديل تقريبي جمعيت متقاضي و ظرفيت‌هاي موجود، مهندسي هرم تحصيلي ضروري است و عدم توجه به آن بدون توجيه ارزيابي مي‌شود. در همين راستا اقدام اخير دانشگاه آزاد اسلامي مبني بر افزايش هشت برابري ظرفيت پذيرش دانشجوي دكتري جاي سؤال دارد.

نكاتي كه در جنجال‌ها گم مي‌شود

به طور كلي افزايش ظرفيت پذيرش دانشجو اگرچه مزايايي براي كشور داشت، اما در عين حال خالي از آسيب هم نبود. به طوري كه مدرك گرايي به يك گفتمان و سنجه رايج اجتماعي در ارزيابي صلاحيت‌هاي افراد بدل شد. اين مسئله توان بالايي از مجموعه آموزش عالي و دستگاه‌هاي آموزشي و پژوهشي كشور را از توليد علم ثروت آفرين به سمت آموزش‌هاي مدرك‌گرا منحرف كرد.
همچنين توجه بيش از اندازه به حوزه مسائل تئوريك به جاي فازهاي عملگرا و كارآفرين دانش و پژوهش منجر شد. از طرفي مي‌توان ادعا كرد اين بي‌برنامگي در جذب نيروي انساني در مقاطع تحصيلات تكميلي، بازار كار را نيز فلج كرد؛ بازاري كه از آمارهاي فزاينده بيكاري رنج مي‌برد، بايد رنج مضاعفي را نيز در جريان نبود تعادل در نيروي مورد نياز و خروجي دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالي متحمل مي‌شد. يكي از صورت‌هاي ظلم به بازار كار كه در جريان افزايش ظرفيت‌هاي مطالعه نشده روا شده اين است كه در فراخوان استخدام ادارات، مؤسسات، شركت‌ها و واحدهاي توليدي و خدماتي كارفرما ترجيح مي‌دهد با شرايط يكسان، متقاضي با تحصيلات بالاتر را استخدام كند. يعني نه تنها تحصيلات دانشگاهي در مقطع بالاتر مشكلي از دوش بازار كار بر نمي‌دارد بلكه گره بيكاري را با بلعيدن تمام فرصت‌هاي شغلي موجود كورتر مي‌كند. علاوه بر اين، افزايش پذيرش دانشجو در مقاطع تحصيلات تكميلي حتي حوزه‌هاي اجتماعي ديگر نظير ملاك‌هاي انتخاب همسر و به تبع آن الگوي ازدواج و فرزند آوري را از اثرات خود بي‌نصيب نگذاشته است.
دانشگاه يا بنگاه صدور مدرك؟!

از تمام اين موارد هم كه بگذريم، پيروي نكردن از يك روال مطالعه شده در جذب و تربيت دانشجو به ويژه در دوره‌هاي فوق ليسانس و دكترا بدون فراهم كردن زير‌ساخت‌هاي نرم و سخت‌افزاري تير خلاصي است به كيفيت آموزشي. يكي از دلايل افزايش ظرفيت پذيرش دانشجو در مجموعه آموزش عالي، جلوگيري از مهاجرت تحصيلي دانشجويان ايراني به خارج از كشور و تحصيل آنها در دانشگاه‌هاي بي‌كيفيت و سطح پايين كشورهاي همسايه و آسياي جنوب شرقي بود. اما چنانچه در اين افزايش ظرفيت، كيفيت آموزشي و پژوهشي دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالي داخلي قرباني شود، پروژه افزايش ظرفيت پذيرش دانشجو يكي از محكم‌ترين پشتوانه‌هاي خود را از دست مي‌دهد و باز هم با توجه به جذابيت‌هاي دانشگاه‌هاي خارجي، ترجيح دانشجويان بر مهاجرت و تحصيل در دانشگاه‌هاي مالزي، ارمنستان، تركيه و سنگاپور قرار مي‌گيرد.

افزايش ۸ برابري ظرفيت دكترا از حقيقت تا كذب محض

البته ميرزاده ديروز و در كمتر از ۲۴ ساعت، طي واكنشي افزايش هشت برابري ظرفيت دوره دكتري تخصصي دانشگاه آزاد را غوغاسالاري برخي عليه دانشگاه آزاد اسلامي و كذب محض خواند و گفت: با تجميع واحدهاي علوم تحقيقات اين دانشگاه در سراسر كشور دوره دكتري تخصصي تنها ۷۷/۱ برابر افزايش يافته است.

رئيس دانشگاه آزاد در ادامه اين اظهارات كه در جلسه نمايندگان تام‌الاختيار دانشگاه آزاد اسلامي مطرح شد، افزود: افزايش رشته محل‌هاي دكتري تخصصي در چارچوب مقررات وزارت علوم و نتيجه هم‌افزايي ناشي از تجميع واحدهاي علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي با واحدهاي همجوار دانشگاه است كه در نتيجه ظرفيت دوره‌هاي دكتري تخصصي دانشگاه آزاد اسلامي از ۳۴۴ رشته محل در ۳۲ سال گذشته به ۱۲۶۰ رشته محل افزايش يافته است.

با اين حال چنانچه ميرزاده در ارائه آمار خود بازه‌هاي زماني افزايش ظرفيت‌ها را نيز تعيين مي‌كرد، قضاوت در مورد اظهارات وي آسان‌تر مي‌شد ضمن اينكه مراجعه به سامانه انتخاب رشته تكميل ظرفيت دكترا و مقايسه تعداد رشته ـ شهرهاي افزايش يافته با دفترچه انتخاب رشته در سال جاري نتيجه‌اي متفاوت از ادعاهاي ميرزاده را نشان مي‌دهد.

علاوه بر اين، ميرزاده در حالي تلاش دارد آمار ارائه شده از سوي برخي از نمايندگان مجلس را مخدوش جلوه دهد كه آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني، رئيس هيئت امناي دانشگاه آزاد روز گذشته در بازديد از مجتمع آموزشي گلبهار دانشگاه آزاد اسلامي مشهد از افزايش بي‌سابقه رشته‌هاي دانشگاه آزاد اسلامي به ويژه در مقطع كارشناسي ارشد و دكتري در سال جاري خبر داد.
افزايش ۳۳ درصدي ظرفيت پذيرش صحيح است!

از سوي ديگر، مجتبي علوي فاضل، معاون سنجش و پذيرش دانشگاه آزاد با ارائه توضيحات در رابطه با پذيرش دانشجويان دكتري در اين دانشگاه و در واكنش به آخرين اخبار منتشره در اين رابطه به رسانه‌ها گفت: سال گذشته حدود ۹هزار نفر در مقطع دكتري پذيرش داشتيم كه امسال اين تعداد به ۱۲هزار نفر رسيده است. يعني بر اساس آماري كه علوي فاضل ارائه مي‌دهد بيش از ۳۳ درصد افزايش ظرفيت پذيرش در دوره دكتري ظرف يك سال اتفاق افتاده است. علوي فاضل گفت: اگر قرار بود هشت برابر افزايش ظرفيت داشته باشيم با توجه به اينكه سال گذشته ۹هزار و ۱۷۹ نفر پذيرش كرديم، امسال بايد بيش از ۷۲ هزار نفر پذيرش داشتيم در حالي كه ۱۲هزار نفر را پذيرش كرده‌ايم.

گفتني است عليرضا زاكاني، نماينده مجلس شوراي اسلامي شنبه گذشته با بيان اينكه دانشگاه آزاد بدون ايجاد زيرساخت‌هاي لازم ظرفيت دوره دكتراي خود را هشت برابر كرده است، گفت: اين يك فاجعه بزرگ است و ابعاد بسيار زيادي دارد كه وزارت علوم بايد جلوي اين تخلف را بگيرد. وي همچنين از ورود كميسيون آموزش مجلس به اين موضوع و ممانعت از اجرايي شدن آن خبر داد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


چی اشکالی دارد مگر درس خواندن فقط برای آقازاده هاست.مگر نمایندگان و دیگران با درس خواندن دکترا میگیرند.خودتون چی چگونه دکترا گرفتید .مگر دوره هخامنشیان شده که فقط یک عده خاص با رانت دکتر بخونند.
احمد
دقيقا حرف آقاي دكتر زاكاني درست است، اينها بخدا قسم دارنددروغ ميگويند، بخداي واحد قسم، با بي ارزش كردن اين مقطع دكتري در كشور سيل مهاجرت از كشور امسال و سال آينده بسياربيشتر خواهد شد. از كميسيون آموزش مجلس استدعا دارم به جاي استناد به آمارهاي سرتا پا كذب مسولين آزاد در مورد تعداد اساتيد، ليست بيمه و ليست پرداخت حقوق آنها را ملاك قضاوت قرار دهند، چراكه روساي واحدها به هر قيميتي يه كپي مدرك دكتري يك شخص كه اصلا ايران نيست را به عنوان هيات علمي به وزارت علوم ارائه كرده واعمال خود را فقط با دروغ و تقلب ، توجيه نموده است. آقايان نماينده، شما را به خون شهدا قسم، اگه اجازه اين حركت غير قانوني را به اينها بدهيد، مطمئن باشيد كه روحيه قانون گريزي و تقلب ، را بر جامعه گسترانيده ايد و آينده اين جوانان و اين كشور ، شماها را نخواهد بخشيد، عاجزانه خواهش ميكنم بساط معامله هاي سياسي را در اين مقوله ، برچينيد و فقط بر اساس قانون قانون قانون با متخلفين برخورد كنيد.
دانشجوی دکتری و هیئت علمی دانشگاه آزاد
Iran, Islamic Republic of
سلام
دروغه ! رشته من ( حسابداری) ظرفیتش 8/5 برابر شده. دانشگاه ما حتی یک استادیار هم نداره و فقط یک دکترا تمام و یک دانشجوی دکتری داره،اما دکتری آورده. واقعا دارم شاخ در می آرم. فاجعه است.
دانشجوی دکتری
ظرفیت ها بیش از حد افزایش داشته. بدون توجه به زیر ساخت. اگر دانشحویی به کشور خارجی میرود قطعا ان دانشگاه زیر ساخت لازم را دارد. بعضی از دانشگاهها دکتری رشته ایی را اورده اند ک ارشد انرا ندارند! چگونه این امکان پذیر است؟
ایرانی
با التماس 4 میلیارد دلار را طی توافق با 5+1 با هزار ترفند وارد کشور می کنیم در حالیکه سالی چند میلیارد دلار خارج می شود به جای اینکه برویم در فیلیپین دکتر بگیریم چرا این پولها را درکشور خودمان هزینه نکنیم .
آقای زاکانی وقتی دولت قبل بورسیه های غیر قانونی می گرفت چرا چیزی نفرمودید؟دولت که عوض شد همه مدافع حقوق مردم شدید ؟
این مطالب را در سایت خودتان منتشرکنید لااقل به سرنوشت مطالب سانسورشده قبلی که ارسال نمودم دچارش نفرمایید.
نیما رضوی
توروخدا مجلس جلوی اینکار دانشگاه آزاد رو بگیره

توی مقطع کارشناسی ارشد هر کسی ثبت نام کرده با بدترین نمرات قبول شده .
این چه وضعیه آخه . همه علوم تخقیقات و قزوین و تهران مرکز و بهترین دانشگاه ها قبول شدن
البته کیلویی و بی ضابطه
دانشگاه های سطح پایین مثا صفادشت هم ارشد آوردن
آخه این چه وضعیه
ما که جون کندیم و سالهای قبل با کلی زحمت قبول شدیم الان هر کسی کیلویی قبول میشه
Iran, Islamic Republic of
در رشته زبانشناسي شهرهايي دكنرا گرفته اند كه اصلا ارشد نداشته اند و عضو هيت علمي مناسبي ندارند. امسال 15 واحد جديد معرفي شده براي دكتراي زبانشناسي مثل بوشهر ساري و ياسوج سوال من اينه حالا كه دانشگاه آزاد انقدر علاقه به گرفتن دانشجوي دكتري داره چرا هيت علمي جذب نمي كنه؟ آيا ضرور زيان سوء مديريت ها رو بايد با جذب دانشجوي پولي كرد؟ من اميدي به بررسي ها ندارم اما به داوطلبها توصيه ميكنم 60-70 مليون هزينه براي مدركي كه اعتبار علمي نداره نكنند بعدا كسي پاسخ گوي زيان شما نيست
United States
خوب لابد اقايون نمي خوان مدرك دكترايي كه خودشون دوتا دوتا گرفتن زياد بشه
رضا
در جواب آقاي ايراني بايد گفت ، اون دانشگاهها راهيچكسي قبول ندارد و ارزش علمي ندارد( مثل واحدهاي اضافه شده دانشگاه آزاد) واصلا موضوع اينه كه اون فردي كه ميره ازبكستان و فيليپين و ... اينها براي دوره دكتري ساخته نشدند و به زور ميخوان يه مدركي بگيرند، شما چند نفر فارغ التحصيل از اين كشورها و واحدهاي دورافتاده آزاد و پيام نور رو ميشناسيد كه در محافل علمي موفق بوده است؟ لطفا اسم ببريد؟!اما اينها رو اگه در داخل دكتري بگيرند و مسولين به ناحق مداركشان را تاييد كنند،آنگاه وارد چرخه صنعت و مديريت ميشوند و فاجعه اي رو كه ميبينيم را به وجود مي آورند!!! ويك سوال ديگر اينكه طبق مقاله اي كه در برق نيوز چاپ شد( وبه حق درست و صحيح بود) كساني با اين وضع ارشد و دكتري قبول ميشوند كه از تحليل كوچكترين و ساده ترين مسائل مهندسي و رياضيات پايه عاجزند!! آخه دانشجوي ارشد و دكتري بيسواد به اين شكل رو جز اينكه اين بدبخت رو متوقع ميكنيم و بعد بايد بهش بگيم حالا برو به جاي يك كاردان كار كن( طبق گفته علوي فاضل در برنامه مناظره) يعني چه؟ آيا جز كلاه برداري معني ديگري دارد؟ واز همه بدتر اينكه انگيزه رو از يه عده باهوش و مستعد ميگيريم. واقعا حركت آقاي زاكاني درست و صحيح است. موفق باشيد