جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
 
۱
۱۳
ارثیه پاستورنشینان برای دولت بعدی

چشم انداز اقتصاد کشور در ماه‌های آخر دولت روحانی چیست؟

دوشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۹ ساعت ۰۸:۴۷
کد مطلب: 749473
به نظر نمی رسد بایدن بخواهد با دولتی که غزل خداحافظی را می خواند، مذاکره ای برای آینده چند ساله را شروع کند و به همان چاهی بیفتد که دولت روحانی با اوباما و بعد از آن ترامپ افتاد.
چشم انداز اقتصاد کشور در ماه‌های آخر روحانی چیست؟
گروه سیاسی جهان نيوز، امیر حمزه نژاد: از ابتدای پیروزی «جو بایدن» نامزد دموکرات های آمریکایی در انتخابات این کشور مسئولان دولتی پالس های مختلفی را به سمت کاخ سفید ارسال کرده اند؛ درست آدرسی که پیشتر «حسن روحانی» رئیس جمهور کشورمان خطاب به مردم مطرح می کرد که لعن و نفرین‌هایشان درباره وضعیت بد اقتصادی و تنگنای معیشتی را به آن ارسال کنند.

اما دو هفته پیش از انتخابات آمریکا تا به امروز رکورد شدیدتری فضای اقتصادی کشورمان را دربرگرفته است. به نظر می رسد این رکود شدید یک «رکود انتظاری» برای کاهش قیمت ها با امیدآفرینی درباره بازگشت آمریکا به برجام و برداشتن تحریم ها باشد. یعنی درست وعده ای که دولت روحانی در هفت و سال و اندی به مردم داده است، دوباره در ماه های آخری دولت دوازدهم با شدت بیشتری در حال تکرار است و بازهم کشور معطل برجام هستند.

اما سئوال اساسی این است که به چه میزان این انتظار که اقتصاد کشور را دگر بار دچار رکود و خواب عمیق زمستانی کرده، واقعی است؟ از سوی دیگر تا چه حد برای تحقق این امیدواری کهنه اما دوباره وعد داده شده، باید صبر کرد و شکیبا بود؟

به هر لحاظ یکماه تا اوایل بهمن ماه سال جاری که بایدن به کاخ سفید وارد می شود و به صندلی ریاست جمهوری تکیه می‌زند مانده است. بنابراین یک ماه دیگر کشور بایستی با ریاست جمهوری ترامپ که سعی دارد به هر جهت با اعمال تحریم های بیشتر و سنگین تر علیه ایران کاخ سفید را ترک کند، سر نماید.

تحریم هایی که به نظر نمی رسد از کار انداختن آن به اندازه اعمال آن آسان باشد. هر چند ترامپ در این حوزه در حال کمک رسانی به بایدن و پر کردن دستان او از تحریم های بیشتر است. اینکه بایدن بخواهد این امتیازات خود را هم به راحتی از دست دهد نیز با توجه به اینکه پیرمرد کاخ سفید خود یک سیاست باز و شطرنج باز قهار در این حوزه است و به روسای جمهور پیشین مشاوره می داده، جای شک و شبهه بسیاری دارد.

بنابراین به نظر می رسد یکماه دیگر بعد از بهمن ماه نیز باید صبر کنیم و سیاست واقعی بایدن در کاخ سفید بعد از کنار رفتن غبار هیجانات و وعده های انتخاباتی را شاهد باشیم. احتمالا همانطور که وزیر خارجه آلمان گفته است، بایدن خواستار یک برجام گسترده است که هم مسائل موشکی و هم مسائل منطقه را به همراه موارد گذشته یعنی فناوری هسته ای کشورمان در بر بگیرد.

بعد از طی این مدت کوتاه دوماهه، تعطیلات عید نوروز در کشورمان آغاز می شود و به نظر می رسد تا اردیبهشت ماه که شروع کار و فعالیت رسمی ادارات کشور است، بازهم فضای سیاسی کشور حول انتخابات 1400 و موارد آن بچرخد. 

در این مدت به نظر نمی رسد بایدن بخواهد با دولتی که غزل خداحافظی را می خواند، مذاکره ای برای آینده چند ساله را شروع کند و به همان چاهی بیفتد که دولت روحانی با اوباما و بعد از آن ترامپ افتاد. از لحاظ عقل سیاسی نیز منطقی نیست با دولتی که مهمان یکی دو ماهه است مذاکره درباره موضوعی بلند مدت انجام پذیرد.

در همین رابطه «عباس عبدی»، تحلیلگر سیاسی اصلاح طلب می گوید: «بعید است که مذاکرات جدی در این دولت انجام شود.»

به هر جهت به نظر می رسد که چند ماهه دولت روحانی هم با همان انتظار برای برجام و گشایش های آن بی سرانجام طی خواهد شد و در رکود انتظاری که سیاست های دولت های یازدهم و دوازدهم بوجود آورده است این مدت طی خواهد شد و دوباره کشور معطل مواهب برجام باقی می ماند.

با این اوصاف باید گفت که سیاست های درهای باز و قراردادن همه تخم مرغ ها در سبد مذاکره و عدم توجه کافی به توان داخلی هشت سال ترمز اقتصاد کشور را کشیده است و زمینی بایر و لم یزرع بعلاوه تورم سرسام آور تحویل دولت بعدی می دهد که قطعا باید سرنوشت برجامی که در دولت های یازدهم و دوازدهم مشخص نشد را مشخص و یکسره کند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
تحلیل کاملا درستی هست ، اما واقعا کار کردن در فضای تحریم ها برای این دولت خیلی مشکل بود . .
.
Iran, Islamic Republic of
ادراه کشور در زمان تحریم و جنگ اقتصادی بزرگترین میراث روحانی است
Iran, Islamic Republic of
خودشون که میخوان بیان سرکار میگن تحریمها 30 درصد مشکله و بقیه سوء مدیریته و حالا که زندگی مردم رو خراب کردن میگن تمام مشکلات از تحریمه و ما با مدیریتمون گل کاشتیم .!!!
Iran, Islamic Republic of
ارثیه روحانی درس مقاومت در برابر تحریمهای همه جانبه و جنگ اقتصادی دشمنان بود
Iran, Islamic Republic of
چشم انداز چیه ؟! بدبختی ، بیچارگی ، فلاکت
India
کلا واقعیت رو گفتید حداقل چند ماه دیگه هم متاسفانه به همین منوال می گذره
Iran, Islamic Republic of
از سال 1392 تاکنون همه وعده های انتخاباتی‌ روحانی/ مردم وعده‌ها را فراموش نمی‌کنند-
Iran, Islamic Republic of
قدم های برداشته شده برای پایداری برجام تا بحال مثبت بود
علی
Iran, Islamic Republic of
....
حسین
Iran, Islamic Republic of
اتفاقا بهترین زمان برای آمریکا می باشد تا با دولتی که ناکارامد معامله کند و مثل قبل امتیازاتی بگیرد تا بتواند به وسیله اون امتیازات دولت بعد را که احتمال می دهند اصولگرا باشد تحت فشار بگذارند تا به هدفشان برسند.
Iran, Islamic Republic of
شما یه مثال بیار که آمریکا و اروپا در زمانهای آخر دولت یا مجلس اومده مذاکره با ایران کرده !
Iran, Islamic Republic of
سیاست روحانی در این مدت 7 تا 8 سال درباره آمریکا و متحدانش ناکارآمد بود
Iran, Islamic Republic of
آمریکا همراه با چند کشور دیگراز ابتدا به دنبال سقوط نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است