سه شنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 30 Apr 2024
 
۲
۴

جزئیات مهم درباره بسته پیشنهادی ایران به ۱+۵

دوشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۶:۲۷
کد مطلب: 319471
عضو هیأت مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه اختصاصی با شبکه العالم، با تشریح خط قرمز ایران در مذاکرات با گروه ۱+۵، تأکید کرد که در بسته پیشنهادی ایران همه ملاحظات مربوط به طرف های غربی و خطوط قرمز خودمان را در نظر گرفته ایم.
جزئیات مهم درباره بسته پیشنهادی ایران به ۱+۵
به گزارش جهان، "عباس عراقچی"در مصاحبه با شبکه العالم در خصوص بسته پیشنهادی ایران برای گروه ۱ + ۵ گفت: بسته پیشنهادی ما تقریبا آماده است، و این بسته در نشست روز سه شنبه به طرف های مقابل ارائه خواهد شد.

به دنبال بازی برد - برد هستیم


معاون وزیر امورخارجه کشورمان افزود: این بسته در چارچوب ایده ای است که آقای ظریف در نیویورک بیان کرد؛ مبنی بر اینکه ما آماده وارد شدن به مذاکرات جدی و واقع بینانه هستیم و به دنبال رسیدن به هدفی مشترک در مذاکرات می باشیم، و به قول معروف به دنبال بازی بُرد – بُرد هستیم .

وی خاطرنشان کرد: هدف بازی برد – برد رسیدن هر دو طرف به خواسته های خود است ولی این به معنای آن نیست که ایران یا طرف مقابل باید امتیازاتی را بدهند، بلکه به معنای رسیدن هر یک از دو طرف به هدف و خواسته خود است.

تعیین هدف مشترک در بسته پیشنهادی


عراقچی در پاسخ به این سئوال که آیا بسته پیشنهادی ایران این هدف مشترک را مشخص کرده اظهار داشت: بله همینطور است. هدف کشورهای غربی آنطور که می گویند، این است که از صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران اطمینان حاصل کنند.

عراقچی افزود: این کشورها نگران رفتن ایران به سوی سلاح های هسته ای هستند و اگر کشورهای غربی در این هدف خود صادق هستند ، ما این هدف را قبول داریم و این، هدف مشترک ما هم است.

وی تأکید کرد: هدف ما نیز تأمین حقوق مردم ایران در استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای است . ایران باید از استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای برخوردار شود که این امر هم به معنای تحقق هدف ایران است و هم تحقق هدف طرف مقابل زیرا طرف مقابل می خواهد که از صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران مطمئن شود؛ لذا استفاده ایران از انرژی صلح آمیز هسته ای می تواند به هدفی مشترک تبدیل شود بنابراین این بازی برد – برد خواهد بود.

گام اول


عراقچی خاطرنشان کرد: ما در ژنو هدف و چشم انداز خود را بیان خواهیم کرد و بعدا گام هایی را برای رسیدن به هدف خواهیم برداشت و ۲ گام در این گام ها اهمیت زیادی دارد یکی گام اول و دیگری گام آخر.

وی ادامه داد: گام اول باید به گونه ای باشد که دو طرف بدون مواجهه با هیچ مشکل جدی بتوانند پیش بروند و اقداماتی را انجام بدهند .. اگر گام اول برداشته شود ، می توانیم از فضای تقابل وارد فضای تعامل و همکاری شویم که در این صورت برداشتن گام های بعدی آسانتر خواهد شد؛ گام آخرهم حائز اهمیت است و شکل و وضعیت برنامه هسته ای ایران در این گام آخر مشخص می شود.

طرح ۳ قسمتی ایران در ژنو

معاون وزیر خارجه گفت: طرحی که ما به ژنو ارائه می دهیم ، شامل سه قسمت است که در قسمت اول هدف مشترک را تعریف کرده ایم و در قسمت دوم مشخصات گام اول و در قسمت سوم مشخصات گام آخر را بیان نموده ایم. ما و طرف مقابل اگر درباره این طرح و چارچوب به توافق برسیم ، معتقدیم که مذاکرات می تواند براساس مبنای صحیحی شروع شود و می توانیم امیدوار باشیم که به سرانجام برسد.

بسته پیشنهادی ایران

عراقچی درباره این بسته گفت: ما این بسته را به گونه ای آماده کرده ایم که قابل قبول باشد و هیچ کسی انتظار ندارد که طرف های غربی در همان نشست ژنو تصمیم گیری کنند، و جواب خود را بیان کنند و در پایتخت های خود به بررسی این بسته نپردازند. علی القاعده طرف های غربی باید بسته پیشنهادی را در پایتخت های خود بررسی کنند و بعد با هم رایزنی و مشورت نمایند و در جلسه بعدی جواب خود را ارائه بدهند؛ ولی ما این بسته را به گونه ای آماده کرده ایم که جواب طرف های غربی نباید منفی باشد، و در این بسته همه ملاحظات مربوط به طرف های غربی و خطوط قرمز خودمان را هم در نظر گرفته ایم لذا امکان قبول این بسته زیاد است و اگر طرف های غربی این بسته را قبول نکنند ، عدم حسن نیت خود را نشان داده اند .

وی ادامه داد: ما در این بسته اقداماتی را که ایران باید در گام اول انجام بدهد ، و اقداماتی را که گروه ۱ + ۵ نیز باید انجام بدهد ، مشخص خواهیم کرد. هدف از هر اقداماتی که دو طرف باید انجام بدهند، اعتمادسازی است. ما در گام اول اقداماتی را که باعث اعتمادسازی شود ، انجام خواهیم داد ولی در گام اول نگرانی هایی را مرتفع خواهیم کرد که نگرانی های معقول و پایه و اساس دار باشد زیرا ما معتقدیم هر ادعایی نگرانی محسوب نمی شود. اگر کشورهای غربی سؤال و ابهامات معقول و پایه و اساس دار داشته باشند ، ما آماده اعتماد سازی و رفع این ابهامات هستیم و انتظار داریم که طرف های غربی نیز باید اعتماد ما را جلب کنند و اعتماد ما از مسیر کاهش تحریم ها جلب خواهد شد .

گام اول غربی‌ها چیست

معاون وزیر خارجه در پاسخ به این سئوال که آیا گام اول غربی ها تعلیق یا کاهش تحریم ها است اظهار داشت: حتما همینطور است. طرف های غربی در گام اول باید تحریم ها را تعلیق کنند، یا برخی از تحریم ها را لغو کنند.

عراقچی درباره درخواست طرف های غربی برای کاهش غنی سازی ایران به کمتر از پنج در صد، گفت: غنی سازی قابل مذاکره نیست و ما درباره غنی سازی مذاکره نمی کنیم . غنی سازی حق مردم ایران است و مردم ایران برای دست یابی به این حق سال ها جنگیده اند ولی می توانیم درباره اندازه ها و ابعاد غنی سازی مذاکره کنیم تا هم اعتماد سازی کرده باشیم و هم خدشه ای به حق ما وارد نشود.

عراقچی افزود: موضوع غنی سازی حتی در مقدمه بسته پیشنهادی به عنوان چارچوب و هدف نهائی اشاره شده است، و در گام آخر نیز به غنی سازی اشاره شده است به نحوی که غنی سازی ادامه پیدا می کند البته در شکل ، اندازه و سطوحی که باعث اعتماد سازی شود. همچنین در گام آخر همه تحریم ها یا باید رفع شود یا دوره زمانی برای رفع آن تعریف شده باشد و پرونده ایران از شورای امنیت به آژانس برگردانده می شود و پرونده ایران مثل پرونده هر کشور عادیِ عضو ان پی تی و غیردارنده سلاح هسته ای مورد بررسی قرار می گیرد .

گام آخر

عراقچی درباره گام آخر گفت: در گام آخر چون قرار است که همه امور شکل طبیعی به خود بگیرد و تحریم ها رفع شود ، مساله پروتکل الحاقی بررسی خواهد شد ولی مجلس شورای اسلامی ایران تصمیم نهایی را در خصوص اجرای پروتکل الحاقی اتخاذ خواهد کرد .

سقف زمانی مذاکرات

عراقچی در پاسخ به این سئوال که آیا ایران سقف زمانی برای مذاکره با گروه ۱ + ۵ تعیین کرده است، اظهار داشت: یک دوره مذاکراتی و یک دوره اجرای توافقات وجود دارد که این دو دوره با یکدیگر فرق دارد و معتقدیم که می توانیم مذاکرات را تا شش ماه آینده یا یک سال آینده جمع بندی و نهایی کنیم ولی امکان دارد که برای اجرای برخی توافقات سال های بیشتری در نظر گرفته شود و نهایتا پرونده عادی سازی بشود

برداشتن گامها همزمان و متقابل است

عراقچی در پاسخ به این سئوال که در صورت اعمال تحریم‌های جدید از سوی آمریکا هنگام مذاکرات و برداشتن گامها، چه اتفاق می افتد خاطرنشان کرد: قدم اول و از اصول بديهي ورود به فاز همكاري، عدم تحميل تحريم هاي جديد است. لذا بايد تعهد كنند هيچگونه تحريم جديدي صورت نگيرد.

عراقچی تأکید کرد: گامها همزمان و متعادل و متقابل خواهد بود .

خط قرمز آقای ظریف در مذاکرات

وی افزود: آقاي ظريف به عنوان مذاكره كننده ارشد از اختيارات كافي برخوردارند، و تنها خط قرمز ايشان حقوق مردم ايران و اصول برنامه هسته اي ما است. ولي در رويكردها ممكن است تغييراتي ايجاد شود.

عراقچی اظهار داشت: اصل غني سازي، خروج مواد از كشور ولو يك گرم به صورت مواد خام يا توليد شده از خطوط قرمز ماست.

معاون وزیر خارجه خاطرنشان کرد: اين مواد در ايران هم تحت نظر آژانس بين المللي انرژي اتمي است، و هرگرم از آن كه توليد شود توسط آژانس پلمپ مي شود، و ما در داخل ايران هيچ مشكلي با نظارت آژانس نداريم.

وی ادامه داد: ما اين مواد را در داخل ايران نگهداري مي كنيم و اختيار نظارت را به آژانس خواهيم داد، و دليلي نمي بينيم كه در خاك ايران اين مواد تحت نظر كشور ديگري باشد.

گام اول بسیار مهم است

عراقچی تأکید کرد: سياست گام به گام يك تضمين در درون خودش دارد و اگر ما يك گام برداريم كه در مقابلش آنها گامي برندارند ما نيز به جايگاه سابق بازمي گرديم. لذا گام اول از اين جهت بسيار مهم است كه گامهاي بعدي را تضمين مي كند.

تنها مسأله‌ای که باعث بن بست در مذاکرات می‌شود

عراقچی خاطرنشان کرد: به عنوان يك ديپلمات اميدورام كه به بن بست نرسيم و با توجه به طرحي كه ارائه كرده ايم امكان اين امر به حداقل مي رسد. تنها چيزي كه ما را به بن بست مي رساند عدم حسن نيت طرف مقابل است.

عراقچی گفت: فضاي مثبتي كه ايجاد شده هم تاثير گذار است و هم مي تواند انتظارات غيرواقعي ايجاد كند، لذا بايد توجه داشت كه قرار نيست همه چيز خيلي سهل و ساده پيش برود.

وی ادامه داد: كشورهاي مقابل ما با ۶ ديدگاه متفاوت ظاهر مي شوند كه هماهنگ شدن آنها با خودشان يك مشكل جدي است، و بعد اين مذاكرات دشمناني دارد كه خيلي علاقمند به پيشرفت آن نيستند، و لابي‌هاي مختلف در آمريكا و اروپا عليه آن كار مي كنند.

مایل به شتابزدگی در مذاکرات نیستیم

عراقچی خاطرنشان کرد: در حالت خوش بينانه ما با يك روند دست كم چند ماهه روبرو هستيم. واقعيت هاي فني به ما مي گويد كه انتظار نداشته باشيم طرحمان فورا جواب بدهد حتما بايد جلسه اي در چند هفته بعد از آن باشد تا طرف هايمان نظرشان را ارائه كنند و ما مايل نيستيم كيفيت مذاكرات را فداي شتابزدگي كنيم.

عراقچی در ادامه مصاحبه با شبکه العالم اظهار داشت: هيچ موضوعي غير از موضوع هسته اي در دستور كار ما قرار ندارد و ۱+۵ فقط براي بررسي همين موضوع طراحي شده است، ولي اگر طرف هاي مقابل ما علاقمند باشند در مورد ساير موضوعات صحبت كنند مسلما ما هرگز از گفتگو اجتناب نمي كنيم.

مذاکرات ۱+۵ ارتباطی با موضوع رابطه ایران و آمریکا ندارد

معاون وزیر خارجه با بیان اینکه اين مذاكرات دليلي بر نزديكي ايران و امريكا نيست تأکید کرد: اين مساله (روابط ایران و آمریکا) بايد روند و موضوعات خود را طي كند. ما فقط با ۱+۵ مذاكره مي كنيم كه امريكا هم جزئي از مكانيسم آن است. از نظر ما اين موضوع با روابط دوجانبه كاملا متفاوت است، و ما وارد آن نخواهيم شد.

وظیفه ۱+۵ در قبال رژیم صهیونیستی

عراقچی در مورد مخالفت رژيم صهيونيستي با این مذاكرات اظار داشت: همانگونه كه اشاره كردم هرگونه پيشرفت در پرونده هسته اي ايران، دشمناني در دنيا دارد كه مهمترين آنها رژيم صهيونيستي است؛ در روزهاي اخير ديديم نخست وزير این رژیم هركاري از دستش برآمد براي خراب كردن فضاي موجود به كار برد، و خيلي روشن است كه آنها به دنبال ايجاد تنش در منطقه و نيز روابط ايران و غرب هستند، و از اين كه ما در مسيری مبتني بر منطق و حكمت پيش برويم ناراضي هستند، بنابر این ۱+۵ وظیفه دارد که با اين قبيل دشمني ها مقابله كنند و اجازه ندهند نخست وزير اين رژيم براي آنها دستور كار تعيين كند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مجید مجد
United States
با سید عباس عراقچی آشنا هستم و حتی برخورد داشته ام
گمان می کنم میتواند نماینده خوبی باشد
انشالله که این پرونده به زودی نتیجه داشتهه باشد
مجید مجد
United States
انشالله پیروزی ایران اسلامیو شکست و نابودی آمریکای جنایتکار و آدمکش
بهزاد
دعای خیر مردم عزیز پشتیبان شماست از حقوق ملت نگذریدودر این راه دچار تردید ولغزش نشوید و کلمه مقاومت را فراموش نکنید
رضايي ع ر
Iran, Islamic Republic of
اگر 1+5 اين بار هم شروع كرد به گربه رقصاندن ايران به مدت يك سال حد اقل مذاكرات به حالت تعليق دراورد تا يه كمي ادب بشوند . اينقدر بايد مقاومت كرد كه اين شيطان بزرگ و شيطانك هاي دور و برش يكي يكي از خر شیطون پیاده بشن بيان و مثل بچه آدم حرف حساب بزنند و حرف حساب گوش كنند . در غير اينصورت اگر به همين منوال پيش برود تا سال 2050 هم اين مذاكرات به نتيجه اي نخواهد رسيد .