دوشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 13 May 2024
 
۰
۱۰
سیگنال رکود یا گسترش اقتصاد دیجیتال؟

تعطیلی ۲۰ درصد شعبه‌های فروشگاه‌های زنجیره‌ای تهران

يکشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۴۶
کد مطلب: 861842
طبق آمارها، تعداد شعب فروشگاه‌های مشهور در چهار سال اخیر حدود 20 درصد کاهش یافته است.
تعطیلی ۲۰ درصد شعبه‌های فروشگاه‌های زنجیره‌ای تهران
به گزارش جهان نيوز، فرهیختگان نوشت: اردیبهشت ماه سال 98 بود که در گزارشی منتسب به وزارت صمت عنوان شد ایرانی‌ها چهار برابر میانگین جهانی مغازه و فروشگاه دارند. بر اساس سالنامه آماری شهرداری تهران از تعداد فروشگاه‌ها و شعب آنها در شهر تهران، اغلب آنها در پنج ساله اخیر، یعنی از سال 98 تا 1401 روند صعودی و سپس سقوط را تجربه کرده‌اند. طبق این آمارها، تعداد شعب فروشگاه‌های مشهور در چهار سال اخیر حدود 20 درصد کاهش یافته است. این کاهش به این صورت بوده که تا سال 1399 روند تاسیس فروشگاه‌های زنجیره‌ای افزایش و سپس در دو سال گذشته روند کاهشی و تعطیلی برخی شعب شروع شده است. برخی از کارشناسان علت این مهم را عدم سودآوری فروشگاه‌ها و برخی دیگر نیز سیاست‌های سازمان حمایت می‌دانند.

3 هزار و 200 فروشگاه داریم
منصور عالی‌پور، رئیس اتحادیه کشوری فروشگاه‌های زنجیره‌ای در گفت‌وگو با «فرهیختگان» اظهار داشت: «تعدادی از فروشگاه‌ها به مرور زمان به دلیل عدم سودآوری بعضا بسته شده‌اند و برخی دیگر نیز روند توسعه را طی کردند.» حسین صبوری، دبیر اتحادیه کشوری فروشگاه‌های زنجیره‌ای نیز تعداد فروشگاه‌های کشور را 3 هزار و 200 فروشگاه عنوان کرد. وی در گفت‌وگو با «فرهیختگان» اظهار داشت: «سیاست‌های سازمان حمایت منجر به کاهش تعداد فروشگاه‌های زنجیره‌ای در کشور شده است. به عبارتی، هر دو کارشناس و فعال حوزه فروشگاه‌های زنجیره‌ای دلیل تعطیلی را عدم سودآوری کافی این فروشگاه‌ها می‌دانند.»

کاهش 20 درصدی تعداد شعب فروشگاه‌های مشهور
در سال‌های اخیر، روند کاهشی تعداد فروشگاه‌ها در بسیاری از کشورهای جهان، از جمله ایران، مشاهده شده است. این روند می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش تعداد فروشگاه‌ها، رشد تجارت الکترونیک است. با افزایش دسترسی مردم به اینترنت و گسترش شبکه‌های حمل‌ونقل، خرید آنلاین به گزینه‌ای جذاب‌تر برای بسیاری از افراد تبدیل شده است. سبک زندگی مدرن مردم نیز می‌تواند از دلایل کاهش تعداد فروشگاه‌ها باشد. امروزه مردم کمتر وقت خود را صرف خرید از فروشگاه‌ها می‌کنند و ترجیح می‌دهند از طریق اینترنت یا سایر روش‌های سریع‌تر، خرید خود را انجام دهند. افزایش هزینه‌های اجاره و نیروی کار نیز می‌تواند برای فروشگاه‌ها چالش‌برانگیز باشد. این هزینه‌ها می‌تواند باعث شود برخی از فروشگاه‌ها به دلیل عدم سودآوری، تعطیل شوند. این وضعیت در ایران نیز پس از شیوع کرونا و رشد تجارت الکترونیک در کشور و همچنین رشد چشمگیر فعالیت فروشگاه‌ها و سوپرمارکت‌های آنلاین، به ضرر فروشگاه‌های زنجیره‌ای پیش رفته است.

در همین خصوص بررسی سالنامه آماری منتشر‌شده از سوی شهرداری از تعداد فروشگاه‌های شهر تهران، از روند کاهشی تعداد شعب فروشگاه‌های مطرح در پایتخت حکایت دارد. بر این اساس تعداد شعب فروشگاه‌های افق کوروش در سال 98 در شهر تهران 338 بوده است، در سال 99 این عدد با سقوط 50 شعبه‌ای به 288 واحد رسیده و در سال‌های 1400 و 1401 نیز 331 و 282 شعبه را ثبت کرده است. تعداد شعب فروشگاه‌های جانبو نیز با طی کردن روند ملایم کاهشی از 359 در سال 98 به 258 در سال بعد و درنهایت به 266 و 237 در سال‌های 1400 و 1401 کاهش پیدا کرده است. تعداد شعب فروشگاه‌های «هفت» نیز از عدد 121 در سال 98 به عدد 107 در سال 1401 نزول پیدا کرده است. تعداد شعب فروشگاه‌های زنجیره‌ای اتکا نیز با تجربه یک روند کاهشی از عدد 67 در سال 98 در شهر تهران به 29 در سال بعد و 38 در سال 1400 و در نهایت 40 شعبه در سال 1401 رسیده است.

رکود اقتصادی در کسب‌وکارهای خرده‌فروشی
رکود اقتصادی می‌تواند تأثیرات منفی زیادی بر کسب‌وکارهای خرده‌فروشی داشته باشد. یکی از این تأثیرات، افزایش احتمال بسته شدن فروشگاه‌ها است. در دوران رکود اقتصادی، قدرت خرید مردم کاهش می‌یابد. این امر منجر به کاهش تقاضا برای کالاها و خدمات می‌شود. کسب‌وکارهای خرده‌فروشی که نمی‌توانند با کاهش تقاضا سازگار شوند، ممکن است مجبور به تعطیلی شوند. علاوه بر کاهش تقاضا، رکود اقتصادی می‌تواند منجر به افزایش هزینه‌های کسب‌وکارهای خرده‌فروشی نیز شود. این هزینه‌ها می‌تواند شامل هزینه‌های اجاره، نیروی کار و مواد اولیه باشد. افزایش هزینه‌ها می‌تواند بر سودآوری کسب‌وکارها تأثیر منفی بگذارد و احتمال بسته شدن آنها را افزایش دهد. در ایران، رکود اقتصادی در سال‌های اخیر منجر به افزایش تعداد فروشگاه‌های تعطیل‌شده شده است. به عنوان مثال، طبق آمارهای ارائه‌شده در متن، تعداد شعب فروشگاه‌های افق کوروش در شهر تهران از 338 در سال 98 به 282 شعبه در سال 1401 کاهش یافته است. این کاهش نشان‌دهنده تأثیر رکود اقتصادی بر کسب‌وکارهای خرده‌فروشی در ایران است.

تب تند تاسیس فروشگاه‌ها فروکش کرد
افزایش تعداد ناگهانی تعداد فروشگاه‌های زنجیره‌ای در ایران در سال‌های اخیر، دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد. برخی از این دلایل عبارتند از افزایش جمعیت و افزایش رقابت میان کسب‌وکارهای خرده‌فروشی. افزایش جمعیت ایران در سال‌های اخیر منجر به افزایش تقاضا برای کالاها و خدمات شده است. این امر می‌تواند فرصت‌های جدیدی را برای کسب‌وکارهای خرده‌فروشی ایجاد کند. افزایش تعداد کسب‌وکارهای خرده‌فروشی در ایران منجر به افزایش رقابت بین آنها شده است. این امر می‌تواند کسب‌وکارها را به گسترش شبکه شعب خود برای افزایش سهم بازار خود ترغیب کند. آن‌طور که آمارها نشان می‌دهد تا سال‌های 1398 و 1399 روند تاسیس فروشگاه‌های زنجیره‌ای در تهران سرعت عجیبی داشته است اما پس از آن مشاهده می‌شود که برخی از فروشگاه‌های مشهور به دلیل کاهش حاشیه سود فروش برخی شعب، اقدام به تعطیلی برخی شعب کرده‌اند.

زنجیره‌ای‌ها زیر ساطور سوپرمارکت‌های آنلاین
فروشگاه‌های آنلاین در سال‌های اخیر به یکی از عوامل مهم در بسته شدن شعب فروشگاه‌های زنجیره‌ای تبدیل شده‌اند. این فروشگاه‌ها مزایای زیادی نسبت به فروشگاه‌های سنتی دارند که می‌تواند منجر به کاهش تقاضا برای فروشگاه‌های سنتی شود. فروشگاه‌های آنلاین به مردم این امکان را می‌دهند تا بدون نیاز به خروج از منزل، خرید خود را انجام دهند. این امر می‌تواند برای بسیاری از افراد، به‌ویژه افراد شاغل و افراد سالمند، بسیار جذاب باشد. فروشگاه‌های آنلاین اغلب تنوع بیشتری از محصولات نسبت به فروشگاه‌های سنتی ارائه می‌دهند. این امر می‌تواند منجر به افزایش رضایت مشتریان شود. از سوی دیگر نیز این فروشگاه‌ها اغلب قیمت‌های رقابتی‌تری نسبت به فروشگاه‌های سنتی ارائه می‌دهند. این امر می‌تواند منجر به کاهش تقاضا برای فروشگاه‌های سنتی شود. در ایران فروشگاه‌های آنلاین در سال‌های اخیر رشد قابل‌توجهی داشته‌اند. این رشد می‌تواند یکی از دلایل اصلی کاهش تعداد شعب فروشگاه‌های زنجیره‌ای در ایران باشد. البته ممکن است گفته شود فروشگاه‌های زنجیره‌ای می‌توانند از ظرفیت سوپرمارکت‌های آنلاین به نفع خود استفاده کرده و در سیستم توزیع این سوپرمارکت‌ها قرار گیرند، این موضوع زمانی می‌تواند برای هر دو مفید باشد که هزینه‌های فیزیکی فروشگاه‌های زنجیره‌ای به‌شدت کاهش یابد.

حرکت در خلاف جهت
برخی دیگر از فروشگاه‌ها اما روند برعکس را طی کردند و توسعه شعب را در شهر تهران رقم زدند. از جمله این فروشگاه‌ها می‌توان به برندهای رفاه، ویوان، اسنوا، دیلی‌مارکت و کویر اشاره کرد. شاید بتوان گفت بخشی از این فروشگاه‌ها که دستخوش تغییرات مثبت و طی کردن روند افزایشی شدند وابستگی سازمانی دارند و به وجود بن‌های کارمندی دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی سرپا هستند و همچنان تعداد شعب آنها افزایش پیدا می‌کند و نسبتا پرفروش هستند. از سوی دیگر نیز فروشگاه‌های بخش خصوصی یا بخش‌هایی که اخیرا خصوصی شده‌اند به‌واسطه کاهش یا حذف بن کارمندی، عملا بخش اعظمی از مشتری‌های خود را از دست داده‌اند.

پیامدهای اقتصادی
روند کاهشی تعداد فروشگاه‌ها می‌تواند پیامدهای مختلفی داشته باشد. کاهش تعداد فروشگاه‌ها می‌تواند منجر به کاهش اشتغال در بخش خرده‌فروشی شود. این امر می‌تواند تاثیر منفی بر اقتصاد و جامعه داشته باشد. همچنین این امر می‌تواند منجر به تغییر در الگوی مصرف مردم شود. مردم ممکن است به خرید آنلاین روی بیاورند و این امر می‌تواند بر بازار خرده‌فروشی سنتی تاثیر بگذارد. از سوی دیگر نیز کاهش دسترسی مردم به کالاها و خدمات از پیامدهای دیگر این موضوع است. این امر به‌ویژه برای افراد سالمند و ساکن مناطق روستایی می‌تواند مشکل‌آفرین باشد.
https://jahannews.com/vdcgtq97xak9374.rpra.html
jahannews.com/vdcgtq97xak9374.rpra.html
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


حسین
United Arab Emirates
فروشگاههای زنجیره ای یا به اصطلاح هایپرمارکتها بلای جان مغازه دارها شده اند. نباید با اجازه دادن به این زنجیره ای ها باعث مرگ مغازه داران جزء بشویم.
Iran, Islamic Republic of
نشانی رشد اقتصادی است!؟؟؟
محمد ایوب
Iran, Islamic Republic of
این چه ربطی داره .
Iran, Islamic Republic of
عامل آن حذف ارز ترجیهی است
Iran, Islamic Republic of
فروشگاه‌های زنجیره‌ای چون اجناس عمده وزیاد از تولید کننده میخریدند می توانستند بر روی انها تخفیف از 10 تا 30 درصد بدهد اما لان اجناس گران شده و این تخفیفات بسیار کاهش یافته است
!!
Iran, Islamic Republic of
برخی از این فروشگاهها ؛ در پاره ای موارد ، قیمت اجناسشان ؛ از مغازه ها هم ، گرانتر است !!
محمد ایوب
Iran, Islamic Republic of
فروشگاه‌های بزرگ فقط رشد کردند.
Iran, Islamic Republic of
از آثار کاهش قدرت خرید مردم هست که به سیر کردن افراد خانواده تنزل پیدا کرده
Iran, Islamic Republic of
افزایش فروشگاه های مواد غذایی نشانه رکود و کاهش آن نشانه رونق تولید و خروج از رکود است، دلیل تعداد زیاد مغازه های نسبت به کشورهای دیگر هم دقیقا همین رکود اقتصادی و عدم اقتصاد پویا و تولید محور است که کاهش آن نتیجه توجه به تولید، کسب و کار واقعی و امید به آینده است
Iran, Islamic Republic of
فروشگاه های انلاین ، مالیات هم ندارن