دوشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 6 May 2024
 
۰

آشنایی با نحوه اجرای تیرچه پیش تنیده

دوشنبه ۲۲ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۴۳
کد مطلب: 775895
تیرچه پیش تنیده در ایران یک محصول ساختمانی نسبتا جدید است که با آنکه استفاده از آن تاییدیه جهانی داشته و در اکثر کشورهای پیشرفته به وفور مورد استفاده قرار میگیرد، هنوز استفاده از آن در کشور در بین معماران و به ویژه صاحبان پروژه ها جا نیفتاده است.
آشنایی با نحوه اجرای تیرچه پیش تنیده
تیرچه پیش تنیده در ایران یک محصول ساختمانی نسبتا جدید است که با آنکه استفاده از آن تاییدیه جهانی داشته و در اکثر کشورهای پیشرفته به وفور مورد استفاده قرار میگیرد، هنوز استفاده از آن در کشور در بین معماران و به ویژه صاحبان پروژه ها جا نیفتاده است. هدف ما این است که به منظور آشنایی بیشتر با این تیرچه آن را معرفی کرده و در مورد تعدادی از مزیت های آن صحبت کنیم و سپس به چگونگی اجرا و نصب آن در ساختمان توضیحاتی را ارائه کنیم. نکته ای که قابل ذکر است، این است که با وجود استفاده کم از تیرچه پیش تنیده در ساخت و سازهای کشور، چندین کارخانه معتبر در ایران به تولید تیرچه های پیش تنیده مشغول بوده و این تیرچه را با کیفیت و استانداردی بین المللی، برای مشتریان  تیرچه پیش تنیده، عرضه میکنند.

معرفی تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده از جدیدترین مصالح ساختمانی است که جایگزین تیرچه های قدیمی تر در ساخت سقف سازه ها و ساختمانها شده است و در طی عمر صد ساله خود در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی پرمصرف ترین نوع تیرچه درساخت و سازها شده است. تیرچه پیش تنیده همانند تیرچه های بتنی قدیمی تر از فولاد و بتن تولید میشود اما در نوع مواد اولیه و مراحل تولید تفاوتهای زیادی دارد. در تولید تیرچه پیش تنیده به جای بتن و فولاد معمولی از فولاد و بتن پیش تنیده استفاده میشود که این مواد تیرچه پیش تنیده را تا دو برابر مقاوم تر میکند و مقاومت بالاتر تیرچه موجب بالا رفتن استحکام و عمر مفید ساختمان نهایی خواهد شد.



سطح مقطع تیرچه پیش تنیده به شکل تی انگلیسی است که در هنگام کار ما شکل تی انگلیسی برعکس را از آن میبینیم و البته این شکل خاص از سطح مقطع تیرچه پیش تنیده یکی از مشخصه های ظاهری در ناخت این تیرچه است. تفاوت دیگر به کار بردن فولاد در بطن بتن است به طوری که در طول تیرچه میلگردها دیده نمیشوند. در هر تیرچه ممکن است تعداد میلگردهای به کار رفته متفاوت باشد که از تعداد میلگردی که از دو انتهای تیرچه بیرون زده است میتوان به نوع آن پی برد.
 

آشنایی با برخی از مزایای تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده بر تیرچه های دیگر مزایای متعددی دارد که در اینجا فقط به آنها اشاره کوتاهی میکنیم و از توضیح و تفسیر آنها در این مطلب به دلیل طولانی بودن بحث خودداری خواهیم کرد. مزایای تیرچه پیش تنیده عبارتند از:
  • صرفه جوی اقتصادی از نظر به صرفه تمام شدن قیمت خرید به ویژه در سفارش تیرچه به تعداد بالا.
    کاهش بتن مصرفی و صرفه جویی اقتصادی در تهیه میزان کمتری از بتن.
    صرفه جویی در وقت به دلیل راحتی در نصب و تسریع روند ساخت و ساز.
    صرفه جویی هزینه ها در اجاره داربست، اجاره ماشین آلات مورد نیاز و اجاره نیروی انسانی به دلیل سریعتر شدن روند ساخت و ساز و سریعتر اعلام کردن پایان کار.
    تولید در اندازه های متفاوت.
    داشتن وزن و حجم کمتر و در نتیجه داشتن ساختمانی سبکتر و کم حجم تر.
    ساخت ساختمانی مقاوم تر نسبت به زلزله.
    بالا رفتن طول عمر ساختمان.
    امکان اجرا و ساخت طرح هایی که با تیرچه های معمولیو قدیمی قابل ساخت نیست.
    امکان استفاده در انواع اسکلت بتنی و اسکلت فلزی.
    امکان استفاده در پروژه های بزرگ شهرسازی مثل زیرگذرها، روگذرها و پل های عظیم.
    در دسترس بودن همیشگی.
    تولید کارخانه ای و اطمینان از استانداردهای کیفیتی.

 

روش اجرای تیرچه پیش تنیده در سقف

حال بررسی کنیم روش اجرای تیرچه پیش تنیده به چه صورت می باشد. در هر ساخت و ساز ساختمانی میلگردها به هم بسته شده که به این همبندی و به هم بافته شدن میل‌گردها به یکدیگر آرماتوربندی گفته می شود. آرماتورها در ساختمان استفاده متفاوتی دارند که یکی از آنها تشکیل تیرهای اصلی برای ایجاد سقف است‌. هر نوع تیرچه‌ای برای به کار بردن در سقف به تیر اصلی نیاز دارد که تیرچه پیش تنیده هم از این امر مستثنا نبوده و هنگام کارگذاری در سقف از هر طرف باید چیزی در حدود پانزده سانتیمتر وارد تیر اصلی شده به طوری که تیرچه در تیرهای اصلی قرار گرفته و در هم گیر کنند. پس از آن بلوک‌های سفالی، بتنی و یا یونولیتی در بین تیرچه‌های پیش تنیده جا زده میشود و بعد از آن نوبت بستن میل‌گردهای حرارتی است که به صورت مشبک و حالتی شطرنجی از روی تیرچه‌ها و بلوک‌ها عبور داده می شوند.
عضوهایی از جنس میلگرد فولادی و به شکل حرف z باز به نام مهار کننده وجود دارد که یک سر آن در تیرچه پیش تنیده و سر دیگر آن در تیر اصلی قرار گرفته و کار آن ثابت کردن این دو در یکدیگر است. زمان گذاشتن مهارکننده بعد از اتمام کار میل‌گردهای حرارتی است. اکنون زمان بتن ریزی و پر کردن تمامی درزها و فضاهای خالی است ولی قبل از آن از توی ساختمان زیر سقف را قالب، نیر موقت و جک میزنند تا کارگران به راحتی و بدون خطر بر روی سقف حرکت کرده و بتن را هم سطح کنند. بعد از بتن ریزی و هم سطح شدن سقف، نوبت شروع ساخت طبقه های بعدی و یا در صورت یک طبقه بودن ساختمان زمان انجام کارهای دیگر پشت بام است.


 

دانستنی های کار با تیرچه پیش تنیده

  • در تمام سقف‌ها از مهار کننده استفاده نمیشود که عدم استفاده از آن دلایل متفاوتی دارد. علاوه بر سلیقه معمار یکی از دلایل استفاده از تیرچه بتنی قلاب دار است که در صورت استفاده از آن دیگر نیازی به استفاده از مهارکننده نیست.
    جنس جک و تیرهای موقتی که هنگام بتن ریزی در زیر سقف قرار داده میشود متفاوت است، گاهی قوطی‌های آهنی و گاه از تیر چوبی استفاده می‌شود.
    میل‌گردهای حرارتی بسیار نازک بوده و به راحتی خم میشوند و دلیل نامگذاری همین نرم و نازک بودن است و بیشتر به دلیل هم سطح سازی استفاده میشود. به عنوان مثال بلوک یونولیتی به دلیل حجیم بودن، از لحاظ سطحی کمی بالاتر از تیرچه پیش تنیده قرار میگیرد که با عبور دادن میلگرد حرارتی از روی آن تقریبن با تیرچه هم سطح شده و بتن ریزی تمیزتر و هم سطح سازی دقیق‌تری پس از بتن ریزی خواهیم داشت.
    بسته به طول دهانه ساختمان ممکن است از یک، دو و یا حتی سه تیرچه پیش تنیده در کنار هم استفاده شود که به آنها تیرچه تکی، دوبل و یا تریبل نیز گفته میشود.
برچسب ها: رپورتاژ
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *