جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
 
۱
۲۹
مجری «یهودی» من و تو، وزیر تبلیغات پهلوی

«من‌وتو»‌ با آرشیو صداوسیما تونل‌زمان‌ ساخت+ فیلم و تصاویر

شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶ ساعت ۰۵:۴۴
کد مطلب: 589953
من و تو، تصاویر مجهزترین مدرسه در شمال شهر تهران در زمان پهلوی را در کنار تصاویر یک مدرسه عادی در جنوب شهر در دهه ۶۰ قرار می‌دهد، تا مقایسه‌ای دروغین بین رفاه دو حکومت در ذهن مخاطب شکل بگیرد.
«من‌وتو»‌ با آرشیو صداوسیما تونل‌زمان‌ ساخت+ فیلم و تصاویر
به گزارش جهان نيوز به نقل از مشرق؛ از مقطعی به بعد، بار اصلی گفتمان مورد نظر شبکه من و تو (سلطنت طلبی سیاسی، ولنگاری فرهنگی، دین ستیزی اعتقادی) به گردن برنامه‌ای با نام «تونل زمان» با اجرای مجری یهودی تبار من و تو «پانته‌آ مدیری»، دختر یکی از مسوولین ارشد ساواک در کرمانشاه (محسن مدیری) افتاد.

مدیری از همکاران مشترک «من و تو» و «بی بی سی فارسی» است و  در بی بی سی مسوولیت دوبله مستند را بر عهده دارد. برنامه آرشیو-محور «تونل زمان»، به مانند بیشتر برنامه‌های این شبکه، در بدو امر قالب سرگرمی کامل داشت و در قالب نوستالژی دوران قدیم، تصاویری ظاهرا بی ضرر و غیرسیاسی از گذشته نشان می داد. اما خیلی زود، این برنامه تمام و کمال تبدیل به آلبوم یادگاری خاندان سلطنتی پهلوی شد.  

پانته‌آ مدیری در کنار فرح پهلوی

 
تونل زمان با استفاده‌ی کامل یکسویه و جانبدارانه از آرشیو با کیفیتی که از تلویزیون ملی ایران در پیش از انقلاب در اختیار دارد، فیلم‌هایی از گشت و گذارهای محمدرضا پهلوی، فرح دیبا، رضا پهلوی و سایر اعضای خانواده او در کنار ساحل، تمرین فوتبال، سفر خارجی، رویدادهای هنری، مراسم افتتاحیه و......پخش می کند تا «حسرت» دوران شاه را در بخش‌هایی از جامعه ایران برانگیزد.




**رپرتاژهای «من و تو» برای خاندان پهلوی با استفاده از آرشیو صدا و سیما!**

برای نمونه، در یکی از قسمت‌های این برنامه که به مناسبت سالگرد سقوط سلطنت پهلوی و با هدف مقایسه دوران پیش و پس از انقلاب پخش شد، تصاویری از بهترین مدرسه ابتدایی در شمال شهر تهران(که به احتمال قوی مختص طبقه اعیان و اشراف و وابستگان حکومتی بود) به عنوان «تصاویر مدارس قبل از انقلاب» پخش شد و سپس فیلمی از یک مدرسه ابتدایی عادی در جنوب تهران  اوایل دهه ۶۰، در اوج جنگ و مشکلات اقتصادی مملکت، به عنوان «وضعیت مدارس پس از انقلاب»، تا مثلا با این شیطنت (خباثت) آشکار، همه کودکان ایرانی را قبل از پیروزی انقلاب در ناز و نعمت و تنعم و رفاه نشان دهد و همان کودکان را در بعد از انقلاب در فقر و محرومیت.



**وقتی «من و تو» مجهزترین مدرسه مختلط فرزندان اعیان و اشراف را به عنوان نمونه مدارس قبل از انقلاب جلوه می دهد**

**مدرسه‌ای در جنوب تهران در اوج دوران جنگ**

کل تصویری که برنامه «تونل زمان» قصد دارد از ایران دوران پهلوی در ذهن مخاطبان جوان این شبکه( که هیچ کدام آن عصر را تجربه نکرده‌اند) بسازد، مربوط به یک دوره تاریخی مشخص(۱۳۵۱-۵۵) است که در پی «شوک نفتی» سال ۱۹۷۳ و ۴ برابر شدن قیمت نفت اوپک، درآمدهای ارزی کشور از ۴۳۷ میلیون دلار یا کمتر از نیم میلیارد دلار در سال ۱۳۴۲، به ۲۰ میلیارد در سال ۱۳۵۷ می رسد.
 

صدام حسین، هواری بومدین (رییس جمهور الجزایر)، محمدرضا پهلوی در اجلاس سران کشورهای عضو اوپک

در این ۴ سال، محمدرضا که از یک سو، کوچک‌ترین سررشته‌ای از اقتصاد نداشت و از سوی دیگر، در کوچک‌ترین تصمیم‌گیری‌های اقتصادی کشور شخصا مداخله می کرد، بخش بزرگی از این درآمد را صرف خریدهای نظامی می کرد (از سال ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۱ در یک دوره ۲۱ ساله میزان خرید سلاح از امریکا به یک میلیارد دلار نمی رسید اما از ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۸ در عرض ۷ سال این میزان خرید تسیلحات به ۱۹ میلیارد دلار رسید.)، و بخش دیگر را صرف اطفای عقده حقارت خود در برابر غربی‌ها (از طریق وام‌ها و کمک‌های بلاعوض به کشورهای غربی یا برگزاری جشن‌های بی فایده و مضحکی چون جشن‌های ۲۵۰۰ ساله با هزینه ۳۰۰ میلیون دلاری) و بخش دیگر آن صرف «روکاری» مدرنیستی در بخش‌های مشخصی از پایتخت و شهرهای بزرگ می کرد.




**در روایت «تونل زمان» از دوره پهلوی، بخش کوچکی از تهران ۵۵-۵۱ به عنوان وضعیت کل ایران قالب می شود**

بزرگ‌ترین منتفع اوضاع در این ۴ سال اقشار متوسط به بالای جامعه به ویژه در مرکز بودند و جدای از آن هیچ نوع توازنی میان توسعه در پایتخت و نواحی دیگر کشور، به ویژه مناطق روستایی وجود نداشت. مضاف بر این که، جنون خرج کردن پولی که به شاه دست داده بود، باعث ورود انبوهی از کالاهای مصرفی به کشور می شد که نه برای انتقال آن‌ها از بنادر و توزیع در کشور، زیرساخت لازم وجود داشت، و نه دایره مصرف آن بخش بزرگی از جامعه را در بر می گرفت.

در کتاب «نفت، دولت و صنعتی شدن در ایران»(مسعود کارشناس،۱۳۸۲) آمده است:
" در این سالها(۵۱-۵۵)، ۳۳درصد واردات، به اتومبیل و کالاهای لوکس، ۲۹درصد به مواد اولیه مورد نیاز کارخانه‌ها و ۲۴درصد به تجهیزات نظامی اختصاص یافت؛ همچنین ۱۲درصد از واردات نیز مواد غذایی را دربر می‌گرفت. براساس این آمار، واردات مواد اولیه و صنعتی، که از نیازهای اساسی برای توسعه به‌شمار می‌آید، کمتر از ۳۰ درصد در واردات کشور سهم داشت."

محمدعلی(همایون)کاتوزیان، استاد اقتصاد سیاسی در کالج سنت آنتونی دانشگاه آکسفورد(که هیچ قرابتی با انقلاب اسلامی و نظام ندارد) و به تفصیل روی شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دوران پهلوی کار کرده و کتاب‌های متعددی نوشته، درباره «پیشرفت» در دوران محمدرضا در کتاب «اقتصاد سیاسی ایران» چنین نوشته است:

" آنچه در ایران رخ داد نه پیشرفت اجتماعی و اقتصادی بود و نه مدرنیسم،‌ بلکه شبه مدرنیسمی بوده که عواید نفت آن را تسریع کرد. به همین شکل تغییرات ساختاری اقتصاد نیز نه به علت شهر نشینی که به واسطه شهرزدگی بود. هنگامی که کشور در آستانه دروازه های تمدن بزگر قرار داشت سهم کل تولیدات صنعتی (‌شامل تولیدات دستی و روستایی و سنتی) ‌در تولید ناخالص داخلی غیر نفتی ۲۰ درصد بود. در حالی که سهم خدمات ۵۶ درصد بود. با این همه حمل و نقل شهری در همه جا به ویژه تهران به قدری خراب بود که غیر قابل توصیف است وضع مسکونی جز برای وابستگان دولت و جامعه تجار وحشتناک بود. اغلب شهرهای کوچک و بزرگ از جمله تهران فاقد سیستم فاضلاب کار آمد بودند،‌ خدمات درمانی و بهداشتی برای اغنیا بسیار گران و نامطمئن بود و برای فقرا گران و خطرناک."


«سید محسن موسوی زاده جزایری» در مقاله‌ای با عنوان «تاثیر توسعه نامتوازن بر رشد پایتخت در دوران پهلوی» درباره تاثیر رشدنامتوازن اقتصادی حاصل از درآمد نفتی در دهه ۵۰ چنین می نویسد:

" همچنین رشد نامتوازن تهران سبب شد دولت نتواند به میزان افزایش جمعیت شهر بر میزان زیرساختهای شهری بیفزاید؛ ازهمین‌رو تهران در اواسط دهه ۱۳۵۰ در تامین زیرساختهایی مانند برق و حتی آب (به‌ویژه مناطق حاشیه شهر) دچار مشکلات فراوانی گردید؛ برای مثال این مسئله خود را در شهریور ۱۳۵۶ به صورت خاموشی برق در تهران و برخی از شهرها نشان داد. در آن زمان حتی گاه اتفاق می‌افتاد که سه ساعت از روز به علت کمبود برق خاموشی اعلام می‌شد. از نکات شایان توجه این است که در زمان خاموشی تهران اعلام شد ایران ۷/۶میلیارد دلار به سایر کشورها کمک کرده است. توسعه نامتوازن تهران و سایر شهرها فقط به مسکن و فرصتهای شغلی مربوط نبود، بلکه شامل خدمات بهداشتی نیز می‌شد."









جدای از این حقایق، تلاش من و تو از جنبه سیاسی برای پررنگ کردن سلطنت، از این رو مذبوحانه است که به فرض که این تصاویر گزینشی، تمام واقعیت ایران دوره پهلوی باشد - که نیست - نظام سلطنتی نه تنها در ایران، که در تمام دنیا منسوخ شده است و تقریبا در هیچ کشور قابل اعتنایی در دنیا، شاه یا ملکه به عنوان زمامدار و حاکم اصلی کشور ایفای نقش نمی کند و بیش از ۹۰ درصد نظام‌های پادشاهی امروز دنیا صرفا تشریفاتی هستند و بیشتر به عنوان  وبالی بر گردن بودجه آن کشورها ارتزاق می کنند.

شاید بخش‌هایی از جامعه ایران فریفته همین تصویر پررنگ و لعاب و دروغین از دوران ستمشاهی باشند، ولی بخش عمده همان‌ها هم صرفا به این موضع به عنوان یک نوستالژی نگاه می کنند و حاکم شدن دوباره پادشاهی را یک لطیفه تلخ می دانند. از این رو پروژه سیاسی شبکه من و تو با ایدئولوژی «سلطنت طلبی»، یک ایدئولوژی از پیش شکست خورده و بی سرانجام است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
علیه آلاف تحیه والثنا.
Iran, Islamic Republic of
الا لعنة الله علی قوم الظالمین
Iran, Islamic Republic of
لعنت بر وی بیش باد هزاران هزار بار
سروش
Iran, Islamic Republic of
وقتی صداوسیمای ما عرضه بکارگیری فیلم های مستند و عالمان را ندارد دلیل نمی شود دشمن هم از مستندات به نفع خودش استفاده نکند.
حسن
Iran, Islamic Republic of
خداوند شما را با این ظالمین محشور کند. هر جند احتمالا شما خدایی را نمی پرستید.
Iran, Islamic Republic of
امروزه بعد از گذشت 40سال از انقلاب متاسفانه با سوء مدیریت آخوندی دستاوردهای انقلاب از آرمانهای امام راحل فاصله چشم گیری گرفته است در حال حاضر کل آرمان امام راحل فقط به شعار استقلال آزادی وجمهوری اسلامی خلاصه شده...
Iran, Islamic Republic of
یعنی با سو مدیریت 5 ساله این وزیر اقای اخوندی دستاورد چهل ساله انقلاب از دست رفت ای بابا نفرمایید. کل گزارش را خواندم و دیدم فقط یاد تغذیه رایگان دوران دبستان افتادم به به چه شیرو چه پنیر خوشمزه ای و چه موز جکیتای عالی میدادند اون زمان یادش بخیر
سورنا
Iran, Islamic Republic of
ما هم یه مقدار مرغ و خروس داریم که فقط به فکر نوبت های غذاییشون هستن.دایم برای یه دونه برنج بیشتر تو سر و کله هم می زنن.!!!!!!!!!!!!!!بعضی کامنت ها رو که میخونم تازه می فهمم که چرا خدا تو قرآن میگه بعضی آدما از حیوون هم پایین تر میشن، چون حیوون عقلی و فکری نداره لذا دغدغه ای به جز خور و دفع نداره ،اما انسان با وجود عقل و فکر........ نه که الان موز و پنیر وشیر گیر نمیاد.!!!!!!!!!!
Iran, Islamic Republic of
چکار کنیم ما بچه آن دوران هستیم حالا شما میفرمایید که ما مرغ و خروس هستیم یا حیوان هستیم و حرفهای دیگه اشکالی ندارد هر چه دل تنگت میخواهد بگو نسل ما انقلاب کردیم که تو آزاد باشی هر چه میخواهی بگویی و این بسیار زیبا ست برای من و نسل من که در دوران انقلاب مجروع شدیم در دوران جنگ گرمی ترکش بر تنمان نشست ولی خرسندیم که تو آزاد باشی و هر تفسیری که دلت خواست بگوی
Iran, Islamic Republic of
سورنا جان تو راست میگویی ما همان ... ساده آن دوران هستیم که حتی برایمان آیه هم نازل شده است وشما راست میگوید
Iran, Islamic Republic of
بله انسان مانند حیوان است و تا نیاز های حیات حیوانیش تامین نشود ب ندرت میتواند ب خودشکوفایی برسد
Iran, Islamic Republic of
گزارش بسیار ضعیفی بود .ودر حال حاضر کپر نشینی و فقر و فساد و فحشا و مواد مخدر در حالت گسترده تری قابل رویتر است در اجتماع
Iran, Islamic Republic of
در نهایت شرمندگی، مسؤلین صدا و سیما، اطلاعات، اسناد، ارشاد و... برای خدمت و حتی مالش پای روشنفکرجماعت و غربزدگان سر از پا نمیشناسند؛ اما برای همکلام شدن با مردم عادی و انقلابی شقاقلوس میگیرند و ما مطالب و تصاویر گذشته کشورمان را باید در تراوشهای مغزهای علیل و عفن روشنفکرجماعت و آنسوی مرزها ببینیم. شرمتان باد.
Iran, Islamic Republic of
در وابستگی و درماندگی و نوکر صفتی شاه همین بس که نمی توانست به اجانب بگوید چرا پدرش را دقت کنید پدرش را به یک جزیره دور افتاده تبعید می کنند. همین برای نکته دانها بس است.
Iran, Islamic Republic of
لطفا تاریخ را بخوانید ممنون میشوم
Iran, Islamic Republic of
اینها را در تاریخ نوشته دیگه.
ممدعلی
Iran, Islamic Republic of
خخخخخخخخخخخخ
Iran, Islamic Republic of
یه جایی نوشته بود " ایران تنها کشوری است که وقتی به گذشته نگاه می کنی فکر می کنی آینده است ". البته اینها همه اش حرفه ، نمی شود از زحمات زیادی که در این 40 سال کشیده شده چشم پوشی کرد ...
Iran, Islamic Republic of
البته بیشتر زحمت ها برای نابودی ایران کشیده شده است اگر کلی نگاه کنی و شاهد از دست رفتن منابع کشور باشید هزینه انجام شده با پیشرفت انجام شده بسیار فاصله دارد امیدوارم با پیام این نوبت رهبر انقلاب در جهت مبارزه با مفاسد کمی اوضاع و احوال بهتر شود
Iran, Islamic Republic of
سلام دست عزیز. می تونید چند مورد از عقب ماندگی های جمهوری اسلامی نسبت به دوران پهلوی را بیان کنید تا به درستی این جمله ای که فرموده اید یه جایی نوشته بود, پی ببریم؟
Iran, Islamic Republic of
خشک شدن تالابها و دریاچه ها بی ارزش شدن پول ملی و پاسپورت ایرانی دزده شدن پول مردم توسط بانکها آلوده شدن هوای پاک کشوروفرار مغزها از کشور دو تابیعتی بودن نود درصد از مسولین پناهنده شدند بیش از شش میلیون ایرانی در خارج از کشور حذف شدن تحصیل رایگان و اختلاسگر های نجومی که ووووو
Iran, Islamic Republic of
این مستند تفریح شاه با پول ملت را خوب داشت نشان میداد ویا همان تصاویر مسخره ای که از مقایسه مدرسه در شمال (به قول شما معلوم بود که مدرسه عیان اشراف است )وجنوب ان هم زمان شاه وانقلاب.. دیگه باید ادمها که عقل شعور ندارن این مستند مسخره راباور کنند
Iran, Islamic Republic of
جالب اینه که شاه و فرح مثل جهانگیری با کفش رفتن تو زندگی مردم!!
...
Iran, Islamic Republic of
خصلت کاخ نشینان است.
Iran, Islamic Republic of
تعداد کاخها آن موقع بیشتر بود با در حال حاضر
Iran, Islamic Republic of
جالب است که در عکس آخر شاه و زنش با کفش روی فرش مردم پا میگذارند!
Iran, Islamic Republic of
الملک یبقی مع الکفرو لا یبقی مع الظلم
United States
بله درسته اما کی ها این ارشیو رو به خارج بردند باید این موضوع بررسی بشه
ممد
Iran, Islamic Republic of
......