پنجشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2 May 2024
 
۳
۳۱
چه خبر از اقتدار دیپلماتیک دولت؟

تصویب قطعنامه حقوق بشری آل‌سعود علیه ایران/ چرا کلید «دیپلماسی لبخند» این قفل را نگشود؟

شنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۳۳
کد مطلب: 456719
چرا آمریکا به صورت تمام‌عیار از قطعنامه سعودی‌ها علیه ایران در شورای حقوق بشر حمایت کرد؟ آیا بستن با کدخدا فقط برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران بود؟ آیا لبخندهای آقای ظریف تنها تا امضای برجام از جانب غربی‌ها خریدار داشت؟
تصویب قطعنامه حقوق بشری آل‌سعود علیه ایران/ چرا کلید «دیپلماسی لبخند» این قفل را نگشود؟
گروه سیاست جهان نيوز: روز پنجشنبه ۲۸ آبان دو خبر بر روی خروجی رسانه ها قرار گرفت که مقایسه این دو، تا حدوی می تواند گویای دلایل نگرانی عمیق از آنچه «دیپلماسی انفعالی» نامیده می شود، توضیح دهد:

الف) معاون حقوقی، کنسولی و امور ایرانیان وزارت امورخاجه با تایید اظهارات آقای ظریف مبنی بر همکاری نکردن عربستان در پیگیری پرونده فاجعه منا، تلویحاً همه راه های منتهی به تشکیل کمیته حقیقت یاب و محاکمه عاملان این فاجعه را پیشاپیش مسدود و غیرعملی عنوان کرد.

قشقاوی ایجاد کمیته حقیقت یاب برای بررسی فاجعه منا را در سه سطح ممکن دانست:

نخست، کمیته حقیقت یاب در سطح بین المللی که براین اساس باید ۱۵ عضو شورای امنیت درباره فاجعه منا رأی دهند که چنین کمیته ای ایجاد شود اما از نظر سیاسی با توجه به مناسباتشان با دولت عربستان بعید به نظر می رسد.

دوم، کمیته حقیقت یاب دوجانبه که این راهکار راهی جز تعامل دیپلماتیک با دولت عربستان ندارد. ایجاد این کمیته حقیقت یاب حتماً به همکاری طرف سعودی نیاز دارد و غیر از آن امکان تشکیل چنین کمیته ای وجود ندارد.

سوم، اقامه دعوی در محاکم داخلی است اما باید توجه داشت که تنفیذ و اجرای هر حکمی در این محاکم تا زمانی که دولت عربستان نخواهد اجرا نمی شود. علت اجرا نشدن احکام محاکم داخلی این است که ما در داخل مرز خودمان هستیم.

چهارم محاکم داخلی عربستان این کار را انجام دهند که بر این اساس به سفارتمان در عربستان گفته ایم وکلای زبردستی بیابند و با جمع آوری مستندات ، علیه افراد خاطی اعم از مأموران یا شرکت هایی که متولی بودند اقامه دعوا کنند.

فی الواقع بر اساس آنچه که معاون محترم وزارت امور خارجه بیان کرده اند در خصوص سه راه نخست برای پیگیری فاجعه منا پیشاپیش باید پرچم تسلیم بالا ببریم و هر گونه تلاش و تمهید در این خصوص منتفی است. تنها راهکار باقیمانده توسل به محاکم قضایی خود عربستان سعودی است که با منطق خود معاون محترم وزیر امورخارجه، وقتی دولت های دیگر حتی حاضر نیستند برای تشکیل کمیته رای بدهند چگونه دستگاه قضایی سعودی حاضر است علیه دولت خود رای صادر کند؟

این خبر اول...

ب) اما خبر دوم... درست همزمان با اعلام عجز وزارت امور خارجه کشور مان در پیگیری حادثه منا، بعدازظهر روز پنج‌شنبه ، عربستان سعودی قطعنامه‌ای در محکومیت دخالت ایران در سوریه ارائه کرد که در کمیته حقوق بشر سازمان ملل با ۱۱۵ رای موافق، ۱۵ رای مخالف و ۵۱ رای ممتنع به تصویب رسید. این قطعنامه را عربستان سعودی پیشنهاد داده و از حمایت قطر، برخی کشورهای عرب و کشورهای غربی از جمله انگلیس و آلمان برخوردار بود.

کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل هم‌چنین به قطعنامه در محکومیت ایران به دلیل نقض حقوق بشر رای داد. این قعطنامه با با ۷۶ رای موافق، ۳۵ رای مخالف و ۶۸ رای ممتنع به تصویب رسید. مبنای قطعنامه گزارش‌ احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل بوده و کانادا آن را پیشنهاد کرده است.

حقیقتاً کنار قرار دادن این دو خبر هیچ عنوانی جز «فاجعه دیپلماسی» را به ذهن متبادر نمی کند.

در فاجعه منا حدود ۷۰۰۰ زائر بیگناه بیت الله الحرام از جمله ۵۰۰ حاجی ایرانی، قربانی بی تدبیری عامدانه رژیم سعودی شدند و انتظار این بود که دستگاه دیپلماسی ایران با بهره گیری از پشتوانه حمایت مردم ایران و بسیاری دیگر از مسلمانان حقیقت طلب، این فاجعه را در سطحی بین المللی پیگیری حقوقی و سیاسی و تبیلغی کند اما وزارت امور خارجه رسماً پیش از ورود به چنین آوردگاهی، سپر از دست انداخته و حاضر نیست حتی موضوع را در محاکم بین المللی طرح کند و صرفاً خوش خیالانه منتظر است تا خود سعودی ها کاری بکنند!

اما از دیگر سوی، رژیم سعودی که به اعتراف خود رسانه های غربی پدر معنوی همه گروه های تروریستی در سوریه و عراق و لبنان و شمال آفریقا محسوب می شود و وحشی گری های امثال داعش و القاعده و بوکوحرام، برگرفته از آموزه های مکتب وهابیت حاکم بر این رژیم است؛ با پررویی هرچه تمام تر و بدون کمترین ملاحظه سیاسی و حقوقی، قطعنامه محکوم کردن ایران در شورای حقوق بشر سازمان ملل به دلیل دخالت در سوریه را ارائه، پیگیری و نهایتاً مصوب می کند.

اگرچه اصل تصویب چنین قطعنامه ای در سازمان ملل با توجه به صبغه و سابقه ضدحقوق بشری آل سعود در جای خود، یک «رسوایی سیاسی» برای سازمان ملل محسوب می شود اما این امر نباید بهانه ای برای چشم پوشی از اهمال و ناکارآمدی دیپلماسی انفعالی وزارت امورخارجه ایران باشد.

ممکن است اینگونه بیان شود که عربستان سعودی با بهره گیری از ابزارهای مالی و اعمال نفوذ، چنین قطعنامه ای را در سازمان ملل مصوب کرده و ایران دارای چنین ابزارها و نفوذی نیست. حتی اگر صورت چنین شبهه ای درست باشد، معنایش آن نیست که وزارت امورخارجه ایران از ابتدا خود را محکوم به شکست بداند و هیچ تلاشی در این باره به عمل نیاورد. اگر از منظر حقوقی امکان تصویب قطعنامه ایران علیه آل سعود وجود ندارد، امکان ارائه چنین قطعنامه ای با هدف بهره گیری سیاسی و تبلیغاتی که وجود داشت.

حقیقت این است که قطعنامه های حقوق بشری سازمان ملل عمدتاً جنبه سیاسی و تبلیغاتی دارند و حتی الزام حقوقی برای تبعیت دولتها از آنها وجود ندارد.آیا ایران نمی توانست موضوعات مختلفی مانند فاجعه منا و زنده به گور کردن حجاج مجروح توسط آل سعود را به عنوان یک نمونه نقض حقوق بشر به سازمان ملل ارائه کند؟ آیا حمایت آل سعود از گروه های تروریستی در سراسر عالم - که مورد تایید بسیاری از محافل سیاسی و رسانه ای غرب نیز هست- نمی توانست محمل ارائه یک قطعنامه علیه این دولت مرتجع و عصر حجری باشد؟

ارائه این قطعنامه ها ولو اینکه به تصویب نمی رسید اما یک فضای تبلیغی- سیاسی مناسب برای افشای ماهیت و جنایات آل سعود فراهم می کرد و چه بسا ابزاری برای بازدارنگی در قبال وقاحت سیاسی دولت سعودی در ارائه قطعنامه ضدایرانی می شد.

اما نکته دیگر اینکه در جریان مذاکرات هسته ای و ماجرای برجام، موضوعی که بارها از سوی رئیس جمهور و وزیرامور خارجه به رخ کشیده شد، این بود که آنچه موجب پذیرش حقوق ایران از سوی قدرت های جهانی گردید؛ توان بالای دیپلمات ها و تیم مذاکره کننده بود به نحوی که آقای روحانی بدون اشاره به ظرفیت های هسته ای ایجاد شده در ۱۰ سال گذشته، اصلی ترین عامل به ثمر رسیدن برجام را همین اقتدار دیپلماتیک عنوان کرد.

به راستی آن اقتدار دیپلماتیک و توان بالای مذاکره که توانست قدرت های جهانی را به پذیرش حقوق ایران و به تعبیر آقای روحانی«بُرد ۳ بر ۲» مجاب کند، چطور از پس یک کشور دست چندم مثل عربستان سعودی برنمی آید به گونه ای که نه تنها حقوق حجاج ایرانی و خانواده های آنان از این رژیم سفاک استیفا نمی شود بلکه با پررویی هر چه تمام تر قطعنامه ضدایرانی در سازمان ملل پیشنهاد کرده و به تصویب می رساند؟

مگر قرار نبود برویم و با «کدخدا» ببندیم تا دیگر نیاز نباشد با نوچه های کدخدا وارد مخاصمه و معامله شویم؟شاید گفته شود که ما فقط در ماجرای هسته ای با کدخدا بسته ایم؟ ولی مگر مسئولان وزارت امورخارجه در اجلاس سوریه شرکت نکردند؟ مگر در بیانیه های وین یک و دو، نام ایران هم ذکر نشده است؟ پس چرا آمریکا به صورت تمام عیار از قطعنامه سعودی ها علیه ایران در شورای حقوق بشر حمایت کرد؟ آیا بستن با کدخدا فقط برای محدود کردن برنامه هسته ای ایران بود؟ آیا لبخندهای آقای ظریف تنها تا امضای برجام از جانب غربی ها خریدار داشت؟ آیا...
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
ظريف جان كمي دنيارو ظريف ترببين اينقدرالكي وبيخودنخند دشمني دشمنان ماجدي ومداوم است چراباورت نميشه .اون خنده هاي نابجات وبغل كردن فابيوس(وزيرخارجه فرانسه) مغرور تو اون عكسي كه انداختيدخيلي خجالت زده وشرمنده مون كرد ي بابا تو بايد وايستي سينه ستبر كني چهره جدي بگيري وفابيوس نادان تواضع نشون بده .چي بگم ازدست اين دولت
میگن ظرف در خصوص غیرهسته ای منع شده بود!

اولا رعایت نکرد

ثانیا ظریف در خصوص منا که آزاد بود و میتوانست قطعنامه علیه سعودی بگسیرد چرا نگرفت؟

مردم از این بهانه ها خسته شدند!
به كوري چشم افراطيون دپيلماسي لبخند پاسخ خود را داده است ./
البته که پاسخ داده است!
آمریکا نماینده معرفی شده ایزان را که نپذیرفت و بعد از چندین ماه ایران کوتاه!!!! آمد و با لبخند، نماینده دیگری فرستاد!!
در کشورهای اروپایی، دانشجویان ایرانی را دیپورت کردند و از دانشگاه اخراج کردند و ظریف فقط لبخند زد!
در فاجعه منا 7000 مسلمان و شامل 465 ایرانی به جان باختند و ظریف لبخند زد...
در یمن و سوریه و عراق و بحرین، مسلمانان کشته شدند و باز هم دیپلماسی لبخند...
عربستان به ایران توهین کرد بازهم دیپلماسی لبخند...
آمریکا و اروپا هر روز ایران بزرگ و توانمند را تهدید می کنند، دریغ از یک پاسخ مناسب.... تا آنجا که رهبری باید وارد شوند و جواب این درشت گویی ها را به جای دستگاه دیپلماسی بدهند...
خسته شدیم از این دیپلماسی کی دست برمیدارند؟؟؟
عجب منطقی!!!!!!!!!!!!!!!
عزیز من در مقابل دیپلماسی لبخند " دیپلماسی پوزخند به تو تحویل داده اند.
...جشن گرفتی ؟؟؟!!!
آقای ظریف :
اگر در مقابل "دیپلماسی لبخند"
" دیپلماسی پوزخند " به شما تحویل دهند آیا بازهم به این روش ادامه می دهید ؟
Iran, Islamic Republic of
میشه بگی کلید دیپلماسی لبخند کدوم قفل رو گشود
؟؟؟
کلید..تاسیسات هسته ای ایران رو قفل کرد !
پيروز
همون يه مقدار چرخ اقتصادي كه داشت تزريق ميشد به كارخونه هايي كه با گرون شدن دلار داشتند جنسشون رو توليد ميكردند همونها رو هم خشكوند چرا چشما تون رو ميبنديد دروازه كشور باز شده براي واردات اجناس مختلف ركود به خاطر چيه مردم به اميد برجام و ارزوني جنس نخريدند همون جنس داخلي كه فروش نرفت هيچ ،كارگراي كارخونه ها هم دارند اخراج ميشن طرف هم بفكر باز كردن تاسيسات هسته ايه به خيال خودش هرچي حضرت آقا بهشون گفت اگر از هسته اي دست بردارند ميرند روي مواضع ديگه مثل حقوق بشر اقليتهاي ديني يا مسائل ديگه حالا اومدند روي حقوق بشر مانور ميدند
علی
Iran, Islamic Republic of
مگر در مورد حقوق بشر روال عوض شده آزادی مطبوعات و.............. کجاست جان برادر
سعودی ها به درستی پاشنه آشیل دولت یازدهم را شناخته اند. چنانچه یکی از مسئولان بلندپایه سعودی، چندی پیش، بر اساس رفتار وزارت خارجه و بخصوص بخاطر برجام، گفته بود ایزانی ها ضعیف شده اند و به تعامل با دنیا!!! روی آورده اند!!!!
این از نتایج سحر "برجام" است. باید دید بعد از این چه خواهیم دید! لابد به خاطر این قطعنامه حقوق بشری، قراره که تحریمها برای همیشه باقی بومنن و هنوز برنداشته، بر جای خود محکم شوند!
Iran, Islamic Republic of
دیپلماسی وادادگی و یا دیپلماسی لبخند زائران را به کشتن داد سفیر ایران را به سازمان ملل راه نداد انرژی هسته ای را بر باد داد تحریم ها را افزایش داد رکود اقتصادی را پایدار کرد با نپذیرفتن وزیر خارجه بوسیله وزیر کوتوله سعودی احترام وزارت خارجه را در تاریخ لکه دار کرد و....... البته همه این ها تقصیر دولت قبلی است چون او بود که کدخداد را عصبانی کرد
5
متاسفانه در منطقی برخی تا ابد هم هر اتفاقی بیفتد تقصیر آن مرد است.

ولی آنها که فکر می کنند می دانند و به بقیه نیز تاریخ نشان خواهد داد چه مقدار از این مشکلات تقصیر فتنه گران 88 بوده و چه مقدار تقصیر دولت بی برنامه و بی تدبیر یازدهم.
ک.م
آقای خندان ظریف آرا!!!

خود گوئی و خود خندی عجب مرد هنرمندی!!!

کو اون اعتباری که قرار بود به دیپلماسی خارجی بدین!!!؟؟؟

عجب تدبیری عجب امیدی!!!
تازه موضوع تعرض به دو نوجوان از قلم افتاده عجب با غیرتن این دیپلماتها . وضع خرابتر از این حرفهاست این اقایون دائم دارن پاچه خواری این حرمزاده هارو میکنن که رابطه دیپلماتیک برقرارکنن . امیر عبدالهی پیگیر برقراری روابط و پیام فرستادن میباشد . خدا وکیلی دم احمدی نژاد گرم که پدر این جماعت رو در اورده بود سفرش به لبنان یادتون هست
Iran, Islamic Republic of
چون با لبخند کاری درست نمی شه
مسعود دیپلمات
داغ جانسوز من از خنده خونین پیداست
ای بسا خنده که از گریه غم انگیزتر است
...
Iran, Islamic Republic of
زیادی انتظار دارید از این وزیر
به نظرم وقت آن رسیده تا حاج خانوم حاج آقا که دستی در بهتر کردن روابط عربستان با ایران داره،یه سفر به اونجا بره، شایدافاقه کنه!
Iran, Islamic Republic of
تلاش کردن یه پیامی بدن ولی اونا محلشون نذاشتن!!
میدونن این خاندان دیگه احترامی در این مملکت ندارن!
...
متاسفانه همه فقط در برابر ما داد میزنند و دلیر و شیرند . هزار جور توهین میکنند و به جهنم حواله مان میدهند اما با دشمن بشیریت که مصداق اتم ان امریکا و حتی نوچه های ان است ... چه عرض کنم!
Iran, Islamic Republic of
این قطعنامه ترکش به جا مانده از دولت قبل است
کاظم
Romania
اين کليد فقط در ج... را به رويمان باز کرده
مرگ برخاطره و نوچه هاش : ⁉️
كاظم آقا ! اين كليد ازاولش همون كليدعمو پورنگ بود كه بنده
خدا نا خواسته تو برنامه اش معرفى كرد !!!!!!!!!!!!
Iran, Islamic Republic of
خیلی حواصت باشد به ج.. واصل نشوی
صابر
اقتدار ایران با خنده و لوس بازیهای آقایان بدست نیامده که با این حرکات مثلا دیپلماتیک از بین بره بلکه اقتدار ایران در جنگ 8 ساله بدست آمد که بچه های این مردم انقلابی با دست خالی بدست آوردند ..
آقای ظریف

بخند تا دنیا به آبروت بخنده

و البته آبروی ملت
Iran, Islamic Republic of
کاشکی اسامی کشورهایی که به این قطعنامه رای مثبت داده اندرامنتشرمی کردیدتابیشتربه عظمت دیپلماسی تدبیروامید پی ببریم!!!!!
Iran, Islamic Republic of
قابل توجه رییس یکی ازقوا که فرموده بودند: دیگرنگاه غربی هابه ایران تغییرکرده؟؟!!!! ...آلمان انگلیس فرانسه به این قطعنامه رای مثبت دادند!!!!!!
هادى
Spain
بعضی هستن تو همون بچگياش تو مدرسه شكل گرفته ي
..
هر كى تو سرش ميزده بهش لبخند ميزده ولى امان از وقتى كه يه ضعيف تر از خودش گيرش ميومد تمام عقده هاشو و خشمشو سر اون بدبخت خالى ميكرده.