جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 3 May 2024
 
۹
۱۵
اظهارات شگفت‌آور مقامات بانک مرکزی؛

مردم، زیادی از کارتخوان استفاده می‌کنند!/ اهداف پشت‌پرده بانک مرکزی چیست؟

چهارشنبه ۲ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۲۷
کد مطلب: 382011
مسؤولان بانک مرکزی برای توجیه دریافت کارمزد از دستگاه‌های کارتخوان فروشگاه‌ها هر روز اظهارات تازه‌ای می‌کنند که فاصله قابل توجهی با منطق دارد.
مردم، زیادی از کارتخوان استفاده می‌کنند!/ اهداف پشت‌پرده بانک مرکزی چیست؟
به گزارش جهان، ناصر حکیمی، مدیرکل نظام‌های پرداخت بانک مرکزی در جدیدترین اظهارات خود استفاده از پول نقد را برای خریدهای خرد پیشنهاد داده تا مردم کمتر از دستگاه‌های کارتخوان استفاده کنند!

وی با بیان اینکه کارمزد خدمات الکترونیک به حساب شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات رفته و بانک‌ها هم باید ۵۰ درصد هزینه را بپردازند، گفت: در هیچ جای دنیا برای خریدهای ۱۰ سنتی از کارت استفاده نمی‌کنند و اصولا پول نقد برای خریدهای خرد است.

وی با بیان اینکه هزینه تراکنش‌ خریدهای خرد با خریدهای با ارقام بالا فرقی نمی‌کند، گفت: قطعا نرخ کارمزد خرید از کارتخوان بیشتر از نرخ ۱۲۰ تومانی مانده‌گیری نخواهد بود و حداکثر نرخی که تعیین خواهد شد ۱۲۰ تومان است.

مدیرکل نظام‌های پرداخت بانک مرکزی افزود: سالانه حدود ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه از این بابت توسط بانک‌ها به شرکت‌های پی‌اس‌پی پرداخت می‌شود؛ این یارانه از جیب چه کسی داده می‌شود. از منابع عمومی این هزینه‌ها تامین می‌شود. وی تصریح کرد: هزینه خرید هر دستگاه ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان و هزینه نگهداری به طور متوسط در هر ماه ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان است و در چنین شرایطی باید مقداری از این هزینه توسط دارنده دستگاه‌ کارتخوان پرداخت شود.

حکیمی در پاسخ به انتقاد برخی افراد مبنی بر اینکه بانک بابت سپرده‌گذاری مشتری سود به دست می‌آورد و از محل همان سود، هزینه تراکنش‌ها را به شرکت‌های پی‌اس‌پی بپردازد، گفت: حتی اگر کارمزد تعیین شود باز هم بانک ۵۰ درصد هزینه‌ها را می‌پردازد؛ فرض‌ کنید پایانه‌ای وجود نداشت، صاحب دستگاه کارتخوان باید پول‌ها را جمع کرده و در نهایت با مراجعه به شعبه بانک، پول‌ها را سپرده‌گذاری کند.

وی با بیان اینکه هزینه هر تراکنش خرید بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ تومان است، افزود: نرخ تعیین شده برای دریافت کارمزد از هر تراکنش خرید تنها ۵۰ درصد هزینه را پوشش می‌دهد و ۵۰ درصد دیگر توسط بانک پرداخت می‌شود.

حکیمی اظهار داشت: طرح کیف پول الکترونیکی (برای خریدهای خرد) از اوایل سال آینده به صورت پایلوت در یک منطقه و بعد به صورت کامل در سراسر کشور راه‌اندازی خواهد شد. وی درباره برخی انتقادها نسبت به دریافت کارمزد از تراکنش‌های خرد و امکان افزایش استفاده بیشتر از پول نقد در خرید‌های خرد، گفت: برای خرید‌های خرد مثلا ۵۰۰ تومانی باید از کارتخوانی که هزینه هر تراکنش آن ۲۵۰ تومان است استفاده کرد؟ در هیچ کشوری برای خریدهای ۱۰ سنتی از کارت استفاده نمی‌کنند.

به گفته وی، در خریدهای خرد در همه جای دنیا از پول نقد یا از سیستم کیف پول الکترونیکی استفاده می‌کنند. مدیرکل نظام‌های پرداخت بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ‌های رایگان موجب شده هر خریدی با استفاده از کارت انجام شود، تصریح کرد: یکی از مزایای برقراری کارمزد این است که تراکنش‌های خرد کم‌ارزش در شبکه‌ای که با هزینه‌های فراوان مواجه است، حذف خواهد شد؛ پول نقد برای همین خریدهای خرد منتشر می‌شود و کارکرد اسکناس و مسکوک این است.

وی افزود: معمولا ابزاری که رواج می‌یابد به طور غیرمنطقی از آن استفاده می‌کنیم؛ کارت نه برای خریدهای ۱۰۰ میلیونی و ۵۰ میلیون تومانی است و نه برای خریدهای هزار تومانی.‌ این ابزار برای خریدهای ۱۰ هزار تومان تا ۱۰ میلیون تومان است زیرا به دلیل امکان سوء استفاده، ریسک افزایش می‌یابد.

حکیمی با بیان اینکه از این ابزار بیش از اندازه استفاده شده، گفت: ما مجبوریم با تلاش فراوان این کار را ساماندهی کنیم و قطعا این اقدام بدون اعتراض و شکایت نخواهد بود زیرا وقتی رویه‌ای غلط جا می‌افتد، اصلاح آن بسیار سخت است.

توجیهات عجیب


اظهارات این مدیر بانک مرکزی بیشتر به توجیه شبیه است تا شفاف‌سازی. مدیرکل نظام‌های پرداخت بانک مرکزی از استفاده زیاد از دستگاه‌های کارتخوان انتقاد می‌کند در حالی که عیب آن را نمی‌گوید. قطعا پرداخت هزینه ۸۵۵۰ تومان یک خرید با کارت بانکی برای خریدار بسیار راحت‌تر است تا اینکه دنبال پول خرد بگردد!

اصلا چه ایرادی دارد که همه خریدها با دستگاه کارتخوان انجام شود. مسؤولان بانک مرکزی اعتقاد دارند «از این ابزار (دستگاه‌های کارتخوان) بیش از اندازه استفاده شده است» مگر ایرادی دارد.

هم اکنون بانک مرکزی به دنبال طرح کیف پول الکترونیکی است که با دستگاه‌هایی مشابه دستگاه کارتخوان کار می‌کند و به آن طرح سپاس می‌گویند. طبق اظهارات مسؤولان این طرح برای خریدهای خرد است تا کلان اما تا سال آینده اجرای این طرح طول می‌کشد. همین موضوع نشان می‌دهد که مسؤولان بانک مرکزی می‌خواهند قبل از اینکه زیرساخت‌ها را آماده کنند، از تراکنش‌ها کارمزد دریافت کنند.

بانک مرکزی‌ها هنوز به بسیاری از ابهامات نیز پاسخ نمی‌دهند؛ اینکه این کارمزد از چه کسی دریافت خواهد شد؟ فروشنده یا خریدار؟ بسیاری از فروشنده‌ها در واکنش به اینکه قرار است از تراکنش کارتخوان‌ها کارمزد دریافت شود اعلام کرده‌اند که قطعا این کار موجب خواهد شد فروشنده‌ها بیشتر به دریافت پول نقد تمایل پیدا کنند. جالب اینکه مسؤولان در توجیه این موضوع که اگر فکر می‌کنید کارمزد تراکنش‌ها مبلغ ناچیزی است چرا بانک‌ها همه کارمزد‌ها را نمی‌پردازد، می‌گویند: «حتی اگر کارمزد تعیین شود باز هم بانک ۵۰ درصد هزینه‌ها را می‌پردازد؛ فرض‌ کنید پایانه‌ای وجود نداشت، صاحب دستگاه کارتخوان باید پول‌ها را جمع کرده و در نهایت با مراجعه به شعبه بانک، پول‌ها را سپرده‌گذاری کند.»

این توجیهات عجیب و غریب در حالی انجام می‌شود که بسیاری از بانک‌ها برای اینکه تراکنش کارتخوان‌هایی که به حساب آنها متصل است بیشتر شود جوایز میلیاردی تعیین می‌کنند و اگر استفاده از کارتخوان‌ها به نفع بانک‌ها نبود این مشوق‌ها نیز انجام نمی‌شد.


ناصر حکیمی، مدیرکل نظام‌های پرداخت بانک مرکزی دیروز حتی گفته از پس دادن پوزهای اضافی خوشحال می‌شویم! گویا مسؤولان بانک مرکزی از اعتراض فروشنده‌ها به پرداخت کارمزد ناراضی هستند و سخنانی لجوجانه از آنها می‌شنویم.

اظهارات و اقدامات مدیران بانک مرکزی و اصرار برای دریافت کارمزد تراکنش‌ها نشان می‌دهد که مسؤولان اطمینان دارند با وجود عدم رضایت خریدار و فروشنده از تعیین کارمزد، به علت گسترش کارتخوان‌ها، مردم مجبور به استفاده از تراکنش‌های الکترونیکی و پرداخت کارمزدها خواهند بود. این اجبار دست بانک مرکزی را باز خواهد گذاشت تا کارمزدهای مختلف دریافت کنند و حالاحالاها نگران کاهش درآمد نباشند.
منبع: وطن امروز
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
"سالانه حدود ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه از این بابت توسط بانک‌ها به شرکت‌های پی‌اس‌پی پرداخت می‌شود"
کاش میفرمودند چقدر از این بابت عایدشون میشه
Iran, Islamic Republic of
اون کسی که جلوی چپاول مردم رو میگرفت رفت
از فردا مردم دوباره پول را به جای کارت استفاده می کنند و این یعنی بانک مرکزی باید برای چاپ پول هزینه کنه!
سعيد110
Iran, Islamic Republic of
خيلي پول هاي مردم بي حساب و كتب نزد بانكهاست. لطفاً حساب و كتاب آنها را هم درآوريد.
كارشناس
بانكها به درآمدهاي ميلياردي از جيب مردم خو گرفته اند و هر شب كه مردم مي خوابند آقايان در بانك مركزي بيدارند و به جاي تلاش براي تقويت پول ملي نقشه مي ريزند كه باز به چه ترفندي از اين مردم مظلوم پول بگيرند!!!!!!!
حسین
به راحتی می توانید محدودیت را بر کارتخوانها اعمال منید که کمتر یا بیشتر از سقف خرید صورت نگیرد. نه اینکه بار مالی را بر دوش خریدار بگذارید. سود پولها در بانکهای بسیار بیشتر از از اینهاست
Iran, Islamic Republic of
یاد حکایتی از امام صادق افتاد مکه به غلامش می گفت وای بر شماکه از نیاز مومنین استفاده کردید و برایشان بازار سیاه براه انداختید. حالا کار بانک مرکزی شده همین از نیاز مردم استفاده میکنه و سود خودش و شرکت انحصاری شده شاپرک رو بیشتر می کنه. اصلا این شاپرک چرا باید بوجود میومد که اولا یهروز پول رو نگه داره بعد به حساب فروشنده بریزه، دوما الان به دلیل بی رقیب بودن اقدام به کارمزد گیری بکنه؟
علی
دستمریزاد!! هر انسان عاقلی می فهمد که پوزها چه سود هنگفتی نسیب بانکها می کنند. استفاده از انها باعث می شود مردم خرجی خود را در بانک نگهداری کنند و هرگاه لازم شد آن را هزینه کنند. حالا اگر چنین فکر بکری توسط بانک مرکزی اجرا شد امثال بنده کارمند حقوق را سر برج در منزل می گذاریم و هر گاه لازم شود از عابربانک کشوی خانه! مایحتاج هفتگی را بیرون می کشیم. نیازی هم به هزینه کرد اضافی از طریق پوزها نیست. فقط حساب کنید با آغاز این طرح چه تعداد از اقشار متوسط دیگر سپرده ها و حقوق هایشان را سر برج از بانک بیرون خواهند کشید. اضافه کنید صف های طولانی برای دریافت حقوق و زمان از بین رفته و بار کاری اضافه شده به بانکها.
انصافا این معاون بانک مرکزی را باید مجسمه ی طلایش را بسازند! و جلوی باک مرکزی نصب کنند!!!
Iran, Islamic Republic of
واقعيت اينست كه چون دولت مانند ......... در گل فرو رفته است و نمي تواند به هيچ يك از وعده هاي رنكارنگ و دروغ زمان انتخاباتش عمل كند / اكنون به گزش مردم و خالي كردن جيب آنان به هر روش ممكن پرداخته است تا شايد بتواند از سقوط هم حزبيهاي افساد طلب بي عرضه خود . جلوگيري كند !!!
جدا جوایز میلیاردی ندن هزینه کارت خوان رو بدن انقدر مردم رو اذیت نکنند..
سید مصطفی
باید کارمزد اصلا نگیرند
مرتضی
باید بررسی راجع به سهامداران شرکت شاپرک نمود - شرکتی که خدماتی کاملا انحصاری با مشتری تضمین شده دارد
مایکل
Norway
استفاده از کارت های بانکی برای خرید، نوع جدیدی از «خلق پول» است که نقدینگی را می برد بالا و ارزش پول را می آورد پایین. بانک ها از این قصه، سود می کنند عجیب و احتمالا بانک مرکزی میخواد جلوی این را بگیره. البته نمیدونم چرا دلیل اصلیش رو نمیگن!
چرا نیم در هزار هر تراکنش را به بانک صاحب دستگاه میدهید و حرفی از آن نمی زنید؟؟
محسن
دارند کارهای خوب دولت گذشته را خراب میکنند لطفا جلوی این کارهای غیر قانونی اینها رابگیرید