پنجشنبه ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 16 May 2024
 
۱۷
۷۵

چند پرسش شریعتمداری از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای

دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۴۶
کد مطلب: 328983
حریف تاکید کرده است که علاوه بر توافق روی جزئیات گام اول، تمامی چارچوب تعیین شده برای گام‌های میانی و نهایی نیز بایستی از جانب ایران، پذیرفته تلقی شود و در غیر این صورت گویی هیچ توافقی صورت نپذیرفته است!
چند پرسش شریعتمداری از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای
به گزارش جهان، حسین شریعتمداری در یادداشتی با عنوان "نه‌کلاهک نه‌کلاه!" در کیهان نوشت:

قبل از ورود به موضوع اصلی یادداشت پیش‌روی اشاره به این نکته ضروری است که توده‌های عظیم مردم و تقریبا همه جریانات سیاسی صرفنظر از سلیقه‌های متفاوتی که دارند، در ضرورت برخورداری ایران اسلامی از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای و دستاوردهای پیرامونی آن اتفاق نظر دارند و پیروزی و موفقیت تیم مذاکره‌کننده کشورمان - چه تیم‌های قبلی و چه تیم کنونی - را در آوردگاه چالش هسته‌ای آرزو می‌کنند و البته در این میان اصحاب - اندک و کم‌شمار - فتنه آمریکایی- اسرائیلی ۸۸ حساب جداگانه‌ای دارند... و اما؛

۱- توافقنامه ژنو در فاصله کوتاهی بعد از امضای آن از سوی طرفین مذاکره‌کننده با برداشت‌ها و اظهارنظرهای «متفاوت» در داخل کشور و «متضاد» از جانب حریف بیرونی روبرو شد. تا آنجا که امروزه درباره توازن میان آنچه داده‌ایم و آنچه گرفته‌ایم، ابهامات و تردیدهای جدی پدید آمده است. به عنوان مثال، یکی از خطوط‌ قرمز اصلی ما که طی ۱۰ سال گذشته بر آن اصرار ورزیده‌ایم، به رسمیت شمردن حق غنی‌سازی در داخل کشور و با تعریف روشن و صریح ماده ۴ معاهده NPT بوده است.

دراین‌باره تیم مذاکره‌کننده کشورمان تأکید می‌ورزد که در توافقنامه ژنو حق غنی‌سازی ایران به رسمیت شناخته شده است ولی از سوی دیگر حریف با صراحت اعلام می‌کند که این حق در توافقنامه نیامده و به رسمیت شناخته نشده است. مسئولان هسته‌ای کشورمان در توضیح این تناقض می‌گویند که ادعای حریف مصرف داخلی دارد و مقامات آمریکایی برای راضی کردن مخالفان داخلی خود به اینگونه ادعاهای بی‌اساس روی آورده‌اند. این توضیح اگرچه خالی از واقعیت نیست ولی نمی‌تواند پاسخ قابل قبولی تلقی شود، چرا که ادعاکنندگان، افراد عادی و یا رسانه‌ها نیستند، بلکه این ادعاها از سوی بلندپایه‌ترین مقامات مذاکره‌کننده حریف مطرح می‌شود مقاماتی نظیر اوباما رئیس‌جمهور، جان‌کری وزیرامورخارجه، وندی شرمن مذاکره‌کننده ارشد آمریکا، وزیرخارجه فرانسه، نخست‌وزیر‌انگلیس و... بنابراین چگونه می‌توان پذیرفت ادعای آنان فقط مصرف داخلی داشته باشد.

چرا که متن توافقنامه منتشر شده است و برای افکار عمومی طرف مقابل پوشاندنی و انکارکردنی نیست، و از سوی دیگر مقامات حریف از این نکته بدیهی به خوبی آگاهند که اگر ادعای خلاف واقع کرده باشند از سوی افکار عمومی ملت‌هایشان و از جمله مخالفان سیاسی خود مورد بازخواست قرار می‌گیرند، زیرا مخالفان داخلی آنها نیز توان مراجعه به متن توافقنامه و درک محتوای آن را دارند. پس ماجرا چیست؟!

این فقط یک نمونه بود و نمونه‌های دیگری از تناقض و تضاد میان برداشت طرف خودی و حریف از توافقنامه یاد شده وجود دارد که به طور طبیعی می‌تواند با پرسش‌های منطقی همراه باشد. آنچه در پی می‌آید، پرسش‌هایی است که از مروری گذرا بر متن توافقنامه ژنو برخاسته و پاسخ صریح و مستند مسئولان مربوطه را می‌طلبد.

۲- در مقدمه توافقنامه ژنو آمده است «هدف از مذاکرات دست یافتن به یک راه‌حل جامع و مورد توافق دو طرف است که اطمینان بدهد ایران در پی تولید سلاح هسته‌ای نیست. راه‌حل مزبور مبتنی بر این اقدامات اولیه است و به یک گام نهایی منجر خواهد شد. این راه‌حل جامع، در برگیرنده یک برنامه غنی‌سازی مورد توافق دو طرف است که با اعمال محدودیت‌ها و اقدامات شفاف‌ساز به منظور حصول اطمینان از ماهیت صلح‌آمیز آن همراه خواهد بود.»

در این بخش از توافقنامه، اگرچه بر حق بهره‌برداری از انرژی صلح‌آمیز تحت مفاد NPT تاکید شده ولی؛

الف: حق غنی‌سازی برای کشورمان مشروط و موکول به «محدودیت‌»ها و «اقدامات شفاف‌ساز» شده است. این محدودیت‌ها در معاهده NPT نیامده بنابراین واژه «طبق معاهده NPT» با آنچه در معاهده مزبور بر آن تصریح شده همخوانی ندارد.

ب: قید «شفاف‌سازی» به «حصول اطمینان» طرف مقابل موکول شده است و از آنجا که «حصول اطمینان» یک واژه کشدار و غیرقابل اندازه‌گیری است، می‌تواند تمامی اقدامات شفاف‌ساز ایران را با این بهانه که هنوز اطمینان پیدا نکرده‌ایم، بی‌اثر سازد. این دقیقا همان برخوردی است که حریف در چالش هسته‌ای ۱۰ ساله داشته است و از این روی نمی‌تواند تضمین قطعی و قابل‌قبولی برای به رسمیت شناختن حق غنی‌سازی کشورمان باشد.

ج: حق غنی‌سازی کشورهای عضو NPT در ماده ۴ این معاهده (سیکل تولید سوخت هسته‌ای) به رسمیت شمرده شده است و انتظار آن بود که تیم هسته‌ای کشورمان از حریف بخواهد در مقدمه توافقنامه و در فصل پایانی آن «FINAL STEP» حق غنی‌سازی ایران را با صراحت به ماده ۴ NPT مستند کند تا زمینه‌ای برای انکار بعدی آن وجود نداشته باشد.

گفتنی است که بلافاصله پس از سخنرانی اوباما در مجمع عمومی سازمان‌ملل - سه هفته قبل از توافقنامه ژنو- وندی شرمن مذاکره کننده ارشد تیم آمریکا توضیح داده بود که غنی‌سازی مورد نظر اوباما بیرون از خاک ایران خواهد بود. بنابراین تعجب‌آور است که چرا مذاکره کنندگان محترم کشورمان با توجه به این پیش‌زمینه، بر تصریح به بند ۴ در توافقنامه اصرار نکرده‌اند.

۳- در فصل آخر توافقنامه تحت عنوان گام آخر نیز به حق غنی‌سازی ایران اشاره شده ولی در این بخش قیدهای دیگری هم به آن افزوده و تأکید کرده‌اند که این حق غنی‌سازی الف: «مورد توافق طرفین باشد» ب: «منطبق بر نیازمندی‌های عملی- PRACTICAL NEEDS باشد» ج: با اعمال محدودیت بر گستره و سطح فعالیت غنی‌سازی باشد، د: ظرفیت غنی‌سازی، محل انجام آن و ذخایر اورانیوم غنی شده مورد توافق قرار گیرد.

همانگونه که ملاحظه می‌شود؛

اول: قید «نیازمندی‌های عملی»، می‌تواند بهانه‌ای برای محروم کردن ایران از حق غنی‌سازی باشد. چرا که حریف می‌تواند ادعا کند- و بارها ادعا کرده است- که ایران به اورانیوم غنی شده برای نیروگاه بوشهر و رآکتور تهران نیاز دارد و این در حالی است که اولاً مواد کافی برای تأمین نیاز نیروگاه بوشهر را در اختیار دارد و ثانیاً سوخت لازم برای رآکتور تهران را هم از طریق تبدیل اورانیوم ۲۰ درصد به میله‌های سوخت- یکی از بندهای توافقنامه- تأمین شده است، بنابراین «نیاز عملی» به غنی‌سازی اورانیوم ندارد!

دوم: از سوی دیگر، «سطح و گستره غنی‌سازی- «SCOPE & LEVEL باید محدود باشد و این در حالی است که مقصود ما از غنی‌سازی اورانیوم، غنی‌سازی صنعتی است و نه آزمایشگاهی.
سوم و چهارم و پنجم: ظرفیت غنی‌سازی، محل انجام آن و ذخایر اورانیوم غنی شده نیز محدود و موکول به توافق حریف است. یعنی دقیقا همان نظر وندی شرمن که گفته بود به ایران حق غنی‌سازی در خاک خود را نمی‌دهیم!

۴- در متن توافقنامه ژنو، گام اول با ذکر جزئیات آمده است و فقط نگاهی گذرا به آن نشان می‌دهد که آنچه «داده‌ایم» با آنچه «گرفته‌ایم» متوازن نیست که شرح آن به درازا می‌کشد و نیاز به مبحث جداگانه‌ای دارد. اما، گام‌های دیگر، تحت عناوین گام‌ میانی (دوم) و گام‌نهایی (سوم) اگرچه با جزئیات نیامده است ولی چارچوب مشخصی برای آن در نظر گرفته شده و ایران را به رعایت این چارچوب ملزم کرده‌اند. از جمله آن که؛

۵- در فصل مربوط به گام دوم آمده است؛ «در فاصله میان گام‌های اول و گام ‌نهایی، گام‌های دیگری از جمله، پرداختن به قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل با هدف «قانع شدن» - «SATIS FACTORY» نهایی دبیرکل سازمان ملل متحد در نظر گرفته شده است.» در این بخش؛
الف: به طور تلویحی قانونی بودن قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل را پذیرفته‌ایم. و حال آن که تاکنون با استناد به موازین حقوق بین‌الملل این قطعنامه‌ها را غیرقانونی و باج‌خواهانه می‌دانستیم.
ب: ارسال پرونده هسته‌ای کشورمان به شورای امنیت سازمان ملل نیز با بند C از ماده ۱۲ اساسنامه آژانس مغایرت آشکار داشته است چرا که در این بند از اساسنامه برای ارجاع پرونده یک کشور عضو به شورای امنیت سازمان ملل ۲ علت ذکر شده است. اول؛ اثبات انحراف از فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای به سوی تولید سلاح اتمی - DIVERSION - که این انحراف در هیچیک از گزارش‌های آژانس و قطعنامه‌های شورای حکام نیامده است و دوم؛ بی‌توجهی کشور عضو به توصیه‌های آژانس برای رفع «تقصیرها و قصورها» که در این زمینه نیز قطعنامه نوامبر ۲۰۰۴ آژانس- آبان ۸۳- از رفع- بخوانید بی‌اساس‌بودن- قصورها و تقصیرهای مورد مناقشه خبر داده است. بنابراین از این زاویه نیز ارجاع پرونده و قطعنامه‌های شورای امنیت فاقد اعتبار بوده است.

ج: واژه «قانع شدن» در بند یاد شده یک مفهوم کشدار و بدون مرز است و می‌تواند تفسیرها و تعریف‌های متفاوت و غیرقابل اندازه‌گیری داشته باشد و باید پرسید که مگر تاکنون حریف در مقابل شواهد و مستندات شفاف‌ساز ایران که بازرسی‌های پیوسته آژانس گواه صحت آن است ابراز رضایت و اقناع کرده است که از این پس چنان کند؟!

۶- در توافقنامه ژنو، ابعاد «اقدامات شفاف‌ساز» که ایران را ملزم به انجام آن کرده‌اند، تعریف نشده و شفاف‌سازی مورد نظر حریف بدون مرز رها شده است. از این روی می‌توان و باید نگران بود که آنچه دشمن از ما خواسته است، بسیار فراتر از مفاد NPT، پادمان مربوطه و حتی فراتر از پروتکل الحاقی باشد و باید از عزیزان تیم هسته‌ای کشورمان پرسید؛ آیا با پذیرش قید بدون مرز و تعریف نشده «اقدامات شفاف‌ساز» دست حریف برای مطالبات فراتر از پادمان و پروتکل‌ الحاقی باز نشده است؟!

نباید فراموش کنیم که حریف برای مقابله با موجودیت ایران اسلامی به هر جنایتی دست می‌زند و تاکنون زده است، بنابراین دور از انتظار نیست که باز هم مانند ۱۰ سال گذشته، هیچیک از اقدامات شفاف‌ساز ما را «قانع‌کننده» تلقی نکند! و البته این دفعه با استناد به توافقنامه ژنو!

۷- در فصل مربوط به گام میانی و در فاصله گام اول و گام نهایی از ایران خواسته شده است که گام‌های دیگری نیز بردارد- ADDITIONAL STEPS- و پرداختن به قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل را با تعبیر «از جمله این گام‌ها در کنار گام‌های دیگر» آورده است. که به موضوع قطعنامه‌ها اشاره داشتیم و اکنون اشاره به این نکته را ضروری و قابل پرسش می‌دانیم که چرا گام‌های اضافی را به صورت جمع آورده‌اند؟ و غیر از پرداختن به قطعنامه‌ها که آن را فقط یکی از آن گام‌ها می‌دانند انتظار چه گام‌های دیگری را از ایران دارند؟! توافقنامه در این باره ساکت است و حریف می‌تواند با استناد به این بند تعریف نشده، درپی تحمیل انتظارات غیرقانونی و باج‌خواهانه مورد نظر خود برآید. انتظار منطقی از تیم هسته‌ای کشورمان این بود که زیر بار گام‌های اضافی تعریف نشده نروند و از طرف مقابل بخواهند منظور خود از این گام‌ها را دقیقا مشخص کند که متاسفانه این انتظار ضروری برآورده نشده است!

۸- در فصل مربوط به گام نهایی، از ایران خواسته شده که نگرانی‌های حریف درباره رآکتور آب سنگین اراک IR-۴۰ را به طور کامل برطرف کند و آمده است که ایران در این تاسیسات هیچگونه بازفرآوری انجام نخواهد داد و هیچگونه تاسیساتی که قادر به انجام بازفرآوری باشد نیز ایجاد نخواهد کرد. و این یعنی تعطیلی رآکتور آب سنگین اراک!

۹- در پایان توافقنامه و درباره گام نهایی و هر یک از گام‌های میانی تاکید شده است «اگر همه آنچه در این سند آمده است، مورد توافق قرار نگیرد، مانند آن است که هیچ توافقی به دست نیامده است» و از این گزاره با عنوان «اصل اساسی» یاد شده است.

توضیح آن که گام اول با جزئیات در توافقنامه آمده است ولی گام‌های میانی و نهایی- همانگونه که اشاره شد- اگرچه با همه جزئیات ذکر نشده است ولی چارچوب‌های آن با دقت- بخوانید زیرکی و موذی‌گری حریف- مشخص گردیده و کاربرد «اصل اساسی» مورد اشاره دقیقا در همین نقطه است.

به بیان دیگر، حریف تاکید کرده است که علاوه بر توافق روی جزئیات گام اول، تمامی چارچوب تعیین شده برای گام‌های میانی و نهایی نیز بایستی از جانب ایران، پذیرفته تلقی شود و در غیر این صورت گویی هیچ توافقی صورت نپذیرفته است!

بنابراین بند یادشده، در ماهیت خود، ایران را ملزم می‌کند که علاوه بر جزئیات ذکر شده در گام اول بایستی ادامه مسیر تا گام نهایی را هم مطابق چارچوب تعیین شده از سوی حریف طی کند! اگر چنین باشد، ادامه مذاکرات مفهوم و معنای چندانی ندارد.

۱۰- و بالاخره اگرچه هنوز گفتنی‌هایی هست ولی آنچه به اختصار در این وجیزه آمده است فقط چند پرسش از مسئولان محترم تیم مذاکره‌کننده کشورمان است که پاسخ به آن برای روشن شدن بیشتر اذهان عمومی درباره توافقنامه ژنو، ضروری به نظر می‌رسد و می‌تواند برخی از ابهامات پدید آمده را بزداید و این واقعیت نیز به عنوان یک تصمیم اطمینان‌بخش قابل اشاره است که مسئولان تیم هسته‌ای بارها تاکید کرده‌اند بلافاصله پس از مشاهده کمترین تهدید علیه فن‌آوری صلح‌آمیز ایران و نادیده گرفتن حق مسلم و قانونی کشورمان به نقطه قبل از توافق بازخواهند گشت.

این نکته نیز گفتنی است که حریف با توجه به فتوای حضرت آقا، کمترین تردیدی ندارد که ایران به‌کارگیری سلاح هسته‌ای را حرام می‌داند و هرگز در پی تولید آن نیست و باز هم به قول حضرتش به هیچ قدرتی هم اجازه تجاوز به حقوق مسلم و قانونی ملت ایران را نداده و نخواهد داد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


اقای شریعتمداری کشوری که در تامین ابتدایی ترین اقلام دارویی و پزشکی و ... برای مردم نیازمند غربی هاست و گرانی به سبب وضع تحریمهای ظالمانه کمر هر اصلاح طلب و محافظه کار ی را شکسته است چاره ای جز تسلیم ندارد کمی بخودتان بیایید ایران اسلامی دیگر ظرفیت جنگ دیگری را ندارد اونهم با چه کشورهایی که تا دندان مسلحند و منتظر بهانه اند کافیست یا باز هم بگم؟
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز آمریکا اگه راه چاره داشت هیچوقت پشت میزمذاکره نمیومد مطمئن باش اگه تو پیروزی شون تو جنگ مطمئن بودن هرگز تن به مذاکره نمی دادند در ضمن اگه آمریکا قدرت داشت به سووریه حمله میکرد
هم وطن عزیزم اونها الان هم با ما جنگ می کنند منتها جنگ اقتصادی و فرهنگی و نه جنگ نظامی چون این روش کمترین هزینه مالی را برایشان دارد ببینید در سوریه چطور برادران دینیمان را بجان هم انداخته اند و از دور نگاه می کنند و به ریششان می خندند
شعار انجمن سیاستمداران مدرن در پایان جنگ سرد این بود:
جنگ بدون گلوله!
استعمار بدون تسخیر!
یه نگاه به لوازمی که استفاده میکنی بنداز و ببین هر ماه حقوقت رو بابت چی میدی:
گوشی موبایل خارجی
لباس داخلی از پارچه داخلی از ماشین آلات خارجی
پول برق از نیروگاه از ژنراتور خارجی
پول داروی داخلی از مواد اولیه و ماشین آلات خارجی
گوشت دام داخلی از ذرت دامی و غذای دام خارجی
لبنیات داخلی از مواد نگهدارنده و بسته بندی خارجی و ...
سر نخ هر چیزی رو دنبال کنی میبینی که داری مثل آب خوردن پولت رو میریزی تو جیب خارجی ها
پس تا وقتی تولید صد در صد بومی نداری یه مستعمره بدون تسخیری که خیلی راحته!
و یادت باشه این استعمار بعد از شکست توی جنگ علمی - فرهنگی اتفاق میافته.
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز رابطه با گرگ هیچگاه به نفع ما نیست. نمونه آنرا دیدیم.
دوست عزیز زمان جنگ مسلحانه گذشت، چرا شما به خودتان نمی یاید!در ضمن اگر آمریکا توان حمله به ایران را داشت لحظه ای درنگ نمی کرد
حاج حسین دمت گرم
واقعا سردار قلمی
اقاي عزيز والله كلش هم تعطيل بشه هيچ اتفاقي نمي اقته اين همه بر طبل جنگ نكوب فاصله ما با جنگ اندك است
اتفقا وقتی کلش تعطیل بشه فاصله ما با جنگ کم میشه... دشمن این رو فهمیده اونوقت تو هنوز نفهمیدی؟؟ وقتی انقدر سطحی نگری لازم نیست تحلیل آبکی کنی!!
یعنی 18 میلیون آدمی که به این تیم ودولتشان رای داده اند نمی فهمند و سطحی نگرند و شما تحلیل گر ارشد هستید؟
United States
یعنی 18 میلیون دقیقا هم نظر شمان؟
خود همه پنداری افراطه ها جناب طرفدار اعتدال!
Iran, Islamic Republic of
یعنی شما نظر 18 میلیون ر درباره ی این موضوع می دونی؟ شما اصلا می دونی این 18 میلیون از نظر سنی، تحصیلات، اطلاع از مناسبات سیاسی جهانی، اطلاع از تاریخ و ... چه ترکیب جمعیتی ای دارن؟
اگر این جور باشه که نظر 24 میلیون باید خیلی مهم تر باشه!
دوست عزیز یعنی شما هم اعتقاد دارید که اون 18 میلیونی که به آقای حقوقدان رای ندادند خشونت طلب و افراطی هستند ؟؟؟!!!!!!
در ضمن اینجا همون ایرانیه که از ترسش نتونستند خودشون رو قانع بکنند که حتی به سوریه حمله کنند چه رسد به خود ایران !
شما نگران نباشید اگر برای حفظ عزت ایران اسلامی وارد جنگ هم شدیم ،سرهنگ ها هستند، ! شما هم در کمال آرامش برید حقوق بخونید !
محسن
اتفاقا این 18 میلیون ادمهای درستی هستند هموطن ماهستند نیروهای دشمن که نیستند ولی این مسئولین هستند وقتی انتخابات تمام میشود کاری با انهای که به شان رای دادند ندارند را ه خودشان رامیروند وتنهابه اقوام وخویشان ودوستان خود فکر میکنند البته بعضی هاشان
Iran, Islamic Republic of
بنده كه نفهمي كردم بهشون راي دادم
مسكن مهر رو دارن ازمون مي‌گيرن ميخوان پولشو برگردونن
تو نگران جانت نباش من یه سوراخ موش برات پیدا میکنم
میشه رابطه تعطیلی فن آوری صلح آمیز رو با نزدیک شدن به جنگ برای ما سطحی نگرها توضیح دهید . دقیق تر بگم , چطور گردش سانتریفیوژ مانع از حمله دشمن میشود؟
اگه سریال جومونگ رو دیده باشی میفهمی چه ربطی داره !!!!!!!!
ازهمون جا که تونمیفهمی ؛وقتی نمیفهمی چی بهت بگیم ؟شمارو چه به سیاست شما برو به شکم برس
بله عزیزم در دنیای کنونی صداقت خریدار ندارد سهم هرکشور را باندازه قدرتش میدهند....
United States
کجا هست حالا بهش بگو
Iran, Islamic Republic of
ببخشید شما همه گزینه ها روی میز هست رو باور کردید یا از اجنه خبر گرفته اید که می فرمایید "والله فاصله ما با جنگ اندک است"!!
دوست عزيز اگه يه نگاه به پشت سرت بندازي ميبيني هروقت مسلمونها واقعا دستشون رو تودست خدا گذاشتن پيروز شدن از جنگ بدر گرفته تا برسيم به همين چند سال پيش يعني جنگ تحميلي و غيره . الان شرايط به مراتب قابل تحمل تره. نميگم الان هيچ سختي وجود نداره ولي خوب نيست سوء مديريتهامون رو اينجوري توجيح كنيم اگر يه نگاهي به تحريمها بندازيم ميبينم يكي ازعوامل پيشرفت ما همين تحريم بوده پس بهتره واقع بين باشيم تا دهن بين .
خوار نشد ملتی جز انکه نان خودرا باذلت ازدشمن گرفت ،شما اگه به خاطر شکم از جنگ میترسی میتونی ...
فکر کردی اگه بهشون بخندی بهت نون میدن ؟خیلی ساده ای ؛اوناتاریشتو نخشکونن راحت نمیشن
مهدی
بزدل ترسو؛ ما اینقدر شرف داریم که گشنه بخوابیم اما تن به ذلت ندیم. ملتی که عشق حسین ع در دلش زنده و جوشانه از مرگ هراسی نداره. امثال شما از نسل همون کوفیان نااهلی هستید که دنیاپرستی دیده بصیرتشون رو کور کرده بود و امام زمانشون رو به قتلگاه کشوندند.
غح - ط
Iran, Islamic Republic of
با سلام انتظار است که تیم هسته ای جواب این سوالهای مهم که سوال بسیاری از مردم هست را بدهند و ابعاد مختلف موضوع را باز کنند
Iran, Islamic Republic of
جواب ندارند اتفاقا دارند تدارک قطعنامه گلستانو برای ابوموسی میبنند
Iran, Islamic Republic of
آقا آدم یه زمین تو بیابون میگیره فردا میبینه صدنفر ادعای اون زمینو دارن شاید سالها طول بکشه تا بتون حقشو بگیره انوقت چطور یه همچین عهدنامه ای بسته میشود با این همه ابهام من فقط به این فکر میکنم دولت روحانی میخواست یه خودی نشون بده وبگه مشکل 10سالرو تو3ماه حل میکنم این قطعنامه رو امضا کرد وگرنه چطور مشکل 10 ساله تو سه ماه حل شد
مجید مجد
United States
وقت ندارند مشغول مذاکره تو کشورهای عربی هستند
United States
آی ترکمانچای چه ظلمهایی که در حق تو کردند. فقط جای سیروس ناصری و سید حسین موسویان خالی است.
راستی به نظرتان اوباما به ملتش دروغ می گوید یا روحانی؟
Iran, Islamic Republic of
واقعیت اینست که هر آنچه طی چند سال زحمت بدست آورده بودیم طی صد روز از کف دادیم و انهم با سلام و صلوات و خنده.
Iran, Islamic Republic of
نتیجه اعتماد بی حد و حصر به مذاکره کنندگانی که بدون هر گونه مشورتی تنها براساس نظرات خویش و در جا تصمیم می گیرند بیش از این نیست کسی نمی گوید باید به مذاکره کنندگان بی اعتماد بود ولی به راستی اعتماد بی حد و حصر به این گروه فعلی بی توجه به اینکه گروه قبلی هم داشتند نظرات نظام را دنبال می کردند نتیجه اش وا دادن می شود
Iran, Islamic Republic of
تمام صحبت های شریعتمداری بر خلاف نظرات رهبری است. حالا ولایتمداری امثال شماها مشخص شد.
میشه بفرمایین کدام بخش از سخنان شریعتمداری بر خلاف سخنان رهبری است؟
United States
شما می تونی ثابت کنی؟
آقایون قبول کنید حقمونه!
در سال های پایانی دولت احمدی نژاد، اصولگرایان با رسانه هاشون از جمله رسانه ملی و سایت ها و روزنامه هاشون بی نهایت احمدی نژاد را تخریب کردن نتیجه اش هم شد انتخاب روحانی.
الان وقتی تفاوت تیتر گزارش روزنامه همشهری (شهرداری) در مورد زلزله های دوران احمدی نژاد و روحانی را میبینم از اون همه بی انصافی در حق احمدی نژاد هاج و واج میمونم!
باید مثل همین آقایون از جمله شهردار و رئیس مجلس در برابر خیلی چیزها سکوت کردو بعضا تمجید و همنوایی...
چون خود کرده را تدبیر نیست.
محسن
آقایی که می گی کلش تعطیل بشه و از جنگ می ترسی: تا وقتی آدمایی مثل جنابعالی هستند و مثل قاجار بترسند باید از این بدبختر بشیم و چشم به فرنگی ها داشته باشیم که ما رو نکشن.
ای خاک بر سر تحقیر
Latvia
وقتی امام خامنه ای فرمودند من به مذاکرات خوشبین نیستم گرچه نظر خودرا تحمیل نکردند اما منظورشان بی نتیجه بودن ان ونهی ضمنی برای مدعیان پیروی از رهبری بود که متاسفانه یا نگرفتند ویا نخواستند بگیرند کسانی که به هدایت ولی خدا بی توجهی کنند خدا به زمین گرمشان می زند واین سنت الهی است کمی صبرکنید وببینید نتیجه ی وادادن این تیم جنتلمن را.
محمدرضا
دولت 100روزه نتوانست شعارهای خودرادربحثهای اقتصادی وفرهنگی وعمرانی ومعیشتی مردم عملی کند لذا بدین خاطر وبه جهت تحت الشعاع قراردادن همه این نتوانستن ها روی مسئله هسته ای متمرکزشدتاباعجله وبه هروسیله ای حتی بانادیده گرفتن حقوق اساسی ایران دربحث هسته ای وبه ضررایران این کاررابه انجام برساند.تادرگزارش صدروزه رئیس جمهورحرفی برای گفتن داشته باشد!!!!
محسن
United States
"مسئولان هسته‌ای کشورمان در توضیح این تناقض می‌گویند که ادعای حریف مصرف داخلی دارد و مقامات آمریکایی برای راضی کردن مخالفان داخلی خود به اینگونه ادعاهای بی‌اساس روی آورده‌اند"
حال سوال ما از تیم مذاکره کننده ایران این است که از کجا معلوم که ادعاهای شما هم فقط مصرف داخلی نداشته باشد؟ و چگونه است که تمامی مقامات کشورهای حریف، خلاف ادعای شما را دارند و معتقدند که حق غنی سازی ایران به رسمیت شناخته نشده.
عبدالله
Finland
یه نکته جالب: میدونستید نه سازمان انرژی اتمی و نه شورای عالی امنیت ملی هیچکدوم در جریان مفاد و ریز توافق نبوده اند!!!!
United States
نمی دونم چه خبره؟
این کامنت را چند روز پیش در یکی از سایت های حامی دولت ارسال کردم متاسفانه چاپ نشد من از منظر یک شخص بی طرف به قضیه نگاه میکنم به نظر من اقای روحانی و ظریف نیاز به توافق برای نشان دادن دستاورد به داخل بودند که تحت هر شرایطی توافق را امضا کردند دقیقا به این مقاله از نظر تحلیل موافقم حالا نگارنده هرکس باشد در این قرارداد حق غنی سازی ایران رسما بعد از چند دهه نقض شد یعنی ما رسما حق غنی سازی نداریم بعد غنی سازی پنج درصد هم تا شش ماه داریم اما چرا خب در این قرداد بندی است که نگارنده مقاله به ان اشاره کرده که غنی سازی منوط به گفتگو و نیاز های عملی ایران است غرب به ایران می گوید شما نیاز به سوخت ندارید سوخت نیروگاه بوشهر را روسها تامین می کنند نیروگاه جدیدی هم ندارید پس غنی سازی تان برای چیست ظریف می گوید در اینده می خواهیم نیروگاه بسازیم غرب بخوانید امریکا می گوید چند نیرو گاه می سازیم و سوخت ان را تامین میکنیم ظریف می گوید ما به شما اعتماد نداریم غرب بخوانید امریکا می گوید قطعنامه صادر می کنیم با امضای همه اعضای شورای امنیت که اگر سوخت مورد نیاز ایران یک روز تعلل در ان ایجاد شود ایران حق غنی سازی در هر مقیاس صنعتی را دارد دیگه چی ظریف می گوید این دانش بومی شده و دانش ان را می خواهیم غرب می گوید یک مرکز بزرگ غنی سازی در یک کشور ثالث به نظرم سوئیس به اسم و. نام دولت ایران دایر میکنیم و همه دانشمندان ان ایرانی اگر ایران قبول نکند که نخواهد کرد دیگر پیشنهاد دیگری قابل قبول نخواهد بود و تمام رسانه های جهان ایران را مانع حصول توافق می کند در مورد بازرسی ها هم قید و بندی گنجانده نشده و احتمال دارد بخواهند زیر اسایشگاه کهریزک و شیرخوارگاه امنه را هم بگردند کافیست یکی از این در خواست ها مورد خشم ما قرار گیرد بعد ببینید چه می شود این قرداد به مثابه صلح اول و جنگ اخر است با این تفاوت که اگر بخواهند بجنگند اول ایران را در قضیه اتمی متوقف کردند بعد با مشروعیت بسیار بالای بین المللی خواهد بود چون طبق توافق هیچ محدوده و هیچ تعهدی را گردن نگرفتند و می توانند با مغلطه از زیر ان شانه خالی کنند در صورتی که تعهدات ایران روشن و واضح و نامحدود است این قرار داد دست اخر دو راه برای ایران می گذارد یا تسلیم خواست های غرب یا جنگ مشروع به علت نقض تعهدات از جانب طرف ایران کاش در مورد این امضا یه کم دور تر را هم می دیدیم و به جای یک خوشحالی چند روزه و داشتن اعتماد به نفس برای گزارش صد روزه این قرارداد پر از تناقض و بی قید و بند و چهار چوب را امضا نمی کردیم خدا به داد برسد این توافق نیست دام عسل است
مهدی
Iran, Islamic Republic of
تحلیل زیبایی بود. احسنت
Iran, Islamic Republic of
تنها رمز موفقیت در این 1400 سال ، بلکه در کل تاریخ بشریت ، مقاومت حقیقی در برابر فوعون و فرعون صفتان هست ، در برخی روایات ، مستکبر به سگ تعبیر شده ، اگر در برابرش وایسی ، کاری نمیکنه ، اما به محض اینکه بترسی و فرار کنی، حمله میکنه...
محمد
کاملادرست است
درود بر حسین شریعتمداری
United States
جالبه تا الان منفی ندارن
ظاهرا منافقین رفتن خوابیدن
مصطفی
من اگر در تیم هسته ای بودم به طرف مقابل می گفتم:
ببین اگر بخوای مرا نابود کنی اینکار راحت نیست.اگر بخوای مرا به آتش بکشی کل منطقه به آتش کشیده می شود از اسراییل و عربستان تا خلیج فارس و قطر و پاکستان و افغانستان.
تازه این اولشه آتش تا عمق خاک آمریکا هم خواهد رسید پس سعی نکن با اعصابم بازی کنی.من هیچ امتیازی ندمیدم و فقط به قانون بین المللی عمل می کنم حالا به نفع خودته که تحریمها را کلا بدون شرط برداری وگرنه جنگ جهانی سوم پیش میاد.از الآن فقط یه هفته فقط داری فکر کنی و بعد اگر شد 8 روز تمام کشتی های نفتکش رو می زنم.اگر شد 9 روز جنگ شروع م شه.
باید یه دولت راستگویان هم تو امریکا راه بندازیم تا اوباما دیگه به مردمش دروغ نگه!!!
اون دوستانی که میگن این حرفای اوباما کارکرد داخلی داره یادشون نره که مافیای رسانه ای توی امریکا دست همین جنگ طلباست. پس اگه دوست داشته باشن کارکرد داخلی اوباما رو خنثی کنن، با رسانه هاشون همین کار رو میکنن.
عزیزی که اولین نظر رو دادی فقط اینو بدون اگه ایران از اولش با این نظر تو پیش می رفت و انقد سست و خود باخته و کم صبر بود الان معلوم نبود چند نفر از ایرانی ها زیر چکمه های آمریکاییها ذلیلانه جون داده بودن .ای کاش یه کم عزت داشتی زیر پرچم هیهات من الذله امام حسین یه کم استقامت یادمیگرفتی
عادل
چند پرسش از حاجی حسین . یک چرا تا به حال ایشان اشاره ای به پرونده سه هزار میلیاری نداشته.....
مجید مجد
United States
صد بار اشاره کرد اما شما نیومدی نخونده فقط براش فحش نوشتی
حاج حسین آقا خیلی مطلب نوشتن ولی چون حضرتعالی به همه چیز از روی تعصب نگاه میکنی آنهارا ندیده ای چون تعصبات خشک چشم انسان را کور میکند
در سايت جهان هم تنها نظرات هم گروه هايتان ثبت مي شود
در يك سايت عدالت را رعايت نمي كنيد
پس واي به حال مملكتي كه مسئولينش شماها باشيد
هروقت سردبير روزنامه كيهان را مي بينم ياد كميته اول انقلاب مي افتم....
همون کمیته اول انقلاب بود که امروز شما درکمال ارامش نشسته ای و...از سردبیر کیهان ایرادمی گیری!!
اينها نبودند الان ايران همانند كره جنوبي بود اينها تا حال تنها شعار داده اند
از معدود یادداشتهای منطقی شریعتمدار بود. جا داره تیم هسته ای بصورت مستدل بهش جواب بده. من که خوندم نظرم راجع به ظریف عوض شد
اي كاش در طول هشت سال گذشته هم تحليل مي كرد وكاغذ پاره ها را به مردم بيشتر توضيح مي دادند
Iran, Islamic Republic of
نگاش نکن ظریفه
هیچکسی رو حریف نیست
صفر سوخته سرائی اصل
United States
بلدم بلدم این بود؟
Iran, Islamic Republic of
باز هم اینا رفتند و همه چی رو دادند و برگشتند
United States
کاش امتیاز گرفته باشن
بعید می دونم
United States
درود حاج حسین وارد می شود
United States
شریعتمداری قلمت توانا
احسان
Iran, Islamic Republic of
مساله خیلی واضح است، همه سیاستمدارهای دنیا تلاش می کنند سر سایر کشورها شیره بمالند آنوقت در کشور ما برع%
مهربان
احسنت احسنت اقای شریعتمداری اگر دونفر مثل شما درگفتگوی مجریان بااقای روحانی بودنداینطورنمیشد -اقایون بلدنیستند کارکنند میگن خزانه خالی بود-یاد مثل معروفی افتادم عروس بلدنیست00000درهرصورت سرتاپایت راباید طلا گرفت اقای شریعتمداری -
حداقل تا دو سال آثار خراب كاري هاي دولت قبلي وجود دارد!
راستي اگر بيانيه هاي شوراي امنيت كاغذ پاره بود پس اين تحريم ها چيست؟
به زعم دولت الان، دلوت قبلی بی سواد بودن ولی برای اینکه به جواب برسی از ظریف بپرس چون اونم این حرفو زده!
ايشان گفته اگر مشكل هم با سازمان ملل حل شود يعني مذاكرات به نتيجه برسد وپرونده هاي هسته اي ايران از سازمان ملل خارج شود تحريم هاي امريكا كاغذ پاره اي بيش نيست چون از اول انقلاب تا حال همواره ايران توسط امريكا تحريم بوده ولي مشكلي نداشتيم
رئيس جمهور به مردم وعده داده بود از وضعيت فعلي كشور بعد از 100 روز گزارش مي دهد آيا به نظر شما دروغ گزارش مي داد براي اثبات گزارش رئيس جمهور لطفاً مراجعه كنيد به شهرك های صنعتي اطراف تهران و وضعيت توليد وصنعت و اقتصاد كشور را ببينيد و اگر باز قانع نشديد سري هم به بيمارستانها و داروخانه ها بزنيد آنچه عيان است چه حاجت به بيان است
ماجرا از این قرار است که دعوت به مناظره نخستین بار از سوی حجت‌الاسلام روحانی در تاریخ پنجم خرداد ماه 1388 مطرح شده است.
روحانی در آن تاریخ در واکنش به اظهارات احمدی نژاد در مورد بیانیه سعد‌آباد گفت: «متاسفانه اغلب اظهارات انتقادی در مورد دیپلماسی هسته‌ای نظام در سال‌های 82 تا 84 که این روزها و به بهانه رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری بیشتر مطرح می‌شود‌، نادرست‌، غیرمنصفانه و در مواردی هم کذب محض است؛از نقطه نظری دیگر‌، این رفتار تحریف تاریخ و نادیده گرفتن منافع ملی کشور محسوب می‌شود ... وقتی پای منافع نظام و مردم در میان باشد، سکوت به معنی نداشتن پاسخ نیست. گرچه اینجانب آمادگی دارم تا چنانچه رئیس جمهور محترم حاضر به دفاع از اظهارات خود پیرامون دیپلماسی هسته‌ای نظام باشند‌، گفتگوی مستقیمی را با ایشان در رسانه ملی جهت تنویر افکار عمومی و شفاف شدن حقایق تاریخی داشته باشم».

البته نپذیرفتن این دعوت از سوی رئیس جمهور وقت ، قابل درک بود زیرا یک رئیس جمهور قاعدتاً با افرادی در رده های پایین تر مناظره نمی کند و وقتش را به اداره امور مملکت اختصاص می دهد.
ناشناس
Canada
برادر حسين، سردار قلم....