يکشنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 5 May 2024
 
۰
۲
عضو هیات علمی دانشگاه تهران:

"گذشته" سیاه‎نمایی ایرانیان مهاجر است

سه شنبه ۹ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۳:۴۵
کد مطلب: 316899
«گذشته» سیاه‎نمایی ایرانیان مهاجر است که غرب آن را به عنوان زنگ خطری برای جامعه‎ی اروپایی اعلام کرده است.
به گزارش جهان، ابراهیم فیاض کارشناس علوم ارتباطات و رسانه در مورد معرفی فیلم «گذشته» به آکادمی اسکار، به فرهنگ امروز گفت: این فیلم مکمل و ادامه‎ی فیلم قبلی اصغر فرهادی «جدایی نادر از سیمین» است. فیلم قبلی فرهادی یک سیاه‎نمایی در مورد ایرانی‎های داخل کشور بود که در حال مهاجرت هستند و فیلم «گذشته» در رابطه با بدبختی ایرانی‎های خارج از کشور است. تحقیری که غربی‎ها نسبت به آن‎ها انجام می‎دهند. گفتمانی که در فیلم حاکم است گفتمان غربی‎ها نسبت به مهاجرین است. این که آن‎ها فاسدترین و بی‎اخلاق‎ترین افراد در جامعه‎ی اروپایی هستند.

استاد دانشگاه تهران اظهار داشت؛ من این نوع نگاه را در خارج از کشور عملا دیدم. آن‎ها می‎گفتند مشتری‎های خانه‎های فساد در اروپا همین افراد مهاجر هستند. و معتقد بودند؛ مهاجرین افرادی فاسد، بی‎اخلاق، بی‎کار و معتاد هستند.

فیاض در مورد انتخاب فیلم «گذشته» برای جایزه اسکار گفت: این فیلم از طریق کمپانی خارجی برای همین موضوع پول کلانی دریافت کرد. آن‎ها برای تولید فیلم «گذشته» در راستای اهداف خود سرمایه‎گذاری هنگفتی کردند. زیرا درحال حاضر مهاجرین زنگ خطری شده است برای آن‎ها. وی عنوان کرد؛ بسیاری از مهاجرین، افراد درست و شاخصی هستند که در دانشگاه‎ها و در رابطه با هنر بازتولید دارند. و این زنگ خطری است که آن‎ها را به تلاش و تکاپو انداخته است. او در ادامه تصریح کرد؛ این مهاجرین نسبت به خود غربی‎ها در حال اوج گرفتن هستند که این موضوع هویت آن‎ها را با اشکال مواجه می‎کند. به همین خاطر در فیلم نسبت به مهاجرین سیاه‎نمایی شده است.

استاد علوم ارتباطات دانشگاه تهران در اعتراض به انتخاب این فیلم، گفت: فیلم «گذشته» برای ایران نبوده است بلکه برای سازمان های امنیتی اروپاست. این‎که چطور به‎عنوان یک فیلم ایرانی انتخاب شده است جای سوال دارد. او گفت: این فیلم سفارش سازمان امنیتی آن‎هاست که در مورد امنیت خودشان و بر ضد ما ساخته شد. و معرفی فیلم هم عملا این را نشان داد که در راستای راهبردهای امنیتی آن‎ها بوده است.

ابراهیم فیاض در ادامه در مورد داوری این فیلم گفت: کار داوری این فیلم هم جای سوال دارد و تعجب برانگیز است. این طور احساس می‎شود که یک نوع نگاه غربی حاکم بر فضای داوری بوده است. زیرا همان‎طور که اشاره شد این فیلم هیچ ارتباطی با ایران و جامعه‎ی ایرانی ندارد بلکه رهیافته‎ی امنیتی خود غرب است.محقق حوزه رسانه توضیح داد؛ «گذشته» یک فیلم ضد مهاجرت و سیاه‎نمایی در مورد مهاجرین است. مثل سیاه‎نمایی که در مورد ایران در فیلم قبلی اصغر فرهادی، مخاطب شاهد آن بود. و این فیلم نیز ادامه‎ی همان فیلم، در مورد سیاه‎نمایی ایرانی‎های مهاجر، در اروپا است.

در پایان ابراهیم فیاض گفت: فقط می‎توان متاسف بود برای کسانی که این فیلم را به عنوان نماینده‎ی ایران و جامعه‎ی ایرانی برای معرفی به جهانیان انتخاب کردند؛ زیرا در جهت اهداف امنیتی غرب عمل کردند، که این امر یا آگاهانه صورت گرفته است و یا ناآگاهانه اعلام کردند با رهیافته‎ی امنیتی غربی موافق هستند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


خوب است برای هر ادعای دلیل آن هم آورده شود، یا حداقل خبرنگار دلیل آن را بپرسد که از کجا می گوید نهادهای امنیتی اروپا (نه فقط فرانسه) پشت ساخت این فیلم بوده اند.
فیلمنامه این فیلم را آقای فرهادی در ایران نوشته بودند.
من فیلم گذشته را با دقت دیده ام، به نظر من و مطمئمنا هر بیننده منصف غیر ایرانی، شخصیت مثبت، موفق و آرامش بخش فیلمـ "احمد" شخصیت ایرانی فیلم است و بر عکس "مارین" به عنوان یک زن فرانسوی بسیار آشفته، در آستانه سومین ازدواج، طرد شده از طرف احمد در 4 سال پیش است، فرزندانش به خصوص لوسی دختر 16 ساله اش کاملا عصبی، و متنفر از رفتارهای مادرش است. زن فرانسوی دیگر فیلم، سلین (همسر مردی است که مارین با رابطه دارد ) است که دست به خودکشی زده همسر او سمیر یک مهاجر لبنانی است. در واقع هر دو زن فرانسوی در این فیلم به نوعی از طرف مردان ایرانی و لبنانی مسلمان طرد می شوند.
در صحنه ای لوسی شب به خانه نمی رود و به منزل دوست احمد ، شهریار که ایرانی است پناه می برد. یک دختر مدرن فرانسوی به یک ایرانی پناه می برد.
به نظر من، فیلم به شدت سیاه نمایی اوضاع فاسد و از هم پاشیده خانواده فرانسوی، تنهایی و افسردگی زنان فرانسوی است. و بالعکس به جز چند خطا، دو ایرانی در فیلم، شخصیتهای دوست داشتنی و مورد اعتماد همه، آرام و مطمئن هستند.
فیلم تمام می شود در حالیکه احمد ، همه تعلقات فرانسوی اش را رها کرده و قصد برگشت به ایران را دارد ولی مارین نماد زن مدرن فرانسوی در شک و تردید که حتی سمیر هم ممکن است او را ترک کند می ماند.