دوشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 May 2024
 
۱

اختلاف داخلی اعضای ۱+۵ بر سر بازرسی‌ها

يکشنبه ۷ تير ۱۳۹۴ ساعت ۲۱:۵۰
کد مطلب: 430481
شواهد و مستندات موجود نشان دهنده اختلافاتی است که میان اعضای ۱+۵ بر سر بازرسی از اماکن نظامی و هسته ای ایران و حدود و ثغور آن به وجود آمده است.
به گزارش جهان به نقل از مهر، در پی حضور فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، وزرای امور خارجه تروییکای اروپایی و معاونین وزرای امور خارجه چین و روسیه در وین، ظاهرا قرار است موضوع بازرسی های فراپادمانی و مواضع هر یک از طرف های مذاکره کننده به صورتی صریح و احتمالا در نشستی مشترک مورد بررسی قرار گیرد. با این حال اختلاف مواضع اعضای ۱+۵ درخصوص اصرار یا عدم اصرار بر روی بازرسی های فراقانونی موضوعی است که در فاصله کمتر از ۵۰ ساعت باقیمانده تا فرا رسیدن ضرب الاجل دهم تیرماه محرز و آشکار است.

به گزارش خبرنگار اعزامی مهر، چنانچه از گفته های منابع خارجی نزدیک به مذاکرات هسته ای وین بر می آید، اختلافات داخلی اعضای ۱+۵ بر سر موضوع بازرسی های فراپادمانی در سه سطح قابل تبیین است:

سطح اول مربوط به اختلافاتی است که میان دو کشور چین و روسیه از یک سو و اعضای غربی ۱+۵ (آمریکا و تروییکای اروپایی) از سوی دیگر وجود دارد. بر این اساس مقامات روسی و چینی اصرار طرف غربی بر روی موضوع بازرسی های فراپادمانی را مخل توافق نهایی قلمداد کرده و با آن مخالف هستند.

سطح دوم اختلاف مربوط به تفاوت رویکردی است که در داخل اردوگاه غربی مذاکرات هسته ای وجود دارد. بر این اساس دو کشور آلمان و انگلیس در عین تاکید کلی حول محور نظارت های آژانس بر اماکن هسته ای ایران، نسبت به اصرار بیش از حد پاریس و واشنگتن بر روی این مولفه نگران هستند. به عبارت بهتر، برلین و لندن از اینکه موضوع بازرسی های فراپادمانی به عاملی برای بر هم خوزدن توافق نهایی تبدیل شود نگران هستند.

سطح سوم اختلافات موجود میان اعضای ۱+۵، به اختلافاتی باز می گردد که میان واشنگتن و پاریس در این خصوص وجود دارد. اگرچه در بسیاری از موارد میان جان کری و لوران فابیوس در خصوص نوع و نحوه طرح موضوعات مربوط به بازرسی های فراپادمانی اتفاق نظر و همراهی وجود دارد اما در گلوگاه های زمانی حساس (مانند حال حاضر)، ایالات متحده آمریکا به شدت نگران بازی خودخواهانه فرانسه و بر هم زدن پازل بازی توسط سران کاخ الیزه است. دقیقا مانند اتفاقی که در جریان امضای توافق موقت ژنو در سال ۱۳۹۲ رخ داد و منجر به تلاقی مواضع آمریکا و فرانسه در روزهای پایانی مذاکرات شد. واشنگتن نسبت به بازی آنارشیستی و غیر قابل پیش بینی و تخریب گرایانه فرانسوی ها در دقایق پایانی مذاکرات هسته ای (تحت تاثیر قراردادهای نظامی و اقتصادی با آل سعود و تعلق خاطر مستقیم کاخ الیزه به لابی نتانیاهو در سرزمینهای اشغالی) نگران هستند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *