سه شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ - 21 May 2024
 
۶
۱۵

پک نفس‌گیر زنانه/ شیوع مصرف قلیان در میان زنان

جمعه ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۲۴
کد مطلب: 363667
سیگاری در میان انگشتان ظریفش خودنمایی می کند و انگشتش گهگاه از پنجره سرک می کشد تا خاکستر و دود را به بیرون از فضای خودرو هدایت کند، فرق نمی کند کیست، تحصیلاتش چیست و به کدام طبقه اجتماعی تعلق دارد، مهم آن است که او یک زن یا دختر جوان ایرانی است.
پک نفس‌گیر زنانه/ شیوع مصرف قلیان در میان زنان
سرویس جامعه جهان نيوز: در سالهایی که گذشت و تغییر شیوه زندگی مردم ، این سیگار کشیدن زنان از تابو خارج شد به طوری که اگر تا سال های قبل در ایران به دلیل داشتن قبح اجتماعی و فرهنگی سیگار کشیدن زنان چندان رایج نبود و اگر کسی هم می خواست سیگار بکشد در محیط منزل و به دور از چشم مردم و حتی فامیل این کار را می کرد.
 
ولی این روزها این قبح شکست و می بینیم که پشت فرمان خودرو، در پارک ها و اماکن عمومی زنان و دختران بی هیچ رعب و وحشتی از طرز برخورد جامعه، سیگار می کشند.
 
گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال 2010 با عنوان زنان و سلامت حاکیست که آمار تبلیغات دخانی برای هدف قرار دادن دختران رو به افزایش است.
 
آمار 151 کشور مختلف نشان می دهد که در حدود 7درصد دختران نوجوان سیگار مصرف می کنند در حالی که میزان پسران نوجوان سیگاری در این کشورها 12 درصد است.
 
سازمان بهداشت جهانی قصد دارد با ترغیب کشورها، به حمایت ویژه از زنان در برابر ترفندهای صنایع دخانی بپردازد زیرا شرکت های دخانیات در سراسر دنیا قصد دارند با اغفال زنان آنها را یک عمر در دام وابستگی به نیکوتن بیندازند.
 
زنان در حدود 20 درصد از یک میلیارد و 400 میلیون فرد سیگاری در سراسر جهان را تشکیل می دهند و در عین حال این آمار رو به افزایش است، شیوع رو به رشد استعمال دخانیات در بین دختران معضل مهمی به حساب می آید.
 
وضعیت مصرف دخانیات در ایران و جهان
 
بیش از یک میلیارد و 400 میلیون نفر از افراد بالای 15سال جمعیت هفت میلیاردی جهان مواد دخانی مصرف می کنند ، اگر شیوع استعمال دخانیات ثابت باقی بماند تعداد سیگاری ها بین سالهای 2020 تا 2025 به بیش از هفت میلیارد نفر افزایش خواهد یافت.
 
چهار پنجم سیگاری ها فعلی در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط زندگی می کنند.
 
در منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی که ایران نیز یکی از کشورهای این منطقه است، شیوع استعمال قلیان به نحو چشمگیری در سال های اخیر افزایش یافته است.
 
این افزایش به ویژه در میان نوجوانان دختر و پسر و نیز زنان روند نگران کننده ای را نشان می دهد.
 
در ایران براساس آخرین آمار مربوط به بررسی عوامل خطر بیمارهای غیر واگیر که در سال 1388 منتشر شده است، 82 / 10 درصد جمعیت 15 تا 64 سال مصرف کننده سیگار به طور روزانه هستند، میانگین تعداد نخ سیگار مصرفی روزانه افراد سیگاری 29 / 13 نخ برای مردان و 91/12 نخ برای زنان و به طور میانگین 10/13 نخ در روز است.
 
اما چند نکته قابل تامل است که نسبت زنان سیگاری به مردان در حال افزایش است، یعنی در حال حاضر به ازای هر 6 مرد سیگاری یک زن سیگاری وجود دارد و دیگر اینکه مصرف کنندگان روزانه مواد دخانی در بین زنان در بعضی جوامع به خصوص در شهرهای بزرگ رو به افزایش است.
 
همچنین مصرف گهگاهی سایر مواد دخانی نظیر قلیان در زنان و به وی‍‍ژه در سنین پایین تر نیز در حال افزایش است.
 
قلیان تهدید جدیدی برای سلامت زنان
 
در سال های اخیر و با ورود تنباکوی میوه ای، الگوی سنتی مصرف قلیان تغییر کرده است. در گذشته قلیان بیشتر در مناطق جنوبی کشور و در میان بانوان سالخورده خانواده و در منزل مورد استفاده قرار می گرفت، در حالی که اکنون الگوی مصرف در سرا سر کشور و به ویژه در میان جوانان و در سفره خانه های سنتی و مکان های مشابه شایع شده است.
 
در مورد قلیان چند سوء تفاهم و چند اشتباه رایج در جامعه وجود دارد که زنان با آگهی از آن می توانند به تصحیح باورهای غلط در خانواده و اطرافیان بپردازند.
 
- اشتباه اول:
عبور دود قلیان از داخل آب موجب کاهش سموم دود می شود اما این ادعا واقعیت ندارد چرا که آب تنها موجب کاهش دمای دود و افزایش رطوبت آن و در نتیجه قابل تحمل کردن استنشاق آن برای فرد مصرف کننده است.
 
- اشتباه دوم:
قلیان اعتیاد آور نیست این در حالی که دود هر نوع محصول توتون از جمله توتون مورد مصرف در قلیان حاوی نیکوتین است که یک ماده اعتیاد آور و چند بار مصرف آن موجب اعتیاد به نیکوتن می شود.
 
- اشتباه سوم:
مصرف قلیان کم خطرتر از سیگار است، در حالی که مصرف قلیان در مقایسه با سیگار دود بسیار زیادی را وارد ریه های فرد مصرف کننده می کند.
 
از دیگر عوارض قلیان که در سیگار دیده نمی شود، افزایش احتمال انتقال بیماری های واگیردار و مسری نظیر تبخال، هپاتیت و سل است که به دلیل استفاده اشتراکی آن دیده می شود.
 
- اشتباه چهارم: مصرف قلیان فقط برای فرد مصرف کننده خطرناک است، در حالی که استنشاق تحمیلی دود دخانیات شامل مصرف قلیان هم می شود، یک ساعت در معرض دود قلیان بودن معادل مصرف 6 تا 8 نخ سیگار است.
 
رئیس اداره ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره نقش زنان در کنترل دخانیات در گفت وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی ایرنا گفت: همان گونه که مردم در تاریخ به فتوای آیت الله میرزا حسن شیرازی تنباکوها را سوزاندند امروز نیز زنان باید قلیان ها را بشکنند.
 
«شهرام رفیعی فر» افزود: با توجه به اینکه زنان مسوولیت عمده فرزندان را بر عهده دارند نقش آنها در کنترل دخانیت نیز پررنگتر می شود.
 
وی با بیان اینکه قلیان شایع ترین وسیله برای مصرف ماده دخانی در نوجوان است، خاطرنشان کرد: به ازای هر 9 مرد مصرف کننده قلیان یک زن مصرف کننده قلیان و به ازای هر 6 مرد مصرف کننده سیگار ، یک زن مصرف کننده سیگار وجود دارد اما باید توجه داشت که زنان در برابر مصرف سیگار، آسیب پذیرتر هستند و از سوی دیگر آنان تربیت کنندگان اصلی فرزندان به شمار می روند.
 
وی ادامه داد: زمانی مصرف سیگار در جامعه قبح داشت اما اکنون با ورود قلیان، خانواده ها در کنار یکدیگر در پارک و اماکن تفریحی قلیان می کشند.
 
مدیر کل آموزش ارتقای سلامت وزارت بهداشت گفت: آغاز استعمال دخانیات در سنی رخ می دهد که نوجوانان و جوانان نیاز به توجه دارند و پسران با مصرف قلیان می خواهند خود را جذاب و دختران با مصرف آن می خواهند خود را اجتماعی نشان دهند.
منبع:ایرنا
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


یکی از مهم ترین دلایل چنین گرایشاتی این است که جوانان چون راه های دیگری برای تفریح ندارند و یا اگر هم تفریحی است فقط برای قشر ثروتمند است پس سمت چنین مسائلی می روند البته دلایل دیگری هم دارد که نیاز به بررسی دارد.
نه... لزوما این دلیل قانع کننده ای نیست. در دل پارکهای جنگلی و طبیعت که بحث کمبود تفریح نیست. متاسفانه در این قبیل مکانها قلیان و قلیان کشی بیشتر ازپیش دیده میشود. به نظر من بین بعضی اقشار یک نوع کلاس و روشنفکری به حساب می آید و متاسفانه بعد ازرویکرد نامناسب مسئول وقت در رابطه با استفاده زنان ودختران ازقلیان قبح استفاده ازسیگار بویژه درمیان بانوان به طور چشمگیری ریخته شده و صحنه هایتاسف باری را در مکانهای مختلف حتی در محیطهای علمی شاهدیم. به نظرم تا دیرنشده باید مسئولین فکری اساسی کنند حتی اگر بحث جریمه هم کارساز باشد باید درنظرگرفته شود.
United Kingdom
این بهانه مسخرس یعنی سیگهر خیلی ارزونه؟
اتفاقا از سر شکم سیریه.
موسوی
با سلام
خدمت ناشناس 11:50 و دیگر دوستان
دلیل اصلی ، فقر تفریحی نیست بزرگوار
فقر فرهنگی عامل اصلی
تمامی ناهنجاریهاست
که میتواند اهرم بازدارنده باشد
کار آمدتر از قانون و قوانین
همان فقری که
مقام معظم رهبری
از آن شدیداً نگرانند
و دولت به اصطلاح اعتدال
در خوش بینانه ترین حالت
از آن به کنار
که ما می گوییم جارح و ضارب فرهنگ هستند
وقتی فیس بوک تایید بشه
وقتی ماهواره رد نشه
وقتی فضای نت تایید بشه
به هر لفظ و به هر کلام
وقتی کلام ریاست جمهور (یاد خادم جمهور بخیر)
جامع و مانع نباشه
خروجی این چنین نظرات
که در دوران اصلاحات (بخوانید فسادات)
راه به تریبون های رسمی و عمومی پیدا کرد
همین هاست و بدترش را منتظریم
فساد نتیجه در بر دارد فساد مقدماتش را
در خانه اگر کس است یک حرف بس است
متشکرم
حسام
Iran, Islamic Republic of
خانواده خانواده خانواده، یک ترقه‌بازی را هم نمی‌تونیم جلوگیری کنیم چه برسه به اینها...، نقش خانواده و پدر و مادر بسیار کمرنگ شده، مدرسه هم که بجای خود... حالا نقش کوچه و خیابان و ماهواره پررنگ‌تره...
مال حرام و شبهه‌ناک، اثر وضعی دارد
بیکاری بیکاری بیکاری، وقتی بیکاری هر بلایی سرخودت درمیاری تا حوصله‌ات سر نره....
من اگر هیچ تفریحی هم نداشته باشم باز هم لب به این آشغالها نمیزنم
راه برای تفریح میخوای ؟ پیاده روی، کوه نوردی ، طناب زدن، مطالعه و .....
علی
یعنی فقط قشر ضعیف یا متوسط که پول تفریح دیگه ای نداره، به سمت قلیان و ... میره؟
ثروتمند سمت قلیان و ... نمیره؟
این ها دلیل قلیان کشیدن نمیشه.
آدمیزاد
Colombia
اگر عامه مردم وقت آزادشان که زیاد بشودو به مطالعه و ورزش هم خو نداشته باشند بدنبال تفریح میروند ، نگذارید عامه مردم یک لحظه بیکار باشند.
یک مثل مسیحی هست که " دستهایی که بیکار باشند شیطان آن دستها را بکار میگیرد".
بکشید بره بابا نوشه جونتون به اراجیف های جهان هم گوش ندید همین جهان خودش کره محلی میزنه عینه مرد .
دکترین غرب از زمان آغاز چپاول سایر ملل تا کنون :
زنان یک ملت را به فساد بکشید تا بر آن کشور سلطه یابید .
آدمیزاد
Colombia
راستی با وجود زیانهای بسیار مواد دخانی (سیگار و قلیان و ..)چرا مراجع دینی حکم "حرام "بودن آنرا نمیدهند؟ کاری که در نهضت تنباکو میباست میکردند ولی نمیدانم چرا سستی کردند.
یک تحصیلکرده که با عمق زیادی یه مسئله فکر کرده و برای آن پاسخی یافته است.
به نظر من اصلی ترین عامل رفتن انسان به سمت مواد مخدر و سیگار فقط و فقط یک چیز است و آنهم عدم رضایت فرد از وضعیت موجود برای خود یا سایرین است. حال باید دید چه عواملی باعث می شود که انسان دچارنارضایتی شود. طبیعتا تنها مشکلات مادی نمی تواند باعث بوجود آمدن این مسئله باشد و فقط یک عامل بشمار می آید. همانطور که داشتن ثروت و پول بتنهایی نمی تواند انسان را خوشبخت کند و فقط می تواند در بوجود آمدن آرامش برای انسان کمک موثری کند. عوامل متعدد مادی، عاطفی، یاس و نا امیدی، بی انگیزگی و بی هدفی، افسردگی، عدم یافتن پاسخ به این سئوال که برای چه هدفی به دنیا آمده ایم، بیکاری، سرگردانی روحی، خستگی روحی، تنهایی، شکست عشقی، استرس، ورشکستگی مالی و اعتباری، خود کم بینی و هزاران عامل دیگر در این مسئله دخیل است و به نظر اینجانب تا زمانی که انسان این موجود بسیار پیچیده از درون به آرامش نرسیده ابتلا به این بیماری و هزاران بیماری دیگر کاملا محتمل خواهد بود. انسانهایی که در طبقه متوسط و اعتدالی از هر نظر هستند و با خدا در ارتباطند و به عنوان مبدا هستی به او توکل می کنند و البته مشکلات جانبی دیگران آنها را به دردسر نمی اندازد و در خانواده آنها مشکل لا ینحلی وجود ندارد، معمولا دچار این مشکل نمی شوند.
آدمیزاد
Colombia
آقای تحصلیلکرده خوشبحال شما که پاسخی یافته اید!! آفرین به تواضع شما !!
اما اعتیاد در همه طبقات و در هر مدرک تحصیلی و در کشورهای با آمار بیکاری پایین هم یافت میشود ، زیرا که زندگی از زایش تا مرگ دشور است و همه ما به گونه ایی دچار این خستگی و سرخوردگی شده ایم اما عامه مردم همواره باید به کاری سودمند(منظورم شغل نیست) مشغول باشند وگرنه یا به خود و یا به جامعه گزند میرسانند.
gfgf
Spain
باید برخورد کرد