شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 18 May 2024
 
۱۱
۲۰
یادداشت هشدارآمیز شهاب مرادی درباره نمادهای شیعی؛

همان ماجرای تلخ همیشگی که "یوسفی بود ولی هیچ خریدار نداشت!" ولی اینجا چرا؟!

يکشنبه ۱۸ فروردين ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۱۷
کد مطلب: 280021
درخواستم عجیب نبود سه تا تابلو فرش می خواستم با نقش «من کنت مولاه فهذا علی مولاه»؛ با هر طرح و کیفیتی... تاکیدی هم بر تشابه این سه نداشتم فقط تابلوهایی باشند که از لحاظ محتوا، ارتباط با نام مبارک یا یکی فضائل بی شمار امیرالمومنین علی بن ابی طالب سلام الله علیه داشته باشد، اما پیدا نشد!
همان ماجرای تلخ همیشگی که "یوسفی بود ولی هیچ خریدار نداشت!" ولی اینجا چرا؟!
جهان نيوز  - حجت الاسلام شهاب مرادي:  روزهای آخر سال ۹۱ بود با یکی از دوستان که گفته بود در خرید و فروش تابلو فرش اشتغال پیدا کرده، تماس گرفتم و برای خرید ۳ عدد تابلو فرش، سفارش دادم اما ظاهرا درخواستم عجیب یا خاص بود چون با چند بار تماس و قول و قرار، به من گفت: «پیشنهاد می کنم "و ان یکاد..." بخرید بهتر هم هست.» اما درخواستم عجیب نبود سه تا تابلو فرش می خواستم با نقش «من کنت مولاه فهذا علی مولاه»؛ با هر طرح و کیفیتی... تاکیدی هم بر تشابه این سه نداشتم فقط تابلوهایی باشند که از لحاظ محتوا، ارتباط با نام مبارک یا یکی فضائل بی شمار امیرالمومنین علی بن ابی طالب سلام الله علیه داشته باشد، اما پیدا نشد!

برایم جالب شد؛ به یکی از نقاط مرکزی شهر تهران که تقریبا بورس تابلو فرش و صنایع دستی است رفتم و تقریبا تمام تابلو فرش های مغازه ها را با حوصله دیدم. تابلوها دو دسته بودند: مذهبی و غیر مذهبی؛ غیرمذهبی ها اغلب تصاویر طبیعت و حیات وحش و چهره و ... شکل می داد -که از نقد آنها می گذرم- و تابلوهای مذهبی هم منحصر بود در انواع گوناگون و پرتیراژ «و ان یکاد» و در مواردی چهار قل و دو قل! و آیة الکرسی، البته همه در حاشیه آیه ی شریفه ی وان یکاد و تعدادی هم تصویر مسجدالحرام.

اما نکته نگران کننده اینجا بود که از نمادها و شعارهای
همان ماجرای تلخ همیشگی که "یوسفی بود ولی هیچ خریدار نداشت!" ولی اینجا چرا؟! در مملکتی که محبت علی و اولاد علی سکه رایج بوده و هست.
شیعی خبری نبود.

دایره درخواستم را گسترده تر کردم و گفتم: اگر اسامی خمسه طیبه علیهم السلام (پنج تن) و یا چهارده معصوم یا تابلوهایی مثلا با تصویر بارگاه آقا علی بن موسی الرضا علیه السلام یا نام یکی از اهل بیت و ... باشد هم خوبه. خلاصه تابلوهایی که وقتی بر دیواری نصب می شود نمادی و شعاری از شیعه بودن اهل منزل باشد. فروشندگان محترم و متدین با دلسوزی همراهی کردند و حتی برخی با دیگران تماس گرفتند و یک عزیز هم همراهم شد در سایر فروشگاه ها و... اما یافت نشد! در آخر سه تابلوی متفاوت از انواع گوناگون «و ان یکاد» انتخاب کردم و ...

آن روز دیدم که گویی مولا در بازار تابلو فرش و بین صاحبان تقاضا و کاسبان عرضه هم غریب است. یک سینه حرف موج می زند در دهان ما...

همان ماجرای تلخ همیشگی که "یوسفی بود ولی هیچ خریدار نداشت!" ولی اینجا چرا؟! در مملکتی که محبت علی و اولاد علی سکه رایج بوده و هست.


آن روز برای چندمین بار دیدم که مدیریتی فرهنگی در این امور نیست و بافنده و دلال و فروشنده همه چشم به تقاضای بازار دارند و بازار هم -بخش خارجی و غیر مذهبی اش که هیچ- بخش مذهبی هم به فکر دغدغه های شخصی و کاملا فردی خودش هست؛ می خواهد چشم نخورد! و کم توجه به هویت شیعی...

چشم زخم را رد نمی کنم؛ العینُ حقٌ، اما با توجه به این که تلاوت یا نصب آیه شریفه ی وان یکاد.. هیچ تاثیری در جلوگیری از چشم زخم ندارد، این نکات مطرح است:

۱. چرا اینقدر این آیه را همه جا می بینیم از کارت تبریک و پلاک طلا برای نوزادان و کودکان تا روی آثار هنری گوناگون از جمله همین تابلو فرش ها و...؟

۲. اغلب مردم عزیز ما، در هر وضع
اغلب مردم عزیز ما، در هر وضع و وضعیتی که هستند؛ زیبا و زشت، غنی و فقیر، از هر دَهک اقتصادی؛ بر این باور اند که دیگران حتما آنها را چشم خواهند زد! اما چرا؟! گویی غباری از جنسِ "خودپسندی" و "خود خاص پنداری" بلند شده و بر سر و کله همه ما نشسته!
و وضعیتی که هستند؛ زیبا و زشت، غنی و فقیر، از هر دَهک اقتصادی؛ بر این باور اند که دیگران حتما آنها را چشم خواهند زد! اما چرا؟! گویی غباری از جنسِ "خودپسندی" و "خود خاص پنداری" بلند شده و بر سر و کله همه ما نشسته!

۳. این نگاه، فاصله ها را بین خانواده ها بیشتر کرده و بیشتر می کند. متاسفانه خیلی می بینم که افراد معمولا موفقیت های مالی و اقتصادی خود را حتی المقدور از فامیل خود مخفی می کنند. که مبادا چشم زخم و حسادت و سایر مزاحمت های احتمالی و... اما بد بختی ها و نگرانی هایشان را راحت تر به اشتراک می گذارند! به قولی ختم ها شلوغ تر از عروسی هاست!

۴. چرا اغلب، همین جماعتی که همیشه در هراس، از بلیه چشم خوردن نگران و هراسان هستند، به دیگران و نعمت های خدا به آنها، یا به دیده تحقیر و تمسخر نگاه می کنند یا حسادت و حسرت؟ به عبارتی با واکنش خود یا دل می شکنند یا ترسِ چشم زخم خوردن را در جان هم نشین خود بیشتر می کنند. زیرا معمولا کسانی که تنگ نظر هستند بیشتر نگران حسد و آفات آن هستند.

۵. چرا در ادبیات عامه مردم در کوچه و بازار و فیلم و سریال عبارت هایی موثر و نورانی مانند: "سبحان الله" ، "ماشاءالله" و "تبارک الله" و ... کمتر شنیده می شود. مثلا شما در روز اگر با مردم، زیاد معاشرت دارید چند بار "خسته نباشید" می شنوید؟ و چند بار "ماشاء‌الله لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم"و یا حداقل "ماشاءالله"؟

۶. بحث چشم زخم از لحاظ اجتماعی و فرهنگی بحث مهمی است و نقش باورها و اضطراب ها و افکار وسواسی در آن بسیار اساسی است و نیاز به شرح و بسط بیشتری دارد که ان شاءالله شاید بعدا به صورت مستقل به آن بپردازم. اما دردِدلم را این گونه ادامه می دهم:

۷. کاشی های سردر منازل را جوان ها شاید کمتر به یاد داشته باشند ما هم از کودکی به یاد داریم که نام پنج تن برآنها بود یا حدیث "ولایة
راستی سخت گیری های شبهِ طالبانیِ برخی از دینداران، به دینداری مردم، کمک کرده یا در بی دینی و بی قیدی و التقاط برخی موثر افتاده؟ مثلا ایرادهای بنی اسرائیلی به خانم ها که گردن بند اسامی "اهل بیت" یا "الله" استفاده نکنید چون شاید بی وضو باشی و ...
علی بن ابی طالب حصنی..." و یا "بسم الله الرحمن الرحیم" و  یا یکی از آیات کریمه قرآن مثلا آیه تطهیر و... اما در معماری امروزه ی ما این سنت فراموش شده و بچه های ما در سردر منازل جدید، دیگر کاشی های "ادخلوها بسلام آمنین" و یا "هذا من فضل ربی" و ... را به ندرت می بینید.

۸. چه شده که خانم های ایرانی که در دوره پهلوی و قبل از آن و حتی در دربار قاجار، از گردن بند "الله" و "پنج تن" و "شمایل(تمثال) آقا علی بن ابی طالب" با عشق و ارادت استفاده می کردند، امروزه به سنگ های مثلا انرژی زا رو آورده اند و ادبیات امروزشان مملو است از کلماتی از جنس چاکرا و انرژی و انرژی درمانی و موج مثبت و یوگا و فنگشویی و ... به کجا رسیده ایم.

۹. راستی سخت گیری های شبهِ طالبانیِ برخی از دینداران، به دینداری مردم، کمک کرده یا در بی دینی و بی قیدی و التقاط برخی موثر افتاده؟ مثلا ایرادهای بنی اسرائیلی به خانم ها که گردن بند اسامی "اهل بیت" یا "الله" استفاده نکنید چون شاید بی وضو باشی و ... از این جور حرفها! خُب ملاحظه می فرمایید چی شد؟ نمادهای بت پرستی و بودیسم و کوفتیسم جایش را گرفت!

۱۰. بدون هیچ رودرواسی همه ما شیعیان و هر دولتی و هر مجلسی که هر وقت در این مملکت بر سر کار بیایند بر اساس قانون اساسی موظف اند و همه مردم موظفیم که پاسدار مذهب حقه جعفری باشیم و این مذهب را ترویج و تبلیغ کنیم و با خرافه و التقاط مقابله، حتی اگر دشمن را خوش نیاید!

۱۱. سهم من و تو از این وظیفه و تکلیف چقدر است؟


راستی این نامه ای به وزیر و وکیل نیست! با خود شما هستم برادر و خواهرم که این متن را می خوانی و الا مسئولین امور فرهنگی ما، مشغول جلب نظر "از ما بهترون!" هستند و اغلب مثل "اهالی هنرِ اصلی!" در سودای سیمرغ و آرزوی اسکار و خرس و گاو طلایی هستند. یا دغدغه های سیاسی مهم تری دارند و یا... که اگر این چنین نبودند، این وضع فرهنگ و هنر ما نبود.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


عابد اسماعيل زاده
باسلام اين مسئله جديدي نيست ، علما خصوصا مراجع بايد طبيب دوار باشند نه در كنج حجره برادر
سید مهدی
United Kingdom
با سلام به نظر این حقیر علما بسیار محافظه کار شده اند و از شماتت و هجمه نا آگاهان واهمه دارند.
علی
Iran, Islamic Republic of
برادر عزیز
هرچند عملکرد علما را در برخی موارد تایید نمی کنم ولی چرا ما عادت کرده ایم برای هر مساله ای مقصر بیابیم!؟ خود آقای مرادی گفتند که خطابم با خود شماست. اگر هرکس در هر موقعیتی کار خودش را درست انجام دهد دیگر وضع این نمیشود. قدیمی ها اینجور بودند. کسی نمی گفت این وظیفه من نیست وظیفه دیگری است و... هر کس امر به معروف می کرد و احساس وظیفه داشت...
دوست
برادر من خود شما تا بحال چند مورد به وظيفه خودت در امر به معروف عمل كرديد؟ علما و مراجع داعيه دار عرصه مذهب و دين هستند وبايد در بين مردم حضور داشته و به مطالب روز نيز اگاهي داشته باشند كه اگر كسي از آنان سوالي پرسيد به بيراهه نروندبايد آسيب شناسي كرد به نظرم آقاي عابد اسماعيل زاده به نكته بسيار عميقي اشاره كردند طبيب دوار جامعه نيازمند چنين عزمي است
مهمان
با سلام آقاي اسماعيل زاده شما به مطلب درستي اشاره كرديد متاسفانه بیشتر مراجع از جامعه پرهيز ميكنند
علي
سلام وقت شما بخير
متن جالب بود اما قانع كننده نبود بنده به عنوان نماينده فروش نخ ونقشه تابلوفرش يكي از شركتهاي معتبر خراسان رضوي امروزدر تربت جام باافتخار اعلام مي نمايم اين شركت داراي مجموعه عظيمي از تابلوها با عناوين زير مي باشد وجناب حاج آقاي مرادي مي توانند با مراجعه به وب سايت شركت به آدرس... يا يكي از نمايندگيهاي فروش در سطح ايران تابلو مورددرخواست را خريداري نمايداسامي به شرح ذيل است:
1-دعاي فرج
2-يا اهل البيت النبوه
3- يا فاطمه الزهرا
4- يابقيه ا...الاعظم
5-ان يكاد 5 تن آل عبا
6-ان يكاد ولايت
7-يا علي ابن ابيطالب
8-سلام بر چهارده معصوم
9-صلوات قائم
10-صلوات ملائك
11-ولايه علي ابن ابيطالب حصني و...
12-علي حبه جنه
13- الهم عجل الوليك الفرج
14- شمس الشموس (امام رضا (ع))
15 -ضامن آهو
من مدتهاست در هر جا که فکرم میرسیده، در فروشگاهی نزدیک حرم امام رضا (ع) متعلق به آستان قدس و در فروشگاه های جمکران و در نمایشگاه قرآن و ... کلی دنبال یک تابوی زیبا و به حد کافی بزرگ مزین به نام نامی امام عصر (عج) یا یکی از القاب ایشان بوده ام و تا کنون پیدا نکرده ام.
احسنت...
اجرکم عندالله.
فرهاد
Iran, Islamic Republic of
با سلام ،در تغییر فرهنگ پایه و بنیان تغییر اول از خود شروع می شود،آیا همه ما تغییر را از خودمان شروع می کنیم یا از دیگران؟ در ضمن تغییر فرهنگ نیاز به زمان طولانی دارد پس فرصت ها را نباید از دست داد
احسان
Iran, Islamic Republic of
جناب مرادی اگر بیشتر در سطح شهر بچرخید مسائل بیشتری نیز مشاهده می کنید که دامن گیر جامعه ی ما شده است. به دوستان دیگرتون هم سفارش کنید این کار را انجام دهند.
این مورد یکی از مشکلات موجود و مثالی از عدم مدیریت فرهنگیه.
حسینی
اتفاقا ایشون مسائل رو خیلی خوب رصد می کنن.
انصاف
Iran, Islamic Republic of
به نام خدا
سلام
شماجای تابلوفرش به سراغ تابلوهای معرق کاری میرفتید
میدیدکه مملو است از نامهای ائمه اطهار (ع) و دیگر اشکال گوناگون مذهبی و شیعی
اماچرا بانبود تابلو فرش آنهم خیلی عادی یکهو زیرآب مدیریت فرهنگی زده میشود
جای بسی سوال است....!!!!!!
همین
یاحق...
نويد
Iran, Islamic Republic of
مي دوني آقاي مرادي!؟
مسئله همينه كه شما اصل مشكل عموم مردم رو رها كردي و توي درگيري هاي ذهني خودت گم شدي.
تابلو فرش يك كالاي لوكس محسوب ميشه كه دست من و امثال من و خيلي هاي ديگه بهش نمي رسه.
سه تا تابلو فرش تقريبا هم قيمت پنج- شش برج حقوق منه. بخدا قسم كه مشكل نود درصد مسئولين ما هم همينه، اينكه نمي دونن درد اصلي جامعه چي هست؟ يا مي دونن و سكوت كردن.شما اول گره اصلي رو باز كن ببين بقيه گره ها خودبخود باز ميشه.مگه مولا علي نفرمودند كه از در كه فقر آيد از پنجره ايمان مي رود...؟!
اگه چهارتا مقاله و بقول جهان نيوز((هشدار))! در مورد تبعات فقر شيعيان كه منجر كه صدمه ديدن نسل آنها مي شود بنويسي بيشتر به دل مي نشيند.
آقا نوید
نمی دونم چه اصراری هست که ما همه مسائلو با هم قاطی کنیم. این که هر کسی نمی تونه تابلو فرش بخره درسته اما این باعث نمیشه برای همون عده ای هم که می تونن و دوست دارن تابلوی مذهبی دلخواه رو داشته باشن تدبیری اندیشه نشه.
نه تدبیر این خلأ نافی رسیدگی به معیشت عمومی جامعه است و نه معیشت عمومی بهانه ای برای غفلت از مسائل فرهنگی ولو ریز و دور ازذهن
صدرا
اصل مشکل مردم؟

فرع مشکل مردم؟

این اصل و فرع از کجا مشخص می شه؟

شاید یه مشکلی خیلی بزرگ باشه (مثل مشکل اقتصادی حال حاضر جامعه) اما این مشکل اصلی نیست، بلکه فرعیه!
اصل مشکل اون نوع نگرش ما به زندگی و اقتصاد خودمونه، همون طرز فکر که باعث می شه ما به چیزی رو بیاریم که داره گرون تر می شه (قضیه ارتقاء نا معقول قیمت پراید رو که به یاد دارید)

مهم نوع نگرش افراد به زندگیه، اصل اینجاست و مابقی همه فرع ماجراست
در مملکت شیعه هم مولا امیر المومنین علی علیه السلام غریب است !!!!!!!
تلاوت ان یکاد در رفع چشم زخم سفارش امام مجتبی علیه السلام است
تابلوهای غیر فرش درباره فضایل امیرالمومنین در قم المقدسه موجود است
انتقاد به دستگاه های فرهنگی در کوتاهی نسبت به ترویج فرهنگ شیعه بحق است ...
استفاده نمادین زنان دوران قاجار از طلا و جواهرات مزین به مفاهیم شیعی آنها را بیشتر شیعه میکرد یا زنان انقلابی دهه 60که کلا طلا یا جواهری که داشتند هدیه به جبهه ها میکردند؟
راه حل رهایی از خرافه های امروزی مثل انرژی درمانی و غیره برگشت به خرافه ای دیگر نیست
بلکه برگشت به روح پیروی از سیره اهل بیت (ع) است که به شیعه دستور می دهد وقتی میانگین جامعه در تنگنای اقتصادی است اصلا لزومی ندارد که طلاجات به خود آویزان کنی یا تابلو فرش بر دیوارت نصب.
ارادت به اهل بیت (ع) را میتوان با خوشنویسی ساده نصب شده به دیوار هم نشان داد.
کلا انگار شما نگرفتی مطلب رو.!