شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 27 Apr 2024
 
۰
۹
بانكها براي ورود به بازار مسكن دست به جيب شده اند

هشداردرباره رشد نجومي قيمت مسكن

چهارشنبه ۶ بهمن ۱۳۸۹ ساعت ۰۷:۵۱
کد مطلب: 154433
برخی از موسسات مالی و بانکهای خصوصی و دولتی با تاسیس شرکتهایی صوری ورود به بازار لوکس سازی را تسریع کرده اند.
هشداردرباره رشد نجومي قيمت مسكن
منابع خبري از ورود گسترده بانكهاي بزرگ كشور با نقدينگي زياد به بازار مسكن خبر مي دهند. 

به گزارش جهان اين مسئله درحالي رخ مي دهد كه پيشتر كارشناسان هشدارهاي جدي نسبت به اين قضيه داده بودند زيرا برخلاف آنچه پیش از این بیان می شد آنچه بازار مسکن را درسالهای ۸۵ و۸۷ آشفته کرد رشد وامهای بانکی ۱۸ میلیون توماني بانک مسکن و یا وامهای ۵۰ میلیون توماني بانکهای خصوصی نبود،بازار مسکن زمانی آشفته شد که بزرگان سرمایه مستقیما وارد این بازار شدند وآنچه رشدهای نجومی قیمت را دامن زد وامهای خرد نبود بلکه تزریق سرمایه ای بود که در آن زمان به عنوان ساماندهی به تقاضا رشد پیدا کرد. 

نگاهی به ترکیب سرمایه گذاری بانکها در آن دوره نشان می دهد بیش ازحد سیستم پولی کشوربه بازارمسکن نزدیک شد واين تنه زدن بازار پولی بود که جهش قیمت مسکن را دامن زد. 

بررسی قیمت های مسکن نشان می دهد در این دوره زمانی هر متر واحد مسکونی در شهر تهران از ۸۶۰ هزار تومان در سال ۸۵به ناگهان به یک میلیون و۵۰۰ هزار تومان در سال ۸۶ رسيد و درسال ۸۷ قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران به رقم یک میلیون و۸۰۰ هزار تومان بالغ شد. 

یعنی قیمت مسکن در اثر ورود بانکداران کشور به این بازار در طول دو سال بیش ازصد درصد رشد کرده است و افت قیمت در دوران رکود در عمل تنها بخش کوچکی (حدود ۱۴ درصد) از این رشد قیمت را جبران کرده است.
نتیجه آن شد که اگر تا سال ۸۵ خرید خانه برای اقشارمتوسط و آسیب پذیر جامعه ایرانی یک آرزوی بزرگ محسوب می شد، در سال ۸۷ اجاره کردن یک واحد مسکونی با حداقل امکانات به آرزویی دور از دسترس تبدیل شده بود. 

بازار جذاب مسکن
ورود بانکها به بازار مسکن از سالها پیش با انتقاداتی همراه بوده است، زمانی که بانکها در عمل برای حفظ ارزش دارایی های خود به ساخت برج های مجلل به عنوان توسعه فضای اداری و تجاری خود اقدام می کردند این روند با مخالفتهایی در جامعه کارشناسی همراه بود.
در سال ۸۲ پرویز احمدی مدیرعامل وقت بانک رفاه در مصاحبه ای در به نقد کشیدن این وضعیت می گوید: بانکداری درایران با برج سازی به جایی نمی رسد. 

البته این انتقادات به جایی نرسید و درعمل با رشد بانکهای خصوصی شاهد ورود بیشتر بانکهای دولتی و خصوصی به بازار مسکن بودیم و این ورود به نوعی مسابقه در این زمینه تبدیل شد و این نوع سرمایه گذاری بر خلاف مسیری که مورد نیاز واقعی بخش تقاضای بازار مصرفی مسکن بود به سمت لوکس سازی کشیده شد زیرا سود كلان در واحدهای محدود برای بانکهایی که از ریسک کردن در حیطه گسترده اجتناب می کردند بسیار مطلوب تر بود. 

زیرا بر خلاف تولید کنندگان سنتی بازار مسکن که بخش عمده ای از آنها از توان مالی کافی برخوردار نبودند بانکها نقدینگی کافی برای خرید زمین های گران قیمت داشتند و ترجیح می دادند در حداقل زمین بیشترین سود را کسب کنند و برای این فرمول ایده آل ترین حالت عرضه واحدهای لوکس بود. 

شاید یکی از نمادهای بلند مرتبه سازی لوکس در پایتخت برج بین المللی تهران باشد که زمانی که برای فروش عرضه شد پایه مزایده فروش واحدهای آن متری ۳ میلیون تومان تعیین شد و جالب اینجا بود که یک بانک دولتی به عنوان شریک اصلی در این طرح حضور پیدا کرد. 

پروژه ای که به معنای واقعی می توان از ترکیب مصالح اروپایی به کار رفته در ساختش آنرا واقعا برج بین المللي دانست و جالب آنکه هیچ مرجع قانونی در قبال این سرمایه گذاری گسترده از محل منابع یک بانک دولتی سئوالی را مطرح نکرد؛ منابعی که از محل سرمایه گذاری آن امکان اجرای صدها پروژه مسکونی ارزان قیمت وجود داشت ولی انجام نگرفت. 

از دیگر تبعات این لوکس سازی افزایش توقع قیمتی و رشد قیمت در مناطق مختلف بود که بازهم به هر دلیلی مورد ارزیابی قرار نگرفت.
نگاهی به ضریب بازگشت و سوخت شدن انواع وامهای بانکی نشان می دهد کمترین سوخت مربوط به وامهای پرداخت شده برای خرید مسکن است و همین مسئله یکی دیگر ازدلایل جذابیت بازارمسکن برای دست اندرکاران بازار پولی بود و توجیه کننده انگیزه بانکها برای ورود به بازار مسکن. 

طلیعه ورود دوباره
در حال حاضر نیزمی بینیم که برخی از موسسات مالی و بانکهای خصوصی و دولتی با تاسیس شرکتهایی صوری ورود به بازار لوکس سازی را تسریع کرده اند. واحدهایی که با تکیه بر منابع پولی که از محل سپرده های مردم تجهیز شده است اقدام به ساخت واحدهای لوکس مبله کرده و درمزایده های سنگین اقدام به عرضه این واحدها به مشتریان خاص می کنند. 

این روش اگرچه هیچ منع قانونی ندارد و برای بانکها نیز می تواند با این توجیه صورت بگیرد که بانکها در قبال سپرده گذاران مسئول هستند و باید سود سپرده آنها را تضمین کنند ولی تبعات حضور این موسسات به بازار مسکن باعث آشفته شدن بازار و افزایش سهم تقاضای بورس بازی نسبت به تقاضای مصرفی مسکن می شود. 

بازار در شرایط کنونی آبستن این فضا است و به نظر می رسد بانکها با توجه به مشکلاتی که برای تامین منابع دارند دوباره به صورت گسترده در بازار مسکن ورود پیدا کنند و این مسئله به غیر از بحران سازبودن برای بازار مسکن باعث کاهش توان بانکها جهت ارایه تسهیلات به بخش های مولد صنعتی است که در شرایط هدفمندسازی یارانه ها دولت تلاش می کند بیشترین حمایت را از آنها به عمل آورد.
دولت دهم باید از تجربه دولت نهم درس بگیرد و از ورود مستقیم بانکها در بازار مسکن جلوگیری کند در غیر این صورت حتی با به ثمر رسیدن طرح مسکن مهر این ورود می تواند علاوه بر بحران مسکن، اجرای هدفمندسازی یارانه ها را نیز با چالشی جدی مواجه سازد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
به نظرم اين هشدار واقعا بجا بود ولي ايا گوش شنوايي هم وجود دارد؟؟؟ وقتي خود بانك مركزي كه زير نظر دولت اداره مي شود و هر ماه مجوز تاسيس يك بانك خصوصي را مي دهد انتظار داريد با اين پول هاي انباشت شده نجومي . بانكها به بازار پر زرق و برق مسكن ورود پيدا نكند؟؟؟؟ حالا با اين هشدار و طي چند ماه كه قيمت مسكن رشد كرد و خيلي از اتفاقات از جمله تورم افزايش پيدا كرد رييس جمهور محترم مجددا در تريبون ها و سخنراني هايش از وجود مافيا و اخلال گريهاي فتنه گران و غيره صحبت خواهد كرد و عدم موفقيت طرح هدفمندي يارانه ها متوجه ديگران خواهد شد؟؟؟؟
نباید هیچ بخشی را از ورود به بازار مسکن منع کرد نیاز فزاینده به مسکن در آینده طوری است که تقاضای این بخش از اقتصاد تمام تولید آن را می بلعد و برعکس نظر اعلام شده خروج بانکها از دخالت در این حوزه به صلاح نیست در ثانی گرانی ایجاد شده در بخش مسکن معلول ورود بانکها نیست بلکه این گرانی بدلیل رکود در ساخت و ساز ایجاد شده است و تصمیم بانکها بر عکس برای ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا گرفته شده است البته نباید فراموش کرد که بانکها باید به تقویت بخش خصوصی مسکن ساز با راهکارهای کنترلی و تعبیه روشهایی برای تامین مسکن خانوارهای بدون مسکن و در اختیار قرار دادن اعتبار و تسهیلات به بخش خصوصی به شرط ثبت نام و ارائه نام افراد متقاضی بدون مسکن و پیش فروش به این افراد اقدام نمایند تا اولا مسکن به مصرف کننده برسد و در ثانی دلال بازی صورت نگیرد پس با نگاهی به جمعیت جوان کشور و نیاز بسیار زیاد به مسکن برنامه های این بخش باید تنظیم شود
Iran, Islamic Republic of
کاملاً متين و به جا به اين بحث پرداخته شده است. ضروري است که هر چه سريع‌تر دولت اقدامات لازم در اين زمينه را انجام داده و به مسئوليت مهم خويش جامه عمل پوشاند.
Iran, Islamic Republic of
lما به اين خيال باطل هستيم كه پولمان در بانك صرف گردش چرخ اقتصاد مملكت مي شود و ان شاالله سودش حلاله
اما...! زهي خيال باطل پول ما صرف بسترسازي عياشيهاي مرفهين بي درد مي گردد. خدايا بر ما رحمي نما
در سال 85 ما به خيال خود به خانه دار شدن نزديك شده بوديم اما آن شد كه نبايد مي شد و ما مانيدم و اجاره نشيني. باز اين روزها كه به فكر خريد خانه اي براي خود هستيم باز دست ... مرفهين بي درد و سرمايه داران دوباره مي رود كه ما را براي چند سال ديگر از خانه دار شدن دور كند. خداوندا اين سدهاي ناميمون و نا مبارك را نابود نما
Iran, Islamic Republic of
بسمه تعالی
اگر کسانی بخواهند در مقابل مستضعفین بایستند ما در مقابل تمام دنیای آنها خواهیم ایستاد. رئیس جمهوری اسلامی ایران که از توده ملت است به اذن خدا می تواند در مقابل نظام سرمایه داری ایستادگی بکند و همه قشر ها بتوانند خانه داشته باشند .
Iran, Islamic Republic of
قطعا این اتفاق نخواهد افتاد. اما هشدار بجایی بود.
Iran, Islamic Republic of
برخورد لازم است آن هم شديدش
اما...
نام بانك را اعلام كنيد و از مردم بخواهيد پولهاشان را بيرون بكشند
با پول ما و بر ضد ما؟
Iran, Islamic Republic of
باتشكر از جهان كه اين هشدار واقعي وملموس را دادند.ان شا اله به گوش نمايندگان محترم و دولت خدمتگذار برسد.
شک نکنید هر 5سال یک پیک قیمتی در بخش مسکن در راه است یعنی سال 90 یا 91 رخ میدهد اما بنظر میرسد اینبار افزایش شدید نیست بین 50تا 60درصد خواهد بودزیرا اوج تقاضا سال91 میباشد و دولت نیز با طرح مهر نیز قادر نیست جلوی این تقاضا را بگیرد و از طرفی نقدینگی مردم بعد از بازار طلاو ارز به سمت مسکن میرود