جمعه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 10 May 2024
 
۰
۵
یک پیشنهاد به بانک مرکزی؛

تغییر بانک راه به جایی نمی‌برد؛ ارز واسط را از مبادلات حذف کنید

يکشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۰ ساعت ۰۶:۵۱
کد مطلب: 203558
ایران می‌تواند با امضای موافقتنامه تجاری به منظور تسویه ارزی دوجانبه نسبت به تسویه ریال با واحد پول شریک تجاری خود اقدام کند.
تغییر بانک راه به جایی نمی‌برد؛ ارز واسط  را از مبادلات حذف کنید
سرویس اقتصادی جهان - مهدی ساسانی- "یک مقام هندی از تصمیم کشورش برای پرداخت پول نفت ایران از طریق بانک‌های روسیه خبر داد. این تصمیم پس از آن اعلام شده است که "هالک بانک" ترکیه از همکاری برای تسویه مبادلات مالی یک شرکت هندی با ایران خودداری کرده است."(خبرگزاری فارس)

هرچند بیش از یک سال از بروز مشکل در مبادلات ارزی ایران و هند از طریق اتحادیه پایاپای آسیایی می‌گذرد اما انتشار اخباری مانند خبر فوق حکایت از آن دارد که دو کشور به دلیل عدم موفقیت در یافتن راه حلی پایدار برای تسویه مبادلات تجاری خود همچنان در حال جستجو برای یافتن بانکی هستند که بتوانند از طریق آن نسبت به تسویه این مبادلات اقدام کنند.

تغییر چندین باره بانک عامل درحالی صورت می‌گیرد که این مشکل راه‌حل تجربه شده‌ای دارد. در چارچوب این راه حل ایران می‌تواند با امضای موافقتنامه تجاری به منظور تسویه ارزی دوجانبه نسبت به تسویه ریال با واحد پول شریک تجاری خود اقدام کند. این راه‌حل که نیاز به استفاده از ارز واسط برای مبادلات تجاری را از بین می‌برد توسط کشورهای چین، ژاپن، ترکیه و پاکستان به اجرا در آمده است. البته با توجه به اینکه به دلیل فروش حامل‌های انرژی تراز تجاری کشور نسبت به اکثر شرکای تجاری مثبت است طرف ایرانی می‌تواند با واردات فلزات گران‌بها بویژه طلا، این فاصله را جبران کند. برای تسویه مازاد تراز تجاری کشور راهکارهای دیگری مثل دریافت واحد پول شریک تجاری یا انتقال به کشور ثالث به ازای بدهی ایران نیز وجود دارد.

با وجود اجرایی شدن این راهکار توسط کشورهایی که در معرض تحریم‌های یکجانبه آمریکا قرار ندارند این سوال مطرح است که چرا بانک مرکزی از این مکانیزم استفاده نمی‌کند و با تاکید بر روش‌های سنتی باعث افزایش هزینه‌های اقتصادی می‌شود.

اتخاذ راهبرد حذف ارز واسط از طریق امضای موافقتنامه‌های تسویه ارزی دوجانبه باعث خواهد شد تا آسیب‌پذیری اقتصاد کشور از ناحیه این تحریم‌ها کاهش یابد و موقیت دیگری را برای جمهوری اسلامی ایران به همراه داشته باشد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
پیشنهاد خوبی است. ممنون ولی کو گوش شنوا؟
Iran, Islamic Republic of
همه کشورهای دنیا دارند ارز واسط را حذف می کنند اما مسئولین ما هنوز در خواب غفلت هستند.
دو تا دو تا کشورها دارند به صورت دوجانبه معامله می کنند اما ما که در معرض تحریم هستیم بی خیالیم و هر چند وقت عزا می گیریم که حالا پول هند رو چه جوری بگیریم و حالا پول ژاپن رو چه جوری بگیریم.
این کار با توجه به نوسانات ارزی شدید کشورهای خریدار نفت ایران برای ایران خطرناک است (به طور مثال ارز ون کره جنوبی)، ضمناً در خیلی از موارد فروشندگان کالا به ایران ارزهای معتبر جهانی را برای عقد قراردادلحاظ قرار میدهند.
Iran, Islamic Republic of
تسویه یعنی اینکه اگر ایران به همان مقدار ارزشی از هند کالا و خدمات بخرد. اما تراز تجاری اینطور نیست.
راه ساده این است که طلب ایران که به دلار است تبدیل به طلا شود -- که آنهم به دلار است-- و آن طلا به ایران فرستاده شود و بعد ایران میتواند آن طلا را در جایی دیگر خرج کند. فرستادن طلا هم منع و مشکل تحریم ندارد.
همانطوری که قبل از جنگ جهانی دوم و قبل از تشکیل صندوق بیمن المللی پول (آی ام اف) طلا مبنی ارزش و پشتوانه پولها بود این روش بهتر از واسطه گری بانکهای کشورهای سوم است....

البته این گفتار جسارت است چونکه ما در بانک مرکزی مغرهای متفکر قوی و کارشناسانی داریم که حدود یک سال است دارند این بحث را می پیچانند!!!!
Iran, Islamic Republic of
منظور از تسویه اینه که همون مقداری رو که ایران واردات داره با بخشی از واردات هند از ایران تسویه کنند و باقیمانده رو هم همونطور که دوستمون توضیح دادند می‌توانند طلا بگیرند از هند