پنجشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 9 May 2024
 
۱۱
۴۲

تهدید شهردار توسط یک عضو شورای شهر تهران/رویه عوض نشود شرایط سقوطت را فراهم می‌کنیم

يکشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۷ ساعت ۱۸:۵۴
کد مطلب: 674239
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در نامه‌ای خطاب به پیروز حناچی شهردار تهران،‌او را به دلیل آنچه تغییر و چرخش رویه فاحش نسبت به مواضع کذشته عنوان می‌کند، به تجدیدنظر در رای اعتماد یا فراهم کردن زمینه سقوط در بزنگاه‌های مدیریت شهری تهدید کرد.
تهدید شهردار توسط یک عضو شورای شهر تهران/رویه عوض نشود شرایط سقوطت را فراهم می‌کنیم
به گزارش جهان نيوز، محمدجواد حق شناس عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در نامه‌ای به مورخه 97/11/1 خطاب به پیروز حناچی شهردار تهران،‌ اورا به دلیل آنچه تغییر و چرخش رویه فاحش نسبت به مواضع گذشته عنوان می‌کند، تجدیدنظر در رای اعتماد یا فراهم کردن زمینه سقوط در بزنگاه‌های مدیریت شهری تهدید کرد.

تصویر و متن این نامه به شرح ذیل است:
 

جناب آقای حناچی 
شهردار محترم تهران

برخی از اقدامات جنابعالی پس از انتخاب به عنوان شهردار تهران به نظر نشانگر چرخش و تغییر رویه فاحش از مواضع گذشته و تعهدات پیش از کسب رأی ناپلئونی شما بوده و موجبات نگرانی و دغدغه جدی را فراهم کرده است.

به عنوان یکی از اعضای شورای اصلاح‌طلب که خود را بیش از هر چیز نسبت به رأی و انتخاب مردم و بدنه اصلاح‌طلب مسئول می‌داند، ضمن متذکر شدن موارد ذیل امیدوار است سریعاً نسبت به رفع مشکلات و ابهام‌های پیش آمده ناشی از مواضع و تصمیمات نادرست، همراه با تصحیح مسیر اقدام فرمایید.

۱. نیاز به یادآوری نیست که شورای شهر پنجم برخاسته از انتخابات ۲۹ اردیبهشت ۹۶ حامل پیامی روشن از سوی شهروندان بیدار و هوشمند تهران، ری و تجریش بود. پیامی که به صراحت با نفی مشی و روش شورای سوم و چهارم و مدیریت شهری پایتخت و نماد آن «سردار محمدباقر قالیباف» بر امانت‌داری نسبت به آرای خود و رویکرد اصلاح‌طلبی منتخبین در گفتار و کردار، تأکیدی چندباره نمودند.

بنابراین کمترین انتظار از شهردار منتخب شورا و مدیران منصوب وی این است که خود را همسو و متعهد به این امانت و اجرای سیاست‌های این شورا و رویکردهای آن بدانند.
۲. کسانی که تصور و تبلیغ می‌کنند رویکرد انتخاباتی به اداره شهر خطرناک است دقیقاً کسانی هستند که می‌خواهند رأی مردم را به نفع خود با جریانی خاص مصادره و آن را بی‌خاصیت جلوه دهند.

۳. براساس قانون اعضای شورای شهر می‌باید از مداخله مستقیم در حوزه اجرا و از جمله انتصابات خودداری کنند اما این تصور که پس از انتخابات شهردار شورای شهر تکلیف و مسئولیتی در قبال انتصاب قریب دو هزار مدیر شهرداری ندارد برداشتی نادرست و ناروا است.

۴. این گمان که شهردار پادشاه مطلقه‌ای است در جزیره‌ای مستقل به نام شهرداری که می‌تواند بنابه سلیقه و مصلحت و نفع شخصی خود و یا انتظارات بیش و کم برخی حوزه‌های قدرت حتی برخلاف رویکرد و نظر شورا کمیسیون‌های آن مدیران شهرداری را منصوب کند با اساس مدیریت شورایی همخوانی ندارد و برداشتی ناصواب است، اگر شهردار بخواهد بر این سیاق عمل کند در هر مرحله و هر شرایطی که باشد اینجانب به عنوان منتخب مردم در شورای شهر در تجدیدنظر نسبت به رأی اعتماد خود کوچکترین تعللی نخواهم کرد زیرا چنین تعللی خیانت در امانت و رأی مردم به حساب خواهد آمد.

۵. پیش از انتخاب انتظارات و تعهداتی مشخص در حفظ و حراست از رویکرد اصلاح طلبی و حفظ هماهنگی و تعامل با شورا و کمیسیون‌های آن و مواردی از این دست مبنای مذاکرات و پیش‌شرط حمایت از شما بوده است.

اینکه به محض نشستن بر کرسی قدرت فراموشی پیشه کرده و خلف وعده آغاز نمایید که متأسفانه روندی تصاعدی به خود گرفته است از عجایب روزگار ما است.

ابتدا در اظهارات و مواضع اعلامی و بعد در روند انتصاب مشاهده شد که برخلاف پیمان عمل می‌کنید و انی پیمان‌شکنی با منطق، اخلاق و عرف و قاعده کار جمعی و شورایی و حتی اصول ابتدایی زیست اجتماعی تعارضی آشکار دارد و قطعاً پاسخ چنین خلف وعده‌ای سکوت و مماشات نخواهد بود.

۶. این تلقی و تصور که شورای پنجمین توان تعویض شهردار دیگری را ندارد و شهردار با قدرتی مطلق العنان؟؟؟ می‌تواند با شعار اقتدارگرایی و دم زدن از استقلال فردی با نادیده گرفتن شورا و مدیریت شورایی عمل کند یک توهم آشکار است  و در تضاد کامل با انتخاب مردم، مبانی اصلاح‌طلبی و روح حاکم بر قانون شوراها است.

۷. شورای شهر اصلاح‌طلب شهرداری را انتخاب کرده است تا نماینده این شورا و رأی‌دهندگان آن در اداره امور شهر باشد اما شهرداری که به دلیل شهرت و گذشته صلاح طلبیش انتخاب شده بلافاصله در چرخشی عجیب، خود را وام‌دار انتخاب و رأی‌دهندگان ندانسته  و در رویکردی عجیب همصدا با افراط‌گرایان علیه اصلاح‌طلبان و در انتصابات، خود را جزیره‌ای مستقل و خودمختار می‌داند و برخلاف رأی و نظر شورای شهر عمل می‌کند و حتی منتظر اعلام نتیجه استعلام خود نمی‌ماند.

در چنین وضعیتی دو راه پیش‌روی شورا باقی می‌ماند:

الف: یا با قاطعیت و به هر قیمت نسبت به اصلاح رویه عمل نموده و در رأی اعتمادش تجدیدنظر کند.

ب: یا در اولین بزنگاه در جاده پرخطر مدیریت شهری پشتیبانی و حمایت خود را از شهردار سلب و در نتیجه شرایط سقوط وی را فراهم کند.

امید و انتظار این است که جناب شهردار با درک این واقعیت در اسرع وقت نسبت به اصلاح امور و جبران مافات اقدام نموده و تعامل جدی و خردمندانه‌ با شورا را در دستور کار خود قرار دهد چرا که اینجانب در خصوص انجام وظیفه و حرکت بر مبانی پیش گفته بدون تردید منافع شهر و شهروندان را بر هرگونه منفعت احتمالی جریانی، گروهی و فردی ترجیح داده و انتخاب راه اول را برای حل موضوع بر راهکار دوم رجحان خواهم داد

منبع: فارس
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Poland
....
مهدی
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
خداوند سرنوشت هیچ قوم( و ملّتی) را تغییر نمی دهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند.
ما مسئول شرایط موجود که به دست خودمان رقم خورده است هستیم.
ممکن است ما توجیح بیاوریم، ولی خداوند از دل بندگانش آگاه است.
seyed hosein
Iran, Islamic Republic of
...
seyed hosein
Iran, Islamic Republic of
تاسف از سانسور نظرات ما به واسطه ترس از افساد طلبان!
اگر ارزشمداران شجاع شمایید وای به حال این امت....!
دست گل جدید اصلاح طلبان
Iran, Islamic Republic of
مبارکه، بجای تاکید بر شایسته سالاری عنوان می کنند انتصابات باید بر اساس اصلاح طلبی فرد باشد در غیر اینصورت کله پا میشوی!
seyed hosein
Iran, Islamic Republic of
در خصوص نامه فوق دو مطلب مهم است:
اول اینکه مرحبا به چنین نمایندگان مستبدی که با چنین بی پروایی مثال زدنی بر کرسیهای شورای شهر تکیه زده اند و با آنکه در وانفسای سقوط به لحاظ سیاسی هستند اینقدر با روحیه خود را نشان میدهند!...
دوم آنکه به نظر میرسد این خود یک تله باشد برای فریب اذهان نسبت به عملکرد شهرداری تهران. شهرداری که عمده ی فعالیتش با اینهمه مشکلات جدی مردم، تغییر حال و هوای شهر به یک شهر کنسرت محور است! جا دارد رسانه ها روی موضوعات فرهنگی که در شهر بصورت جدی پیگیری میشود کار کنند و فریب فرار به جلوی افساد طلبان را نخورند...

لطفا حالا که کلی ادبیات و متن را خود سانسوری کردم منتشر کنید!
آقای شورای شهر لطفا وظایف شهرداری را مطالعه نما
Iran, Islamic Republic of
طرف جرات نداره به صراحت بگه چی می خواد
که چی مثلا
حرف حسابی چیه وظیفه شهردار درقانون مشخص است
وظایف و اختیارات شهرداری
شهرداری، سازمان محلی است که بر طبق اصل عدم تمرکز اداری و به‌منظور ادارۀ امور محلی از قبیل عمران و آبادی، بهداشت شهر و رفاه ساکنان آن شهر، تأسیس می‌شود. شهرداری نوعی سیستم ادارۀ شهر است که از دو واحد بنام شورای شهر و ادارۀ شهرداری تشکیل شده است.

نقاطی که شهرداری در آنجا تشکیل می‌شود: طبق آئین‌نامه مورخ 15/8/63 قانون تقسیمات کشوری، در نقاطی که شهر شناخته شده‌اند، شهرداری تأسیس می‌شود. طبق ماده 1 قانون شهرداری‌ها، در هر محل که جمعیت آن حداقل به پنج هزار نفر برسد، باید شهرداری تشکیل شود. با وجود این قانون به وزارت کشور اجازه داده است در نقاطی که دارای حدنصاب نیستند ولی، دارای شرایط زیر هستند استثناءً شهرداری تأسیس نماید:
Iran, Islamic Republic of
شرح وظایف شهرداری


ماده 55 وظایف شهرداری به شرح ذیل است:
1-ایجاد خیابانها و کوچه ها و میدان ها و باغ های عمومی و مجاری آب و توسعه معابر در حدود قوانین موضوعه.
2-تنظیف و نگاهداری و تسطیح معابر و انهار عمومی و مجاری آب¬ها و فاضلاب و تنقیه قنوات مربوط به شهر و تأمین آب و روشنایی به وسائله ممکنه.
تبصره 1- سد معابر عمومی و اشغال پیاده روها و استفاده غیر مجاز آنها و میدان ها و پارک ها و باغ های عمومی برای کسب و یا سکنی و یا هر عنوان دیگری ممنوع است و شهرداری مکلف است از آن جلوگیری و در رفع موانع موجود و آزاد نمودن معابر و اماکن مذکور فوق به وسیله مأمورین خود رأساً اقدام کند. در مورد دکه های منصوب قبل از تصویب این قانون, شهرداری مکلف است نسبت به برداشتن آنها اقدام و چنانچه صاحبان این قبیل دکه ها ادعای خسارتی داشته باشند با نظر کمیسون مقرر در ماده 77 نسبت به جبران خسارات آنها اقدام کند ولی کسانی که بعد از تصویب این قانون اقدام به نصب دکه هایی در معابر عمومی کنند شهرداری موظف است رأساً و به وسیله مأمورین خود در برداشتن این قبیل دکه ها و رفع سد معبر اقدام کند و اشخاص مزبور حق ادعای هیچگونه خسارتی نخواهند داشت.
تبصره 2- احداث تأسیسات تولید و توزیع برق و تعیین نرخ آن در شهرها تا موقعی که وزارت آب و برق نیروی آن را تأمین نکرده است با موافقت قبلی وزارت آب و برق به عهده شهرداری است.
Iran, Islamic Republic of
1) در هر نقطه که از نظر موقعیت و اهمیت تشکیل شهرداری ضرورت داشته باشد؛

2) در بعضی از نقاط که فقط در بعضی از فصول شهرداری لازم باشد مثل نقاط ییلاقی؛

3) برای چند محل که به هم نزدیک‌تر و در مجموع برای تشکیل یک شهرداری مناسبند.

در هر حال، تشکیل شهرداری منوط به تشخیص و تصمیم وزارت کشور است.
Iran, Islamic Republic of
1) در هر نقطه که از نظر موقعیت و اهمیت تشکیل شهرداری ضرورت داشته باشد؛

2) در بعضی از نقاط که فقط در بعضی از فصول شهرداری لازم باشد مثل نقاط ییلاقی؛

3) برای چند محل که به هم نزدیک‌تر و در مجموع برای تشکیل یک شهرداری مناسبند.

در هر حال، تشکیل شهرداری منوط به تشخیص و تصمیم وزارت کشور است.
Iran, Islamic Republic of
محدودۀ شهر:
در نقاطی که طبق قانون شهرداری تأسیس می‌شود، شهرداری موظف است وظایف خود را در محدوده‌ای که به تصویب وزارت کشور رسیده است انجام دهد و خارج از محدوده هیچ تکلیفی ندارد؛ برای مثال شهرداری موظف به تهیه و توزیع آب و فاضلاب و سایر خدمات شهری در خارج از محدودۀ شهری نخواهد بود. (ماده 56 قانون شهرداری)

چون حوزۀ محلی عملکرد شهرداری از لحاظ صلاحیت محلی مأموران آن، حائز اهمیت است، مطابق ماده 2 قانون، شهرداری‌ها مکلفند حدود حوزۀ خود را تعیین و نقشۀ دقیق آنرا ترسیم نمایند و به تصویب شورای شهر و وزارت کشور برسانند. طبق تبصرۀ 1 قانون تصمیمات کشوری، محدودۀ شهر، به پیشنهاد شورای شهر و تصویب وزارت کشور و مسکن و شهرسازی تعیین می‌گردد.
Iran, Islamic Republic of
سازمان شهرداری:
سازمان اداری شهرداری به درآمد و امکانات مالی آن بستگی دارد. علاوه بر سازمان شهرداری، سازمان مؤسسات وابسته به شهرداری نیز باید به تصویب شورای شهر و وزارت کشور برسد.

شهردار:
اجرای تصمیات شورای شهر به عهدۀ ادارۀ شهرداری است که در راس آن شهردار قرار دارد. شهردار، عامل و مجری تصمیمات شورای شهر است و به‌وسیله شورای شهر انتخاب، و در صورت تشکیل نشدن شوری، توسط وزیر کشور انتخاب می‌شود.

انتخاب شهردار به‌مدت 4 سال و معرفی او به وزیر کشور و هم‌چنین عزل شهردار از اختیارات شورای شهر می‌باشد. شهردار نباید صاحب مؤسساتی باشد که تمام یا بخشی از نیازهای عمومی حوزۀ عمل شهرداری را تآمین می‌کند و هم‌چنین شهردار در زمان تصدی شهرداری، نباید عضو هیأت مدیره یا مدیر عامل مؤسسات مذکور باشد
Iran, Islamic Republic of
وظایف ادارۀ شهرداری:
طبق ماده 55 قانون شهرداری‌ها، اهمّ وظایف اداره شهرداری به شرح ذیل است:

1) احداث خیابان‌ها و کوچه‌ها و میدان‌ها، باغ‌های عمومی و مجاری آب و توسعه معابر در حدود قوانین وضع شده؛

2) تنظیف، نگاهداری معابر و انهار (نهرها) عمومی و مجاری آب‌ها و فاضلاب و قنوات و تأمین آب و روشنائی؛

3) برآورد و تنظیم بودجه و تنظیم پیشنهاد برنامه‌های ساختمانی و اجرای آن‌ها پس از تصویب شورای شهر؛

4) ایجاد غسال­خانه و گورستان و تهیه وسایل حمل اموات و مراقبت در انتظام آن‌ها؛

5) احداث بناهای مورد نیاز عمومی مثل پارک‌ها و سرویس‌های بهداشتی عمومی؛

6) صدور پروانه کسب برای اصناف و پیشه‌وران؛

7) صدور پروانه ساخت برای ساختمان‌هایی که در سطح شهر ساخته می‌شود؛

8) پیشنهاد برقراری یا تغییر عوارض شهر؛

9) ساختمان و آسفالت کردن کوچه‌ها و معابر عمومی.
Iran, Islamic Republic of
وظایف دیگری در قانون برای شهرداری مقرر است:
شهردار در مقابل شورای شهر مسئول و جوابگوی عملیات ادارۀ شهرداری می‌باشد و شورای شهر در صورت تخلف یا قصور از وظایف، شهردار را برکنار می‌کند؛ و این شورای شهر است که نبض کارهای شهر را در دست دارد و به دخل و خرج و امور شهر نظارت کامل دارد
Iran, Islamic Republic of
خلاصه اینکه داداش فک و فامیل و آشناهای ما باید در اولویت انتصابات قرار بگیرن.
من به جناب شهردار پیشنهاد میکنم اصلا توجهی به این تهدیدات نکن. برعکس ادعایی که تو بند ششم گفته اینها دیگه ظرفیت عوض کردن شهردار رو ندارن.
Iran, Islamic Republic of
....
Iran, Islamic Republic of
كفگير ته ديگ خورده و زمين سفت شده سر غنايم بجان هم افتادن
Iran, Islamic Republic of
شوراي پنچر شهر تهران
Iran, Islamic Republic of
همان طوری که دولت راقبضه کردند و الان با این شرایط بد اقتصادی که بر اثر بی تدبیری بوجود آمده است دارند از زیر بار مسئولیت شانه خالی می کنند . می خواهند عدم موفقیت خود در شورا را بر گردن شهر دار بی اندازند این حرکات شروع زمینه چینی برای توجیه ناکار آمدی خودشان است
Iran, Islamic Republic of
توهم دژمن دارند
...
Iran, Islamic Republic of
دارن اصلاح طلبا ماهیت خودشون رو نشون میدن که هدفشون کار برای مردم نیست بلکه تمام فکر و ذکرشون سیاسی کاری است. گوشت ۱۲۰ هزارتومان حاصل همین تفکره.
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
...
سروش
Iran, Islamic Republic of
اغلب اصلاح طلبان بدرد سخنرانی و نشان دادن در باغ سبز می خورند اینها مثل اصول گراها نمی توانند برای ملت بدوند. اصلا از همان اول معلوم بود اغلب اعضای شورای شهر اینجوری هستند
Iran, Islamic Republic of
توى دعوا نرخ تعيين نكن عمو !
Iran, Islamic Republic of
بایستی اعضای شواری شهر نیز از طریق شواری نگهبان انتخاب شون...
ب
Iran, Islamic Republic of
نه اتفاقا همینطور بانمک تر هست. هرکه را وزارت کشور حمایت کند داخل شورای شهر می شود و بعد خودشان می شوند وبال گردن وزارت کشور.
بعد هم شهردار باید حق الانتخاب به اعضای شورا پرداخت کند.چه حق را بشناسند و چه نشناسند.
سلام
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
راه اول با راه دوم چه تفاوتی دارد ؟ تجدید نظر در رای اعتماد که همان راه دوم است
مصطفی
Iran, Islamic Republic of
باشه بابا تو اصلاح طلب. اما واقعا چه تفکری دارند این اصلاح طلبها. یعنی از بین دو هزار مدیر در شهرداری ، شهردار نباید بتواند تعدادی مدیر که به جریان اصولگرایی اعتقاد دارند اما لایق هستند را منصوب کند.
دیکتاتوری یعنی همین دیگه.
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
آقای شهردار از برادرت چه خبر
Iran, Islamic Republic of
...
Iran, Islamic Republic of
..
Iran, Islamic Republic of
حرف درستی زده، همانطور که این عضو اصلاح طلب شورای شهر تأکید کرده، اصلاح طلبان خود را بیش از هر چیز دیگر خود را متعهد به منافع جناحی و قبیله ای خود می دانند و این چنین است که منافع ملی و حتی آخرت خود را به قربانگاه منافع حزبی می برند.
رضا
Iran, Islamic Republic of
چرند نگو برادر ! داره صراحتاً اعلام ميكنه خواست اصلاح طلبانه مردم تهران تو ميگى جناح ؟!
وجدان داشته باش عزيزم
Iran, Islamic Republic of
....
یک دوست
Iran, Islamic Republic of
جالب اینجاست که خودشون را وام دار رای مردم می دانند و معتقد به روح جمعی و حفظ منافع ملت!!!...
Iran, Islamic Republic of
لااقل مي‌گذاشتيد 6 ماه اين بنده خدا كار كنه بعد جرزني و غرغر زدن رو شروع مي‌كرديد. بيچاره مردم كه اين وسط بايد چوب سياست‌كاري‌ها و ندانم‌كاري‌هاي شما اصلاحچي‌طلب‌ها رو بخورند.