کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

دور از هیاهو و سیاسی‌بازی مرسوم؛

ظرفیت هایی که رئیسی با مدیریت جهادی زنده کرد/ «تغییر به نفع مردم» در آستان/ تمرکز رقیب سال گذشته روحانی بر خدمت به مردم و پیشرفت کشور

تلاش رئیسی برای تحقق بند به بند خواسته‌های رهبر انقلاب

4 مرداد 1397 ساعت 12:33

آستان قدس رضوی با توجه به ماموریتی که برای آسایش و راحتی خیال زائران برای زیارت امام هشتم (ع) یافته است در چه فعالیت هایی انجام داده است؟


گروه سیاسی جهان نیوز: 17 اسفند 94 بود که سید ابراهیم رئیسی پس از رحلت مرحوم آیت الله واعظ با حکم رهبر انقلاب تولیت آستان قدس رضوی را عهده دار شد تا بتواند هفت بند خواسته ایشان از تولیت را تحقق بخشد. تاکید رهبرانقلاب «خدمت به زائران آن بارگاه مقدس بویژه ضعفاء و نیازمندان » و «حفاظت از موقوفات و بهره‌گیری بهینه از آن برای تهدیستان» و «سامان بخشیدن به بنگاههای اقتصادی و خدماتی آستان» از جمله مهم ترین تاکیدات رهبر انقلاب بود.

بررسی سالیانه بیلان کاری و تهیه گزارشی از خدمات و کارهای دستگاه‌های مختلف همزمان با تطبیق خواسته ها، روشی است که می توان با آن نسبت به کارنامه این سازمان ها و نهادها اطلاع حاصل کرد. از سوی دیگر گزارش محور شدن فعالیت این نهادها و سازمان ها می تواند به این امر که مدیران باید به افکارعمومی پاسخ دهند و بر همین اساس مسئولیت بیشتری را درحیطه کاری خود بپذیرند، کمک کند.

آستان قدس رضوی با توجه به ماموریتی که برای آسایش و راحتی خیال زائران برای زیارت امام هشتم(ع) یافته است در سال گذشته چه فعالیت هایی انجام داده است؟ ولات امام علی بن موسی الرضا(ع) بهانه خوبی است تا در این زمینه بررسی‌های لازم را انجام دهیم.

ساخت زائر سراها برای اقشار کم درآمد
اگر گردشی در فضای مجازی داشته باشیم بیشترین خبری که در حال حاضر از آستان قدس به چشم می خورد، ساخت زائرسراها برای اسکان زائران است. یکی از دغدغه‌های زائران به ویژه قشر متوسط جامعه که می‌خواهند به زیارت امام رضا(ع) مشرف شوند، موضوع اسکان است. آستان قدس با مشارکت خیران پروژه ساخت زائر شهر برای اسکان زائران کم‌درآمد را کلید زد و فاز اول این پروژه همزمان با میلاد حضرت رضا(ع) در شهرک طرق مشهد افتتاح شد.



مصطفی خاکسار قهرودی معاون امداد مستضعفان آستان قدس رضوی در سال گذشته در این زمینه توضیح داد: « با افتتاح 3 بلوک فاز اول زائر شهر 400 زائر در این فضا اسکان داده می شود. هر بلوک در دو طبقه احداث شده است که طبقات دوم دارای 13 اتاق با ظرفیت هشت اتاق چهار تخته و پنج اتاق سه تخته است و طبقات پایین دارای 12 اتاق با ظرفیت چهار اتاق پنج تخته و شش اتاق چهار تخته می باشد که در اختیار زائران قرار می گیرد.»

وی بیان داشت: «در کنار زائر شهر 70 حسینیه و محل اسکان دیگر برای اقامت زائران زیارت اولی در مدت سه روزی که در مشهد هستند هماهنگ شده است و در هر روز به طور متوسط آستان قدس رضوی از 5 هزار زائر زیارت اولی در مشهد پذیرایی می کند که این تعداد در دهه کرامت به 12 هزار زائر نیز افزایش پیدا کرد.»



حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی درباره اهداف آستان قدس برای ساخت زائرسرا بیان داشت: در سه ماهه نخست فعالیت بنده برای زائران کم درآمد در یکی از زمین‌های ورودی مشهد ایجاد، یک شهر زائر آغاز شد که با گذشت یکسال فاز نخست آن به بهره برداری رسیده است.

وی گفت: فاز دوم این شهر نیز در حال آماده سازی است و بیشتر زائر اولی‌ها در این شهر ساکن می‌شوند.

تولیت آستان قدس رضوی افزود: ساخت زائر سرایی را نزدیک به حرم و در فاصله دو کیلومتری حرم در یکی از زمین‌های آستان قدس کلنگ زنی کرده ایم و پس از ۱۶ ماه امروز فاز نخست آن به بهره برداری رسید.

ارائه غذای حضرتی به صورت آنلاین
اخیرا سیستمی در حرم رضوی طراحی و اجرا شده است که به طور آنلاین زائران را برای خوردن قضای حضرتی دعوت می کند. 

رئیسی در مورد تحول در سیستم ارائه غذا در مهمانسرای حضرت گفت: کاری که در فضای مجازی و فناوری صورت گرفت این بود که بتوانیم عزیزانی را که وارد محیط حرم می‌شوند با نرم‌افزاری به‌نحوی به مهمانسرا دعوت کنیم و از کد ملی افراد در این زمینه استفاده می‌شود و اکنون بیشترین ظرفیت آشپرخانه آستان قدس رضوی به‌طریق ماشینی به این مهم اختصاص می‌یابد. روش ما این است که توزیع عادلانه باشد و به زائران ارائه شود و این روش همچنان هست اما روش جدید نیز ساماندهی شده تا همه افراد به‌نحوی دعوت شوند. تعداد زائر زیاد است و طبیعتاً حالت قرعه‌کشی دارد و این کار کاملاً اتوماتیک است.


وی اظهار داشت: در هر وعده غذا 6 هزار غذا به‌وسیله دستگاه و اپلیکیشن ارائه می‌شود و این مهم براساس کد ملی صورت می‌گیرد. ما اکنون هر دو روش را داریم تا روش جدید جا بیفتد.

کمک به محرومان به خصوص روستائیان
رئیسی از زمانی که تولیت آستان قدس رضوی را بر عهده گرفت همواره بر کمک به آسیب دیدگان محرومان تاکید داشته است. اینکه تا چه حد در این زمینه استان قدس در زمان وی خدمات در این عرصه انجام داده ، از جمله مباحثی است که همواره مطرح است.

رئیسی در این باره بیان می کند: « توانمندسازی محرومان و مستضعفان در دستور کار قرار گرفته و درصدد هستیم برخی صنایع روستایی را در روستاها فعال کنیم که بعضاً هزینه کمی می‌خواهد و قنواتی را در اطراف شهر مشهد احیاء و لایروبی کردیم و مردم هم کمک کردند و در برخی از اراضی 900 شغل ایجاد شده است. در بحث توانمندسازی همکاری میان آستان قدس و بسیج سازندگی وجود دارد و گروه‌های متعدد جهادی فعال هستند و برای توسعه روستاها مناطقی را تعریف کردیم که در اینجا دهستان‌‌هایی را تعریف کردیم تا تحت پوشش قرار گیرند. در حوزه‌های مختلف معیشتی کار در حال انجام است اما امروز مشکلات بسیار فزاینده است.»



تهیه جهیزیه و برخی مایحتاج زندگی محرومان اخباری است که از آستان قدس گاها شنیده می شود. در همین رابطه آخرین خبری که شنید شده است، اعطای 8000 سری جهیزیه و 2147 کمک هزینه بلاعوض خرید جهیزیه توسط آستان قدس رضوی به نوعروسانی در سراسر کشور است.
 

این جهیزیه‌ها قرار است در 14 استان شامل استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان، کرمانشاه، ایلام، هرمزگان، کردستان، خوزستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، قم، اصفهان، خراسان‌های رضوی، شمالی و جنوبی توزیع شوند که شامل کالاهایی چون یخچال، تلویزیون، گاز، ماشین لباسشویی، فرش، پنکه و برخی دیگر اقلام مورد نیاز زوج‌های جوان است که با توجه به شعار سال همه این اقلام کالای ایرانی هستند.

مخالفت آستان قدس با بلند مرتبه سازی در اطراف حرم رضوی
آستان قدس در زمان رئیسی همواره با بلندمرتبه ساز در اطراح حرم رضوی مخالفت کرده است و در این زمینه با شهرداری مشهد همکاری می کند. 

رئیسی با اشاره به مبحث بلندمرتبه‌سازی در اطراف حرم رضوی گفت: یک‌سری مواردی قبلاً صورت گرفته و هر کس که نیم‌نگاهی به اطراف حرم داشته باشد و به این میزان زائر داشته باشد واقعاً این بلندمرتبه‌سازی را پسندیده نمی‌داند زیرا مشکلات جدی ایجاد می‌‌کند اما خوشبختانه با عزیزان خود در شهرداری هم‌نظر هستیم که باید جلوی بلندمرتبه‌سازی گرفته شود و از وقتی که وارد مشهد شدیم این خواست ما بوده و به شورای عالی شهرسازی و شهرداری و استانداری اعلام کردیم که باید جلوی بلندمرتبه‌سازی گرفته شود و مصرّ هستیم که باید این قضیه رسیدگی شود و خوشبختانه در این زمینه هم نظری وجود دارد اما قبلاً مجوزهایی صادر شده است و باز هم معتقدیم نباید ساخت‌وساز جدید صورت بگیرد و باید نسبت به ساخت‌وساز قدیم فکری صورت بگیرد.

تلاش برای تاسیس بانک رضوی
آستان قدس تلاش‌هایی را برای تاسیس یک بانک قرض الحسنه انجام داده است. مسئولین آستان هدف از این کار را الگوسازی و اجرای بانکداری اسلامی بیان کرده اند. اما به گفته رئیسی هنوز مجوز این کار صادر نشده است. 

در همین رابطه، تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه آستان قدس بانک قرض‌الحسنه بدون ربا تاسیس می‌کند گفت: مردم در عرصه‌های مختلف با وجود مشکلات پای کار آمدند و امروز نوبت مدیران است تا گره مشکلات را باز کنند.

رئیسی در این باره بیان کرده است که قریب به یک سال است که منتظر صدور مجوز بانک مرکزی برای تأسیس و راه‌اندازی بانک قرض‌الحسنه آستان قدس رضوی هستیم.


باغ های آستان قدس رضوی به اردوگاههای فرهنگی تربیتی اختصاص یافت
رئیسی با سرکشی از باغ‌های مختلف آستان قدس رضوی نسبت به استفاده عموم از این باغ ها با حفظ پوشش گیاهی آنان دستور داد. 

وی در این باره اعتقاد داشت: «با اینکه اعتقاد داریم باغ های آستان قدس رضوی باید به همین شکل باقی بماند، اما با حفظ شرایط موجود می توان از کاربری‌های دیگر این فضاها استفاده کرد. »

حجت الاسلام رئیسی ادامه داد: در همین راستا باغ آستان قدس موسوم به 'بلیدر' در طرقبه، به اردوگاه فرهنگی تربیتی تبدیل شد و تاکنون بیش از 30 هزار جوان و نوجوان از سراسر کشور از این فضا استفاده کرده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: در خصوص دیگر باغ های آستان قدس نیز طرحی مطالعاتی اجرا خواهد شد، تا از این فضاها به بهترین نحو استفاده شود.هزاران اردوی دانشجویی، دانش آموزی و هیات های مذهبی که وارد مشهد می شوند باید بتوانند از امکانات آستان قدس رضوی استفاده کنند. 

در این راستا و با هدف تخصیص بخشی از امکانات موقوفات آستان قدس رضوی برای زائران حضرت امام رضا (ع) از باغ های این آستان مقدس برای برگزاری اردوهای دانشجویی و دانش آموزی استفاده می شود. 

تلاش آستان قدس برای تامین آب شرب مناطق مختلف
با توجه به مشکلاتی که کم آبی در کشور به وجود آورده است، آستان قدس نیز در این حیطه برای بر طرف کردن مشکلات مردم دست به کار شده است.

یکی از این خدمات رسانی ها موضوع ابرسانی به تعدادی از روستاهای استان خراسان جنوبی است و در این راستا با همت جهاد گران آستان قدس آب شرب به مردمان محروم این مناطق رسانده شد.

معاون امداد مستضعفان آستان قدس رضوی از نصب 20 سقاخانه در روستاهای خراسان جنوبی خبر داد و گفت: این سقاخانه ها آب آشامیدنی 20 روستای استان را تأمین و مشکل مردم با این کار حل شد.

همچنین با تعویض ۳۰۰ متر از شبکه داخلی آب آشامیدنی روستای قوام آباد علیا در یاسوج کمبود آب آشامیدنی این روستا رفع شد.

 به‌دنبال بروز مشکلاتی در تهیه آب شرب در برخی از شهرهای استان خوزستان در تیرماه سال جاری آستان قدس رضوی بنا بر مأموریت‌های محوله، خدمت‌رسانی خود را از ساعات اولیه به مردم این منطقه به‌ویژه در روستاها آغاز کرد.

تولیت آستان قدس رضوی بنیاد کرامت امام رضا(ع) را مأمور کرد تا با همراهی فعالان این بنیاد که در ماه‎های اخیر در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه مشغول خدمت به مردم بودند؛ عازم استان خوزستان شده و کنار سایر نهادهای حاکمیتی با ارائه خدمات مربوطه، برای تسریع در رفع مشکل هموطنان خوزستانی اقدام کنند.

بنیاد کرامت همچنین در کنار ارائه خدمات اجتماعی و خدمت رسانی به زائران اباعبدالله الحسین در پیاده روی اربعین را برعهده دارد. طبق ماموریت هایی که بر اساس منشور 7 گانه مقام معظم رهبری در حکم انتصاب تولیت آستان قدس رضوی تدوین شده، در راهپیمایی اربعین حسینی به ارائه خدمت به زائران حضرت سیدالشهدا(علیه السلام) پرداخت و موکب هایی در شهرهای مختلف، مرز مهران، کربلا، سامرا و نجف بر پا کرد.

ساماندهی بنگاه های اقتصادی آستان قدس
با توجه به بند 7 ابلاغیه رهبر معظم انقلاب به تولیت آستان قدس رضوی، سامان بخشیدن به بنگاه های اقتصادی و خدماتی آستان قدس رضوی و انضباط قانونی آن ها از جمله مهم ترین وظیفه حوزه اقتصادی رضوی به شمار می رود. طراحی و افزایش سهم این بنگاه ها در بازار و بازده بیشتر آنان نیز در این راستا در دستور کار قرار دارد و آستان قدس بیان می کند که می خواهد بنا بر این امر سهم خود از بازار را به 2 تا 3 برابر طی 5 سال آینده ارتقاء دهد.

ظرفیت هایی که آزاد شد
آستان قدس رضوی امروز فارغ از هر حواشی در حال فعالیت های مستمر و بهینه ای است که در بخش‌های مختلف می توان آنرا دید. درواقع ظرفیت‌های خوبی بخصوص در استان خراسان با مدیریت مناسب آزاد شده است و توانسته بخش‌های مختلف را نیز به حرکت در بیاورد. گرچه سعی شده است که این موارد در حوزه سیاسی دیده شود اما فارغ از همه این حرف و حدیث‌ها آستان در حال انجام کارهای خود است.

این ظرفیت‌های آزاد شده به گونه ای بوده که نه تنها خراسانی ها توانسته اند سهمی از آن ببرند بلکه دیگر نقاط کشور نیز از آن بهره مند شده اند. روحیه جهادی و انقلابی، نظر و توجه به محرومان و استفاده از ظرفیت‌ها برای آبادانی و استفاده عموم و بخصوص محرومان جامعه از امکانات موجود نقطه قوت این نوع مدیریت محسوب می شود. فی الواقع رئیسی با همان نگاه «کار و کرامت» و «تغییر به نفع مردم» به دور از هیاهوهای سیاسی در حال فعالیت است.


کد مطلب: 629510

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/news/629510/ظرفیت-هایی-رئیسی-مدیریت-جهادی-زنده-تغییر-نفع-مردم-آستان-تمرکز-رقیب-سال-گذشته-روحانی-خدمت-پیشرفت-کشور

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com