يکشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 28 Apr 2024
 
۷
۱۳
اقتصاددان و استاد دانشگاه:

دولت به «صحنه‌سازی آماری» پرداخته است/ از بین رفتن اعتماد میان دولت و مردم با آمارهای فریبنده

چهارشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۶
کد مطلب: 401693
یک اقتصاددان با بیان اینکه آمار رشد اقتصادی ۴ درصدی ایران در نیمه اول سال جاری یک صحنه‌سازی آماری است، اظهار داشت: به طور عمده در قوه‌های مجریه، قضائیه و مقننه بحث عدم توجه به مشکلات اقتصادی مردم و کاهش این مشکلات با انگیزه دفاع از منافع ملی وجود دارد.
دولت به «صحنه‌سازی آماری» پرداخته است/ از بین رفتن اعتماد میان دولت و مردم با آمارهای فریبنده
به گزارش جهان، ابراهیم رزاقی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرگزاری دانشجو با انتقاد از آمار رشد اقتصادی ۴ درصدی ایران در نیمه اول سال جاری اظهار داشت: تنها می‌توان گفت دولت به صحنه‌سازی آماری پرداخته است و با آماری که ارائه کرده است تقریبا نتوانسته هیچ کسی را قانع کند.

وی افزود: هر حرکتی همانند رشد، تاثیر مستقیمی بر روی تولید داخلی، اشتغال و کاهش قیمت‌ها می‌گذارد و شرایطی به وجود می‌آید که این رونق اقتصادی مشاهده می‌شود. در حال حاضر این شرایط در کشور وجود ندارد و هیچ کدام از این شاخص‌ها ارتقا پیدا نکرده‌اند.

رزاقی در ادامه با ذکر مثالی توضیح داد: می‌توان به آمار ارائه شده در خصوص کاهش تورم اشاره کرد. کاهش تورم را به جز مسئولین و آمارهایشان مردم احساس نمی‌کنند. حتی خود دولتی‌ها در حال افزایش قیمت خدماتی هستند که در دست خودشان قرار دارد.

با این آمارسازی‌ها، اعتماد میان دولت و مردم از میان می‌رود

وی تصریح کرد: این آمار در مواردی ممکن است مثبت باشد چرا که به دلیل به وجود آمدن تفکر رونق و فراوانی، بسیاری از مردم به سمت فعالیت‌های دلالانه نرفته و سرمایه‌هایشان را به عنوان مثال به سمت فعالیت‌های خانه‌سازی هدایت نمی‌کنند اما یکی از عوارض اینگونه آمارسازی‌ها از بین رفتن اعتماد میان مردم و دولت است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: در حال حاضر افرادی که در فعالیت‌های غیردولتی فعالیت می‌کنند، ۶۵۰ هزار میلیارد تومان در دست دارند و کماکان با اعتقاد به کمبود دلار، افزایش نیازمندی به کشورهای خارجی، کمبود مسکن، در جا زدن اشتغال و دیگر موارد بسیار سریعتر و راحت‌تر به فعالیت‌های سوداگرانه خود ادامه می‌دهند و این موضوع خود به افزایش کمبودها خواهد انجامید.

به گفته رزاقی به نظر می‌رسد هم در عرصه دولت و هم در عرصه قوه قضائیه و مقننه به طور عمده بحث عدم توجه به مشکلات اقتصادی مردم و کاهش این مشکلات با انگیزه دفاع از منافع ملی وجود دارد.

وی تاکید کرد: آمارها زمانی قابل اتکا هستند که یکساله بوده و روند را به خوبی نشان دهند. در حال حاضر با آمار ارائه شده هنوز نمی‌توان پیش‌بینی درستی از پایان سال داشت.

استاد اقتصاد دانشگاه تهران با اشاره به آمار اقتصادی منتشر شده توضیح داد: ممکن است دولت در آمارهای خود نمونه‌هایی را انتخاب کند که رشد داشته‌اند و همین موضوع نیز با وجود عدم رشد در کلیت مسئله، آماری مثبت را نمایش دهد.

وی تصریح کرد: به عنوان مثال آمار کشوری همانند ترکیه نشان دهنده رشد است، اما این کشور ۳۰۰ میلیارد دلار بدهی خارجی دارد و در اثر این بدهی‌ها کلی امکانات از خارج وارد این کشور می‌شود و وارد مصرف شده و با ایجاد درآمد، تولید ناخالص داخلی را افزایش می‌دهد. اما ایا این درست است؟ کشور ما نیز در همین وضعیت قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه بیشترین افزایش ارزش افزوده در آخرین آمار ارائه شده در بخش نفت بوده است، افزود: مورد دیگر ارائه وام در کشور ماست که در دولت یازدهم افزایش پیدا کرده است، اگر این وام‌ها به بخش تولید می‌رفت خوب بود اما متاسفانه این وام‌ها به بخش مصرف و همچنین فعالیت‌های دلالی سوق پیدا می‌کند که طبیعتا رونق ایجاد می‌کند که اگر از یک زاویه مشاهده شود مثبت است اما در کلیت منفی می‌باشد.

رزاقی در ادامه اضافه کرد: این رشد اقتصادی نمایش داده شده ادامه همان رشدی است که از زمان آقای رفسنجانی تاکنون وجود داشته و صراحتا می‌توان گفت رشدی متکی به وابستگی نفتی، خام‌فروشی و صادرات این محصولات و البته واردات کالاهای خارجی است و دقیقا در آمار منتشر شده از سوی دولت همین موارد شاهد افزایش رشد بودند. به همین دلیل است که این رشد اقتصادی در زندگی مردم نمود پیدا نکرده است و تنها گروهی از مردم از آن منتفع می‌شوند.

دولت‌ها به فریب‌کاری عادت کرده‌اند

وی اینگونه آمارسازی را فریب‌کاری دانست و گفت: متاسفانه دولت‌ها به اینکار عادت کرده‌اند و نمی‌خواهند واقعیت‌های موجود در جامعه را بیان کنند.

این استاد دانشگاه با نگاهی به گذشته و مقایسه وضعیت پیشین با ایران امروز عنوان کرد: در سال ۳۵ حدود ۵۱ درصد مردم کار می‌کردند اما در حال حاضر این آمار به ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است و حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون بیکار در کشور وجود دارد اما این در حالی است که آمارها خبر از بیکاری تنها ۳.۵ میلیون نفر می‌دهد. این موضوع نشان می‌دهد که تعریف از بیکاری و اشتغال در ایران واقعی نیست و به قول معروف گفته می‌شود «هر کس در هفته یک ساعت کار کند، شاغل است» اما چنین فردی چگونه توانایی اداره خود و زندگی را دارد؟

وی تصریح کرد: دولت‌هایی که اینگونه کار می‌کنند نمی‌خواهند مصائب مردم آشکار و رفع شود، چون تنها به مسائل سیاسی و در دست داشتن قدرت می‌اندیشد.

دولت می‌داند که قدرتش در دستان ثروتمندان قرار دارد

رزاقی افزود: این دولت‌ها می‌دانند قدرت آن‌ها در دست ثروتمندانی است که در فعالیت‌های غیرتولیدی مشغولند و طبیعتا همین افراد مورد توجه دولت قرار دارند به همین سبب دولت هم نه تنها از فسادهای مسئولین دولتی و بانک‌ها جلوگیری نمی‌کند بلکه به خطاهای خود اعتراف نکرده و بدتر از همه خطاکاران را به دستگاه‌های قضایی معرفی نمی‌کند.

وی ادامه داد: این موضوع نشاندهنده دولت‌های خاص است که از زمان آقای رفسنجانی آغاز شد و شعار همه آن‌ها نیز استقلال، رهایی از وابستگی به نفت و کشورهای خارجی و دوست داشتن تمام ملت ایران است.

رزاقی در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه قبح این دروغ‌پردازی‌ها شکسته است و همواره توجیه می‌شود و در کمال تعجب بر دروغ‌هایشان پافشاری نیز می‌کنند.

بر اساس تازه‌ترین آمار بانک مرکزی از میزان رشد اقتصادی کشور نشان دهنده رشد ۴ درصدی اقتصاد در نیمه نخست سال‌جاری است که در مقایسه با نیمه نخست سال گذشته رقم خورده است.

بر اساس گزارش تحولات اقتصادی ایران در بخش واقعی نیمه نخست سال ۱۳۹۳ (به قیمت‌های ثابت ۱۳۸۳) که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منتشر شد، تولید ناخالص داخلی در نیمه نخست سال ۱۳۹۳ به قیمت پایه و به قیمت‌های ثابت سال ۱۳۸۳ از ۹۸۳ هزار و ۲۵۳ میلیارد ریال در نیمه نخست سال ۱۳۹۲ به ۱۰۲۲۸۰۸ میلیارد ریال در نیمه نخست سال ۱۳۹۳ افزایش یافته است.

بنا بر این گزارش، نتایج مقدماتی حاصل از بررسی روند تحولات ارزش افزوده فعالیت‌های اقتصادی حاکی از برآورد رشد اقتصادی چهار درصد برای نیمه نخست سال ۱۳۹۳ است که درصد تغییر تولید ناخالص داخلی بر حسب اقتصادی و اقلام هزینه‌ای برای گروه‌های کشاورزی، نفت، صنایع و معادن و خدمات به ترتیب ۳.۲، ۹.۲، ۷.۲ و ۲.۵ درصد اعلام شد که در مجموع، رشد هزینه ناخالص داخلی به قیمت بازار در نیمه نخست سال ۱۳۹۳ نسبت به دوره مشابه در سال قبل ۴.۲ درصد افزایش یافته است.

برآورد ارزش افزوده فعالیت‌های مختلف اقتصادی در شش ماه نخست سال ۱۳۹۳ نشان‌دهنده آن است که علت عمده نرخ رشد چهار درصدی تولید ناخالص داخلی را باید در ارزش افزوده فعالیت‌های نفت، صنعت، ساختمان، بازرگانی، رستوران و هتل‌داری و خدمات مؤسسه‌های پولی و مالی جستجو کرد و گروه کشاورزی با ۳ دهم درصد در رشد تولید ناخالص داخلی سهم اندکی را در این رشد داشته است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


انتخابات 96
دولت درستکار و راستگو !!!!!!!
مانی مانوی
آقای روحانی گر در یمنی چو با منی پیش منی گر پیش منی چو بی منی در یمنی آقای روحانی تا حالا هرچه کردی و گفتی و موضع گرفتی ....
هانیه
تمومش کن دیگه بسته شدم از زندگی خسته
Iran, Islamic Republic of
دروغ چرا؟ از اینجا تا قبر چار انگشت بیشتر نیست.

آ آ آ آ
Iran, Islamic Republic of
این اقا یکی از مشاوران امین دولت اخمدی نژاد بوده ..
دلسوز
Iran, Islamic Republic of
حالا که چی...
یعنی اینکه زمان محمود خان که آمار فله‌ای ارائه میکرد صدایی ازش درنمی‌اومد!!؟
نه که اقای راغفر که اقتصاد دان اصلاح طلب بوده زیر سوال نبرده آمارهای دولت و رشد اقتصادی رو
خب چون مشاور بوده نباید حرف راست بزنه؟
مصطفی
جناب احمدی نژادی با سوات، آمار بانک جهانی رو که قبول داری گفته سال 2014 ایران 2.8 درصد رشد اقتصادی داشته
دیدید که تکذیب شد و رشد زیر یک درصد اعلام کرده اند
ابگوشت بز باش
Iran, Islamic Republic of
هیچکدام از امارهای دولت به اصطلاح تدبیر وامیدو راستگویان و اعتدال ازدرست وصحیح بودن حکایت ندارد وبیشتر امار سازیست.قدرت خرید مردم وانچیزی که در سفره های مردم هست انرا بخوبی نشان میدهد دقیقا حق با دکتر رزاقی است .از ابتدای این دولت یک امار در ست ودرمون بگید تا باور کنیم
علی
بعضی ها از این مسئولان اصولا دوست دارند بحران درست کنند.



عادت دارند گره ای که با دست باز می شود را با دندان، کور کنند.



وقتی پدیده شاندیز کلی زمین را تغییر کاربری داد و به عنوان شرکت سهامی خاص، سهام فروخت، این مسئولان کجا بودند که حالا آمده اند با کارهای هیجانی، امنیت اقتصادی را اینطور له می کنند؟



مساله این نیست که پدیده شکست بخورد یا نخورد... مساله این است که با این رفتارهای حساب نشده و چکشی علیه «سرمایه اجتماعی» و بی اعتنایی به ابهام های ایجاد شده برای افکار عمومی، دیگر کسی در این کشور، به کسی اعتماد خواهد کرد و مشارکت اقتصادی شکل خواهد گرفت؟!



برخی از این مسئولان - ان شا الله از روی نادانی- طوری رفتار می کنند و تصمیم می گیرند که گویی کسی دیگر قرار نیست در این کشور تجهیز سرمایه و سرمایه گذاری کند و نسل های آینده قرار نیست در این کشور کار اقتصادی کند.



با وجود این مسئولان خانه خراب کن، جمهوری خواهان کنگره و سنا دیگر لازم نیست تحریم جدیدی وضع کنند! رفتار ویرانگر این آقایان کار چندین قطعنامه را خواهد کرد

که نشان از یک خیانت تمام عیار به ایران و مملکت عزیزمان میباشد