کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

یک کارشناس مسائل فضایی:

با ادغام سازمان فضایی در وزارتخانه‌ای که بدنبال سودآوری است، باید با ساخت ماهواره خداحافظی کرد

دولت درباره ادغام سازمان فضایی بررسی موشکافانه کند

11 آذر 1393 ساعت 15:47

کارشناس امور فضایی کشور و نویسنده طرح ارتقای سازمان فضایی ایران گفت: در صورت ادغام سازمان فضایی در دیگر نهادها، دستاوردهای فضایی آتی کشور تک بعدی خواهد شد.


گروه جامعه جهان نیوز ـ چندی پیش، معاون اجرایی رئیس جمهور درهفته جهانی فضا درخصوص چابک سازی سازمان فضایی کشور و واگذاری بخش هایی از سازمان به وزارت ارتباطات و سایر بخش ها سخنانی مطرح کرد.

وی در بخشی از سخنان اش گفته بود: تلاش می کنیم در دولت تدبیر و امید این سازمان را کوچک تر و چابک تر کنیم. آنچه مسلم است این است که ما سازمان فضایی به این اندازه فربه نمی خواهیم. سازمان فضایی ایران به عنوان یک تشکل یکپارچه زیر نظر ریاست جمهوری باقی خواهد ماند اما در ماهیت آن تغییراتی اعمال خواهد شد. اینکه چه بخش هایی از فعالیت های سازمان فضایی قابل واگذاری به بخش خصوصی یا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است در دست بررسی می باشد.

اما «مبدع طرح ارتقای سازمان فضایی کشور» در این باره به نکاتی اشاره می کند که به نظر می رسد بی توجهی به آن منجر به عقب افتادن کشور در عرصه پیشرفت های فضایی خواهد شد.

محمدحسین ذوالفقار که طرح ملی ارتقای سازمان فضایی ایران را تدوین کرده و این طرح به نام وی نیز به ثبت رسیده است در این باره به خبرنگار جهان گفت: اینکه ما بیاییم انسجام سازمان فضایی را از بین ببریم و بخش هایی مانند پژوهشکده ها را جدا و در ارگان های دیگر ادغام نماییم خطر بزرگی است که خاصیت چند منظوره بودن سازمان را تحت شعاع قرار می دهد.

این کارشناس مسائل فضایی افزود: اگر به طور مثال پژوهشکده ماهواره در سازمان فضایی به وزارت ارتباطات واگذار گردد یا پژوهشکده فضانوردی را در قالب همان پژوهشگاه هوافضای سابق به وزارت علوم واگذار نمایند این اقدام اولاً نوعی عقبگرد به گذشته است و ثانیاً با قرارگیری این ارگان ها زیر نظر دو وزارتخانه با ماموریت متفاوت، پایش و میزان گردش مالی در پروژه ها را متفاوت خواهد نمود.

ذوالفقار با اشاره به اینکه هر وزارتخانه در تخصیص بودجه به صورت جداگانه برای ارگان های زیر نظر خود عمل می کند گفت: در این صورت دستاوردهای فضایی آتی کشور تک بعدی خواهند شد.

وی به بیان دلایل کند شدن پیشرفت فضایی کشور در صورت دگرگونی سازمان به این روش پرداخت و توضیح داد: در حوزه اعزام انسان به فضا در صورتی که بودجه مازاد وجود داشته باشد سرمایه گذاری می شود یا اگر بخش طراحی و ساخت ماهواره به وزارت ارتباطات منتقل شود چون حیطه فعالیت این وزارتخانه بر اساس سوددهی ارائه خدمات مخابراتی است، پروژه هایی همچون ساخت ماهواره فضایی که در شرایط فعلی در مرحله تولید و تثبیت فناوری است در اولویت های بعدی قرار خواهد گرفت و این موضوع دستیابی به پیشرفت های فضایی را با کندی مواجه خواهد کرد.

نویسنده طرح ارتقای سازمان فضایی به ارزیابی ساختار فعلی اشاره کرد و گفت: اما در شرایط فعلی چون هر دو پژوهشکده زیر نظرسازمان قراردارد و نوسانات بودجه دولتی هم اجتناب ناپذیر است، سازمان می تواند بخشی از بودجه لازم برای سرمایه گذاری در طرح های غیر سود ده از جمله اعزام انسان به فضا را از طریق فروش خدمات مخابراتی به وزارت ارتباطات که کاربر این خدمات است تأمین نماید و با اولویت بندی یکسان دو موضوع دستیابی به فناوری ماهواره های فضایی و اعزام موجود زنده به فضا، کار را به پیش ببرد و در برقراری ارتباطات بین المللی در راستای تعریف پروژه های مشترک به صورت یکپارچه عمل کند.

ذوالفقار در ادامه تاکید کرد: اگر این پژوهشکده ها را از هم جدا کنیم و ساختار مدیریتی سازمان به شکل آژانس فضایی در آید، چگونه یک ارگان زیر نظر معاونت اجرایی رئیس جمهور خواهد توانست ساختارهایی را که زیر نظر وزرای مختلف هستند پایش و مدیریت کند؟ این همان عدم توازن در محدوده مدیریت ارگان های مختلف است.

وی نتیجه این اقدام را به حاشیه رفتن سازمان فضایی دانست و درباره دلیل آن گفت: چون ستاد هوافضای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همین ماموریت هم افزایی بین سازمان ها و شرکت های دانش بنیان را در حوزه هوافضا انجام می دهد.

نویسنده طرح ارتقای سازمان فضایی کشور افزود: اگر طرحی که در دولت قبل ارائه گردید توسط مدیران فعلی سازمان با اخذ نظر طراح آن به اجرا در می آمد، اکنون شاهد اینچنین تردیدهایی در سازمان نبودیم.

ذوالفقار در پایان ضمن بیان این مطلب که «مسئله اصلی سازمان ساختار نیست بلکه مدیریت این سازمان است» از دولت خواست به بررسی موشکافانه این موضوع بپردازد.


کد مطلب: 394407

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/analysis/394407/ادغام-سازمان-فضایی-وزارتخانه-ای-بدنبال-سودآوری-باید-ساخت-ماهواره-خداحافظی

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com