دوشنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 29 Apr 2024
 
۱۴
۴۶

کلاه گشاد خودروسازان و شورای رقابت بر سر ملت!

دوشنبه ۱۶ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۲۶
کد مطلب: 369177
در حالی شورای رقابت قیمت نهایی انواع خودروهای پر تیراژ تولید داخل را اواخر هفته قبل منتشر کرده است که نگاهی به فهرست قیمت های منتشر شده از سوی این شورا مخاطب ر انگشت به دهان میگذارد. سوال اینجا است که چه شد و چگونه رقم خورد که شورای رقابتی که خود از سردمداران کاهش بهای خودرو بوده است، به یکباره بهایی را برای خودروها به تصویب میرساند که شگفتی را برای مشتریان در پی دارد.
کلاه گشاد خودروسازان و شورای رقابت بر سر ملت!
به گزارش جهان به نقل از تابناک، یادگار زد و خوردهای شورای رقابت با وزارت صنعت و خودروسازان در دوره دولت قبل به آنجا رسید که در نهایت امروز شاهد آن هستیم که شورای رقابت در کمال تعجب و شگفتی اقدام به تصویب قیمت هایی برای خودروهای پرتیراژ داخلی کرده است که هیچ کس تصور آن را نمیکرد.

نکته جالب ماجرا آنجا است که نگاهی به روند مصاحبه ها و گفتگو های رضا شیوا رئیس شورای رقابت و سایر اعضای آن طی ماه های گذشته هیچ نشانی از تصمیم این شورا برای افزایش قیمت های نجومی در خودروهای پرتیراژ داخلی نداشت. چندی پیش رضا شیوا در گفتگویی که با تابناک داشت صراحتا اذعان کرده بود که بازار خودرو کشور را یک بازار کاملا انحصاری میداند که:

خودروسازان تولیدات را به گونه‌ای بین خود تقسیم کرده‌اند که یک بازار انحصاری را با هماهنگی یکدیگر شکل داده‌اند و یکی پراید می‌سازد و دیگری پژو ۴۰۵ و به این ترتیب تقسیم کار کرده‌اند و بازار را انحصاری نگه داشته‌اند، ‌چگونه می‌توان گفت این بازار انحصاری نیست؟ در حالی که در یک بازار رقابتی مصرف کنندگان از محصولات ارائه شده رضایت کامل دارند، ولی متأسفانه اکنون در بازار خودروی ما نه تنها مصرف‌کنندگان رضایتی از محصولات ارائه شده ندارند، بلکه هیچ جایگاهی برای حرف زدن و بیان خواست‌ها را نیز ندارند.

وی پیش از این نیز بارها تاکید کرده بود که قیمت خودرو در کشور باید منصفانه تعیین شود و تلاشهای خودروسازان برای افزایش قیمت خارج از دستور العمل این شورا را محکوم کرده بود.

حال در یک اتفاق عجیب شورای رقابت در ابتدا بهای خودرو ها را در خرداد ماه با افزایش بین ۴ تا ۷ درصدی اعلام کرد که خودروسازان شدیدا به این موضوع اعتراض نمودند. در نهایت اعتراضات خودرو سازان در جلساتی که ایشان با شورای رقابت برگزار کردند گویا به نتیجه رسید و بهای خودروهای اعلامی از افزایش نهاتا ۷ درصدی به افزایش ۲۵ تا ۳۰ درصدی رسید!

حال سوال اینجا است که چگونه یک نهاد مانند شورای رقایت با آن پیشینه در «خودروساز ستیزی» به جایی میرسد که بهایی را برای خودروها اعلام میکند که هیچ کس با توجه به سابقه این نهادف انتظار آن را ندارد؟

برای پاسخ به این سوال البته باید نگاهی به روند های گذشته در دولت روحانی داشت. در حالی که وزیر صنعت و معدن و تجارت بارها حمایت علنی و غیر علنی خود را از خودروسازان اعلام کرده بود و با احیای شورای سیاست گذاری خودرو عملا دست خودروسازان را برای اعمال سلایق و نظرات خود در صنعت خودرو و مهمتر از همه بهای خودرو باز گذاشته بود، اما بعد از مدتی سیل انتقادات منجر به آن شد که در نهایت گویا همه چیز به سمت شورای رقابت و تصمیم گیری های آن سوق داده شود.

امروز مهرداد بذرپاش عضو هیئت رئیسه مجلس شورالی اسلامی اعلام کرده است: وظایف شورای رقابت مشخص است و خودروسازان از شورای رقابت سوءاستفاده کردند و افزایش قیمت را از این طریق توجیه کردند. وی تاکید کرده است که دلیلی ندارد شورای رقابت به موضوع قیمت گذاری ورود کند و افزایش قیمت پس از کاهش نرخ ارز توجیه ندارد. خودروسازان درحال حاضر بخشی از فشارکاهش تولید و هزینه های سربار را بر قیمت تمام شده خودرو سرشکن می کنند.

نکته ای که بذر پاش به آن اشاره کرده است قابل توجه اساسی است: خودروسازان از شورای رقابت سوء استفاده کرده اند. واقعیت در اینجا است که خودروسازان نه تنها از شورای رقابت و جایگاه آن سوء استفاده کرده اند، بلکه کلاه بزرگی بر سر مشتریان گذاشته اند و آن کلاه همان شکافی است که از ازل در بازار خودروی ما وجود داشته و گویا تا ابد هم وجود خواهد داشت.

شکافی که همواره بین قیمت نمایندگی و بازار آزاد وجود دارد و تنها دلیل وجود این شکاف این است که خودروسازان خودروهای خود را با تاخیری عجیب و غریب و باور نکردنی به مشتریان خود تحویل میدهند. تا جایی که حتی فروش های فوری و نقدی گاهی با تاخیر های ۴ تا ۶ ماهه تحویل خریدار میشود.

این موضوع در کنار موضوع دیگری است که از سال گذشته گریبان صنعت خودرو را چسبیده است. موضوع کاهش تیراژ خوردو که برخی از کارشناسان آن را ترفندی از سوی خودروسازان برای فشار در جهت افزایش بهای خودرو میدانند.

بذر پاش در بخشی از سخنان خود اعلام کرده است: ظرفیت تولید خودرو در کشور درحال حاضربیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه است اما شاهد آن هستیم که خودروسازان حداکثر یک میلیون و ۵۰۰ دستگاه تولید می کنند یعنی ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزاردستگاه از ظرفیت موجود خالی است.

این دو موضوه در کنار هم منجر به آن شده است که قیمت حاشیه بازار یا همان بازار آازاد خودرو در کشور همواره از بهای نماینگی در حدود ۵ تا ۱۰ درصد بالاتر باشد که البته این رقم در برخی خودروها حتی به ۳۰ تا ۴۰ درصد هم میرسد.

جالب آن است که همواره هدف گذاری خودروسازان برای افزایش قیمت خودرو همین حاشیه بازار است و ملاک درصد های آنها برای افزایش رسیدن به قیمت بازار آزاد و یا پیشی گرفتن از آن است. حدس زدن اینکه اکنون چه اتفاقی قرار است رخ دهد، چندان سخت نیست: مجددا قیمت های حاشیه بازار با افزایش چندین دردصی به دلیل خوش قولی نمایندگی ها در تحویل خودرو (!) سر به فلک میگذارد. و این داستان همچنان ادامه دارد و احتمالا در تیر ۹۴ مجددا بهای بازار آزاد ملاک افزایش قیمت خودرو قرار خواهد گرفت!

حال شورای رقابت که ۵ شرط اساسی را به قول خود برای خودروسازان در نظر گرفته است، آیا فکری هم به حال این موضوع اندیشیده؟ آیا شرط اساسی را برای خودروسازان در نظر آورده است که خودروهای ثبت نامی را بدون فوت وقت در زمان تعیین شده تحویلا مشتریان دهند؟

کلاهی که در واقع بر سر شورای رقابت و مشتریان گذاشته شده است دقیقا همین است. کلاهی که البته اکنون سالها است که بر سر مشتریان رفته است و جالب آن است که علیرغم انتقادات شدیدی که از آن شده، هیچ دولتی و هیچ نهادی فکری برای آن نکرده است.

موضوع واردات و تعرفه واردات به کنار، اکنون در بازار خودروی کشور معضلات و مشکلاتی وجود دارد که پرداختن به آنها از اولویت های اساسی دولت باید باشد. این در حالی است که گویا نهاد دولتی شورای رقابت و وزارت صنعت در دولت روحانی گویا بازار خودرو را به حال خود رها کرده اند و چندان در پی سر و سامان دادن به فعالیت های خوردوسازان نیستند.
https://jahannews.com/vdca0one049ni61.k5k4.html
jahannews.com/vdca0one049ni61.k5k4.html
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مرتضی
وجدانی اگر این گرانیها در زمان احمدی نژاد اتفاق می افتاد همینطوری برخورد میکردید خداییش قیمت پراید بیست میلیون این عدالته؟ناموس اونی که پولش به این قیمتها نمیرسه باید توی خیابون بایسته هر بی غیرتی با ماشینهای رنگارنگ براشون بوق بزنه این اعتدال نیست نامردیه
مجید مجد
United States
شما هم جو نده یه سری از گرونی ها زمان ایشون اتفاق افتاد دیگه
Iran, Islamic Republic of
خود كرده را تدبير نيست..... مگه راي ندادي از چاله بياي بيرون
حامد
Iran, Islamic Republic of
متاسفانه برای خودروسازان نه جان مردم مهم است نه مال مردم!
چرا جان 70 و چند میلیون نفر در مقابل جیب چند هزار نفر (کارگر و سهامدار) بی ارزش تر است؟
Iran, Islamic Republic of
با سلام نام اين افزايش قيمت كلاهبرداري نيست بلكه ظلم جاهر است از سوي عده اي سودجو كه حق السكوت عده اي ديگررا مي دهند در اين مملكت در اين شرايط سخت كه صد البته خداوند درحال ازمايش ما انسانها است چه مسوول وچه غير مسوول والعاقبه للمتقين
دمتون گرم با این گزارشی که گذاشتید. خدا خیرتون بده هر چند امیدی نیست ملت از پس این جماعتِ .... بربیان
درود بر شورای رقابت و رضا شیوا
آقاجون !! مگه کشورهای دیگه چی کار می کنن؟؟!بابت ماشین گمرکی نمی دان یا درصدش خیلی کمه.
سی و اندی ساله که به این خودرو سازها فرصت دادیم خودروهاشونو با کیفیت و کم قیمت کنن. انجام شد؟ با این روند 100 سال دیگه هم همچین اتفاقی نمی افته. بابا چرا ماشین ده میلیونی رو سی میلیون بخریم. حالا حرف بزنی عده ای ادعای بلد بودن می کنن و بقیه رو متهم به بی سوادی .
آقای باسواد !! اینه کار برای مردم؟ مردم لیاقت نشستن رو ماشین های بهتر رو ندارن؟؟
نتاسفم برای این مسئولان و این خودروسازان پررو .
خودروسازهای کشور و شورای رقابت و همه ی عوامل و دست اندرکاران خیانت به مردم رو به خدا واگذار کردم
کلاه گشاد خودروسازان و شورای رقابت بر سر ملت!

كلاه گشاد 24 خرداد سر ملت رفت
بدبخت مردم.......
شاندیزی
دیگه اشک ملت رو در آوردند
نعمت زاده مچکریم!
عامو مگه فقط اینها هستند
تو این مملکت کلاهی نمی ماند
زمانی که احمدی نژاد بود گرونی اصلی رقم خورد قیمت ماشین سه برابر شد ای کاش اون موقع هم شما انتقاد می کردین
امیر
عجب !
آقای مهرداد بذرپاش دست پیش گرفته !
این آقا مگه خودش مدیر عامل سابق سایپا نیست ؟!
در زمان خودش چه گلی به سر ما زد
این آقا نمی تونست در زمان خودش این انحصار ( تقسیم قیمت ها بی خودرو سازان ) را بشکنه ؟ مثلا خودرویی در رنج قیمت پژو 405 تولید بکنه ؟!
بلوط
United States
عزیزانم خودتان را خسته نکنید انتشار این مطالب هیچ فایده ای ندارد.حق مردم ما بیشتر از این نیست چرا که مردم با خودروسازان بیگانه محسوب می شوند.مطمعن باشید تا زمانی که به بهانه حمایت از تولیدات بنجل داخلی و به بهانه اشتغال چند صد نفر سر میلیون ها ایرانی کلاه می گذاریم تنها چیزی که عاید میشود لقمه های حرامی است که براحتی از گلوی عده ای پایین می رود.اما یادتان باشد گرچه دولتمرد یا دلسوزی توی این کشور نباشد که به دادمردم برسد خدا خدا خدا که هست
خودروسازان مردمی!!!
United States
خودرو های ما در دنیا مشهورند خصوصا در عراق بهترین وسیله برای انتحاری وبمب گذاری به وسیله تکفیری ها وداعش هستند
محمودی
بفرمایید شورای رفاقت با خودرو سازان نه شورای رقابت
مهم نیست
قرار است از جانب مردم خودرو هم مثل مسکن تحریم شود .
به نظر شما یک خودروساز یا این همه ثروت نمیتونه هر کسی رو که جلوش وایسته رو کله کنه ؟ یا بخره ؟
United States
یاد سال 86 بخیر که پدرم یه 141 نقره ای 7.200 ثبت نام کرد وتحویلشم فکرکنم 20 روزه بود که چند روزی طول کشید تا به ما دادند برای این تاخیرهم مقداری پول برگشت دادند . خدایش بیامرزد عجب دورانی بود
نصیری
دولت تد بیر نا امیدئ کلاه چی تاز اولشه یواش یواش داش
اگر راست می گند یک طرح در مجلس تصویب کنند ورود خودرو به ایران را بدون تعرفه وارداتی ازاد کنند دیگر نه شورای رفاقت می خاد نه بازرسی نه قیمت گزاری همه چیز درست می شه اتو ماتیک
همه حرف می زننند تمام دولتهایی که بودند حرف زدند تمام محلسی ها هم همینطور قضیه چیه خدا م یدونی
Iran, Islamic Republic of
باید یک نهادی مانند پلیس خودرو سازان را به خاطر تاخیر جریمه کند ئ چند برابر خسارت تاخیر پول بگیرد و پول ان در صندوقی ذخیره گردد و برای همین چریان مثل خودروی اسقاطی و
خداوند از هرکسی که قصد آزار این ملت صبور و نجیب و همیشه همراه رو داره نگذره
آقا ! یکبار تحریم کنیم خودروساز داخلی رو آدم میشن.
بریم سراغ ماشین های چینی تا درست بشن
وقتي كه دولت ادبي و اميد ميگه ما دنبال تثبيت قيمتها نيستيم!!!!!!!! بايد خودروساز كلاه سر مردم بذار كرخانه دارها هرقيمتي دلشون خواست به ملت محصولات بنجولشون را بدند و الا ماشاا... واقعاً براي اين اقايون دولتي متاسفم!!! كه واقعاً دارند به مردم ظلم ميكنند.!!!!!!
تعجب ما هم از همینه!!! واقعا تو این مدت چی شد یهویی؟؟؟؟؟!!!!!!!!
صادق
Iran, Islamic Republic of
آقایان نماینده مجلس هنگام رای گیری چگونه وعده و وعید می دهید که اگر به مجلس راه یافتید این و آن کار را انجام می دهیم . آیا دیگر وقت آن نرسیده که واکنشی نسبت به افزایش بی منطق خودروسازان نشان دهید شما ها که نماینده این ملت هستید چرا اجازه می دهید که مافیای ثروت اندوزی بر سر مردم مظلوم کلاه گشاد بگذارند آیا وقت آن فرا نرسیده که عوامل و بانیان افزایش قیمت خودرو را مورد بازخواست قرار دهید. اگر این کار را کردید که معلوم می شود شما نماینده ملت هستید و گر نه چند صباحی دیگر با به سراغ جمع کردن رای به هر کوره دهات و شهرهای محروم خواهید رفت.
امیر
Iran, Islamic Republic of
سزای گران فروش نخریدن است. اگر مردم با هم یکی شوند و برای چند صباحی تحمل کنند و خودرو نخرند آن وقت گران فروش خود متوجه غلط کردن خود می شود.
اسماعیل پور
آیا وقتی خود آقای بذرپاش وقتی در خودروسازی مدیر بود این مسائل رعایت میشد.تحویل به موقع بود؟ قیمت مناسب بود و مشتری مداری رعایت میشد؟
خواهشا این سئوال ما رو جواب بدید.
Latvia
یکی از مشکلات عدیده که تو ایران هست بر خلاف کشورهای توسعه یافته اینه که هر چی سمتها بالاتر میره قدرت کارشناسی پایینتر میاد و تصمیمات بیشتر بر مبنای برداشتهای عمومی و احساسات شکل میگیره تا تصمیمات کارشناسی . بحث خودرو هم یکی از همین مشکلات هست تو کشور که حرف و حدیث روش زیاد هست ولی معمولا بحثهای منطقی و ریشه دار تو این حوزه انجام نمیگیره. کلا بحث تولید یک موضوع چند پارامتری هست که به مجموعه ای از عوامل بستگی داره و نمیشه با نگاه تک بعدی انتظار بهبود تولید یا افزایش کیفیت رو داشت. عواملی مثل توسعه تکنولوژی ؛ دانش فنی ، بازار رقابتی ، نیروی انسانی مناسب ، مواد اولیه مناسب ، تامین تجهیزات به موقع و در نهایت مدیریت علمی و اصولی که هر کدوم از این پارامترها خودشون باز وابسته به یک سری عوامل دیگه از جمله شرایط سیاسی ، اقلیمی و فرهنگی هستن. به همین خاطر نباید به هیچ وجه فکر کرد که با برداشتن به فرض تعرفه خودروسازی کیفیت خودرو میره بالا یا قیمتش میاد پایین . به هیچ وجه تنها اتفاقی که میفته اینه که خودروسازه وزنجیره تامین وابسته به اونها قدرت رقابتیشون رو از دست میدن و ورشکسته میشن و خودش باعث تشدید بیکاری و کاهش درامد عمومی مردم و افزایش معظلات دیگه میشه. حالا باید دید راهکار تو این حوزه چی هست. بحث برداشتن تعرفه راهکار درستی نیست کما اینکه کشورهای دیگه هم قانونهای حمایتی مشابه برای صنایع خودشون دارن ولی مسیر درست در راه ارتقاع کیفیت خودرو سازها اولین مرحله اینه که مدیران متخصص و لایق تو این حوزه وارد بشن نه مدیرای سیاسی . مرحله دوم اینه که شرایط سیاسی ایران به شکلی باشه که بتونن با خودرو سازهای مطرح دنیا دوباره ارتباط درست داشته باشن و انتقال تکنولوژی که نیاز اصلی هست صورت بگیره. تامین تجهیزات درست تو حوزه تولید انجام بگیره بازار فروش خارج کشور برای محصولات در نظر گرفته بشه و همه اینها دست به دست هم میدن که کیفیت و کمیت تولید رشد متوازن داشته باشن. متاسفانه تو ایران این پارامترهای تاثیر گذار مدام در حال تعییر هستن ، یک روز تحریم ، یک روز تغییر خلق الساعه مدیران ارشد یک روز مشکلات انتقال ارز و موارد دیگه که هر کدومشون برای به زیر کشیدن یک شرکت تولیدی کافی هستن
مهدی
وقتی بنده خودرو ال 90 را در بهمن ماه 91 با پیش پرداخت 16 میلیون تومان با شرایط قیمت تحویل روز که 6 ماه بعد بود تحویل گرفتم قیمت خودرو یاد شده به یکباره از 21 میلیون به 35 میلیون افزایش پیدا کرد سوال من از مسئولین این است این دزدی آشکار را چگونه توجیه می کنند . جواب تمام اینها این است که خودرو سازان با رشوه دادن خودرو 100 میلیونی به مسئولین تاثیر گذار در افزایش قیمت خودرو زورگویی خود را پیش می برند چون هیچ نهادی نیست جلوی دزدی آشکار آنان را بگیرد چون آنها زورشان بیشتر است اگر مسئولی هم در مقابل آنها بایستد سریع برکنار می شود .
هادی
اگر دولت به فکر مردم خودش باشه باید تعرفه واردات خودرو را صفر کند تا خودروهای خارجی به قیمت واقعی وارد ایران بشود بعد شورای رقابت بیاید برای اینکه به اصطلاح خودرو سازان(مونتاژکاران خودروهای منقرض شده) به خود بیایند و برای بقا رقابت کنند. در آن زمان باید دید که خریداران خودرو از محصولات داخلی با قیمت های نجومی استقبال می کنند یا از خودرو های خارجی. حقوق مصرف کننده در ایران هیچ وقت رعایت نشده و فقط خودرو سازهای وطنی از این وضعیت بهره برده اند.
Iran, Islamic Republic of
تنها راه برون رفت از این وضعیت اینه که دولت یک مبلغی رو برای پرداخت حقوق کارگران ایران خودرو و سایپا بده و این خودروسازی ها رو تعطیل کنند.
به نظرم صرفه این کار خیلی بیشتر از این حیف و میل تو خودروسازی هاست و تازه جنس بنجل هم سوار نمیشیم
شمسايي
فعلا دور ،دور خودروسازهاست واز قبل بخشش هاي آنچناني تمام كساني كه به عنوان تصميم گير وارد عرصه قيمت مي شوند نهايتا از خودروسازان حمايت مي كنند
اما چند روز پيش انزلي بودم ماشين هاي مناطق آزاد
را ديدم ،دير نيست كه تمام كشور مناطق آزاد شود
وخودرو سازها ماشين ها رو براي خودشان وبراي كساني كه پاداش هاي ميليوني مي گيرند توليد كنند
سبیل شما را هم چرب کنند هرچه مافیا بگوید انجام می دهید..اینطور نیست.
سعيد
Iran, Islamic Republic of
اين كار دو تا راهكار عملي داره كه يكيش برعهده دولتي و دومي بر عهده مردم وظيفه دولت رفع انحصاره، به شرطي كه تمايل داشته باشه واسه پايان اين ماجرا فكري كنه در غير اين صورت تا زماني كه صنعت خودرو تو اين مملكت انحصاريه همين آشو همين كاسه و يا همين كلاهه و همين سر.
اما اقدام مردم نخريدنه حتي از دلالها و سودجويان اگه همه يك سال تحمل كنند و ماشين نو كارخونه رو نخرند مطمئناً اتفاق هاي خوبي ميفته. همدلي و عزم مردم مي تونه در خوبي به اين سودحويان كلاه بردار بده كه واسه هميشه حساب كار دستشون بياد.
سيد مهدي
ما ملت از دست اين مافيا كجا بريم؟ چرا هيچ كس به داد اين مردم نميرسه ما به كي بايد بگيم دردمونو ؟ دولت كه خودش شريك دزد و رفيق قافلس مجلس همينطور مونده فقط رهبري عزيز . اگه اين كامنت من به گوششون ميرسه يه كاري برا اين مردم مظلوم بكنن بخدا ديگه به اينجامون رسيده!
همینه دیگه وقتی رقیب خارجی ندارند و تعرفه ی واردات ماشین اینقدر بالاست که مصرف کننده قادر به خرید آن نیست خودروسازان داخلی نه تنها قیمتها رو بالا میبرند بلکه آهن پاره هایی به نام اتومبیل تحویل مردم میدن
رضا
ظلم کردن در حق مردم که شاخ و دم نداره با قیمت پایین تر میتونیم خودروی امن تر و با کیفیت تر سوار شیم ولی حیف.. این خودرو سازی هم یه جورایی مافیایی عمل میکنن پس این وسط کی از حق و حقوق ملت دفاع میکنه مشکل اینجاست که همه دستشون تو یه کاسس تنها چیزی که اهمیت نداره حق مردم جون مردم میباشه
ح
وقتی گزارش تحقیق و تفحص مجلس از خودروسازان مسکوت میماند و وقتی مجلس قاطعانه از دولت سوال نمیکند که نرخ ارز کاهش پیدا کرده و دولت هم مدام میگوید تورم کاهش پیدا کرده پس چه طور قیمت خودرو که برایند این دو مولفه است اینقدر افزایش داده میشود ؟ نتیجه این میشود که باز هم همه چیز گران شده و رئیس جمهور با خنده به ریش ملت میفرمایند : تورم کاهش پیدا کرده ... تورم کاهش پیدا کرده ...
Iran, Islamic Republic of
اصلا ما نمي خريم كه كلاه سرمان برود جنسي كه نمي ارزد نبايد خريد اين را در گوشتان فرو مي كنيد مثل مسكن و ماشين
به نظر شما کشاورزی گندم کالای استراتژیک است که هیچکس به فکر آن نیست یا تولیدپراید ۰فکر نمی کنید مردم مثل گذشته نیستند می دونند که جنگ زرگری است دولت و خودروساز شورای رقابت اینا همه یکی هستند نمی تونند از سود هنگفت بازار انحصاری کوتاه بیاند ۰بهانه خوبی هم دارن کارگران بیکار میشوند نه اینکه تا حالا بیکار نشدند!!!! خوب بهانه خوبی است ۰ملت هم عجول کم طاقت نمیشه ۱سال خودرو نخریدیه کم همت کنید درست میشه
علی
United States
دررود بردولت ...د....خودروساز ...