کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

پیام مهم انتخابات هیئت رئیسه مجلس

علی لاریجانی بر سر دو راهی

5 خرداد 1393 ساعت 20:01

علی لاریجانی از سوی ناظران سیاسی به عنوان یک چهره سیاسی زیرک شناخته می شود و احتمال اصلاح شیوه مدیریت وی و تقویت بعد نظارتی مجلس وجود دارد اما بی شک اگر رئیس مجلس بر ادامه عادت مالوف اصرار داشته باشد، هیچ بعید نیست که امسال سال آخر ریاست او در خانه ملت باشد.


گروه سیاسی جهان نیوز ـ سایت خبرآنلاین، از رسانه های حامی رئیس مجلس با اشاره به انتخابات هیأت رئیسه خانه ملت در روز یکشنبه، از کاهش محبوبیت و انسجام فراکسیون رهروان خبر داد و نوشت: اگرچه رای امروز لاریجانی از رایی که در آغاز مجلس نهم از آن خود کرد، بیشتر است (۱۸۷ در مقایسه با ۱۷۷) اما از ۲۱۳ رای او در انتخابات هیات رئیسه سال گذشته ۲۶ رای کمتر است.

در ادامه این تحلیل که به قلم یکی از خبرنگاران بازداشتی فتنه ۸۸ نوشته شده، آمده است: "... به نظر می رسد که انتخابات [هیأت رئیسه] زنگ خطری را برای فراکسیون رهروان و اعتدالگرایان مجلس به صدا در آورده است. زنگ خطری که تک مضراب های آن در جلسات بررسی رای اعتماد به وزرای کابینه یازدهم و جلساتی که منجر به ارائه کارت زرد به وزرای دولت تدبیر و امید می شد نیز شنیده شده بود اما اگر توجه لازم به آن می شد شاید امروز باهنر نایب رئیس اول مجلس بود و کرسی های اقلیت در هیات رئیسه از دو کرسی به سه تا افزایش نمی یافت. مضراب هایی که ضرباهنگش شتاب گرفته و اگر همچنان نشنیده گرفته شود، انتخابات مجلس آتی را هم می تواند تحت الشعاع قرار دهد."

اشاره و نگرانی این رسانه از آرای بالای حجت الاسلام ابوترابی و الیاس نادران و راهیابی مهرداد بذرپاش به جمع هیأت رئیسه و کنار رفتن جواد جهانگیزاده، از نزدیکان لاریجانی است.

آقای ابوترابی‌فرد کاندیدای فراکسیون اصولگرایان مجلس در انتخابات روز یکشنبه توانست با کسب بیش از ۲۰۳ رای، ۱۶ رای بیشتر از علی لاریجانی هم کسب کند و دوباره نایب رئیس اول مجلس شود. الیاس نادران هم تنها با اختلاف ۱۰ رای در کنار زدن محمدرضا باهنر برای نایب رئیسی دوم ناکام ماند؛ رویدادهایی که دارای معنایی مهم و قابل تامل هستند.

گرچه دو فراکسیون اصولگرایان و رهروان "اصولگرا" محسوب می شوند اما تفاوت دیدگاه آنها در برخی موضوعات کلی کاملا روشن و غیرقابل انکار است اما اعضای فراکسیون اصولگرایان می گویند، از ابتدا با رهروانی‌ها سر ناسازگاری نداشته و رویکرد خود را بر تعامل با آنان برای تحقق اهداف ملی گذاشتند.

به این تعامل اما از سوی هیأت رئیسه منتسب به فراکسیون رهروان پاسخ درخوری داده نشد که حتی در بسیاری از موارد فریاد دادخواهی اعضای فراکسیون اصولگرایان در تضییع حقوق نمایندگی خود در صحن مجلس طنین انداز شد. آنان بارها از اینکه اجازه بیان تذکرشان را پیدا نکردند یا بلندگوی‌شان در میانه صحبت قطع شد، گلایه مندند.

برخی از سوالات ارسالی به هیأت رئیسه هرگز اجازه طرح پیدا نکرده و به گفته الیاس نادران، نماینده مردم تهران در مجلس " هيأت رئيسه به راحتي سؤال از وزرا را از دستور خارج کرده يا اجازه تذکر نمي دهند يا با دفاع از عملکرد وزرا برخي رفتار‎هاي خلاف قانون را توجيه مي‎کنند." منتقدان هیأت رئیسه مجلس، ادامه این روند را به معنی بی‌اثر شدن بعد نظارتی خانه ملت می‌دانند.


گرچه بخشی از این مشکلات در نتیجه ساختار نامناسب هیأت رئیسه مجلس است اما نباید از نقش آفرین اصلی در این باره (رئیس مجلس) هم غافل شد. و البته سه نماینده فراکسیون اصولگرایان هم قادر به پیشبرد اقدام درخوری در این راستا نبوده اند.

مجموعه این رفتارها باعث ایجاد ذهنیتی منفی درباره عملکرد رئیس و هیأت رئیسه مجلس شد و نمونه آن در انتخابات روز یکشنبه به صورت یک هشدار خود را نشان داد.

علی لاریجانی از سوی ناظران سیاسی به عنوان یک چهره سیاسی زیرک شناخته می شود و احتمال اصلاح شیوه مدیریت وی و تقویت بعد نظارتی مجلس وجود دارد اما بی شک اگر رئیس مجلس بر ادامه عادت مألوف اصرار داشته باشد، هیچ بعید نیست که امسال سال آخر ریاست او در خانه ملت باشد.


البته مانعی که در این راستا بر سر راه علی لاریجانی وجود دارد، تهدید دولتی‌ها با چماق "فراکسیون اعتدال" است که رئیس مجلس را نگران تزلزل و تضعیف فراکسیون رهروان کرده است. در کنار این موضوع، قول و قرارهای پشت پرده درباره انتخابات آینده مجلس را هم نمی توان نادیده گرفت.

حالا علی لاریجانی مانده و ریزش فراکسیون رهروان به سمت فراکسیون اصولگرایان و دولتی‌ها و انتخابات آینده مجلس.


کد مطلب: 362175

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/analysis/362175/علی-لاریجانی-سر-دو-راهی

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com