چهارشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 8 May 2024
 
۰

امیرخانی: ارشاد پایگاه دارد، اما سرگاه ندارد

چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۲ ساعت ۲۱:۲۹
کد مطلب: 336297
رضاامیرخانی، نویسنده مشهور ادبیات داستانی یکی از هنرمندانی بود که در حضور حسن روحانی سخن گفت.
به گزارش جهان به نقل از تسنیم، رضا امیرخانی نویسنده مطرح ادبیات داستانی انقلاب یکی از افرادی بود که در جلسه امشب دیدار هنرمندن و نویسندگان با رئیس جمهور سخنرانی کرد.

امیرخانی با بیان این مطلب که طالع بخت سخن من در برابر روسای جمهور هر ۱۶ سال یکبار طلوع می‌کند گفت: ۱۶ سال پیش اولین باری بود که در مقابل یک رئیس جمهور یعنی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مطالبی را مطرح می‌کردم اکنون بعد از این مدت مجددا شرایطی فراهم آمده تا به سخنرانی در برابر یک رئیس جمهور دیگر یعنی آقای روحانی بپردازم معتقدم که در این زمینه حتما بخت و حکمت در آن دخیل بوده است.

امیرخانی ادامه داد جناب آقای رئیس جمهور بنده امروز در محضر شما به نمایندگی از قبیله ادبیات سخن می‌گویم قبیله‌ای که شترانم در آن است و به نمایندگی از مردمانی سخن می‌گویم که در این مملکت بیشترین عمر و زندگی خود را مصروف مطالعه آثار ادبیات داستانی می‌کنند.

این نویسنده انقلاب با بیان اینکه ادبیات داستانی در کشور ما یکی از پرمخاطب‌ترین گونه‌های ادبیات برشمرده می‌شود گفت: در حالی که حجم قابل توجهی از علاقه‌مندان کتاب در دنیا و در کشور ما وقت زیادی را برای مطالعه آثار داستانی می‌گذارند اما اتفاقی که در باره ادبیات داستانی می‌افند عجیب است. اگر در کنار نگاه به سایر صنایع به صنعت نشر در گونه ادبیات داستانی نگاه شود درمی‌یابیم که صنعت نشر مردمی ادبیات داستانی با سایر صنایع تفاوت‌هایی دارد.

امیرخانی با بیان اینکه اگر در سینما و صنعت سینما حرف آخر را سالن‌های سینمایی بزنند و بدین ترتیب ۷۰ درصد سینما با توجه به وجود سالن‌های دولتی در خدمت دولت است گفت: این رویکرد درباره ادبیات پاسخگو نخواهد بود چرا کهحلقه‌ی انتهایی چرخه‌ی کتاب و مخاطب، کتاب‌فروشی است.بخش زیادی از کتابفروشی‌های ما توسط مردم مدیریت می‌شود. بیش از ۹۰ درصد تولید، توزیع و توزیع اثر در ادبیات به دست مردم است. چیزی که در سایر صنایع بسیار کمتر است. کم‌تر فیلمی است که بخش خصوصی بدون حمایت‌های پنهان دولتی قادر به تولید و توزیع آن باشد.

این نویسنده ادبیات داستانی ادامه داد: صنعتی که اینچنین مردمی پیش می‌رود بیش از سایر صنایع به توجه نیاز دارد. سوال اساسی اینجاست که چرا ادبیات داستانی دیده نمی‌شود؟ دلیل روشن است. به دلیل انبوه عناوین کتب ارشادساخته! چند عنوان کتاب به دست مردم می‌رسد؟ جواب روشن است. به تعداد کتب موجود در قفسه‌های کتاب‌فروشی. این رقم بین هزار تا دو هزار عنوان است. حال آن که ارشاد آمار تولید کتاب را در سال بیش از ۵۰ هزار عنوان اعلام می‌کند. ۴۸ هزار عنوان از این کتاب‌ها، کتب غیرحرفه‌ای در صنعت نشر هستند.

امیرخانی ادامه داد: مگر قفسه کتابفروشی‌ها چه مقدار ظرفیت دارد که بتواند هر ساله ولو تنها برای همین دو هزار کتاب جای خالی داشته باشد. اگر به این مسئله توجه نشود همان مشکلی پیش می‌آید که در دولت‌های گذشته هم برای ادبیات دادستانی رقم خورده است.

نویسنده کتاب «من‌او» ادامه داد: اگر خوشبینانه نگاه کنیم و تصور را بر این بگذاریم که در این زمینه خاطی، قاصر و مقصری وجود نداشته باشد و این کار به درستی انجام می‌شود و می‌توان گفت اگر عملکرد‌ها به درستی هم صورت پذیرد باز هم ۹۵ درصد انرژی ارشاد هرز می‌رود و فقط ۵ درصد صرف کتب حرفه‌ای می‌شود

امیرخانی با بیان اینکه معتقدم تمام همت ارشاد باید روی آن ۲ هزار اثری باشد که بطور متوسط سالانه مورد اقبال مردم قرار می‌گیرد نه هر چه که منتشر می‌شود گفت: این بزرگترین کاری است که به نظر من در دوره فعلی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید به آن توجه کند.

این نویسنده ادبیات داستانی انقلاب در ادامه سخنان خود با بیان اینکه نکته دومی که می ‌خواهم در محضر رئیس جمهور روحانی بگویم به پایگاه‌های وزارت ارشاد در شهرستانها و شهرهای دیگر اشاره کرد و گفت: ارشاد در همه شهرستانها و شهرها پایگاه دارد، در مراکز استانها دستگاه دارد، اما معتقدم ارشاد در شهرستانها سرگاه ندارد. بهترین ترجمه برای سرگاه همان اتاق فکر است.

امیرخانی ادامه داد:‌ معتقدم بیشتر از نویسندگان به حضور ناشران در این سرگاه‌ها نیاز داریم تجربه گذشته من و حضورم در انجمن‌های مختلف به من می‌گوید که اگر صرفا یک اتحادیه نویسندگان قوی داشته باشیم ادبیات پیشرفت چندانی نخواهد داشت. و این نویسنده با عضویت در این اتحادیه‌ها فردیتش را از دست می‌دهد و نهایتا به ماشین امضای بیانیه‌های سیاسی تبدیل می‌شود.

این نویسنده ادبیات انقلاب ادامه داد: اما اگر بتوان وضعیت نشر را سامان بهتری بدهیم و از حضور ناشران قوی بیشتری برخوردار باشیم طبیعتا تاثیر آن در میان نویسندگان نیز متجلی خواهد شد و نویسندگان حتی به تشویق برای رقابت با یکدیگر نیز واداشته می‌شوند.

امیرخانی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه معتقدم باید اجازه دهیم اقوال گوناگون مطرح شود گفت: اگر چنین فضایی را فراهم آوریم خود مردم قول احسن را برخواهند گزید و اینگونه نباشد بهتر است که دولت خود به دنبال قول پسند باشد.

این نویسنده داستانی انقلاب مجددا بر این نکته تاکید کرد که فکر می‌کنم شنیده شدن همه صداها و اقوال گوناگون می‌تواند به رشد و بالندگی فرهنگی کشور کمک کند، گفت: در این زمینه هرگونه حمایت از نویسندگان منجر به حمایت از قول حسن خواهد شد. اما حمایت از ناشر مردم را به سمتی راهنمایی می‌کند که خود قول احسن را برگزینند.

وی در بخش پایانی سخنان خود به ماجرای حضور لشکری از جنییان در محضر امام حسین(ع) در روز عاشورا که پرده‌خوانان آن را نقل می‌کنند اشاره کرد و خطاب به رئیس جمهور گفت: آن روز عده‌ای از جنییان آمدند تا به هواداری حضرت حسین به جنگ با یزیدیان بروند اما امام(ع) به آنان اجازه نداد و گفتند که حرب شما از فتوت به دور است چرا که شما دشمنان را می‌بینید و آنها شما را نمی‌بینند. آقای روحانی از شما می‌خواهم که داور،حامی، ممیز و دیگر بخش‌های ارشاد را از لشکر اجنه انتخاب نکنید.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *