چهارشنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 8 May 2024
 
۹
۱۹

فرق ازدواج‌های موقت با روابط نامشروع

هرزگی شرعی؟!
يکشنبه ۹ تير ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۳۵
کد مطلب: 295893
اینکه برخی «ازدواج موقت» را «هرزگی شرعی» می‌نامند نشانگر بی خبری آنها از معنای «ازدواج» و «هرزگی» است.
فرق ازدواج‌های موقت با روابط نامشروع
به گزارش جهان به نقل از سایت تبیان، ازدواج، در عرف و شرع، پیمان زناشویى است و بر اساس آن، براى مرد و زن نسبت به یکدیگر، تعهّداتى اخلاقى و حقوقى پدید مى‏آید که سرپیچى (از بسیارى) از آن‏ها، عقوبت و کیفر را در پى خواهد داشت. (۱)

ازدواج در هر آیینى، با قوانین و مقرّرات ویژه‏اى صورت مى‏گیرد و اسلام به آداب و رسوم دیگر اقوام احترام گذاشته و ازدواج آنها با یکدیگر را صحیح می‌داند. رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به کسانی که پیوند زناشویی غیر مسلمانان را به بهانه اینکه عقد اسلامی بینشان جاری نشده باطل دانسته و ارتباط آنها با یکدیگر را نامشروع می پنداشتند فرمودند: لِکُلِّ قَوْمٍ نِکَاحٌ [۲]؛ در هر آیینی قوانین و مقررات ویژه ای برای پیوند زناشویی وجود دارد که همان باعث جدایی ارتباط مشروع از نامشروع می شود. حال اگر زن و مردی (در هر دین و آیینی) بر اساس آن مقررات، زندگی مشترکی را آغاز کردند رابطه شان مشروع خواهد بود و جایز و در غیر اینصورت ارتباطشان نامشروع و به لحاظ همان آیین خودشان غیر قانونی خواهد بود.

با این توضیحات فرق بین ازدواج (نکاح) با زنا (سفاح) روشن می شود: یکی ارتباط و پیوند مشروع و قانونمند است و دیگری ارتباطی غیر مشروع و بی ضابطه؛ چه در اسلام باشد و چه در غیر اسلام.

از اینجا بی اساسی این سخن که: « صیغه زنای شرعی است » روشن می شود؛ زیرا صیغه یا همان ازدواج موقت یک نکاح شرعی است ولی زنا یک ارتباط غیر شرعی و اصولا در اسلام چیزی به نام حرام شرعی وجود ندارد؛ کار یا شرعی است یا غیر شرعی.

این هم که برخی «ازدواج موقت» را «هرزگی شرعی» می نامند نشانگر بی خبری ایشان از معنای «ازدواج» و «هرزگی» است. اگر کسی بداند که ازدواج یک پیوند قانونمند و بر اساس مقررات ویژه است و هرزگی روابط بی ضابطه و خارج از چهارچوب بین زنان و مردان است؛ دیگر این دو مقوله کاملا از هم جدا را به هم نیامیخته و عادل را فاسق نمی خواند.

شرع یعنی قانون؛ قانونی برای زندگی با سعادت و هرزگی یعنی فرار از این قانون برای زندگی با نکبت. بر این اساس چگونه می توان هرزگی را بخشی از شرع دانست و یک کار کاملا شرعی را هرزگی نامید؟!

فرق بین ازدواج موقت و زنا

فرق اول

ازدواج موقت مانند ازدواج دائم، پیوندی است که قرآن [۳] و روایات اهل بیت علیهم السلام [۴] بر جواز، صحت و درستی آن تاکید دارند. اما زنا رابطه ایست غیر قانونی و خلاف شرع که قرآن[۵] و روایات اهل بیت علیهم السلام [۶] به شدت از آن نهی کرده اند و نیز در هر مکتب و آیینی که فطرت در آن دفن نشده باشد کاری است غیر انسانی و خلاف قانون.

اینکه امیرالمومنین(علیه السلام) می فرماید: ما زَنا غیورٌ قَطُّ [۷] ؛ هرگز انسان غیرتمند زنا نمی کند یا ما زَنا عَفیفٌ [۸] ؛ هیچ انسان پاکدامنی زنا نمی کند. گویای همین مطلب است. امام علیه السلام نفرمود هیچ مومن یا مسلمانی خود را به این کار آلوده نمی کند؛ بلکه حضرت این سخن را درباره تمام کسانی فرمود که هنوز فطرت الهی شان فعال است و نفس می کشد.

فرق دوم

ازدواج موقت به مانند ازدواج دائم نیازمند اجرای صیغه است [۹] که این صیغه بر خلاف تصور برخی، «دعا» نیست؛ بلکه عبارتهایی است که مفاد آن ابراز از سوی زوجه و قبول از سوی زوج برای شروع یک زندگی مشترک است و در اصطلاح به آن ایجاب و قبول گفته می شود که باید به قصد انشاء بیان شود. [۱۰] این ایجاب و قبول گاهی به واسطه وکیل یا وکلای دو طرف صورت می گیرد که احکام خاص خود را دارد.

در حالی که در زنا، هیچ یک از این احکام وجود ندارد نه صیغه ای (تا چه رسد به قصد انشاء) نه ایجابی و نه قبولی.

قبل از بیان ادامه فرقها پاسخ به یک سوال ضروری است:

اجرای صیغه چه اهمیتی دارد؟!

آسانی «اجرای صیغه» و کمی زمانی که این کار می برد سبب شده تا عده‌ای اصل آن را ناچیز دانسته و از اهمیت آن غفلت کنند تا جایی که برخی نوشته اند «چه فرقی می کند که برای برقراری رابطه، اولش چیزی خوانده شود یا نه؟!»

از این عده می پرسیم: آیا واقعا فرقی بین رعایت یک قانون و رعایت نکردن آن نیست؟ برای مثال، شما رئیس بانک هستید. کسی به شما مراجعه کرده و تقاضای چند میلیون وام می کند. شما هم با تقاضای او موافقت می کنید به شرط آنکه او شرایط و تعهداتی را که بانک از او می خواهد در عرض چند دقیقه امضاء کرده و بپذیرد؛ اما او از شما می‌خواهد تا بدون گذراندن مراحل قانونی، خواسته او را اجابت کرده و پول را به او تحویل دهید. او این جمله را به شما می گوید:

«چه فرقی می کند من این چهار تا برگه را امضاء کنم یا نه؟ اصل آن نقل و انتقال پول است.»

شما چه جوابی به او می دهید؟ حق را به او می دهید و فورا پول را در اختیارش می گذارید؟ یا به او می گویید درست است که چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد؛ اما کار باید طبق قانون باشد؛ اگر قانون اجرا نشد این نقل و انتقال دیگر نامش پرداخت وام نیست؛ اختلاس است. با همین چند دقیقه، کار به آن خوبی، به کاری به این بدی تبدیل می شود بی آنکه تغییری در ظاهر آن پدید آمده باشد.

گذشته از این که در این مثال، قانون، قانون اعتباری انسانی است؛ ولی اجرای عقد برای ازدواج، قانون واقعی الهی است.

فرق سوم

تمام احکام محرم و نامحرمی که در ازدواج دائم وجود دارد در ازدواج موقت نیز لحاظ می شود. برای مثال مرد به محض اینکه زنی را صیغه کرد دیگر حق ازدواج با مادر او را نخواهد داشت؛ آن زن هم دیگر حق ازدواج با پدر این مرد را ندارد و بسیاری از احکام دیگر.

ولی در زنا که سراسر بی بند و باری و عدم رعایت قوانین شرع است؛ این احکام از اساس معنا ندارد.

فرق چهارم

در ازدواج موقت پس از آنکه دو طرف از هم جدا شدند زن باید «عده» نگه دارد. نگه داشتن عده به این معناست که زن تا پایان مدت مشخص که «عده» نام دارد، حق ازدواج و ارتباط زناشویی با مرد دیگری را ندارد. [۱۱]

با نگاهی گذرا بر این قوانین و احکام، بر هر مُنصِف متدینی پوشیده نخواهد ماند که فرق و فاصله بین ازدواج موقت و زنا از بهشت تا جهنم است. چگونه می توان ازدواج موقت را عین و یا حتی شبیه به کاری دانست که در آن نه خبری از صیغه است نه صحبت از محرم و نامحرم؛ نه زنی عده نگه می دارد و نه مردی عده آن زن را محترم می شمرد؟!

یکی محبوب خدا و دیگری مغبوض خدا

ناخرسندی قرآن کریم از تشبیه حلال خدا به حرام خدا

عده ای به بهانه اینکه «نزول» (ربا) مانند «خرید و فروش» (بیع) ، سودآوری دارد این دو را مثل هم گرفتند و در برابر نهی از ربا گفتند: إِنَّمَا الْبَیْعُ مِثْلُ الرِّبا ؛ بی تردید بیع هم مثل رباست؛ درست مانند حرفی که امروز می زنند: صیغه هم مثل زناست؛ اما خداوند متعال پاسخ می دهد که کجا این مثل آن است؟ یکی مطابق قوانین شرع است و ما آن را حلال کرده ایم و دیگری خلاف شرع است و ما آن را حرام کرده ایم : أَحَلَّ اللَّهُ الْبَیْعَ وَ حَرَّمَ الرِّبا [۱۲] پس نگویید این هم مثل آن است.

جالب تر اینکه شبیه همان حرفی را که طرفداران «ربا» به طرفداران «بیع» می زدند و می زنند؛ طرفداران «زنا» به طرفداران «نکاح» می زدند و می زنند. که امید است مومنین در اظهار نظر و استفاده از تعابیر به این اصل قرآنی توجه نمایند و از تعابیری مانند «زنا» و «هرزگی» و «هوس رانی» و مانند اینها برای کاری که خداوند متعال آن را حلال کرده است استفاده نکنند.

نتیجه اینکه

فرقهای اساسی بین ازدواج موقت و روابط نامشروع وجود دارد و هرگز نباید رابطه نامشروعی که مورد نفرت خداوند متعال است را به بهانه شباهت در مورد یا مواردی، همانند ازدواجی دانست که مورد عنایت قرآن و اهل بیت (علیهم السلام) است و احکام و قوانین مشخص و الزام آور خاصی دارد.

در مقاله بعد دلایل دیگر هجمه به این حکم الهی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

پی نوشت:

۱.تشکیل خانواده در اسلام، ص ۱۹؛ التحقیق ۱۲/۲۳۴

۲. تهذیب الاحکام ۷/۴۷۲

۳. ۲۴/ نساء: فَمَا اسْتَمْتَعْتُم بِهِ مِنهُْنَّ فََاتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِیضَةً.

۴. نک به وسایل الشیعه، کتاب النکاح، ج۲۰

۵.۳۲/ اسراء: وَ لا تَقْرَبُوا الزِّنى‏ إِنَّهُ کانَ فاحِشَةً وَ ساءَ سَبیلاً.

۶.کافی ۵/۵۴۱ و ۵۴۳

۷.غررالحکم ص۶۸۴

۸.غررالحکم ص۶۹۰

۹.تحریرالوسیله ۲/۲۲۰و ۲۶۶

۱۰.تحریر الوسیله ۲/۲۴۲

۱۱.این مدت، از لحظه جدایی شروع شده و تا پایان دومین عادت ماهیانه او پس از جدایی ادامه خواهد داشت. این حکم فروعات دیگری هم دارد. ر.ک به تحریرالوسیله ۲/۳۳۷

۱۲. ۲۷۵/ بقره
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مشکل جامعه ما اینه که دقیقا حلال خدا رو حرام کردیم، قبحی که صیغه داره زنا نداره، وقتی انسان به هر دلیلی نیاز شدید به رابطه زناشویی داره مثل اینکه نیاز به غذای روزانه داره، و اصل صیغه برا اینه که چنین نیازی رو برای افرادی که امکان برطرف کردن دائمیشو ندارن برطرف کنه
محتاج
به نظر من فرزندی که پدر مشخص ندارد و خود را در میان مردم بیکس می بیند برای این کمبود دست به هر جنایتی می زند و این اساس ازدواج و تحریم زنا است
ناصر
فرقهایی که عنوان کردید همه فرق در آثار بود نه فرق در ماهیت.مهمترین تفاوت ماهوی زنا و صیغه موقت اینه که در صیغه دو طرف خود رو ملزم به رعایت اصول و تعهداتی میدونن و شخصیت طرف مقابل براشون محترمه اما در زنا شخصیت طرف اصلا مهم نیست یکی فقط پول میخواد و دیگری فقط لذت و هیچ تعهد دیگه ای به هم ندارن.ضمنا رعایت اصول باعث میشه که در صورت حاملگی زن مشخص بشه بچه از چه کسی است و امکان تولد بچه های بی پدر وجود ندارد.این موضوع یکی از معضلات اجتماعی بسیاری از کشور هاست.
احسنت جهان نیوز

اجرکم عندالله

جز یاران خدا هیچ کس احکام خدا و سنت صالحان را زنده نمی کند ...
خدا لعنت کنه کسایی رو که نمیذارن این قانون الهی با تمام شرایطش در جامعه امروز ما اجرایی بشه.
محسن
Iran, Islamic Republic of
سلام عليكم ، ازدواج موقت برگرفته از سنت رسول الله (ص) و مورد رضاي خداست . اولا سپاس از ترويج آن ولي چه خوب است كه اين قبيل گزارشات و مقالات امتداد يابد . نمي دانم چرا برخي مايلند كار حرام توسعه و ترويج يابد ولي اينطور در برار يك عمل حلال حساسيت نشان مي دهند . رحمت خدا برشما كه سنت اهل بيت (ع) و رسول الله (ص) را زنده مي نمائيد
به نظر تمامی دوستانی که صیغه را تایید میکنند، البته من نیز به لحاظ شرعی صیغه را قبول دارم، ولی آیا صیغه برای مردی که زن عقدی دارد و او را از لحاظ روحی تامین نمیکند، حلال است؟
آیا برای مردانی که علیرغم داشتن زن عقدی (بدون هیچ عیبی از لحاظ جسمی و ظاهری) و فرزندان مجرد زن صیغه میکنند، حلال است؟
وقتی من فرزند مجرد با سن بالا در خانه هستم و پدرم را میبینم که چه طور با مادرم رفتار میکند و با یک کلاه شرعی زن صیغه میکند، در حالیکه جلوی ازدواج ما را میگیرد، کدام حلالیت؟
چرا موقع صیغه هیچ شرطی برای کسانیکه صیغه میکنند وجود ندارد، چرا کسی بررسی نمیکند که این پدر از خرید خانه امتناع میکند، شاید ماهیانه یک بار میوه به منزل نمیآورد، ولی به قول شما به طور کاملا شرعی زن صیغه میکند و حلال خدا را رعایت میکند.
واقعا متاسفم برای تمام کسانیکه بدون فکر چنین مشکلاتی را در جامعه بوجود آوردند.
من که میگوییم خدا هرگز به چنین کسانی رحمت نمیفرستد. و چنین زندگی زناشویی نیز کاملا حرام است. چرا که من وقتی نمی توانم ازدواج کنم، چگونه یکی دوتا دوتا زن صیغه میکند. کجای کتاب خدا ظلم به خانواده حلال است. آیا مردی وجود دارد زن صیغه ای داشته باشد و در عین حال بتواند از لحاظ روحی همسر خود را تامین کند. به خدا قسم نه . من این را از نزدیک لمس کردم. صیغه برای یک همسر، فقط سرخوردی زن را به همراه دارد. من شکستن مادرم را به چشم دیدم. آه او را از نزدیک شنیدم. ذره ذره نابود شدن مادرم را به چشم میبینم.
دوست عزیز
مشکل شما درسته اما چرا به حکم خدا ان قلت میاری؟
صیغه شرایط داره حالا چون پدر شما رعایت نکرده که نمیشه صیغه رو تعطیل کرد.
مرتضی
صیغه برا اونیه که نمیتونه عقد دائم بکنه نه پدر شما.
اگر کسی از چراغ قرمز رد بشه مشکل از قانون نیست
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
اگر در عقد موقت رعایت قانون بشود درست ولی اکنون در خیلی از کشور ها و در خود ایران ما رعایت قانون نمی شود خانمی چهار پنج روز قبل صیغۀ آقایی شده و با او هم بستر شده و امروز هم به آقای دیگری صیغه شده و با او هم بستر از نظر قانون این کار اشکال دارد ولی توی کشور ما چی؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Russian Federation
یعنی این افردای که نظر دادن خیلی هم خوشحال و موافق هستن واقعا خودشون میذارن یکی خواهر و یا یکی از اعضای فاملیشون رو صیغه کنه واسه ی هفته یا ی روز؟
ناشناس
بلانسبت کلاً مردای اینجوری ذاتشون خرابه . تمام این نظرات هم نگاه کنید نشان دهنده ی همین مسئله هستش .
Iran, Islamic Republic of
حالا خودت حاضری به خاطر قبحی که از زنا ایجاد شده خواهر یا یکی از اعضای فامیلتون طعمه زنا یا نگاه کثیف قرار بگیره؟
بالاخره نفهمیدم فرقش چی هست. چون یکی شرعی است بنابراین شرعی است و دیگری چون شرعی نیست شرعی نیست. این هم شد استدلال. نفس عمل که یکسان است قصد انشا و غیره هم در هر دو وجود دارد رعایت مسائل محرمیت هم که اگر شخص رعایت نکند در هر دو مورد نمی کند. چه فرقی دارند مساله این است با این سفسطه بازیها هم حل نمی شود.
فرقاش معلومه:

1- در زنا طرفت مشخص نیست فقط یه زن می خواد یه مرد و مثل بلانسبت حیوون کارشونو بکنن برن اما در صیغه طبق شرایطش باید زن و مرد مشخص باشند

2- در صیغه اگر پای بچه ای به میون بیاد مرد موظف است حضانت او را عهده دار باشد برخلاف زنا که مرد بعد از رسیدن به مقصودش میره و شرایط بعدی اون زن دیگه براش مهم نیست

3- در صیغه نمی توان زن شوهردار را عقد کرد ولی در زنا مهم نیست

4- صیغه بیشتر برای شرایط اضطرار هست مثل سفرهای طولانی و تنهایی مردها، بیماری طولانی مدت زن و ...

البته صیغه هم مثل خیلی قوانین دیگه ممکنه باعث سواستفاده کسی بشه اما این اصل قانونو ملغی نمی کنه و فقط به نیت طرف برمیگرده که چطور بخواد جواب خدا رو بده
Iran, Islamic Republic of
عقد موقت وازدواج موقت مثل ازدواج دائم كاملاً رسمي وقانوني وشرعي است امامتاسفانه بعلت قبيح نشان دادن حلال خدا (ازدواج موقت) اين سنت براي مردم خوب توضيح داده نشده . صيغه مخصوص خانم هايی است كه مطلقه يا بيوه وبه هرطريق يك بار ازدواج كرده والان مجردند اما بدلايل مختلف وعرفي و.. قادر به ازدواج دائم نيستند ولذا شامل دختران ازدواج نكرده ومجرد نميشودچون احتمالاًهيچ پدري اجازه عقد موقت دخترش رانميدهد ولذا اين موضوع شامل خانمهاي مجرد نميشود . در صيغه عقد موقت مدت- مهر-وسايرشرايط را مشخص ميكنند . وپس ازاتمام مدت عقد موقت زن بايستي عده نگهدارد ونميتواند براساس مطلب گفته شده توسط كامنت(ايراني) بدون درنظر گرفتن شرايط براحتي هر چند روز با كسي باشد چون اين ديگربه عقد موقت ربطي ندارد و... لذا مراجع عظام وعلما وسخنرانان مذهبي اطلاع رساني كنند تا اين شبهات باطل كه از سوي معاندان صورت ميگيرد از بين برود.
باميد شفافيت اين موضوع براي عموم مردم.
ایراندخت
آیا غیر از اینه که حتی اجرای احکام دینی باید با رعایت شرایط درستش همراه باشه؟ چرا اینقدر از حکم صیغه طرفداری می کنید و شرایطش رو توضیح نمی دید. حد اقل نصف صیغه هایی که الان داره تو ایران به بهونه های مختلف انجام میشه شرایط صیغه رو نداره... . و این به نظر شما چیه؟ کلاه شرعی نیست؟! توهین به خانم ها و میدون دادن به هوسرانی آقایون نیست؟! نمیشه حکم خدا رو جوری مطرح کرد فقط یه عده ی خاصی از اون نفع ببرند...
Iran, Islamic Republic of
من نمیفهمم چرا بجای تبلیغ صیغه نمیان شرایط ازدواج دائم رو آسون کنند؟
سپهر
Kuwait
به موارد مورد اختلاف زنا و صیغه که در بالا ذکر گردید اضافه کنید که مرد مسلمان با زن کافر ( زنانی که اهل کتاب نباشند) حق انجام عمل صیغه را ندارد ولی آدم زنا کار میتواند این کار را انجام دهد.در ضمن مرد مسلمان در صورت باردار شدن زن صیغه ای خود موظف به برآورده نمودن نیازهای زن تا پایان دوران بارداری بوده و مکلف است تا حضانت بچه را نیز به عهده بگیرد.