توسعه سواحل مکران و پیشرفت سواحل سیستان و بلوچستان و استفاده از ظرفیت های ویژه آن بسیار مهم و باید برای آن برنامه داشت، اما به دلایلی که بخشی از آن بیان شد، منطقی نیست که نقطه اصلی اقتصاد و سیاست کشور، آن منطقه باشد.
گروه سیاسی جهان نیوز: این روزها موضوع انتقال پایتخت به مکران (منطقه ای ساحلی در استان سیستان و بلوچستان) از سوی برخی دولتی ها مطرح می شود. بعضی اظهار نظرات حاکی از این است که این تصمیم در حال بررسی است و هنوز به نتایج نهایی نرسیده است. تکرار یک اسم از سوی مسئولان و از طرفی اظهارنظر سخنگوی دولت نشان می دهد که گویا این تصمیم، قطعی است.
در این راستا، چند نکته قابل بیان است:
یک: موضوع انتقال پایتخت، سال هاست که در دولت های مختلف مطرح شده و به طور کلی با شکست مواجه شده است. آیا دولت چهاردهم از عوارض و هزینه های مالی این موضوع، اطلاع کافی دارد؟
دو: از نگاه راهبردی، برای انتخاب پایتخت یک کشور باید هزاران مولفه کوچک و بزرگ را کنار همدیگر قرار داد. مثلاً، منطقهای که در آن، پایتخت قرار دارد باید برای شرایط جنگی و حساس قابلیت های ویژه ای داشته باشد. نباید یک شهر مرزی باشد و... .
سه: منطقه مکران، منطقه ای ساحلی و در کنار دریای عمان و نزدیک خلیج فارس است؛ یعنی چسبیده به دریا است. در واقع، اگر پایتخت شود، هر لحظه در معرض تهاجم مستقیم دشمنان قرار دارد. تصرف چنین منطقه ای را با تصرف جایی مانند تهران که در قلب کشور قرار دارد، مقایسه کنید.
چهار: این منطقه، اساساً از بسیاری از کلان شهرها و شهرهای مهم ایران دور است و اگر بخواهد به عنوان پایتخت انتخاب شود، مشکلات اساسی برای ارتباطات و دسترسی ها وجود دارد.
پنج: این منطقه، نزدیک به پاکستان است؛ جایی که محل رشد تروریست های تکفیری است.
شش: با توجه به وجود برخی گروههای تروریستی در مناطق جنوب شرقی کشور، در صورتی که پایتخت به این منطقه منتقل شود، این تروریست ها طمع می کنند تا به پایتخت جدید آسیب برسانند. در هر صورت هر چقدر که برای امنیت آن تلاش کنیم، اما همین احتمال ناامنی همواره وجود دارد و چنین چیزی برای جایی که پایتخت است، قابل پذیرش نیست.
هفت: با وجود شرایطی که برای این منطقه بیان شد، این منطقه را به عنوان پایتخت اقتصادی هم نمی توان معرفی کرد. شرایط جمهوری اسلامی و همچنین شرایط مکران را نباید با برخی بنادر در اروپا و آمریکا مقایسه کرد. ما در منطقه خاورمیانه قرار داریم که منطقه ای پر از تنش و مورد طمع کشورهای غربی است.
هشت: توسعه سواحل مکران، پیشرفت سواحل سیستان و بلوچستان و استفاده از ظرفیت های ویژه آن بسیار مهم و باید برای آن برنامه داشت، اما به دلایلی که بخشی از آن بیان شد، منطقی نیست که نقطه اصلی اقتصاد و سیاست کشور، آن منطقه باشد.
نه: بهتر است در این شرایط خاص اقتصادی، اولاً این سخنان مطرح نشود و ثانیاً برای مدیریت تهران یک برنامه ریزی جامع صورت گیرد و دولت همت خود را برای جلوگیری از ادامه مهاجرت به تهران، ایجاد مدیریت واحد شهری و کمک به حل مشکلات پایتخت قرار دهد.
ده: به طور کلی در میان حجم مشکلات کشور، طرح یک ایده عجیب و خام بیشتر فرصت را از دولتمردان میگیرد. به ویژه آنکه دولت برای حل مشکلات اساسی بهانه های قدیمی مثل FATF را هم دوباره مطرح کرده است. انتظار مردم حل مسائل معیشتی نظیر سفره و مسکن است. آشفته بازار خودرو، اشتغالزایی، واحدهای راکد، پروژههای نیمه تمام و... در اولویت انتظاری افکار عمومی است؛ خصوصا آنکه در پنج ماهه دولت وفاق دلار از حدود 59 هزار تومان به 80 هزار تومان رسیده و آثار این افزایش در زندگی مردم ملموس خواهد شد.
اصلاح طلبان برای رای اهل سنت دندان تیز کردن، پیشنهاد پایتخت شدن مکران نوعی خودشیرینی برای جذب رای است، والا خودشان میدانند که این کار نه عاقلانه است و نه شدنی
انتقال پایتخت به مکران ، اشتباه ترین تصمیم تاریخی است که به کشور لطمه زیادی خواهد زد ، بهترین طرح ، طرح رییس جمهور شهید رییسی بود که میخواست تهران را به سه قسمت تهران شرقی و تهران مرکزی و تهران غربی تقسیم کند