مصرف نابهجای آنتیبیوتیکها موجب میشود میکروبها به تدریج نسبت به داروهای چرکخشککن مقاوم شوند، بهطوریکه در اثر مصرف آنتیبیوتیکها دیگر بهراحتی از بین نمیروند. با این حال، روشهای سادهای برای پیشگیری از بروز این مشکل وجود دارد.
به گزارش جهان نیوز به نقل از تسنیم، میکروبها موجودات ریزی هستند که با چشم دیده نمیشوند اما میتوانند در بدن ما بیماری ایجاد کنند انواع میکروبها شامل ویروسها، قارچها، باکتریها و انگلهای تکسلولی است.
مقاومت میکروبی چیست؟
داروهایی که میکروبها را از بین میبرند داروهای ضد میکروبی نامیده میشوند. آنتیبیوتیکها یک گروه از داروهای ضد میکروبی هستند که تنها روی باکتریها اثر میکنند؛ آموکسیسیلین، پنیسیلین، سفیکسیم، آزیترومایسین، مترونیدازول و بسیاری داروهای دیگر نوعی آنتیبیوتیک هستند.
میکروبها با سرعت زیادی تولید مثل میکنند؛ در زمان تولیدمثل به دلیل مصرف نابجای آنتیبیوتیکها توسط فرد، ممکن است میکروبهای مقاوم به داروهای آنتیبیوتیک به وجود بیایند. اگر فردی در زمانی که میکروب مقاوم در بدن او به وجود آمده در حال مصرف داروی ضد میکروب باشد میکروبهای ضعیفتر در بدن او از بین میروند ولی میکروب مقاوم باقی مانده و به تکثیر خود ادامه میدهد. به عبارتی میکروبها میتوانند به دارو مقاوم شوند در این صورت درمان بیماری به راحتی امکانپذیر نخواهد بود. به این پدیده مقاومت میکروبی گفته میشود.
خطر بروز مقاومت میکروبی چیست؟
میکروبهای مقاوم به دارو میتوانند در انسانها، حیوانات، گیاهان و محیط زیست به وجود بیایند و گردش پیدا کنند. اگر روند حال حاضر گسترش میکروبهای مقاوم به دارو ادامه داشته باشد در 30 سال آینده تعداد مرگهای ناشی از مقاومت میکروبی حتی از بیماریهایی مانند سرطان نیز بیشتر خواهد شد زیرا اثربخشی آنتیبیوتیکها از بین میرود و دیگر درمان بیماریها به راحتی امکانپذیر نخواهد بود.
دلایل بروز مقاومت میکروبی
موارد زیر از جمله دلایل بروز مقاومت میکروبی هستند:
مصرف خودسرانه داروهای ضد میکروبی بدون تجویز پزشک
مصرف دارو کمتر از میزان تجویز شده
رعایت نکردن زمان درست مصرف آنتیبیوتیک
زود قطع کردن دارو قبل از پایان دوره درمان تجویز شده توسط پزشک
رعایت نکردن راههای پیشگیری از عفونت مثل رعایت نکردن بهداشت فردی که باعث انتقال بیماری از فردی به فرد دیگر میشود.