فضانوردانی که با پرواز آزمایشی فضاپیمای استارلاینر شرکت بوئینگ به ایستگاه فضایی بینالمللی رفته بودند به دلیل بروز مشکلاتی در این فضاپیما که قرار بود با آن به زمین بازگردند، مدتها است که در ایستگاه بینالمللی گرفتار ماندهاند.
به گزارش جهان نیوز به نقل از ایسنا، به نقل از فرهیختگان، دو نفر از فضانوردان ناسا که برای انجام مأموریتی جهت تست سلامت یک فضاپیمای جدید به طور آزمایشی به ایستگاه فضایی اعزام شدند، به علت نقص فنی فضاپیمایی به اسم «کالیپسو» در مدار ماه گرفتار شدند و حالا حدود سه ماه از رفتن آنان میگذرد و ناسا اعلام کرده تا فوریه یعنی بهمن ماه سال جاری قادر به برگرداندن آنها نیست.
ویلمور و سانتینا نام دو فضانورد با تجربه ناسا است که این روزها در ایستگاه فضایی گیر افتادهاند. در واقع مأموریت آخر آنها که قرار بود یک هفته به طور آزمایشی در مدار باشند حالا بیش از سه ماه به درازا کشیده است. هدف از اعزام ویلمور و سانتینا اطمینان از سلامت فضاپیمای مسافری جدید بوئینگ بود؛ محصولی به اسم «کالیپسو» که برای آزمایش قرار بود یک هفته در مدار قرار بگیرد. پیش از این کالیپسو یک بار هم بدون سرنشین پرتاب شده بود اما این آزمایش به خاطر نقص فنی دوبار تکرار شد و در نهایت پرتابِ با سرنشین آن هم چندان موفقیتآمیز نبود و موجب گیر افتادن این دو فضانورد در ایستگاه شد.
کالیپسو که به گفته ناسا با نشت هلیم مواجه شده در مدار قابل تعمیر شدن نبوده و این موضوع سبب شده تا برگشت با این فضاپیما برای ویلمور و سانتینا خطر مرگ را درپی داشته باشد.
گفتنی است که سابقا ناسا در دو رویداد تلخ مشابه به علت نقص فنی فضاپیما چندین فضانورد خود را در سانحه انفجار از دست داده است.
چیزی حدود ۳۸ سال پیش در تاریخ ۲۸ ژانویه ۱۹۸۶، شاتل چلنجر تنها ۷۳ ثانیه بعد از پرتاب منفجر شد و تمام سرنشینانش از بین رفتند.
شاتل فضایی کلمبیا، یکی دیگر از مدارگردهای برنامه شاتلهای فضایی سازمان ناسا بود که در یکم فوریه ۲۰۰۳ هنگام بازگشت از ایستگاه بینالمللی فضایی و در بیست و هشتمین مأموریت فضایی خود، به همراه هفت فضانورد در حال بازگشت به جو زمین منفجر شد و تمام سرنشینان آن کشته شدند.
این دو تجربه تراژیک سبب شده تا ناسا برای این دو فضا نورد چنین ریسکی نکرده و اجازه نداد تا آنها با کالیپسوی معیوب به زمین برگردند.
در نهایت تصمیم بر این شد که یک فضاپیمای دیگر به ایستگاه برود تا این دو را با خود برگرداند. اما این اتفاق در ایستگاه های فضایی با تمهیدات پیچیدهای که رزرو و هزینه سفرهای فضایی و همچنین در دسترس نبودن سایر فضاپیماها دارد خود چالشی بزرگ است که تا فوریه رسیدگی به آن طول میکشد. چراکه سایر فضاپیماهای سرنشیندار در ایستگاههای فضایی دیگر در حال انجام وظیفهاند و ضمنا تعداد آن ها زیاد نیست.
بنابر دادههای موجود از تعداد فضاپیماهای ناسا، در حال حاضر ۵ فضاپیمای سرنشیندار وجود دارد که از این تعداد فقط سه عدد عملیاتی هستند و برخی از این فضاپیماها بنا بر نوع مأموریت فقط سالی دوبار به ایستگاه پرواز میکنند. هم اکنون که علاوه بر «کالیپسو»، دو فضاپیمای دیگر هم با نامهای «دراگون اسپیس» و «سایوز» به ایستگاه متصل هستند و این یعنی عملا فضاپیمایی برای برگرداندن سرنشینان کالیپسو در دسترس نیست.
البته ویلمور و سانتینا تا فوریه در فضای معلق مدار ماه در تامین ضروریات خود آسیبی نخواهند دید؛ چون امکان اعزام فضاپیماهای باری و بدون سرنشین که نیازهای آنها را برطرف کند وجود دارد اما به هرحال این دو فضا نورد از نظر روحی و جسمی خودشان را برای اعزام طولانی مدت آماده نکرده بودند و طولانی شدن این ماموریت برای آنان فرسایشی روانی در پی خواهد داشت.
فضانوردان خسته سرانجام به زمین برخواهند گشت اما ناسا باید در پروتکل های هوانوردی و ایمنی ایستگاههای فضایی خود تجدید نظر کند. علاوه بر این ماجرایی که بر این دو نفر به علت نقص فنی کالیپسو گذشته، وضعیت کیفی محصولات بوئینگ را زیر سوال برده و یکی از بزرگ ترین شرکتهای تولید کننده محصولات هوافضا را دچار چالشی جدی خواهد کرد.دانلود فايل