از ویژگیهای فوقالعاده لولههای پلی اتیلن، میتوان به مقاومت بالا در برابر پوسیدگی و زنگزدگی، طول عمر بالا، سبکوزن بودن، قیمت مناسب، سهولت در جابجایی و حملونقل، عدم نیاز به آبکاری یا یک پوشش خاص برای محافظت و ... اشاره کرد.
لولههای پلی اتیلن طی فرآیند اکستروژن و با مواد اولیه پلی اتیلن سنگین (گرید HDPE100، پرمصرفترین ماده اولیه است)، مطابق با استانداردهای INSO 14427-1,2، در سایزهای 16 تا بالای 3000 میلیمتر و تمامی فشارهای کاری تولید میشوند.
در یک دستهبندی کلی، لولههای پلی اتیلن به دو دسته: لولههای تک جداره (Single-wall pipe) و
لولههای دوجداره (Double-wall pipe) تقسیم میشوند.
انواع لولههای تک جداره عبارتند از:
• لوله تک جداره فشار قوی (High pressure single- wall pipe)
• لوله تک جداره کشاورزی (Agricultural pipe) شامل لوله آبیاری قطرهای (Drip irrigation) و
لوله آبیاری بارانی (Rain irrigation)
• لوله تک جداره کابلی (Cable pipe) یا غلافی
لوله تک جداره فشار قوی، پرکاربردترین لوله پلی اتیلن محسوب میشود.
انواع لولههای دوجداره عبارتند از:
• لوله کاروگیت (Corrugated pipe)
• لوله اسپیرال (Spiral pipe)
آبرام اتصال به عنوان تأمینکننده لوله پلی اتیلن مرغوب و باکیفیت، در کوتاهترین زمان ممکن، پاسخگوی نیاز مشتریان برای طیف گستردهای از پروژههای صنعتی است.
انواع لوله پلی اتیلن
در ابتدای مقاله با لیستی از انواع لولههای پلی اتیلن آشنا شدیم، حال میخواهیم این لولهها را با جزئیات بیشتری بشناسیم.
انواع لوله پلی اتیلن
لوله پلی اتیلن تک جداره فشار قوی
لولههای تک جداره فشار قوی با گرانولهای HDPE100، در سایزهای 25 تا 1200 میلیمتر و تمامی فشارهای کاری مورد نیاز مشتری تولید میشوند.
برای نصب لولههای فشار قوی، باید آنها را زیر خاک مدفون کرد. علت این امر این است که، این لولهها ضریب انبساط حرارتی بالایی دارند و از طرفی، برای محافظت از لولهها در برابر اشعه ماوراء بنفش، از نصب با ترانشه بهره گرفته میشود.
لوله پلی اتیلن آبرسانی
یکی از انواع لولههای پلی اتیلن تک جداره فشار قوی، لولههای آبرسانی هستند که برای انتقال آب شرب و غیر شرب کاربرد دارند.
لولههای آبرسانی با استفاده از مواد اولیه پلی اتیلن سنگین (HDPE100-food grade)، در فشارهای کاری 6 تا 25 بار و سایزهای 25 تا 1200 میلیمتر، در اختیار مشتریان قرار میگیرد.
لوله پلی اتیلن گازرسانی
لولههای گازرسانی، به عنوان یک لوله تک جداره فشار قوی، نسبت به سایر لولههای پلی اتیلن، بالاترین قیمت را دارند و علت این موضوع این است که اولاً، این لولهها با دستگاههای مدرن و مجهز به سیستم گراویمتریک و آلتراسونیک تولید میشوند و ثانیاً، برای تولید آنها حتماً باید از مواد اولیه پلی اتیلن خودرنگ باکیفیت استفاده کرد.
لولههای گازرسانی در فشارهای کاری 12.5 و 16 بار، و سایزهای 25 تا 225 میلیمتر و البته تحت تأییدیه IGS شرکت ملی گاز ایران، تولید میشوند.
برای متمایزکردن این لولهها از سایر لولههای پلی اتیلن، میتوان از خطوط نشانه زرد یا نارنجیرنگ بر روی سطح خارجی آنها استفاده کرد.
لوله پلی اتیلن گازرسانی
لوله پلی اتیلن تک جداره کشاورزی
لولههای پلی اتیلن کشاورزی به دو دسته لولههای آبیاری قطرهای و آبیاری بارانی تقسیم میشوند.
لولههای آبیاری قطرهای در سایزهای 16 و 20 میلیمتر که فشار کاری برایشان حائز اهمیت نیست و با استفاده از ترکیب گرانولهای LDPE و HDPE80، تولید میشوند. استفاده از ترکیب این دو گرانول، موجب میشود که لولههای آبیاری قطرهای بسیار نرم و انعطافپذیر باشند.
لولههای آبیاری بارانی که اساساً در خطوط اصلی آبیاری استفاده میشوند، در واقع، همان لولههای تک جداره فشار قوی هستند؛ اما چون سایزهای آنها بسیار پایین است (25 تا 50 میلیمتر) و نهایتاً مجبور به تحمل فشار 4 بار میشوند، آنها را در کنار لولههای آبیاری قطرهای دستهبندی میکنند.
لوله پلی اتیلن تک جداره کابلی (غلافی)
این لولهها برای پوشش و محافظت از فیبرهای نوری، سیمها و کابلهای برق در برابر بارندگی، ضربه، صاعقه و ... کاربرد دارند.
لولههای کابلی فاقد فشار کاری بوده و در سایزهای مورد نیاز مشتری تولید میشوند. مواد اولیه مورد استفاده برای تولید این لولهها میتواند حتی بازیافتی هم باشد.
لوله پلی اتیلن دوجداره کاروگیت و اسپیرال
این لولهها که با گرانولهای HDPE تولید شده و به لولههای پلی اتیلن فاضلابی شهرت دارند، به دو دسته لولههای کاروگیت و اسپیرال تقسیم میشوند.
لولههای کاروگیت تا سایز 1200 میلیمتر تولید شده و از لحاظ ظاهری، سطح خارجی حلقویشکل و مشکیرنگ و سطح داخلی صاف و صیقلی و زردرنگ دارند.
لولههای اسپیرال تا سایز بالای 3000 میلیمتر تولید و برای پروژههای سدسازی و راهسازی استفاده میشوند.
سیال عبوری از داخل این لولهها، فشار چندانی به دیواره داخلی لوله وارد نمیکند (نهایتاً 0.5 بار) و فقط یک فشار ثقلی دارند.
لوله پلی اتیلن کاروگیت
روشهای اتصال لوله پلی اتیلن
لولههای پلی اتیلن مختلف که هر کدام برای پروژه خاصی بهکار گرفته میشوند، با استفاده از روشها و اتصالات متفاوتی مانند: اتصالات جوشی (شامل اتصالات پلی اتیلن تزریقی ، دست ساز و ..)، الکتروفیوژن، پیچی و ... در زمان نصب در پروژه، به یکدیگر متصل میشوند.
انواع روشهای اتصال لوله پلی اتیلن
اتصال جوش لب به لب
در این روش اتصال، لولهها به کمک جوش گرمایی به یکدیگر متصل میشوند و بعد از جوش الکتروفیوژن، مطمئنترین شیوه اتصال لولهها است. در این تکنیک، یک صفحه گرمکن بین دو لوله قرار گرفته و زمانی که دمای مناسب برای جوش فرا رسید، صفحه از میان لولهها برداشته شده و لولهها به یکدیگر متصل میشوند.
اتصال الکتروفیوژنی
در تکنیک اتصال الکتروفیوژنی، متصلشدن لولهها، با تکیه بر جوش الکتریکی انجام میشود. در این روش، لولهها با استفاده از کوپلر یا سایر اتصالات الکتروفیوژن به یکدیگر متصل میشوند و قابلاعتمادترین اتصال ممکن را به وجود میآورند. اتصالات الکتروفیوژن، دارای تأییدیه IGS از شرکت ملی گاز ایران هستند؛ به همین دلیل میتوانند در خطوط حساس گازرسانی مورد استفاده قرار گیرند.
اتصال جوش اکستروژن
در تکنیک اتصال جوش اکستروژن، همانند روش جوش لب به لب، از روش جوش گرمایی استفاده میشود؛ با این تفاوت که ضریب اطمینان آن، اصلاً به اندازه جوش لب به لب نیست. به همین دلیل، از این روش برای متصلکردن لولههای کاروگیت که فشار داخلی چندانی ندارند، استفاده میشود.
اتصال سریع
این اتصالات شامل یک سر رزوهای است که مادگی نام دارد و یک سر قلابشکل (گیرهای) که نری نامیده میشود. استفاده از اتصالات سریع، یک روش بسیار کاربردی برای متصلکردن لولههای آبیاری بارانی است.
اتصال پیچی
برای استفاده از اتصال پیچی، نیازی به حضور دستگاه جوش در محل پروژه نیست. در این روش، ابتدا اجزاء اتصال را از هم جدا کرده، سپس لوله را داخل اتصال جایگذاری کرده و در نهایت، هر جزء سر جای خود برمیگردد. اما باید بدانیم که انجام همین مراحل هم، کار سادهای نیست و پیچیدگیهای خودش را دارد.
اتصال فلنجی
بهطورکلی، از این روش برای متصلکردن لولههای پلی اتیلن به شیرآلات فلزی یا لولههای با جنس دیگر، استفاده میشود.
کلام آخر
با توجه به فعالیت شرکت آبان بسپار پارسیان در زمینه تأمین لوله پلی اتیلن باکیفیت، در صورت نیاز به خرید این لولهها برای پروژههای مختلف، از طریق شماره 22378764-021 با همکاران ما ارتباط بگیرید.