برای آشنایی با فرایند برش لیزر گالوانیزه و همچنین مزایا، کاربردها و معایب دستگاه برش لیزر روی لینک مقاله کلیک کنید.
قبل از آشنایی کامل با برش لیزر گالوانیزه، بهتر است با فلز گالوانیزه آشنا شویم؛ گالوانیزه از جنس روی است که از پوسیدگی و خوردگی فولاد حتی در زمان شکستگی ورق جلوگیری کرده و در واقع کوتینگ ورق با این کار افزایش مییابد.
امروزه روشهای مختلفی برای برش فلزات از جمله گالوانیزه وجود دارد که یکی از بهترین روشها، برش لیزری ورق گالوانیزه با استفاده از دستگاه برش آهن است.
استفاده از دستگاه برش لیزری، نسبت به باقی روشها، بسیار ارزانتر، دقیقتر و از همه مهمتر سریعتر است. در این برش، ورقهای گالوانیزه با ابعاد و ضخامتهای مختلف قابل برش است.
فرایند برش لیزر گالوانیزه
دستگاه برش لیزر میتواند انواع ورقهای فلزی را مانند ورق گالوانیزه با ضخامتهای مختلف برش بزند.
ورق گالوانیزه با وجود فلز روی و کاربرد فراوانی که در صنایع بسیاری دارند، باید با دقت زیاد برش داده شوند؛ بنابراین برش لیزری با استفاده از دستگاه فایبر فلزات، بهترین عملکرد را دارد.
مزایای برش لیزر گالوانیزه
لبه برش ظریف با لیزر
حرارت کم نقطه برش
باریک بودن پرتوی لیزر برش
ایجاد طرحهای پیچیده و سخت
انعطافپذیری در برش
دقت بالا در حد میکرون
سرعت بالا
کیفیت لبه برش
دقت همسان در برشهای تکراری
پایین آوردن هزینه برش
عدم تغییر در ساختار فلز
انجام برش به شکل سری
تولید قطعات مختلف با ضخامت یکسان بصورت همزمان
کاربردهای برش سیانسی گالوانیزه
اگر در ساخت محصولات مختلف، احتمال پوسیدگی و فرسایش ورق فولاد وجود داشته باشد، به دلیل مقاومت در مقابل خوردگی و رطوبت و با توجه به قیمت پایینتر نسبت به ورق استیل، از ورق گالوانیزه در ساخت محصولات فراوانی در صنایع مختلف استفاده میگردد؛ از جمله این صنایع عبارتاند از:
صنعت کشاورزی
صنعت حمل و نقل
صنعت عمران و ساختمان
صنعت لوازم خانگی
صنعت خودرو سازی
صنعت برق
صنعت نظامی
صنعت مواد غذایی
فرایند برش لیزر ورق گالوانیزه با گاز اکسیژن و نیتروژن
برای انجام عملیات برش لیزر با استفاده از دستگاههای فایبر، به گازهای کمکی نیاز است.
وجود گاز کمکی در برش لیزری موجب تمیزی، سرعت، کیفیت و کاهش حرارت در منطقه برش داده میشوند؛ از طرفی این کار مانع از نشستن گردوغبار روی سطح لنز دستگاه لیزر فایبر شده و موجب افزایش عمر مفید قطعه خواهد شد.
معمولا گازهای کمکی مورد نیاز برای برش لیزری فایبر، دو گاز اکسیژن و نیتروژن هستند که انتخاب هر کدام به عاملی مانند ضخامت ورق بستگی دارد. در ادامه هر کدام از این گازهای کمکی را بررسی خواهیم کرد:
برش لیزر ورق گالوانیزه با اکسیژن
گاز اکسیژن با خلوص بالای % ۹۹.۶، معمولا در برش لیزری گالوانیزه استفاده میشود؛ در واقع هر چه خلوص اکسیژن بیشتر باشد، کیفیت برش نیز افزایش خواهد یافت و همچنین سرعت برش نیز به خاطر ایجاد لایه اکسید، بیشتر است.
یکی از مزیتهای برش ورق گالوانیزه با اکسیژن، قیمت پایینتر آن است؛ اما این روش با معایبی همچون امکان وجود مقدار بسیار کمی پلیسه در محل برش و کیفیت برش پایینتر همراه خواهد بود. البته اگر نیازی به برش بسیار دقیق نباشد، میتوان از این معایب چشم پوشید.
برش لیزر ورق گالوانیزه با نیتروژن
معمولا ورقهای گالوانیزه را با گاز نیتروژن برش میدهند که خلوص آن حین برش باید بیش از ۹۹.۵% باشد. مزیت این روش عدم تغییر رنگ لبههای ورقه در حین برش و تمییزی محل برش است.
مهمترین عیب استفاده از گاز نیتروژن برای برش ورق گالوانیزه، قیمت بالای آن است.
با در نظر گرفتن مزایا و معایب گاز اکسیژن، استفاده از این روش در مواردی که نیاز به حساسیت و دقت بسیار بالایی دارد، توصیه می شود.
معایب برش لیزر گالوانیزه
در کنار مزایای قابل توجه برش لیزر ورق گالوانیزه با استفاده از دستگاه برش لیزری، این روش برش نیز با معایبی همراه است.
یکی از مشکلات اساسی در برش لیزری گالوانیزه، محدودیت در ضخامت ورقهای آن است که نمیتوان ضخامتهای بالا را به وسیله لیزر برش داد.
مسئله دیگری که در برش لیزر گالوانیزه وجود دارد، بالا بودن قیمت برش لیزر گالوانیزه نسبت به سایر روشهای قدیمی است؛ اما باید توجه داشت که با در نظر گرفتن مزایا، این قیمت با توجه به برش دقیق، با کیفیت و پیچیده با لیزر کاملا مقرون به صرفه خواهد بود.
تفاوت برش ورق گالوانیزه با لیزر نسبت به روشهای سنتی
در برش ورق گالوانیزه تنظیمات دستگاه به راحتی قابل انجام است و به محض دریافت دستور لازم به دستگاه، طرحهای مورد نظر حتی با پیچیدگی نیز برش داده میشود.
دستگاه برش لیزر نسبت به انواع روشهای سنتی دارای دقت، کیفیت و سرعت بالایی است که در مدت زمان کوتاه، گالوانیزه را برش میدهد. در دستگاه برش لیزری، تمیزی کار و برش صاف و بدون برآمدگی کاملا مورد توجه کاربران است.
پرتی متریالها در برش لیزر کمتر از سایر روشها است؛ درنتیجه در هزینهها صرفه جویی میشود.
مصرف برق دستگاه لیزر نسبت به دستگاههای دیگر بسیار کم است.
هزینه به کارگیری نیروی انسانی برای کار با دستگاه برش لیزر به شدت کاهش مییابد؛ زیرا تنها یک نفر به عنوان اپراتور دستگاه فقط دستورهای موردنیاز برای برش را به دستگاه وارد کرده و عملیات برش طرح مورد نظر به صورت غیر تماسی انجام خواهد شد.