سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - 16 Apr 2024
 
۰

آشنایی با انواع تیرآهن، مشخصات، ویژگی ها و علت نام گذاری آن ها

يکشنبه ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۲ ساعت ۱۳:۴۳
کد مطلب: 837413
آشنایی با انواع تیرآهن، مشخصات، ویژگی ها و علت نام گذاری آن ها

تیرآهن یکی از پرکاربردترین آهن آلاتی می باشد که در ساخت و ساز مورد استفاده قرار می گیرد. شما عزیزان می توانید برای اطلاع از قیمت روز تیرآهن به فروشگاه اینترنتی اهنک مراجعه نمایید و از آخرین قیمت تیرآهن های تولید شده توسط کارخانجات مختلف مطلع گردید. تیرآهن ها بر اساس نسبت بال و عرض به دسته های مختلفی تقسیم می شوند:
  • معمولی IPE (دارای استاندارد اروپا و ایران): تیرآهن هایی هستند که ضخامت بال و جان آن در طول یکسان است، این تیرآهن مورد تایید استاندارد ایران است از این رو محبوبیت و مصرف بالایی دارد. این تیرآهن برای ساختمان های چند طبقه بسیار مناسب است.
    INP (دارای استاندارد چین و روسیه): ضخامت بال ها به سمت جان افزایش پیدا می کند در نتیجه بال ها دارای شیب ملایمی هستند.
    IPB (بال پهن): همان تیرآهن هاش می باشد که طول بال و جان با هم برابر است.
تیرآهن هایی که به صورت معمولی هستند اغلب دارای ارتفاع 80 تا 600 میلیمتر می باشند و از آن ها در ستون، نعل درها، پوشش سقف، پل با استفاده از تیرآهن لانه زنبوری و … استفاده می کنند. استفاده از تیرآهن در ساختمان مزایاهای زیر را دارد:
  • افزایش طبقه و توسعه ساختمان پس از پایان کار
    امکان وصل کردن چند قطعه به هم
    سرعت نصب و اجرا بالا
    کاربرد در ارتفاع بالا
    نیاز به فضای کمتر نسبت به بتن
    تولید به صورت پیش ساخته

تیرآهن مناسب برای ساختمان سه طبقه

برای ساخت سازه های بلند و چند طبقه، اسکلت های فلزی بسیار مناسب هستند زیرا دارای ماندگاری و استحکام بیشتری است، همچنین این سازه ها وزن کمتری دارند و سبب کاهش وزن ساختمان می شوند. برای ساخت یک ساختمان سه طبقه پس از مراحل گود برداری، بتن مگر، آرماتور بندی، بتن ریزی و صفحه گذاری نوبت به اجرای ستون می رسد که برای این کار به تیرآهن نیاز است و باید اندازه ها را با توجه به ارتفاع ستون اندازه گیری کرد و سپس اندازه مورد نیاز را روی تیرآهن پیاده کرده و از تیرآهن های با شمار کمتر در صفحه گذاری طبقه دوم و سوم استفاده شود تا ضخامت ستون ها و بار مرده ساختمان کاهش یابد.

تیرآهن چیست و آشنایی با انواع تیرآهن های موجود در بازار
تیرآهن چیست
به قطعاتی که تحت اثر بارهای جانبی قرار می گیرند، تیر یا تیرآهن (beam) گفته می شود. تیرها معمولا به شکل افقی قرار داده می شوند و بارهای ثقلی را تحمل می کنند؛ ولی حالات استثنایی فراوانی نیز وجود دارد.
تیرها انواع مختلفی دارند که از آن جمله، تیرهای فرعی (joist)، نعلی درگاه ها (intel)، تیرهای اصلی (spandrel)، تیرهای طولی (stringer)، تیرهای کف (floor beams) و شاه تیر (girder) را می توان نام برد.
  • تیرهای فرعی به تیرهایی گفته می شود که با فاصله کم از یکدیگر، بار کف ها و سقف های ساختمان ها را تحمل می کنند.
    تیرهای نعل درگاه در قسمت بازشو دیوارها قرار گرفته و بار روی در و یا پنجره را تحمل می کنند.
    تیرهای اصلی، بار دیوارهای خارجی، بخشی از بار کف یا ورودی ساختمان را تحمل می کنند.
  • تیرهای طولی در پل ها به موازات طول پل قرار داشته و بار عبورگاه پل را تحمل می کنند.
    تیرهای کف عمود بر تیرهای طولی قرار دارند که بار عبورگاه را از تیرهای طولی به شاه تیرهای پل یا خرپاها منتقل می کنند.
  • شاه تیر نیز به تیری گفته می شود که تیرهای دیگر به آن بار منتقل می کنند. شاه تیرها معمولا دارای مقطع I شکل و ارتفاع بالا هستند.
علاوه بر دسته بندی انواع تیر، با توجه به کاربردی که در بالا معرفی کردیم، انواع تیرآهن از نظر استاندارد تولید نیز قابل دسته بندی هستند که در ادامه به آن ها می پردازیم؛ اما قبل از آن باید با دو اصطلاح اصلی، یعنی بال و جان تیرآهن آشنا شوید.
جان تیر آهن : همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید، به قسمت اصلی و بخش میانی تیر آهن، جان تیر آهن می گویند.
بال تیر آهن : به کناره ها و لبه های یک تیر آهن، بال تیر آهن می گویند.
بال و جان تیرآهن

انواع استاندارد تیرآهن

تیرآهن های موجود در بازار به دو شکل مقطع I و H هستند و در چهار استاندارد زیر تولید و عرضه می شوند. بین این استانداردها نیز دو نوع تیرآهن IPB یا تیرآهن هاش و تیرآهن IPE رایج ترین و پرطرفدارترین تیرآهن در ایران محسوب می شوند. در ادامه به معرفی هر کدام از این تیرآهن ها به طور مختصر می پردازیم.
  1. تیرآهن IPE
    تیرآهن INP
    تیرآهن IPB یا هاش
    تیرآهن لانه زنبوری

 

۱- تیر  IPE یا W shape و کاربرد آن

تیرآهن IPE
این نوع تیرآهن از نظر ظاهری، شبیه به حرف I است و ضخامت بال هایش از ابتدا تا انتها ثابت است. به این نوع تیرآهن در ایران، تیرآهن معمولی یا تیر می گویند و در کشورهای دیگر، به نام I-beam  یا W shapes  نیز شناخته می شود. تیرآهن IPE بر اساس استانداردهای اروپایی تولید شده و در ایران بیشترین کاربرد را دارد. ارتفاع این محصول از ۸۰ تا ۶۰۰ میلی متر قابل تولید است. کاربرد تیرآهن IPE در صنعت ساختمان سازی، برای تولید خرپا، ستون و موارد دیگر استفاده می شود.
توصیه می کنیم برای آشنایی بیشتر با تیرآهن IPE معرفی این تیرآهن را مطالعه نمایید.
 

قیمت تیرآهن IPE

از عوامل موثر بر قیمت تیرآهن IPE استاندارد تولید، وزن هر شاخه تیرآهن، نوع و جنس آلیاژها و همچنین کارخانه سازنده تیرآهن IPE می باشد. به همین دلیل حتما در زمان خرید تیرآهن IPE، حتما به مشخصات تیرآهن و کارخانه تولید کننده آن توجه نمایید. در عین حال برای انتخاب بهترین قیمت این نوع تیرآهن می توانید به رصد روزانه قیمت این مقطع فولادی و مقایسه آن با سایر قیمت ها بپردازید تا بتوانید در بهترین زمان و مناسب ترین کیفیت اقدام به خرید نمایید. برای مشاهده آخرین قیمت تیرآهن IPE تمامی کارخانه ها که به صورت روزانه آپدیت می شود وارد لینک زیر شوید.
 

۲- تیر INP یا S shape و کاربرد آن

تیرآهن INP
این نوع تیرآهن، مانند تیرآهن IPE، شبیه به حرف انگلیسی I است، با این تفاوت که ضخامت بال در آن یکسان نیست و شیب حدودی ۱۷ درجه دارد. به این معنی که ضخامت بال های آن در ابتدا نازک بوده و به تدریج در انتها و در نزدیکی جان، ضخیم می گردد. تیرآهن INP طبق استاندارد آمریکا تولید شده و با نام S shapes نیز شناخته می شود. بیشترین استفاده و تولید تیرآهن INP نیز در کشورهای چین و روسیه انجام می گیرد. ارتفاع این تیرآهن (مانند تیرآهن IPE) تقریبا ۸۰ تا ۶۰۰ میلی متر است. کاربرد این نوع از تیرآهن در صنایع کشتی سازی، ساختمان سازی، سد سازی، برج سازی، اسکله سازی و پل سازی می باشد. تیرآهن های INP تحمل بار کمتری نسبت به تیرآهن‌ های IPE دارد؛ به همین دلیل، قیمت آن نیز کمتر است.
توصیه می کنیم برای آشنایی بیشتر با تیرآهنINP به مقاله معرفی این تیرآهن که در باکس زیر قرار داده شده مراجعه نمایید.
 

۳- تیرآهن IPB (تیرآهن هاش) یا H shape و کاربرد آن

تیرآهن IPB یا هاش
  شکل ظاهری این تیرآهن، شبیه به حرف H است؛ به همین دلیل به آن تیرآهن اچ، تیرآهن هاش یا H shapes می گویند. در تیرآهن هاش، بال و جان برابر هستند. ابعاد این تیرآهن نسبت به دو تیرآهن قبلی بیشتر است و بال های پهن تری نسبت به تیرآهن IPE دارد. ارتفاع تیرآهن IPB تقریبا بین ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی متر است. تیرآهن IPB در سه نوع سبک، سنگین و فوق سنگین، با فولادهای St52 ،St44 و St37 تولید می ‌شوند. تیرآهن هاش به دلیل مقاومت بالایی که دارد، بیشتر در ساخت ستون های ساختمان کاربرد دارد. اطلاعات بیشتر را پیرامون انواع تیرآهن هاش در مقاله معرفی تیرآهن هاش، مزایا و دلایل عدم استفاده کافی از آن مطالعه فرمایید.
 

قیمت تیرآهن هاش

تیرآهن های هاش موجود در کشور در دو نوع هاش ذوب آهن و هاش وارداتی می باشند که قبل از خرید تیرآهن هاش باید به قیمت آن ها توجه نمایید. به طور کلی می توان گفت قیمت تیرآهن هاش وارداتی بیشتر از تیرآهن های تولید داخل می باشد. در همین راستا قیمت تیرآهن هاش ذوب آهن نیز علاوه بر کیفیت بالایی که دارد، به صرفه تر بوده و در سایزهای۱۴ – ۱۶ – ۱۸ – ۲۰ – ۳۰ سبک و سنگین در بازار موجود می باشد. برای مشاهده قیمت روز هاش و خرید آن، وارد لینک زیر شوید.
 

۴- تیر لانه زنبوری (CPE) و کاربرد آن

تیرآهن لانه زنبوری
تیرآهن لانه زنبوری، همان تیرآهن معمولی یا IPE است که در کارگاه و با استفاده از چند مرحله برش به شکل لانه زنبوری در می آید. در واقع این نوع تیرآهن به دلیل شکل ظاهری خود و داشتن حفره هایی در طول جان تیرآهن، به این نام خوانده می شود.  تیرآهن لانه زنبوری، وزن سبک تری نسبت به سایر تیرآهن ها دارد و به دلیل وجود حفره های خود که معمولا شش ضلعی یا دایره ای است، برای عبور تاسیسات، لوله های برقی و ساخت و سازهای سبک مورد استفاده قرار می گیرد. اطلاعات بیشتر را در مورد این تیرآهن در مقاله معرفی تیرآهن لانه زنبوری مطالعه فرمایید.
 

قیمت تیرآهن لانه زنبوری

به این دلیل که تیر لانه زنبوری معمولا از تیرآهن IPE ساخته می شود، در نتیجه قیمت تیرآهن لانه زنبوری متاثر از قیمت تیرآهن IPE خواهد بود. همچنین سایز تیرآهن و وزن آن ها بعد از تولید، در قیمت نهایی تیر زنبوری تاثیرگذار است. در زیر می توانید قیمت روز تیرآهن لانه زنبوری را به صورت آنلاین مشاهده نمایید. این قیمت ها به صورت روزانه و پس از استعلام از کارگاه های تولیدکننده در جدول های قیمتی درج می گردد.
 

چرا تیرآهن ها به این نام خوانده می شوند؟

از جمله سوالاتی که معمولا پرسیده می شود، این است که: نام گذاری تیرآهن ها مخفف چیست؟ نام گذاری هر تیرآهن، مربوط به شکل ساختاری آن است. به طور کلی، نام های انتخاب شده برای تیرآهن یا سایر اشکال فولادی مستقیما به شکل، مقطع یا کیفیت محصول اشاره دارد.
به طور مثال، تیرآهن I به معنی تیرآهن های به شکل حرف  I انگلیسی است که همگی تیرآهن های استاندارد هستند و منظور از تیرآهن H، نوعی تیرآهن عریض با بال های پهن است.
همچنین نام گذاری و علامت اختصاری تیرآهن ها را به صورت زیر می توان بررسی کرد:

دلیل نام گذاری تیرآهن IPE یا W-beams

W در W-beams به معنای بال پهن یا «wide flange» بودن تیرآهن است.
IPE نیز مخفف سه عبارتI-section beam  (نشان دهنده سطح مقطع تیرآهن)،parallel flanges  (به معنی بال موازی) وEuropean  به معنی تولید بر اساس استاندارد اروپا (استاندارد UNI 5398 اروپا) می باشد.

دلیل نام گذاری تیرآهن INP یا S-beams

S در S-beams به معنای استاندارد (standard) است.
در INP نیزI  نشان دهنده سطح مقطع تیرآهن وN  به معنی narrow flanges یا بال های باریک می باشد.

دلیل نام گذاری تیرآهن IPB یا H-beams

H در H-beam به شکل ظاهری تیرآهن اشاره دارد که به شکل حرف H است.
IPB نیز نشان دهنده Wide wing wide parallel ( بال پهن موازی) است.

جدول استاندارد تیرآهن و ابعاد آن ها

جدول استاندارد تیرآهن و ابعاد آن ها
استانداردهای ملی و بین المللی مصوب برای تولید انواع تیرآهن در جدول زیر، به عنوان یک مرجع گردآوری شده اند. در این جدول، علاوه بر معرفی استانداردهای تولید، مشخصات انواع تیرآهن ساختمانی از جمله سایز و وزن آن ها نیز بررسی شده اند.
نوع تیرآهن نام تیرآهن در استاندارد ملی ایران استاندارد تولید ارتفاع (سایز تیرآهن) (mm) عرض بال (mm) وزن تیرآهن (وزن واحد طول) (kg)
تیرآهن  IPE معمولی تیرآهن گرم نوردیده بال نیم پهن موازی (I-2) ISIRI 1791 DIN 1025-5 EN 10034 ۸۰ تا ۶۰۰ ۴۶ تا ۲۲۰ ۶ تا ۱۲۲
تیرآهن  IPE سبک (تیرآهن I7) تیرآهن گرم نوردیده نیمه سبک بال نیم پهن موازی (I-7) ISIRI 16348 EN 10034 ۱۲۰ تا ۲۰۰ ۶۳ تا ۹۹ ۹.۱ تا ۲۰.۶
تیرآهن INP تیرآهن گرم نوردیده بال باریک شیبدار (I-1) ISIRI 3277 DIN 1025-1 EN 10024 ۸ تا ۵۵ ۴۲ تا ۲۰۰ ۵.۹۴ تا ۱۶۶
هاش سبک (IPBL یا HEA) تیرآهن گرم نوردیده بال پهن موازی سبک (I-4) ISIRI 13781 DIN 1025-3 EN 10034 EN 10025-2 ۹۶ تا ۹۹۰ ۱۰۰ تا ۳۰۰ ۱۶.۷  تا  27
هاش سنگین (HEB  یا IPB) تیرآهن گرم نوردیده بال پهن موازی با وزن متوسط (I-5) ISIRI 14484 DIN 1025-2 EN 10034 EN 10025-2   ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ ۱۰۰ تا ۳۰۰ ۲۰.۴ تا ۳۱۴
هاش فوق سنگین (IPBV یا HEM) تیرآهن گرم نوردیده بال پهن موازی سنگین (I-6) ISIRI 13779 DIN 1025-4 EN 10034 EN 10025-2 ۱۲۰ تا ۱۰۰۸ ۱۰۶ تا ۳۰۲ ۴۱.۸ تا ۳۴۹

تیرآهن کارخانه های مختلف را چگونه تشخیص دهیم؟

علامت مشخصه تیرآهن ها، شامل حروف اختصاری کارخانه تولیدکننده به همراه سایز تیرآهن است که روی بال آن ها حک می شود. به عنوان مثال، حروف اختصاری ESCO روی بال تیرآهن های تولیدی کارخانه ذوب آهن اصفهان حک می شود و یا علامت اختصاری تیرآهن اهواز INSIG به معنای گروه ملی فولاد ایران به همراه سایز تیرآهن می باشد.
نحوه تشخیص تیرآهن کارخانه های مختلف

مزایای استفاده از تیرآهن

مهم ترین مزیت های استفاده از تیرآهن در صنعت ساختمان سازی شامل موارد زیر است:
  • اجرا و نصب سریع
    امکان اتصال چندین قطعه
    امکان توسعه پس از اتمام سازه
    وجود تیرها در بازار به صورت پیش ساخته
    کاربرد فراوان در ارتفاع زیاد

معایب استفاده از تیرآهن

معایب استفاده از تیرآهن در ساخت و ساز، عبارتند از:
  • ضعیف شدن تیر در دمای بالا
    احتمال خوردگی
    تمایل به کمانش
    عدم اتصال مناسب قطعات به یکدیگر

 

کاربردهای تیرآهن

کاربردهای تیرآهن
تیرآهن ها در سازه های بتنی و فلزی کاربرد گسترده ای داشته و بعد از میلگرد، بیشترین مصرف را در ساختمان سازی دارند. اصلی ترین کاربرد تیرآهن ها را می توان به صورت زیر بیان کرد:
  • کفی ستون
    تیرهای اصلی (شاه تیر)
    تیرهای میانی
    خرپا
    کف سوله ها و انبارها
 دیگر کاربردهای این مقطع فولادی در صنایعی مانند کشتی و اسکله سازی، پل سازی و … می باشد.

نحوه تولید تیرآهن

نحوه تولید تیرآهن
تیرآهن، مانند مقاطع فولادی دیگر از شمش های فولادی تولید می شود. در فرآیند ساخت تیرآهن، شمش های فولادی در کوره هایی تا دمای ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد ذوب شده و با استفاده از غلتک به شکل دلخواه در می آیند و در طول های مشخصی برش می خورند. به طور کلی، فرآیند تولید تیرآهن در ۳ مرحله انجام می شود:
  1. نورد
    فرآیند سایزینگ
    کنترل و بسته بندی
در مقاله نحوه تولید تیرآهن می توانید انواع روش های تولید تیرآهن را با جزئیات بیشتر بخوانید.

برترین کارخانجات تولید تیرآهن

برترین کارخانجات تولید تیرآهن
بسیاری از کارخانه های کشور در زمینه تولید انواع تیر آهن های فولادی فعالیت می کنند. با توجه به آمارها می توان گفت بخش عمده تولیدکنندگان این مقطع فولادی در مرکز و غرب کشور قرار دارند. از جمله این کارخانه ها می توان به کارخانه ذوب آهن اصفهان، مجتمع جهان فولاد غرب، کارخانه گروه ملی اهواز، مجتمع پروفیل صنعت ماهان، کارخانه فولاد ناب تبریز و … اشاره کرد. بین کارخانه های فوق، تیرآهن های اصفهان و اهواز از محبوبیت بیشتری برخوردارند.

کارخانه ذوب آهن، معروف ترین و بزرگترین تولید کننده تیرآهن در ایران، امکان تولید انواع تیرآهن IPE ،INP و IPB را به صورت سبک و سنگین دارا می باشد. تیرآهن های تولیدی این کارخانه مطابق با استانداردهای ملی ایران و استانداردهای بین المللی انجام می گیرد. همچنین تیرآهن های ذوب آهن از نظر وزنی نزدیک ترین مقدار را به جدول اشتال دارند و طبیعتا از کیفیت و قیمت بیشتری نیز برخوردار هستند. کارخانه گروه ملی اهواز نیز در زمینه تولید تیرآهن IPE و تیرآهن I7 (تیرآهن IPE سبک) مشغول به فعالیت می باشد. تیرآهن های تولیدی این کارخانه نیز با توجه به استانداردهای ملی ایران تولید می شوند و کیفیت بالایی دارند. می توان گفت از نقاط قوت تیرآهن های دو شهر اصفهان و اهواز، تولید طبق استانداردهای جهانی است؛ اما تفاوت هایی نیز بین آن ها وجود دارد که از جنبه های گوناگون قابل بررسی است. در مقاله زیر می توانید مقایسه بین این دو تیرآهن را مطالعه نمایید.
 
محصولات دیگر کارخانه های تولید تیرآهن در کشور به صورت زیر می باشد:
  • کارخانه ذوب آهن اصفهان: تولید انواع تیرآهن IPE، INP و IPB به صورت سبک و سنگین
    کارخانه گروه ملی اهواز: تولید انواع تیرآهن IPE و I7 (تیرآهن IPE سبک)
    کارخانه فولاد ناب تبریز: تولید انواع تیرآهن IPE و I7
    مجتمع پروفیل صنعت ماهان: تولید انواع تیرآهن IPE
    مجتمع جهان فولاد غرب (کرمانشاه): تولید انواع تیرآهن IPE
    کارخانه ظفر بناب: تولید انواع تیرآهن IPE
    کارخانه فولاد البرز ایرانیان (فایکو): تولید انواع تیرآهن IPE
    کارخانه شاهین بناب: تولید انواع تیرآهن IPE و I7
    کارخانه فولاد یزد (احرامیان): تولید انواع تیرآهن IPE
معرفی کامل کارخانه ها، استاندارد تولید تیرآهن و سایزهای تولیدی هر کارخانه را در مقاله برترین تولیدکنندگان تیرآهن مطالعه فرمایید.
 

چگونه تیرآهن تقلبی را از اصل تشخیص دهیم؟

از آنجایی که تمامی تیرآهن ها در کارخانه های تولید تیرآهن ساخته می شوند و امکان ساخت آن ها از روش های دیگر و غیر اصولی وجود ندارد، در نتیجه، تولید تیرآهن تقلبی غیر ممکن است؛ اما این به آن معنی نیست که تمامی تیرآهن های موجود در بازار از اصالت، درصد خلوص و مقاومت بالایی برخوردار هستند.
همچنین، به خاطر تاثیر بالای مقاومت و کیفیت تیرآهن در ایمنی سازه ها، حتما به پارامترهای تشخیص تیرآهن اصل و استاندارد توجه فرمایید که در مقاله زیر معرفی شدند.

قیمت و خرید تیرآهن

قیمت و خرید تیرآهن
همانطور که پیش تر اشاره شد، کارخانه های بسیاری هستند که در زمینه تولید تیرآهن فعالیت دارند. هر کدام از این تیرآهن ها طبق استانداردهای ملی و جهانی تولید می شوند؛ اما از نظر قیمت با یکدیگر متفاوتند. این که چه عواملی بر قیمت تیرآهن تاثیر می گذارد و چرا قیمت تیرآهن کارخانه های مختلف با یکدیگر متفاوت است را می توانید در مقاله زیر مطالعه فرمایید.
 
به دلیل حجم بالای معامله، وزن سنگین این مقطع فولادی و در نتیجه، بالا بودن هزینه تیرآهن، پیدا کردن شرکتی معتبر برای خرید تیرآهن حائز اهمیت می باشد. شرکت آهن ملل، به عنوان یکی از معتبرترین شرکت های بازرگانی در حوزه آهن آلات، به صورت روزانه بهترین قیمت تیرآهن را در بازار اعلام می کند. برای مشاهده قیمت روز انواع تیرآهن و خرید آن ها می توانید از لینک زیر استفاده کنید.
 
اما قبل از اقدام به خرید تیرآهن، حتما نسبت به پارامترهای تاثیرگذار بر انتخاب بهترین قیمت و کیفیت تیرآهن توجه فرمایید. در این صورت می توانید با دانش کافی و بدون دغدغه اقدام کرده و خریدی مطمئن را تجربه کنید. در مقاله راهنمای خرید تیرآهن، تمامی پارامترهای ضروری برای خرید تیرآهن همراه با نکات مراحل قبل، حین و بعد از خرید بررسی شده اند.
https://jahannews.com/vdcdf50jsyt0so6.2a2y.html
jahannews.com/vdcdf50jsyt0so6.2a2y.html
برچسب ها: آهن ملل
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *