پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۱
۳
دلار همچنان در راس تغییرات هیجانی؛

کاهش قیمت سکه و خودرو چقدر ادامه دارد؟

يکشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۱۹:۱۸
کد مطلب: 744539
رصد بازار‌های مالی نشان می‌دهد همچنان جو روانی و به قول معروف جوزدگی قیمتی بر اثر انتخابات آمریکا در بازارها وجود دارد.
کاهش قیمت سکه و خودرو چقدر ادامه دارد؟
به گزارش جهان نيوز، یک روز از نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا می‌گذرد. " جو بایدن" توانست بعد کلنجار‌های بسیار، به عنوان ۴۶ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا انتخاب شود.
 
شاید یکی از رایج ترین صحبت های این روزها، تاثیر این انتخاب در بازارهای جهانی و به طبع ایران بوده است، همین موضوع منجر شد تا  نرخ دلار از دیشب تا کنون حدود ۲ هزار تومان دیگر کاهش پیدا کرده و به ۲۲ هزار و ۹۵۰ تومان  برسد.

البته پس از چند ساعت به کانال ۲۳ هزار تومان بازگشت و در حال حاضر نرخ فروش دلار در صرافی ملی ۲۳ هزارو ۲۰۰ تومان است. در هفته‌های اخیر دلارِ از جان افتاده در کشور ما تحت تاثیر اتفاقات سیاسی مختلف شاهد نوسانات بسیاری بود.
 
نمودار نرخ دلار در یک ماه گذشته

دلاریزه بودن، بیماری قدیمی اقتصاد ایران / قربانگاه ۱۰ درصدی، برای ۹۰ درصد اقتصاد ایران!
حجت الله عبدالملکی، معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد، در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: دلاریزه بودن اقتصاد ایران از زمان کنسرسیوم آمریکایی – انگلیسی که بخش نفت و گاز ایران را از سال ۱۳۳۲ تا زمان انقلاب اسلامی قبضه کردند شروع شد و تا کنون ادامه دارد.

وی افزود: این کنسرسیوم به صورت کامل بر نفت و گاز ایران تسلط پیدا کرد و تمامی محاسبات خود را بر اساس دلار انجام می‌داد، ضمن این که دولت پهلوی هم مبادلات تجاری بسیاری با این دو کشور داشت که بر مبنای دلار صورت می‌گرفت. این موضوع سبب در هم تنیدگی نامبارک اقتصاد ایران با دلار آمریکا شد.

عبدالملکی افزود: در دوره بعد از انقلاب اسلامی وابستگی اقتصاد ایران به دلار رفته رفته کم شد و دلیل آن هم این بود که روابط سیاسی و اقتصادی مستقیم دو کشور بسیار کاهش یافت، اما متاسفانه طی سالیان اخیر یعنی از سال ۹۲ به بعد، در دولت آقای روحانی، دلاریزه شدن اقتصاد کشور به دلیل کد خدا پنداری آمریکا و وابسته کردن همه مسائل اقتصادی به برطرف شدت مشکلات سیاسی بین ایران و آمریکا، دوباره شتاب گرفت.

وی ادامه داد: این شتاب بیش از سال‌های گذشته بود و باعث شد حتی یکسری از افراد، مسائل اقتصاد داخل کشور مثل قیمت آپارتمان را هم به دلار گره زدند؛ در حالی که طی سال‌های ۸۹ تا ۹۱ ما بیشتر روی یورو تمرکز کردیم تا نگه داری دارایی‌های خارجی کشور را هم از دلار فاصله دار کنیم، اما طی سال‌های بعد از آن، مجددا دلار تصمیم گیرنده اصلی برای مقدرات اقتصادی ایران شد.

وی  ضمن انتقاد از عملکرد دولت در مسئله برجام اظهار کرد: پس از نابودی برجام، دولت با ملاحظه بی فایده بودن برجام، یکسری برنامه ریزی‌های اقتصادی دیگری را در نظر گرفت تا در دنیای بدون آمریکا بتوانیم با دیگر کشور‌ها ارتباط داشته باشیم، اما در حقیقت کار خاصی صورت نگرفت، ولی به هر حال فکر کردن به این موضوع را شروع کردند؛ از طرفی فعالان اقتصادی دیگر هم رفته رفته برای فاصله دار کردن اقتصاد ایران از دلار آمریکا فعالیت‌هایی را انجام دادند.

رکنیت دلار، نتیجه پمپاژ تفکرات نادرست
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: اکنون که به مسئله انتخابات آمریکا رسیدیم، متاسفانه دوباره برخی از شخصیت‌های دولتی این تفکر را پمپاژ کردند که با آمدن بایدن و دموکرات ها، وضعیت اقتصادی ایران بهتر خواهد داشت و این موضوع باعث شد که دلار دوباره به رکن تصمیمات اقتصادی مردم ایران تبدیل شود!

عبدالملکی افزود: ما باید دو مسئله را درباره روابط ایران و آمریکا در نظر بگیریم؛ اول این که آیا دولت‌های مختلف آمریکایی، رویکرد متفاوتی نسبت به ایران دارند؟ دومین مسئله در این باره این است که اصلا فرض کنیم رئیس جمهور جدید آمریکا، فردی خواهد بود که ۱۸۰ درجه با رئیس جمهور قبلی فرق داشته باشد، به دنبال همکاری صد در صدی با جمهوری اسلامی ایران باشد و تمام تحریم‌ها را هم از اقتصاد ایران برطرف کند، این موضوع چه تاثیری بر وضعیت اقتصادی کشور ما خواهد داشت؟

وی تصریح کرد: درباره مسئله اول شاید مردم ما فراموش کرده باشند که شدیدترین تحریم‌ها علیه ایران را دموکرات‌ها وضع کرده اند؛ اسرائیل که دشمن سرسخت ایران، جهان اسلام و بلکه تمام بشریت است، در دوران دموکرات‌ها ایجاد شد؛ درکل می‌توان گفت دموکرات‌ها همیشه یک قدم از جمهوری خواهان در دشمنی کردن با ایران و اسلام جلوتر بوده اند.

این مقام مسئول همچنین گفت: بعضی می‌گویند ما در زمان دموکرات‌ها برجام را امضا کردیم، درست است، اما در زمان همان دموکرات‌ها هم بار‌ها برجام نقض شد؛ همان دموکرات‌هایی که خودشان تحریم‌های سنگین را بر ایران وضع کردند، با فشار تحریم و وادادگی مسئولان ما، صنعت هسته‌ای ایران را تعطیل کردند و یک برجام بی خاصیت را امضا کردند، همان برجام بی خاصیت را هم اجرا نکردند. به اذعان رئیس جمهور ما، در موارد متعددی خود دموکرات‌ها برجام را نقض کردند.

وی ادامه داد: ترامپ همان مسیر اوباما را ادامه داد، ولی خیلی روتر این کار را کرد و در مقابل رسانه‌ها از برجام خارج شد و ما تکلیف خودمان را دانستیم. پس الگوی خصومت دموکرات‌ها و جمهوری خواهان تفاوتی با هم ندارد، فقط روی تاکتیک‌ها فرق دارند؛ جمهوری خواهان یک مقدار رودتر بازی می‌کنند و شمشیر را از رو می‌بندند، اما دموکرات‌ها دشنه‌ای که زیر میز مذاکره گرفته اند را ناغافل در قلب ما فرو می‌برند!

برطرف شدن تحریم ها، ایران را وابسته‌تر می‌کند!
این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: درباره مسئله دوم، بر فرض تمام تحریم‌ها از بین برود و ما بتوانیم روزی ۲ میلیون بشکه نفت خام به فروش برسانیم، همین الآن هم بازار نفت خام اشباع است و با افزایش توان فروش ایران، فقط قیمت آن در بازار‌های جهانی کاسته خواهد شد.

وی افزود: با تسهیل شدن مبادلات بانکی هم، در حقیقت ما فقط می‌توانیم با پول نفتی که می‌فروشیم، کالا وارد کنیم، یعنی حجم سنگینی واردات کالا به کشور خواهیم داشت که سبب مواجهه تولید کشور با چالش‌های بسیار جدی خواهد شد و تعداد زیادی از کارخانه‌های نیمه جان ما خواهند مرد، بیکاری تشدید می‌شود و اقتصاد ما دلاریزه‌تر می‌شود.

وابسته به دلار باشیم با عظسه آمریکا اقتصادمان میلرزد
عبدالملکی ادامه داد: ممکن است برای یک مدت کوتاه قیمت دلار پایین بیاید و مثلا به ۱۵ هزار تومان برسد، اما در صورت وابسته شدن به دلار، مجددا با یک عطسه کردن رئیس جمهور آمریکا دلار دوباره گران می‌شود و مثلا به ۴۵ هزار تومان می‌رسد و با مشکلات معیشتی سنگین تری مواجه می‌شویم.

وی افزود: این که الآن آمریکایی‌ها بخواهند با یک گشایش اقتصادی، دلار بیشتری را به ایران برسانند، شبیه به این است که به یک معتادی که در حال ترک است، هروئین تزریق شود! بله یک مدت خوشحال می‌شود، اما باید بتواند این سم را به طور کامل از بدنش خارج کند، چون دفعه بعد که بخواهد ترک کند مصیبت بیشتری خواهد داشت.

این مقام مسئول به مردم توصیه کرد: مردم ما باید توجه کنند اتفاقاتی که هم اکنون دارد رخ می‌دهد، بیشتر ناشی از جنبه‌های روانی است، چون اصلا هنوز بایدن رئیس جمهور نشده که بخواهد بگوید با شما مذاکره می‌کنم! ما با کاهش قیمت‌ها مخالف نیستیم، چون حباب بازار در حال تخلیه شدن است، اما به شرط این که منجر به این نشود که چندماه دیگر یک حباب بزرگتر به وجود بیاید؛ زمانی که بایدن مستقر شود و ببینیم که آش همان آش و کاسه همان کاسه است و خصومت آمریکایی‌ها هم همان، حباب‌های بزرگترین ایجاد می‌شود.

وی در پایان خطاب به مسئولان کشور گفت: روی صحبت من با مسئولان است که محض رضای خدا این همه اقتصاد کشور را به انتخابات و دلار آمریکا وابسته نکنید، چون اثر واقعی این‌ها در اقتصاد ما، کمتر از ۱۰ درصد است و شما دارید ۹۰ درصد مابقی را قربانی آن می‌کنید!

احمد جانجان کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره نوسانات اخیر بازار ارز اظهار کرد: اگر بخواهیم برای نرخ دلار کف در نظر بگیریم باید ۲۲ هزارو ۸۰۰ تومان را مثال بزنیم، اما اگر این نرخ از ۲۲ هزار و ۳۰۰ تومان روند کاهش به خود بگیرد، باید منتظر دلار با نرخ ۲۰ هزار تومان باشیم.

امکان ریزش دلار به نرخ ۱۸ هزار تومان
وی ادامه داد: سطح بعدی نرخ دلار در خوشبینانه‌ترین وضعیت، ۱۸ هزار و ۳۰۰ تومان است. بانک مرکزی در چنان مواقعی ورود پیدا می‌کند و اقدام به خریداری دلار در بازار می‌کند. البته کاهش نرخ ارز در حال حاضر به سود اقتصاد کشور نیست و اگر بخواهیم نرخ دلار را با توجه به شرایط فعلی محاسبه کنیم، عددی بین ۲۵ تا ۲۷ هزار تومان است.

جانجان بیان کرد: صادرات نفت در کشور ما بسیار پایین و کسری بودجه در کشور جبران نشده است. طی چندماه گذشته دولت توانست با افزایش نرخ دلار این کسری بودجه را جبران کند. نقدینگی ما در کشور با دلار ۳۰ هزار تومانی حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است. درسال‌های های گذشته میزان نقدینگی در کشور ما حدود ۸۰ تا ۹۰ میلیارد تومان بود. اگر نرخ ارز را ۱۵ هزار تومان در نظر بگیریم، نقدینگی در کشور به ۱۵۰ میلیارد دلار می‌رسد.

این کارشناس تصریح کرد: با این میزان نقدینگی حقوق کارکنان دولت حدود ۱۵۰ دلار می‌شود و دولت توانایی پرداخت این مقدار را ندارد. سیاست گذاری‌های اقتصادی نادرست تاثیر ویژه‌ای در تعیین نرخ ارز دارد. زمانی ذخایر دلاری بسیاری در دست داشتیم و در عوض وارد کردن تکنولوژی و صنایع زیرساختی غذای سگ و بیسکوئیت وارد کردیم!

وی در پایان گفت: اگر نرخ دلار به پله‌ ۲۲ هزارو ۸۰۰ تومان رسید، نرخ دلار می‌تواند به ۲۰ هزار و ۴۴۰ تومان هم برسد. اما اگر از ۲۰ هزار و ۴۴۰ کمتر شود، باید منتظر نرخ دلار ۱۷ هزار و ۱۶ تا ۱۸ هزارو ۳۸۰ تومانی باشیم.

کاهش نرخ ارز چه تاثیری بر قیمت خودرو گذاشت؟
کاکائی کارشناس اقتصادی خودرو، در این خصوص اظهار کرد: طی روز‌های اخیر شاهد تقویت ارزش ریال و کاهش نرخ ارز بودیم. این موضوع از یک هفته قبل شروع شده که با انتخابات آمریکا تکمیل شد. قیمت خودرو هم مثتنی نبوده و در حال کاهش است.

وی ادامه داد: از ابتدای امسال بازار خودرو با دلار ۱۶ هزار تومان شروع به کار کرده و حدود یک هفته پیش این نرخ  به ۳۱ هزار تومان رسید. به همین ترتیب اگر قیمت ارز کاهش پیدا کند، قیمت خودرو هم متقابلا پایین می‌آید و طی دو یا یک هفته آینده عرضه در جامعه بیشتر شده و قیمت خودرو کاهش پیدا می‌کند.

کاکائی بیان کرد: حدود ۲ سال است که دو تصمیم کلیدی در خصوص بازار خودرو بر زمین مانده است و در حال حاضر وقت عملیاتی شدن ان رسیده است. مهم‌ترین مسئله، بحث آزاد سازی قیمت هاست. در هفته‌های گذشته شاهد کاهش قیمت خودرو در بازار علی رغم افزایش قیمت خوردو توسط شورای رقابت بودیم.

این کارشناس تصریح کرد: آنچه که در بازار وجود دارد با آن چه که خودروساران به بازار آزاد عرضه می‌کنند، تناسبی ندارد. صنعت در حال حاضر با قیمت گذاری‌های غلط چالش‌های زیادی را تجربه می‌کند. اگر ما نتوانیم وضعیت تولید خودرو را در کشور مشخص کنیم، این پایین آمدن قیمت‌ها موقتی خواهد بود. در صورتی قیمت خودرو به عدد واقعی خود می‌رسد که تولید ملی و عرضه افزایش پیدا کند.

انتخابات آمریکا در کاهش طلا و سکه بی تاثیر نبود!
ابراهیم محمد، ولی رئیس اتحادیه طلا و جواهر، اظهار کرد: این روز‌ها شاهد آرامش نسبی در بازار طلا و ارز هستیم و امیدواریم این روند ادامه پیدا کند. عواملی که باعث این کاهش قیمت و آرامش در بازار سکه و طلا بسیار است. بازار ارز انس جهانی و کاهش تقاضای عجولانه در گذشته در آرامش بازار سکه و طلا تاثیر ویژه‌ای داشت.

وی ادامه داد: انتخابات آمریکا هم در بازار ارز بی تاثیر نیست، اما تاثیر ویژه‌ای ندارد. باید نگاه آرامشی به باز طلا و سکه داشته باشیم و میزان عرضه و تقاضا را در بازار متعادل کنیم؛ بنابراین شیطنت‌های بیرون به راحتی کنترل و خنثی می‌شود. صنعت طلا انتظار ثبات و آرامش بازار را دارد تا مردم بتوانند به راحتی برای خرید و فروش طلا یا سکه‌ی خود تصمیم بگیرند.

رئیس اتحادیه طلا و جواهر بیان کرد: تصمیم گیری در خصوص خرید و فروش طلا در نوسانات بازار ارز، امری بسیای سخت است. در حال حاضریک کیلو طلا حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان ارزش دارد و جا به جایی پول برای همکاران ما سخت است. از مسئولان بانک مرکزی و دولت تقاضا داریم تا فکری به حال این مسئله شود تا معضلات موجود در این را ه برداشته شود.
محمدولی در پایان تصریح کرد: تجربه نشان دهد در صورتی که حادثه‌ای رخ ندهد، همین روند ادامه دارباشد. انتظار داریم التهابات موجود در بازار از بین برود.

کشور ما در زمان ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" تجربه تلخ تحریم‌های ظالمانه را داشت. بایدن و کاهش نرخ دلار برای مردم کلید واژه‌ای آشناست، زیرا ماه هاست در انتظار کاهش نرخ ارز نشسته اند. گویا بایدن را نوعی ناجی فرض کرده بودند. اما باید توجه داشت که وابستگی به دلار همانطور که ریزش هایی درپی دارد با تنش های مختلف صعودهایی را هم در پی خواهد داشت و پیام این گونه رفتارهای هیجانی بازارها فرموده های مکرر مقام معظم رهبری مبنی بر خوداتکایی را در خود دارد. جدایی از دلاریزه شدن اقتصاد و خودکفایی تنها راهی است که می تواند اینگونه انتظارات روانی و سیاسی را از کشور دور کند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
کارشناس!!!! خدایی همه شدند کارشناس... بابا دولت همه کاره است .
Pakistan
دوستان محترم جهان لطفا پیگیر ارزان شدن خانه باشید...سکه و دلار ربطی به عموم مردم نداره ولی مسکن مشکل اغلب مردمه ...
Bulgaria
ریزش شدید قیمت دلار وسکه وماشین قطعی است