جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۰

موگرینی:دنبال تضمین منافع ایران در برجام هستیم

دوشنبه ۲۵ تير ۱۳۹۷ ساعت ۲۱:۲۶
کد مطلب: 627367
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه ضمن اذعان به «وزن آمریکا» در اقتصاد جهان گفت که این اتحادیه به دنبال تضمین منافع ایران در توافق هسته‌ای برجام است.
موگرینی:دنبال تضمین منافع ایران در برجام هستیم
به گزارش جهان نيوز، «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه بعد از نشست شورای وزیران خارجه این اتحادیه، توضیحاتی را درباره برنامه‌های کشورهای اروپایی برای حمایت از توافق هسته‌ای از برجام ارائه کرد. 

موگرینی گفت: «امروز، شورا در خصوص توافق هسته‌ای ایران با به روز‌ رسانی‌ قوانین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ مسدودساز موافقت کرد. این گام بسیار مبارکی از سوی شورا است و از لحاظ تدابیری که اتحادیه اروپا برای اطمینان از پابرجایی مزایای اقتصادی برجام اتخاذ کرده، گامی استوار رو به جلو محسوب می‌شود.»

اشاره این مقام اتحادیه اروپا به اقدام وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا است که در نشست خود در بروکسل رسما عدم مخالفت خود را با به روزرسانی قوانین مسدودساز با هدف محافظت از شرکت‌های اروپایی در برابر تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ایران، اعلام کردند.

بنا بر اعلام شورای اروپا، این تصمیم بدون بحث در جلسه امروز شورای امور خارجی اتحادیه اروپا که در شهر «بروکسل» برگزار شد، اتخاذ شده است. با تصویب این تصمیم در شورای خارجی اتحادیه اروپا، این اتحادیه یک گام دیگر به تجدید قوانین مسدودساز نزدیک شده است.

موگرینی در کنفرانس خبری روز دوشنبه همچنین به مخالفت دولت آمریکا با درخواست کشورهای اروپایی برای معافیت از تحریم‌های ایران هم واکنش نشان داد.

«برونو لومیر» وزیر دارایی فرانسه روز جمعه گفته بود آمریکا در پاسخ به نامه‌ای که در آن از آمریکا درخواست شده بود تا به شرکت‌های اروپایی اجازه بدهد که همچنان به همکاری‌های بازرگانی قانونی با ایران ادامه دهند، پاسخ منفی داده است. 

رسانه‌های آمریکا روز شنبه گزارش دادند وزرای خارجه و خزانه‌داری آمریکا در نامه‌ای به همتایان خود از سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه دلایل مخالفت خود را تشریح کرده و نوشته‌اند  دولت آمریکا به دنبال اعمال «فشار اقتصادی بی‌سابقه» روی حکومت ایران است. آنها همچنین با یادآوری اینکه آمریکا از برجام خارج شده، تأکید کرده‌اند واشنگتن تا زمانی که شاهد «تغییرات ملموس، ادامه‌دار و مشهود» در سیاست‌های ایران نباشد، نرمش نشان نخواهد داد.

موگرینی روز دوشنبه گفت: «من پاسخی که خطاب به من هم نگاشته شده بود را دیدم.باید بگویم که من در این پاسخ هیچ چیز تازه‌ای در زمینه سیاست کاملاً شناخته شده آمریکا ندیده‌ام. بنابراین، هیچ نکته حیرت‌‌آوری، چه خوب و چه بد [در این نامه] وجود نداشت.»

موگرینی در ادامه به تمهیداتی که اتحادیه اروپا برای باز نگاه داشتن کانال‌های اقتصادی با ایران در نظر گرفته اشاره کرده و آنها را «تدابیری جالب» توصیف کرد که بهره‌مندی ایران از مزایای اقتصادی ناشی از برجام را تضمین می‌کنند. 

او گفت: «تمهیداتی که ما به کار گرفته‌ایم- هم در سطح اتحادیه اروپا، هم در سطح کشورهای عضو اتحادیه و هم در سطح کشورهای ثالث- برای من و همچنین برای دیگران و از جمله برای ایرانی‌ها، اقدامات جالبی هستند که می‌توانند تضمین کنند ایران کماکان از مزایای توافق هسته‌ای برخوردار خواهد شد.»

وی سپس اضافه کرد: «بنابراین، این نامه وضعیت جدیدی در کارهایی که ما داریم انجام می‌دهیم ایجاد نخواهد کرد.»

موگرینی در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه اطمینان دارد تدابیر اتحادیه اروپا می‌توانند در برابر فشارهای آمریکا دوام آورده و برجام را حفظ کنند، گفت: «ما داریم با تمام سرعت کار می‌کنیم. امروز تصمیم شورا را برای به روز رسانی قوانین مسدودساز داشتیم. اگر اشتباه نمی‌کنم دو هفته پیش، پارلمان اروپا هم رضایت خودش را اعلام کرد.»

وی علی‌رغم این اضافه کرد: «اما اینکه من تا چه اندازه [از موفقیت‌آمیز بودن این تدابیر] اطمینان دارم، باید به شما بگویم که کار دشواری است، زیرا وزن آمریکا در اقتصاد جهانی و نظام مالی، قابل توجه است، اما ما مصمم به حفظ این توافق هستیم.»

موگرینی اضافه کرد: «ما کاملاً معتقدیم که این توافق در راستای منافع امنیتی ما است، معتقدیم که در راستای منافع امنیتی منطقه و دنیا است. نمی‌توانم بگویم اقدامات ما و دیگران، کافی خواهند بود، اما چیزی که می‌توانم بگویم این است که ما داریم تمام آنچه می‌توانیم را انجام می‌دهیم و همچنان هم هر آنچه بتوانیم را انجام می‌دهیم تا از لغو این توافق جلوگیری کنیم، زیرا معتقدیم که عواقب چنین رویدادی، فاجعه‌بار خواهند بود.»

ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان در تیرماه سال ۱۳۹۴ به توافقی دست یافتند که قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخش‌هایی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران، همه تحریم‌های بین‌المللی و یکجانبه مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران را رفع کند.

دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنی‌ها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا این کارشکنی‌ها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هسته‌ای خارج خواهد کرد.

ترامپ سرانجام سه‌شنبه ۸ می (۱۸ اردیبهشت‌ماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد و فرمانی را برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران پس از دوره‌های زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد.
«حسن روحانی» بعد از خروج آمریکا از برجام گفت در صورتی که ایران در هفته‌های آینده به این نتیجه برسد که با همکاری پنج کشور دیگر می‌تواند به خواسته‌های خود در برجام برسد اجرای این توافق هسته‌ای را ادامه خواهد داد.

بسته پیشنهادی اقتصادی اتحادیه اروپا برای حفظ برجام روز پنجشنبه ۱۴ تیرماه به ایران ارائه شد. آقای روحانی ساعاتی بعد از ارائه این بسته در تماس تلفنی با رئیس‌جمهور فرانسه و صدراعظم آلمان بسته پیشنهادی اروپا برای حفظ برجام را «مأیوس‌کننده» خواند و گفت انتظار ایران از بروکسل «ارائه یک برنامه عملیاتی روشن و دارای زمان‌بندی» است.

«محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران هم از طرف‌های اروپایی خواسته به جای ارائه وعده‌های کلی و مبهم، تعهداتی قابل اجرا و قابل راستی‌آزمایی ارائه دهند.

منبع: فارس
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *