سه شنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 30 Apr 2024
 
۴
۱۹

چه کسانی تهران را به غول تبدیل کردند/ قالیباف چه می توانست بکند که نکرد؟

دوشنبه ۸ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۰۳
کد مطلب: 561575
در ماههای اخیر پایتخت به گونه ای جلوه داده می شود که توسط قالیباف یا احمدی نژاد تبدیل به غول بی شاخ و دم شده و به جای ارائه راه حل راهبردی تنها به دنبال مسکن یابی امور هستند.
چه کسانی تهران را به غول تبدیل کردند/ قالیباف چه می توانست بکند که نکرد؟
گروه اجتماعی جهان نيوز، براساس آخرین آمار نفوس کشور،یعنی آمار مربوط به سال 1395، جمعیت کشور به حدود 80 میلیون نفر بالغ می شود که بیش از 74 درصد از آن در شهرها ساکن هستند و تنها 26 درصد در روستاها سکنی گزیده اند. جمعیت شهری در مقایسه با سال 1391، 3 درصد افزایش یافته است. حال آنکه میزان رشد سالیانه جمعیت از 1.24 به 1.24 رسیده که این امر نشان می دهد برخلاف سیاست گذاری ها و مشوق ها، رشد جمعیت همچنان روند نزولی خود را طی می کند ولی بازهم مردم به شهرنشینی بیشتر گرایش دارند.

در این آمارها، میزان جمعیت تهران روند افزایشی داشته است. این میزان از 16.21 درصد جمعیت کل کشور به 16.60 درصد رسیده است. همچنین میزبانی تهران از کل مهاجرات های کشور نیز قابل توجه است. استان تهران که در سال 1390، در حدود 17 درصد کل مهاجرت ها را به خود اختصاص داده بود در سال 1395 به بالای 20 درصد رسیده است! در سال 1395، میزان کل مهاجرت ها بیش از 4.7 میلیون نفر بوده که 20 درصد آن سهم استان تهران و به ویژه مرکز آن بوده است.


براساس این جدول تهران بالاترین میزان مهاجر پذیری در کشور را در دروه های اخیر داشته است.
 
جمعیت تهران از زمانیکه طرح های توسعه ای در آن یعنی از سال 1300 آغاز شد در طی 40 سال ده برابر و به 2 میلیون نفر رسید و در 40 سال بعد یعنی از 1340 تا 1380 بالغ بر 7 میلیون نفر بود. در دوره بعدی نیز تهران میزبان جمعیتی بود که دیگر توان و ظرفیت میزبانی از آنها را نداشت. براساس داده های مرکز آمار جمعیت تهران در روز بالای 13.5 میلیون نفر است. این در حالیست که این امر پیامدهای اقتصادی- اجتماعی و همچنین زیست محیطی بسیار وخیمی را به دنبال داشته است.

همانطور که مشاهده می شود پهنه 730 کیلومتر مربعی تهران میزبان میلیون ها نفوسی است که تهران را به عنوان پایتخت کشور باری سکنی گزیدن انتخاب کرده اند ولی این شهر سال های سال است که ظرفیتش نه تنها اشباع شده بلکه از حد استاندارهای بدبینانه جهانی نیز خارج شده است. در همین زمینه ترکی، رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران در اردیبهشت  1396گفته بود: استقرار بیش از ۱۷ درصد از جمعیت ایران در کمتر از یک درصد مساحت کشور(استان تهران) ضمن ایجاد انباشتگی جمعیتی موجب افزایش تراکم جمعیت به بیش از ۹۰۰ نفر در استان تهران گردیده که موید شکاف های ساختاری توزیع جمعیت در پهنه سرزمین دارد.

حال با بررسی این آمارها برمی گردیم به بحث اصلی این هفته های مدیریت جدید شهری و شورای اصلاح طلب تهران که تمامی عواقب و مصیبت هایی تهران را به 15 سال اخیر نسبت می دهند و تهران را شهری سوخته ای در نظر می گیرند که اگر قالیباف نبود و یک اصلاح طلب آن را مدیریت می کرد، این اوضاع حاکم نبود. اساسا باید پرسید، شهردار تهران یا شورای شهر چه اختیاراتی دارند؟ به غیر از توسعه امور شهری در ابعاد عمرانی، فرهنگی، اجتماعی و خدمات شهری، می توانند بر سیاست گذاری های جمعیتی و توسعه ای و حتی اقتصادی پایتخت مدیریت داشته باشند؟ بدون شک پاسخ به این سوال یک نه بزرگ است. هرچند پیشنهاد مدیریت یکپارچه شهری از سوی شهردار سابق تهران به مجلس ارائه شد ولی تا به امروز تصویب و اجرایی نشده، اما مدیریت یکپارچه نیز نمی تواند موانعی برای مدیریت جمعیت تهران و کاهش مهاجرپذیری ایجاد کند. این در حالیست که پس از یک قرن در سال 1386 برای پایتخت طرح تفصیلی تعریف شد تا توسعه آن بر مدار برنامه و یکنواختی در مناطق به پیش برود و از مدیریت گسسته و بی برنامه جلوگیری شود.

 در کنار این، در بیش از یک دهه اخیر، توسعه و پیشرفت تهران به اندازه کل تاریخ بلدیه بوده است. 50 درصد از زیرساخت ها و امکانات شهری تهران در دوره قالیباف ایجاد شده اند. توسعه حمل و نقل عمومی در بخش مترو و اتوبوس رانی بسیار چشمگیر بوده و مترو از 70 کیلومتر به 300 کیلومتر رسید و 11 خط اتوبوسرانی تندرو ایجاد شد. ابرپروژه هایی مانند پل طبیعت، دریاچه شهدای خلیج فارس، برج میلاد، 24 کیلومتر تونل درون شهری مانند توحید، رسالت، نیایش، تکمیل شبکه بزرگراهی با 550 کیلومتر، افزایش سرانه فضای سبز از 8 متر به 16 متر، افزایش نرخ نوسازی بافت های فرسوده به 34 درصد، و... تنها بخشی از خدماتی بود که در مدیریت سابق در تهران اجرایی شدند. اما مشکل کجاست که با وجود اینهمه زیرساخت و خدمات بازهم شاهد شهری شلوغ و سردرگم هستیم؟

کلید اصلی تمامی این سوالات در توسعه نامتوازان اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور نهفته است. روزانه یک و نیم میلیون نفر برای اشتغال وارد تهران می شوند که این بار سنگینی به سایر شبکه های خدمات رسانی تهران وارد می کند. مناطق مختلف ایران از عدم توسعه متوازن رنج می برند. بسیاری از شهرها و روستاها از خدمات اولیه نیز محروم هستند و مردم این مناطق برای اشتغال می بایست به شهرها و کلانشهرها رفت و آمد و حتی مهاجرت کنند. زیرساخت های شهری و روستایی، کارخانه ها و بنگا ههای اقتصادی، خدمات آموزشی و اجتماعی، امکانات بهداشتی و ... در ایران به صورت متوازان و مناسبی توزیع نشده است. همین امر باعث می شود تا تهران به مکانی برای مهاجرت پذیری تبدیل شود و اینک در حد انفجار قرار گرفته است. آیا برای توزیع متناسب و متعادل امکانات در کشور، شهرداران تهران می توانستند سیاست گذاری کنند یا دولت ها؟

بر همین اساس، مشکل اصلی تهران در جایی خارج از این کلانشهر نهفته است و به هر مقدار نیز زیرساخت و امکانات در پایتخت متمرکز شود، این شهر نمی تواند به خدمات رسانی مطلوب و زیبنده شهروندان نزدیک شود. از سا 1327 تا به امروز 11 برنامه توسعه در کشور تصویب و اجرایی شده اند اما با توجه به این زمان طولانی و صرف هزینه های مادی و انسانی فراوان، کشور همچنان در بسیاری از شاخص های توسعه پیشرفت قابل توجهی را احساس نمی کند. کلانشهرهای ایران و به خصوص تهران، قربانی برنامه ریزی ناقص و اجرای ناقص تر آن در برنامه های توسعه کشور هستند که نتیجه آن تبدیل کلانشهرها به مقاصد اصلی مهاجرت و افزایش جمیعت بی قواره شده است. مدیران جدید شهری تهران که در هماهنگی کامل با دولت هستند، می توانند به جای گله گذاری هایی که تنها نمکی بر روزی زخم ها خواهد بود، به سیستم دولتی فشار آورده تا سیاست توسعه متوازن مناطق و شهرهای دیگر را دنبال کند و حداقل از مهاجرت ها به پایتخت بکاهد.
 
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


United States
خدا نگهدارت باشه مدیر جهادی حیف شد تهرانی ها قدر ندونستند
Iran, Islamic Republic of
اين مقاله با يك فرض عجيب نوشته شده است: "شوراي اصلاح طلب تهران اين شهر را يك شهر سوخته در نظر مي گيرد كه اگر يك اصلاح طلب آن را مديريت مي كرد اين اوضاع حاكم نبود" من نتوانستم چنين عبارتي را در گفته هاي اعضاء شورا بيابم. لطفاً لينك خبر مربوطه را به مطلب اضافه كنيد.
بله انتقادات فراوان است به طور مثال گفته اند با هزينه دو طبقه كردن اتوبان صدر ميشد فلان مقدار خط مترو ساخته شود يا فلان تعداد اتوبوس خريداري شود و با ارائه مشوقهايي فرهنگ استفاده از آن گسترش يابد و ترافيك بهتر شود. همچنين انتقاداتي در رابطه با فروش تراكم، اشكالاتي در عملكرد شهرداري در رابطه با نوسازي بافتهاي فرسوده و ايراداتي در رابطه با املاك واگذار شده در شهرداري مطرح شده است اما اينكه اگر يك اصلاح طلب شهردار بود ما الان هيچ مشكلي نداشتيم را نشنيده ام.
Iran, Islamic Republic of
وقتی تمامی مسئولین ایران را معادل تهران میداننئد و تمامی امکانات درمانی و اقتصادی و رفاهی و ... را تهران جمع کرده اند بزگ و پر جمعیت شدن تهران بدیهی است. الان ایران مساوی تهران است
آدمیزاد
Colombia
تهران حق شهرهای دیگر را نخورده بلکه بیشتر بودجه تهران از خود تهران تامین میشود و حتی تهران باعث ایجاد درامد برای شهرها و استانهای دیگر میشود ،همه چیز را که دولت نباید حل کند مردم شهرهای دیگر هم باید خودشان مبتکر باشند و اشتغال زایی کنند ، همانطور که تبریز و اصفهان و زنجان و اراک ومشهد هم توانسته اند وضعیت شهرشان را بهتر کنند
Romania
دوست عزیز ایران معادل تهران نیست شما اگه حاشیه شهر تهران بری می بینی وضعیت حاشیه نشینان تهران حتی از حاشیه نشینان شهرستانها هم بدتره بیشنر مردم تهران تو خونه های استیجاری ۵۰ تا ۷۰ متری زندگی میکنن فقط یه عده خاص ( آقا زاده ها ، واردکننده ها ، و بعضی از بازیگرا و تهیه کننده ها و کارگردانها و ...)وضعیت خوبی دارن و تو رفاه تو خونه های بالای شهر هستن
پیروز
Germany
بعضیها اگر میتوانستنداحمدی نژادرا اعدام کنند ،اعدامش میکردند منتها چیزی ندارند که به او بگویند، دیشب توی برنامه پایش ،وقتی کارشناس اقتصادی با مدرک ثابت کرد که افزایش نرخ ارز در دوره اصلاحات چهار برابر و در دوره دولت احمدی نژاد فقط دوبرابر شده جناب آقای مجری خاص ، با تغیر خاصی برای دفاع از دولت اصلاحات گفتند که در دولت اصلاحات نرخ ارز تک نرخی شد ولی در دولت بعد خیلی خیلی بد شد و مثل دفعات قبل تر که ایشان با جانبداری خاص دولت نهم و دهم را میکوبید باز مجددا اقدام به جانبداری از دیگران کرد ، منظور حقیر اینست که بسیاری از افراد بدون دیدن نکات مثبت دیگران حال هر فردی که در جامعه زندگی میکند، بدون دلیل میخواهد دیگران را بکوبد ، در کار اجرایی باید مرد عمل بود با حلوا حلوا گفتن دهان شیرین نمیشود و با متهم کردن این وآن هم کارخود را نمیتوانند توجیه یا پیش ببرند ، دولت روحانی پنج سال است برسر کار آمده یعنی هزارو هفتصد روز است زمام اجرایی کشور در دست باصطلاح اصلاح طلبان ، اعتدال گرایان و راستهای دهه هفتاد افتاده ودریغ از یک کار زیربنایی ، دروغ هم متر ندارد ، تا توانسته اند به مردم دوروغ گفته اند، حالا کفگیرها به ته دیگ خورده و شخصیتهای دروغگو چهره هایشان برای مردم عیان شده
حسین
Netherlands
نوشتید : "بدون دلیل دیگران را بکوبند:.
عرض می کنم که با دلیل یا بدون آن ، تنها شاخه زیر پای همه را می برند.
یا حق
عباس
Iran, Islamic Republic of
آقاي پيروز، بله در سال 1381 دولت تصميم گرفت نرخ ارز را تك نرخي كند و لذا قيمت دلار از 175 تومان به 795 تومان افزايش پيدا كرد. اما اين در شرايطي بود كه نرخ ارز در بازار 799 تومان بود. تك نرخي شدن ارز هم مصوبه مجلس بود و دولت در آن نقشي نداشت. (البته كار كاملاً صحيحي بود چون نرخ ارز دولتي در طول سالهاي 1373 تا سال 1381، به طور ثابت 175 تومان مانده بود و اين قضيه با توجه به تورم بالا موجب جذب شديد واردات و ايجاد مشكل در صادرات كالا شده بود) اگر به نرخ آزاد ارز نگاه كنيم در دولت اصلاحات از 478 تومان به 904 تومان و در دولت دكتر احمدي نژاد از 904 تومان به 3600 تومان رسيد. همچنين دولت اصلاحات نرخ تورم را از 17.3 درصد تحويل گرفت و در 10.4 درصد به دولت آقاي دكتر احمدي نژاد تحويل داد. ايشان نيز اين نرخ را با رقم 34.7 درصد به دولت يازدهم تحويل داد.
Iran, Islamic Republic of
انصافا خدمتی که قالیباف به مردم تهران کرد تکرارنشدنیه .
Iran, Islamic Republic of
با تشکر از این تحقیق وامید به فاصله گرفتن بیشتر از نوشته های زرد امید داریم استراتژیستهای ثبات جمعیت فکری به حال تتمه روستاها بفرمایند تا کشور از نابودی روستا نجات بیابد زیرا فرهنگ روستائی لازمه ثبات فرهنگی است
Iran, Islamic Republic of
درود بر مردان جهادی قالیباف و احمدی نزاد
Iran, Islamic Republic of
حرف اصلاح طلبان مفت است
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز تراکم فروشی و رونق ساخت و ساز شهری بستر توسعه شهر تهران و جاذب سرمایه ها و نیروی انسانی جویای شغل به تهران بوده است.
امری که از زمان آقای کرباسچی شروع شد و تا امروز ادامه دارد.
حسین
Netherlands
درهزار و سیصد و سی دویست و پنجاه هزار و در سال هزار و سیصد و پنجاه سه ملیون ووو
کم توجهی به تولید داخلی در شهر های کوچک و روستا ها و عدم تعا دل امکانات به نسبت شهر های بزرگ یک عامل و عامل دیگر فرهنگ در کثافت و خشونت تهران بودن و قدر طبیعت سالم و محیط دوستانه شهر های کوچک و روستا ها را ندانستن.
البته بعضی هم از این عطش هجوم به شهر های بزرگ منتفع شدند( با در اختیار گرفتن مقادیر زیادی زمین و مجوز) و می توان این افراد را براحتی شناسائی کرد.
بدیهی استکه عومل دیگری هم هستند در چنین پدیده پیچیده ای.
Iran, Islamic Republic of
از انسانهاي مدعي كاري بر نمي آيد
Iran, Islamic Republic of
مرد جهادی کجایی؟؟؟؟

دلمون برات تنگ شده
لیدی تمنا
Iran, Islamic Republic of
(( توجه )) ((توجه ))
((شهر تهران از نظر برترین طرح ها در جایگاه سوم قرار گرفت ))
((افتخاری دیگر برای مدیریت جهادی دکتر قالیباف ))
(( اعطای جایزه جهانی برترین های طراحی شهری در آمریکا به تهران رسید ))
رضا
Iran, Islamic Republic of
بی دین ها عرضه و لیاقت هیچ کاری را ندارند و مطمین هستند نمی توانند کاری انجام دهند به این حرفها شانه از مسوولیت خالی میکنند.
Romania
خدا شاهده من هیچوقت به قالیباف رای ندادم تو اون دو باری که کاندیدا شد اما انصافا انصافا و انصافا قالیباف به نسبت شهرداران قبلی تهران (کرباسچی و احمدی نژاد و ...) بیشتر و بهتر کارکرد و مطمئنم شهردار فعلی تهران هم قادر به انجام خدمات قالیباف نیست