پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
 
۷
۸۱

توافق خوب و بد هسته‌ای از نگاه هاشمی/ با ملک عبداله دوستی‌ خانوادگی داشتم

دوشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۲۱
کد مطلب: 409006
وقتی امیرعبدالله به وعده اش عمل نکرد گفتم ما نباید تکبر کنیم. بلند شدیم و به طرف اتاقشان رفتیم، یکدفعه زیرورو شدند و با همراهانش به استقبال آمد. با برگزاری جلسه بسیاری از مسائل ایران و عربستان حل شد.
توافق خوب و بد هسته‌ای از نگاه هاشمی/ با ملک عبداله دوستی‌ خانوادگی داشتم
به گزارش جهان در بخش اول گفتگوی مهر و روزنامه تهران تایمز با آیت الله هاشمی رفسنجانی به مسائل داخلی پرداخته شد. در بخش پایانی، مسائل بین المللی محور سوالات است که وی این عرصه را دارای پیچیدگی هایی به ویژه در بحث اوضاع خاورمیانه می داند. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، توافق خوب در بحث مذاکرات هسته ای را حفظ حقوق مردم ایران قلمداد می کند و معتقد است: «ما عضو آژانس هستیم و طبق قانون آنها مسؤولیت دارند که به ما کمک کنند و نه اینکه مزاحمت ایجاد کنند.» وی همچنین می افزاید:«اگر ما درصدد انرژی هسته‌اي برای مقاصد نظامي بوديم، رهبري نمي‌آمدند فتوا بدهند و به جایش یک بيانيه سياسي مي‌دادند. وقتي فتوا مي‌دهند، معنايش اين است كه اعتبار اجتهاد و مقامشان را در جامعه در گروي این فتوا مي‌گذارند. آنها بايد اين را بفهمند.» رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام موضوع عربستان را مهم ارزیابی می کند و معتقد است روابط باید هرچه زودتر ترمیم شود.

در ادامه، بخش پایانی این گفتگو از نظرتان می گذرد؛

همانگونه که مستحضرید، مذاکرات هسته ای به نقطه حساس خود رسیده و شعارهای مردم در راهپیمایی اخیر هم پیام روشنی برای غرب و تیم مذاکره کننده مبنی بر استقامت بر حق هسته ای داشت. حضور مردم چه تأثیری بر مذاکرات دارد و پیامش برای کشورهای مقابل چیست؟

حضور مردم بر مسایل خارجی و نگاه جهانیان تأثیر دارد. یعنی استحکام نظام را از این حضور می‌فهمند. پایداری نظام را می‌فهمند. روی ایران و جمعیت ایران حساب می‌کنند و می‌گویند که مردم بی‌تفاوت نیستند. حساب جدیدی باز می‌کنند. از لحاظ ارزش اجتماعی، دنیا به این کار ارزش می‌دهد. به نظرم همه‌ پیام‌هایش به خارج مثبت است. به عنوان مثال، می‌توان به مراسم اربعین که در عراق اتفاق افتاد، اشاره کرد. دو، سه سالی است که این مراسم انجام می‌شود، ولی این دفعه خیلی وسیع و دیدنی بود. نظر دنیا با دیدن این صحنه خیلی فرق کرد.

در سال ۸۱ بحث هسته‌ای ایران در دستور کار شورای حکام قرارگرفت و خرداد همان سال اولین بیانیه و شهریور هم اولین قطعنامه صادر شد. سال ۸۵ به شورای امنیت رفت و الان بیش از ۱۲ سال است که پرونده هسته ای جریان دارد. اخیراً هم مذاکرات بعد از ژنو ادامه داشته است. مقام معظم رهبری در صحبت‌هایی که داشتند، اشاره کردند که توافق باید یک مرحله‌ای باشد و قابل تفسیر نباشد و این بحثی که می‌گویند توافق نکردن بهتر از توافق بد است، حرف جمهوری اسلامی هم بود و ما هم همین‌نظر را داریم. یعنی فقط آمریکایی‌ها نیستند که این‌گونه می‌گویند. سوال من به طور مشخص این است که مشخصات و مختصات یک توافق خوب از نظر جناب‌عالی چیست؟

خیلی روشن است. حقوق ما نباید ضایع شود. ما حقوقی داریم که عضو آژانس هسته‌ای در ژنو هستیم و حقوق آنجا هم روشن است و می‌توانند از همه‌ منابع صلح‌آمیز هسته‌ای برخوردار باشند. طبعاً این برخورداری، تکنولوژی می‌خواهد. آنها مسؤولیت دارند که به ما کمک کنند و نه اینکه مزاحمت ایجاد کنند. در اساسنامه آنها این نکته هست و ما هم مطالبه می‌کنیم. ما قطعاً دنبال (فناوری) هسته‌ای «نظامی» نیستیم. ممکن استگزارش‌هایی که منافقین و دیگران می‌دهند، در حدی باشد که آنها حساس شوند. یا ممکن است به خاطر بعضی از خریدها و بعضی از چیزهایی که می‌تواند دو منظوره باشد، شبهه داشته باشند.

اگر ما درصدد هسته‌اي نظامي بوديم، رهبري نمي‌آمدند كه فتوا بدهند و به جایش یک بيانيه سياسي مي‌دادند. وقتي فتوا مي‌دهند، معنايش اين است كه اعتبار اجتهاد و مقامشان را در جامعه در گروي این فتوا مي‌گذارند. آنها بايد اين را بفهمند. وقتي مي‌خواهيم فقط برای کارهای صلح‌آميز استفاده كنيم، باید براساس معاهده‌های بین‌المللی کمک کنند و حقمان محفوظ باشد.

البته در كنار اين، يك موضوع ديگري هم هست كه آژانس مي‌گويد: «من هم بايد ناظر باشم و مطمئن باشم» بايد اين را هم تأمين كنيم و وظيفه ماست كه تأمين كنيم تا بگذاريم آنها مطلع باشند و ببينند كه ما به طرف مسائل نظامي نمي‌رويم. اگر اين قيدها پيش بيايد، ما بايد آمادگي نظارت را داشته باشيم و آنها هم بايد حقوق ما را بدهند.

اين توافق، خوب است. توافق بد اين است كه بخواهند بعضي از حقوق ما را ناديده بگيرند يا جلوگيري كنند. اگر اين گونه باشد، بد است، منتها نسبي است، اگر بخواهند زياد تجاوز كنند، سخت تر است و اگر جزيي باشد باز هم بد است. ولي به بدي کارهای دیگرشان، یعنی سلب حق مردم ایران نيست.

به نظرم حرف رهبری خيلي روشن است. اين توافق خوب و بد را خود آنها مي‌گويند. اول رژيم اشغالگر قدس و بعد آمريكايي‌ها گفتند كه اگر توافق نشود، از توافق بد بهتر است. ما هم هميشه قبول داشتيم. منتها بد را آنها به صورت ديگري معنا مي‌كنند و ما هم به گونه ديگري معنا مي‌كنيم. آنها اين گونه معنا مي‌كنند كه ردّپايي پيدا نشود كه ما دنبال هسته‌اي نظام هستيم و ما اين گونه معنا مي‌كنيم كه از حقوق ما چيزي كم نشود. اين تفاوت وجود دارد، ولي قابل تفاهم است.

تعداد سانتريفيوژها هم در همين مقوله مي‌گنجد..

— بله. اگر اينها عاقل باشند، ما بيش از اينها لازم داريم. بالاخره همين نيروگاه هسته‌اي كه داريم و همه آنچه كه الان در نطنز و فردو داريم، نمي‌توانند سوخت نيروگاه بوشهر را تأمين كنند. البته سوخت آن را روس‌ها تعهد دارند و فعلاً مي‌دهند. بنا داريم چند نيروگاه ديگر بسازيم و بايد هم بسازيم و اين حق و مصلحت ماست كه بسازيم. لذا بايد به موازات آن، قدرت غني سازي ما بالا برود. فكر مي‌كنم اگر به تفاهم برسيم و با نظارت كامل هم باشد، ديگر دلیلی برای کارشکنی آنها وجود نداشته باشد. مثلاً مي‌گويند ما از خارج به شما سوخت مي‌دهيم که اين حرف دليلي ندارد. الان تعداد زيادي از كشورها مثلاً ژاپن هستند كه اينها را دارند. آنها هم همين بحث‌ها را با آژانس داشتند تا به اينجا رسيدند. من فكر مي‌كنم معناي توافق خوب براي ما همين است كه چيزي از حقوقمان كسر نشود.

شرایط منطقه‌ای ما مشخص و خیلی خاص و ویژه‌ است. در این شرایط، همیشه بحث تعامل ایران و عربستان به عنوان دو قدرت منطقه‌ای مطرح بوده است. در سال‌های اخیر و بعد از تحولاتی که در کشورهای عربی بوجود آمده، رابطه‌ ایران و عربستان خیلی ابهام برانگیزتر شده است. مرگ ملک عبدالله و سقوط قیمت نفت هم به آن دامن زده است. الان تحلیل شما از روابط ایران و عربستان و در واقع نحوه‌ تقویت و اصلاح تعاملات چیست؟

وضع الان بدتر از گذشته نبود ولي با اظهاراتي كه در نمازجمعه تهران شد خيلي بد شده. در مقطعی خیلی خوب شد، ولی الان هم نسبت به گذشته خیلی بدتر نیست. پیش از انقلاب، ایران و عربستان به خاطر نفت و موضوعات دیگر با هم درگیر بودند و دائماً به هم پرخاش می‌کردند. بعد که انقلاب شد، آنها اوایل از انقلاب ما ترسیدند. مخصوصاً آن روزهایی که شعار صادر کردن انقلاب را می‌دادیم و بالاخره خود ملت‌ها هم به فکر افتادند که راه ایران را بروند، آنها نگران بودند و روابطشان با ما بد بود. تا اینکه زمان به ریاست جمهوری من رسید. در جنگ هم آنها از صدام حمایت می‌کردند و پول می‌دادند و فضای آنها در اختیار صدام بود. امام هم وقتی حج قطع شد، نگران بودند و گفتند: این بد است که ما دولتی اسلامی باشیم و حج که از اصول مسلّم اسلام و قرآن است، تعطیل باشد، بروید و درست کنید.

این دستور امام(ره) بود. ما هم دنبال این مسأله بودیم و وقتی رئیس‌جمهور شدم، کار خودم بود که انجام بدهم. پی‌گیری کردم که پیشرفت هم کردیم. یکی- دو برخورد با ملک عبدالله که آن موقع امیرعبدالله بود، در سنگال و پاکستان داشتم و مقدار زیادی با هم بحث کردیم و ایشان خیلی فرق کرد. یعنی چیزهایی را فهمید که ضد آن فکر می‌کردند. به صورتی شد که در اجلاس سران در پاکستان، قرارمان این شد که ایشان به اتاق ما بیاید. چون هر کدام از ما اتاقی داشتیم، در سنگال من رفته بودم و در اینجا بنا بود که او بیاید. من در مجلس نشسته بودم که دیدم یکدفعه آمدند و گفتند: امیر منتظر شماست. آقای ولایتی گفتند: قرارمان این‌ بود که ایشان بیاید، الان چه کار کنیم؟ گفتم: برویم، ما نباید تکبر کنیم و اصل بر حرف زدن است. بلند شدیم و به طرف اتاقشان رفتیم، یکدفعه دیدیم که ملک عبدالله و همراهانش از اتاق به بیرون برای استقبال ما آمدند و گفتند: آماده‌ایم که به اتاق شما برویم. اصلاً یکدفعه زیرورو شدند. یعنی همان حالت تواضعی که نشان دادیم، ایشان را به آنجا آورد. در همان اتاق خیلی از معضلاتمان حل شد. آنها مخالف بودند که اجلاس بعدی در تهران باشد که حل شد. در جدّه یا ریاض بیانیه داده بودند. از همانجا به سعود الفیصل تلفن کرد و گفت که بیانیه را لغو کنید. بعد از جلسه، مهمان نخست‌وزیر پاکستان بودیم و می‌خواستیم برای ناهار برویم. از در بیرون آمده بودیم و منتظر تا ماشین‌ها ‌ برسند. ماشین من زودتر از ماشین آنها رسید، امیرعبدالله بدون محافظ در ماشین من سوار شد. این منظره یکدفعه خیلی چیزها را در نظر خبرنگارها و دیگران عوض کرد. با هم وارد اجلاس شدیم و همان مانور کافی بود. مشکل اصلی ما سرقیمت نفت بود که ایشان می‌گفت: اگر ما نفت را گران کنیم، آنها سوخت‌های دیگری پیدا می‌کنند و نفت از ارزش می‌افتد. من برای او ثابت کردم که چنین چیزی را به این آسانی نمی‌توان درست کرد و ارزش نفت فعلاً به این زودی پایین نمی‌آید. ایشان هم قبول کرد و همکاری کرد و مسأله نفت هم حل شد.

در ادامه دوستی ما خانوادگی هم شد. وقتی به آنجا می‌رفتیم، معمولاً خانواده‌های ما بودند و خانواده‌های آنها هم می‌آمدند و مهمانی می‌دادند و از حد روابط دیپلماتیک یک مقدار جلوتر رفت و روابط خانوادگی شد. وی که برای اجلاس سران به تهران آمده بود، برخلاف عرف دیپلماتیک به اصرار خودش به منزل ما آمد.

به هر حال در آن فضا بسیاری از مشکلات را حل ‌می‌کردیم. در عربستان خیلی کار کردیم. الان هم اگر ما شرایط را درست کنیم و آنها هم درست کنند، می‌توانیم برگردیم. همین آقای سلمان آن موقع امیر ریاض بود. یک مهمانی برای ما گرفت که با خضوع رفتار کرد. همه چیز برادرانه برگزار شد. همه چیز را دوستانه برای من تعریف می‌کرد. ولی الان مسایل زیادی با هم در یمن، بحرین، سوریه، عراق، لبنان و حتی رژيم اشغالگر قدس داریم. ما قبول نداریم که آنها با اسرائيل حالت فعلي را داشته باشند. این اختلافات هست و باید اینها را حل کنیم. به نظرم می‌توانیم که برگردیم.

چالش‌های زیادی در خاورمیانه داریم. بحث تروریسم یک تهدید جدی است و کشورهای مختلف با آن درگیر هستند. خیلی‌ها و غربی‌ها می‌گویند که کلید آرامش خاورمیانه دست ایران و عربستان است. آیا واقعاً کلید آرامش دست ایران و عربستان است یا نه، اتفاقات دیگری در خاورمیانه بایستی بیفتد که به یک منطقه آرام و با رشد اقتصادی تبدیل شود؟

البته فقط ما دو کشور نیستیم. خیلی کشورها در منطقه درگیر هستند. ولی ما دو کشور اگر با هم هماهنگ کار کنیم، خیلی چیزها حل می‌شود. ما طمعی به سوریه، عراق و بحرین نداریم. اختلافات ما براساس نگرانی‌های دیگری است. عربستان اصلاً رژیمی وهابی است. یعنی عبدالعزیز بر آن اساس انقلاب کرده و پادشاهان عربستان هم به انقلابشان پایبند هستند. اما ما شیعه هستیم و مسایل خاص خود را داریم. در دورانی که با هم رفاقت کردیم، این مسأله را تحت‌الشعاع قرار دادیم و گفتیم که مسایل عقایدی مربوط به علماست و ما باید کشورداری کنیم. من فکر می‌کنم اگر این دو کشور باهم باشند، خیلی از تروریست‌هایی که پیدا شدند، از بین می‌روند. داعش از سوریه بیرون آمد. الان هر دو کشور نسبت به سیاست‌های همدیگر در سوریه، یمن، بحرین، عراق و لبنان حرف دارند، ولی می‌توان با هم تفاهم کرد و برای هر یک از اینها یک کمیسیون قرار داد و با تفاهم، کمیسیون‌ها مسایل را حل کنند. آخرین قرار ما با ملک عبدالله همین بود که هفت کمیسیون تنظیم کنیم و یک کمیسیون هم علمایی باشد تا آنها مسایل عقیدتی و فکری را حل کنند. شدنی بود. الان معتقد نیستم که همه کارها با ما حل می‌شود. در افغانستان وقتی که اینها با شوروی می‌جنگیدند، ما با هم بودیم و پیروز شدیم و واقعاً افغان ها شوروی را با کمک ما شکست دادند. ولی بعدها دعوا شد که سهم شیعه چقدر یا سهم سنی چقدر باشد! بالاخره اگر روابط صحیح باشد، فکر می‌کنم بهترین قدرت حل مشکلات منطقه در این دو کشور هست.

دورنمای خاورمیانه را چگونه می‌بینید؟

الان خوب نمی‌بینم و بد می‌بینم. به خاطر همین اوضاعی که می‌گویید. اولاً به خاطر قدرتی که تروریست‌ها پیدا کردند. در آخرین خبرها بود که تروریست‌ها از الانبار آمدند و البغدادی نزدیک پایگاهی است که نظامی‌های آمریکا در آنجا دارند تعلیم می‌دهند. البته هنوز جنگ است و شاید نتوانند بمانند. اینها قدرت کمی نیستند. اگر کسانی حمایت دولتی را نداشته باشند، با این وسعت نمی‌توانند کار کنند و در حد کارهای تروریستی و انتحاری خواهد بود که در جایی ضربه‌ای بزنند یا انفجاری انجام دهند. ولی الان کشور درست کردند. در نقشه نگاه کنید، تقریباً یک ثلث سوریه و یک ثلث عراق را اشغال کرده‌اند که به اندازه انگلیس شده است! فکر می‌کنم این مشکلات به آسانی حل نمی‌شود. در یمن مسأله خیلی جدّی است. یعنی در آنجا القاعده و سنی‌ها اکثریت هستند.

در جنوب و شمال مسأله‌ای بود که حل شده بود که دوباره الان اوج می‌گیرد. (انقلابیون یمن) در حاشیه عربستان هستند و عربستان از پیروزی الحوثی‌ها نگران است. وزرای خارجه شورای همکاری خلیج‌فارس جلسه‌ای گذاشتند تا اجازه بگیرند که کار نظامی بکنند. من الان نگران یک جنگ در آنجا هستم. گویا شورای امنیت هم جلسه‌ای داشت که روسیه وتو کرد. این برای من تازگی دارد. چون دیروز(شنبه۲۵ بهمن) خبری منتشر شد که کشتی حامل تسلیحات روسیه برای الحوثی‌ها به آنجا رفت. اگر این باشد، مسأله یک مقدار بالاتر رفته است. افغانستان را هم می‌بینید که به هیچ وجه با هم کنار نمی‌آیند و عده‌ای معتقدند شیعه مهدورالدم است. در پاکستان هر روز می‌بینید یک مسجد را منفجر می‌کنند. می‌توانیم همه اینها را ما با ملک سلمان حل کنیم اما یک دید و همکاری وسیع باید باشد. برای آغاز می‌توان با این دو دولت کار را شروع کرد و به تدریج جلو رفت.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
انشاءالله بزودی با امیر عبدالله ... محشور شوند
متاسفم براتون جناب
امیر
منم متاسفم منتها برای تو که نمیدونی باید کجا متاسف بود..
ایرانی فدایی علی(ع)
Iran, Islamic Republic of
خوب اکبر خان اگه قراره با هر کی که میخواد به ما ضربه بزنه،طرح رفاقت بریزیم و دوست شیم،فکر نمیکنید رزیم منحوس و نجس صهیونیستی تو اولویت هستن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ پس خدا و ائمه چی میشن؟؟؟ جهاد و تحمل سختی برای خدا چی؟؟؟؟؟؟
مجتبی
....

یک خاطره هم در شان امیر عبدالله از امام نازل شد
مگه نمی بینی دیپلمات ما رو ترور نمی کنن ونفت رو ارزون و.و .و
دوستان خوب! از گسترش و ادامه ی جنگ میان مسلمانان چه کسانی بیشتر از همه سود می برند؟!
زنده باشی آیت الله
تو در دل ما جا داری
Iran, Islamic Republic of
کدوم آیت الله؟ نکنه منظورتون آیت اللهی می باشد
به کوری چشم بدخواهان آیت الله هاشمی
Iran, Islamic Republic of
تو چقدر دلت بزرگه که اینهمه آدم بد همزمان توش وول می خورن ههههههههههههههههههههههههه
... رٓپى ..
کجا؟؟؟
زنده باشی
گوگولی
اگه منظورت ... است که بله در دل ماهم جا دارد و در ...
امیر
انشاءا....
ژاله
خداوند بهترین داور است وبه خدا امید بایدبست
به نام خدا
باسلام کسی متعرض دوستی خانوادگی حضرتعالی با ملک عبداله نیست. ولی دیگر علت مخافتتان با شاه ایران چه بود؟ چون دوستی خانوادگی نداشتید؟ یا ملک عبدله هم از مبارزان و همبندان زندان اوین بودند و ما خبر نداشتیم
گوگولی
بابا اون کی زندان بود که ما خبر نداشتیم حتما جزء بازجویان بوده !!!!
ان شاء الله ، انشاء الله و ان شاء الله ، بزودی ، بزودی و بزودی زود. خدا یا ملت را از دست این ... رها کن ، ای خدا!!!!!!!!!!
Sweden
و ایضا شما...
زندگی اینا هم یه فیلمه که برامون بلا شده
قصه این خانواده هم شده مثل فیلم های کره ای تموم شدنی نیست قصه های خیالی و مالی امپراطور هاش که یا دارن غذا ها رو امتحان می کنند یا بدنبال جانشین و انتخاب وارث برای بعد از امپراطور هستن و با پول بیت المالشون ولیعهدشون رو میزارن تو رانت خرید نمک از چوسان (نفت) و یا چند ساله میفرستن ممالک غربی برای سرکشی به مدارس امپراطوری (دانشگاه ازاد در لندن) و یا خودشون هوس میکنن با امپراطورهای کشور دشمن قهوه بخورن و به اونا باج بدن
عجوزِ از خود راظى !!؟؟
از باز ماندگانم ، ميخوام بعداز مرگم با اجازه اُلٓماى ! وهابى ،
تكفيرى ، قاتلين حجاج ايرانى در حرم امن ، وهزاران مسلمان
بيگناه ، در گورِ اميرعبدال ابليس سعودى ( ل ع ) بزارن تا
روحم صفا كنه !!!!!!!!!!!

جهان ! مردى كن تا وصييتم عملى بشه ،،،،
Iran, Islamic Republic of
آمين يارب العالمين
فضول
Iran, Islamic Republic of
دوستی با خاله خرسه اونم از نوع خانوادگی وای چه زشت
پیر شده بنده خدا بعضی چیزا خوب یادش نیست. ملک عبدالله هم همینجوری بود این اواخر قبل از فوت کردنش...
اره ،،،خوب امدي رفيق هاي شما كه كشته مرده پست مقام ند أؤنم تو ٩٠ سالكي
برای همین بود که هاشمی می خواست شعار مرگ بر امریکا را از دهان ملت بردارد. چون داداش جونش ناراحت می شد چون آمریکا دوست داداش جونش بود. همان داداش جونش که باعث کشته شدن عده زیادی از مسلمان جهان شد. همان داداش جونش که با اسرائیل کودک کش دست دوستی داده بود.
انشاءالله که در قیامت هم با جناب ملک عبدالله محشور باشید .
امیر
بازهم انشاءا....
Iran, Islamic Republic of
بر عکس. دعا کن عاقبت به خیر شود.
زرديني
Iran, Islamic Republic of
حاج آقا خبرنگاري كه در سفري با شما در عربستان بوده در خاطراتش آورده : من تعجب ميكردم كه چرا عبدالله اينقدر متكبرانه و از مقام بالا با هاشمي صحبت ميكرده .ميشه توضيح بديد جريان چيه و شما چرا اينقدر با اين خاندان خانوادگي نزديكيد؟
Iran, Islamic Republic of
بله خيلي از مسائل را ايشان در زمان زمامداري خودشان و بعد از خودشان . حل كردند

....
ريش مخفى !!؟؟
مثلاً درامد نجومى دانشگاه ازاد ، در ميتى صندوق مان
كاملاً حل شده !!!!!
Iran, Islamic Republic of
اين بابا هنوز . خواب ... شدن خود را مي بيند !!!

امان از ... بعضي ها !!!
حسین
عجب پس دوستی خانوادگی داشتید که در تسلیت رحمت واسعه برایش طلب کردید؟؟؟؟؟
یکی نیست برای خودش رحمت واسعه طلب کن
امیر
لعنت واسعه بر طالب کنندگان رحمت واسعه برای ابرجنایتکار تاریخ یعنی ملک عبدالشیطان سعودی.
Iran, Islamic Republic of
جناب مستر خاطره
زياد نگران نباشيد
موضوع حل مشكل عراق و سوريه به دست كساني مانند سپاهي مجاهد . قاسم سليماني افتاده است كه انشاء الله و به زودي زود . سر و ته داعشي ها كه جزو كارمندان برادر فقيدتان ملك عبدالشيطان اند را جمع مي كند
...
حاج آقا خاطره ان شا الله با دوستتون محشور بشین ...
امیر
برای سومین مرتبه، انشاءا.... تعالی وبزودی
ان شاء الله!!!!!!!!!
Iran, Islamic Republic of
عجب

بالآخره يكي پيدا شد كه...
Iran, Islamic Republic of
ايشان كه در همه ماجراها خود را يكه تاز ميدان و حلال مشكلات مي دانند ....
Netherlands
به این میگن روحیه ارباب رعیتی
شهروند طبری
Iran, Islamic Republic of
در جستجوی عزت نزد منافقان!
امام راحل فرمودند از هرکه بگذریم از آل سعود نمی گذریم! وحال هاشمی خود اعتراف می کند با این آل رابطه خانوادگی داشته!!!ای وجدان های بیدار امام را بپذیریم یا هاشمی را؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
مجید سرابی
United States
حالت خوش نیست حاجی اگه دوستی خانوادگی داشتی ( که اگر هم داشته باشی دوستی با کسانی که حکم به تجاوز و بریدن سر زنان و مردان و کودکان شیعیه داده اند موجب افتخار نیست ) پس چرا سفیر شان را به دلیل بوسیدن پیشانی جنابعالی به سرعت عذل کردند و از نظر ایشان سفیرشان به دلیل بوسیدن شما مرتکب جرم نا بخشودنی شده بود و شما را عامل جرم میدانند
انشاءالله با اين ظلمي كه در حق انقلاب و ملت كردند اين دنيا حتي اگر محاكمه شوند جبران نخواهد شد روز قيامت پاسخ اين همه ظلم را بدهند
Iran, Islamic Republic of
از پيغمبر (ص) كه دوست داشتني تر كه نبودي؟ ايشان در تعامل با ديگران ضمن آنكه بهترين روش و اخلاقي ترين شيوه را در پيش گرفتند، در عين حال 80 جنگ در دوران پيامبري خود داشتند. تعامل مبتني بر دستورات قرآني: اَشِدّاءُ عَلَى الکُفّارِ رُحَماءُ بَینَهُم.
مسلم
فقط میتونم بگم متأسفم...
....
Germany
ديگه واقعا آدم حالش به هم ميخوره.
Iran, Islamic Republic of
ایجاد دوستی و محبت کار خردمندان است
Iran, Islamic Republic of
این دوستی بدتر از نوع خاله خرسه اش است
مهسا
Iran, Islamic Republic of
ترحم بر پلنگ تیز دندان
ستمکاری بود بر گوسفندان
ایجاد محبت بین سگ هار و یک گوسفند بی زبان حماقته
اکبر
حضرت امام خمینی (ره)، در سخنرانی تاریخی خود درباره این خاندان، به صراحت فرموده بودند که "اگر از جنايت هاي امريکا بگذريم از ال سعود نخواهيم گذشت". امام(ره) تصریح کرده بودند: "اگر از صدام بگذريم، اگر مسأله قدس را فراموش کنيم، اگر از جنايت هاي امريکا بگذريم از ال سعود نخواهيم گذشت. ان‌شاالله اندوه دلمان را را در وقت مناسب با انتقام از امريکا و ال سعود برطرف خواهيم کرد و داغ و حسرت حلاوت اين جنايت بزرگ را بر دلشان خواهيم گذاشت و با برپايي جشن پيروزي حق بر جنود کفر و نفاق و ازادي کعبه از دست نا اهلان و نامحرمان به مسجد الحرام وارد خواهيم شد.
مگر مسلمانان نمي بينند که امروز مرکز وهابيت در جهان به کانون‌هاي فتنه و جاسوسي مبدل شده اند که از يک طرف اسلام اشرافيت اسلام ابوسفياني، اسلام ملاهاي کثيف درباري، اسلام ذلت و نکبت، اسلام پول و زور، اسلام فريب و سازش و اسارت و اسلام حاکميت سرمايه و سرمايه داران بر مظلومان و پابرهنه ها و در يک کلمه اسلام امريکايي را ترويج مي کنند و از طرف ديگر سر بر استان سرور خويش امريکاي جهانخوار مي گذارند."
رصا
با این توصیفات، آیا شما با پیام تسلیت روحانی و هاشمی رفسنجانی – به ویژه متن پیام او - به خاندان آل سعود موافقید؟ آیا با وجود دشمنی آشکار آل سعود با کشورمان، لزومی به ارسال این پیام‌ها بود؟ حضور ظریف در مراسم رسمی پادشاهی عربستان را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا رفتار دولتمردان تدبیر و امید در مرگ ملک عبدالله، با بیانات حضرت امام خمینی در خصوص خاندان آل سعود مطابقت دارد
رخسار
واکنش فوری دولت تدبیر و امید به مرگ ملک عبدالله، تسلیت غیرمرسوم هاشمی رفسنجانی، اعلام حضور وزیر خارجه در مراسم رسمی عبدالله، در حالی است که خاندان آل سعود رابطه خوبی با نظام جمهوری اسلامی ایران ندارد و کارشکنی های اخیر این خاندان در حوزه نفت، حتی صدای حسن روحانی را هم درآورده است.
محمدخ
Iran, Islamic Republic of
اره دیگه- با پول بیت المال با ملک عبدالله رفت وآمد خانوادگی دار%
غلامرضا قهرمانی
"با ملک عبدا... دوستی خانوادگی داشتم"
شنیدن این سخن از آقای هاشمی بعید و ناامید کننده است. در متون دینی ما، به پرهیز از دوستی با افراد منافق، جاعل(جاعل دین خدا) و دشمنان واقعی ائمه اطهار (ع) تاکید شده و مسلمین از دوستی با این افراد منع شده اند. آنچه مسلم است ملک عبدا... یک وهابی افراطی ست که تا بحال خون هزاران هزار مسلم - اعم از شیعه و سنی-، توسط خط دهی و کمکهای مالی او و خاندان کثیفش در سراسر ممالک اسلامی به زمین ریخته شده است. جناب هاشمی! اگر با دشمنان آل محمد(ص) دشمنی نمیکنید، لااقل سکوت پیشه کرده و رفت و آمد خانوادگی هم نکنید. بعضی از اوقات، از چرخش مواضع دینی و انقلابی شما متاسف می شوم.
پروردگارا، خاضعانه به عظمتت قسمت میدهم تا آخرین نفس، ما را دوست دوستان آل محمد(ص) و دشمن دشمنان ایشان نگهدار. انشاالله.
حسن
با دوستان مروت با دشمنان مدارا.
آقا حسن شما و آن آقای رئیس ، جناب فریدون ...را می گویم ، چرا همین نصحیت را در مورد دوستان نصیحت گویتان اجرا نمی کنید ...
احسنت
محمدخ
Iran, Islamic Republic of
اره دیگه- با پول بیت المال با ملک عبدالله رفت وآمد خانوادگی دارند-با پول بیت المال پسرشون میره انگلیس وکجا وکجا وبرای خودش خوشه و مدرک تحصیلی ردیف میکنه-با پول بیت امال تو بهترین جای تهران میشینن-با پول بیت المال همشون تو رفاه هستند-اونوقت ما با مدرک تحصیلی و با تخصص باید ماهانه یه میلیون ونهایتا یک میلیون ونیم حقوق بگیریم وتنمون بلرزه-
بخدا من جای این بابا بودم از خجالتم جلوی دوربین نمی رفتم وبا هیچ کس مصاحبه نمیکردم-
عجب صبری خدا دارد
حسن
شما ميخواهيد با همسايه بد هميشه در جنگ و دعوا باشىد. رفسنجاني ميخواهيد با همسايه بد مدارا كند.
آیا امام حسین هم با همسایه بدش مدارا کرد؟ ...
[,جواد احمدی
لطفا یک نفر از این حضرت بپرسد به خاطر خدماتی که به ایران کرده چقدر باید تقاص پس بدهد هنوز کسی یادش نرفته در سال63 جنگ باید تمام می شد با استدلال ایشان و محسن رضایی ادامه پیدا کرد و خانواده نسبتا محترمشان به سر کشور در آورده آقا حساب و کتابش را بکنید برود بمیرد و با رفیق اش محشور شود
سید
واقعا توجه کنید ببینید جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای هاشمی تا چه اندازه با واژه سانتریفیوژ حساسیت دارد و اصلا نمی خواهد باور کند ایران در این راه طی دوران احمدی نژاد به دست آورد هایی رسیده است
این همه آن نگرانی است که از کارگزاران است آنها دیگی که برای شان نجوشد آن را نجس می کنند
لذا همین برخورد را با صنعت هسته ای و یا فضایی و تمامی پیشرفت های دوران احمد نژاد و حتی سیاست خارجی مربوط به عراق و یا سوریه دارند
علی
آیا این درست است که مسائل یک کشور بزرگ و مقتدر با نشستهای محفلی و خانوادگی حل شود؟ حتماً اگر خواستیم مسئله ای را مجدد حل کنیم حتماً بایستی یکی از اعضاء این خانواده را بفرستیم مثل م ه پس منطق، اقتدار و استقلال را برای چه خون بهاء آورده ایم؟ عزیزان بدانید که عزت و ذلت دست خدا است و ما باید ملزومات تحقق این وعده الهی را فراهم کنیم. آنچه امروز رمز پیروزی در این جبهه است که عزت و افتخار و اقتدار می آورد و موجب ترهبون بهی عدوالله و عدوهی می شود بنا به فرمایش مقام معظم رهبری علم و توکل به خدا است. بنظر شما اگر ما علم هسته ای نداشتیم آمریکا و اروپا با ما سخن از مذاکره می گفتند.
آنهایی که دیگران را بی سواد قلمداد می کنند باید بدانند اگر امروز آنها با آمریکا و اروپا عزتمندانه پشت یک میز می نشینند ثمره همین سواد علمی ملت ایران است. پس علم را بومی کنیم تا اقتصاد و امنیت و اقتدار را به ملت ارزانی نمائیم با حرف کار درست نمی شود.
مقام معظم رهبری همین امروز از این نکته گله داشتند والله ایشان هم مظلوم واقع شده اند فردای قیامت همه ما باید جوابگوی این حجت الهی باشیم. آنچه را که علم و ابزار و تخصص تولید آن در داخل است چرا باید مجوز واردات داده شود؟ غیر از این است که این واردات هم توسط آقایان خاص انجام می شود؟
بیشتر میگفتم دلنوشته می شد هرچند این مقدار هم مثل قبل تحت سانسور جهان است.
فراز
به خاطر اینه که این خانواده کلا بوی نفت گرفته و شامه شون به فرکانسهای تولید شده از نفت حساسه و تا نروژ هم میتوانند بوی نفت را استشمام کنند .
مهرداد
Iran, Islamic Republic of
جالبه کسانی که مرگ بر آل سعود میکنن هر سالی 2 بار عازم عربستان هستند.این همه ملن تو صف و انظار هستند آقایون به اتفاق خانواده........ این چه مدلش هست اگه بد هست چرا میرید.اگر هاشمی نبود خیلی از آقایون حاج آقا نبودن.همان مشتی میماندن
زنده باد هاشمی نور چشم مائی تا کور شود هر انکه نتواند این مرد بزرگ را ببیند !!
امیر
...چون اگه چشم داشتی و یا اینکه چشماتو به روی واقعیت نبسته بودی، ...
Iran, Islamic Republic of
فدای حاج قاسم بشم که فاتحه این تروریست ها رو خونده...........

حالا شما آینده خاورمیانه رو خوب نبین.....فکر کن تروریستا قدرتمندن.......
سردار ما داره اونجا طومار این وحشیا رو درهم میپیچه.....
شما خاطراتتو مرور کن......
البته که رفت وآمد خانوادگی شما باعث شده در زمانی که مردم با سیلی صورتشونو سرخ میکنن شما وخانواده محترمتان مثل خانواده دوست شفیقتان ملک عبد الله لپ بندازین و به ریش این مملکت و انقلاب ونظام البته وصد البته مردم شریف ایران بخندید...
فضول خان
شایدم حاج آقا خاطره میخان بگن به قدری روابط و لابی قویه و به قول معروف با سعودیا جیک تو جیکن که لب تر کنه همه چی حله ....
یا علی مددکن..
... این حرفاش دیگر صلاحییت... را ندارند
ساکت
مطمئنا این دوستی در اخرت نیز نزدیکتر و صمیمی تر خواهد بود
علی
اقایان /بنده خدا با عبدالله معامله ودادوستد داشته طبیعیه که رابطه خانوادگی داشته.مالکم.اولادکم.فتنه
داعش از سوریه نشات نگرفته بلکه از عربستان نشات گرفته
آقای هاشمی شما که میگی نباید برای ملک عبدالله تکبر کرد و باید متواضع بود لابد برای مومنین و مسلمانها هم همین تواضع را قائل هستی چون شان اونها از ملک عبدالله پایینتر نیست قضاوت به عهده مردم !!!!!!!!!
خدا کند دنباله رو ملک عبدلله باشی حاج آقا.
دهاتي نوكيسه
خدا ميداند جايي نوشته بود يكي از نشانه هاي حضور حضرت حجت ع مرگ عبداللاه ملعون است كه خيلي بر همين ملعون اتفاق نظر داشتند واينكه چرا هاشمي اينها را ميگويد كار خداست كه منحرف از راه حق بدست خود چهره واقعي آش را رو مينمايد، راستى ياسر پسرديگرش هم از مهدي عقب نمانده و برج دار ازكار در أمده وبا ح.الف مفسد ميلياردر زنداني قبل وفعلي در ارتباط بودهاست.
رشقال شناس
خدانگهدار. باي باي ما رفتيم