جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۱۱
۲۵
گفتگو با دکتر رزاقی؛

اقتصاد ما همان مدلی است که آمریکا می خواهد/ دولت آمار غلط می‌دهد، خودش هم باور می‌کند!

يکشنبه ۹ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۳۵
کد مطلب: 393945
در حال حاضر کشور ایران، تنها میدانی است که حتی سوسیالیست‌ها هم نتوانستند در آن اثر بگذارند و تنها مدلی است که به لحاظ سیاسی، یکی از مقاوم ترین و قوی ترین مدل‌های حال حاضر جهان است، اما مدل اقتصادی که برای آن تعریف کردیم با این مدل سیاسی نمی‌خواند؛ ما در این سه سالی که گذشته است از علنی کردن تحریم‌ها، هیچ اقدامی برای درونی کردن اقتصادمان نکرده‌ایم.
اقتصاد ما همان مدلی است که آمریکا می خواهد/ دولت آمار غلط می‌دهد، خودش هم باور می‌کند!
به گزارش جهان، دکتر ابراهیم رزاقی، اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران پیرامون سیاست‌های کشور در بخش اقتصاد و وضعیت بکارگیری سیاست‌های اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد مقاومتی به معنای استقلال اقتصادی است، اما همین آقای روحانی مرتبا می‌آید می‌گوید که این مدل اقتصادی که ما الان داریم، همان مدل اقتصادی است که آقا گفتند! سوال اینجاست که اگر این اقتصاد مقاومتی است پس چرا هنوز ما وابسته‌ایم؟ چرا انقدر ما مصرف گرا هستیم؟

گزیده‌ای از مشروح این گفت و شنود را در ادامه می‌خوانید:

· چقدر از وعده ای که دولت در خصوص بهبود اقتصادی و خروج از رکود اقتصاد گفته است محقق شده؟


برای اینکه یک آمار دقیقی از وضعیت اقتصاد و رکود اقصادی بتوانیم بدست بیاوریم، باید شاخص‌ها را طی یکسال بسنجیم، وگرنه برای مدت‌های کوتاه‌تر، مثلا یکماه و یا صد روز و ...، اینها همه آمارهایی است که برای مدیران مطرح می‌کنند برای جلو رفتن کارها؛ اما آن چیزی که مهم است در این میان، داده‌هایی است که برای محاسبه نرخ تورم در هر بخشی به فرمول‌ها و سیستم‌های محاسباتی می‌دهند و نهایتا یک آمار کلی بدست می‌آید.

برای مثال، در خصوص مسکن، اگر بخواهیم تورم و فشار اقتصادی را محاسبه کنیم، کافی است کسانی که مسکن دارند و کسانی که مسکن ندارند را با هم جمع بزنیم و نهایتا آماری که بدست می‌آید بسیار پایین است و اینگونه می‌آیند و می‌گویند که تورم پایین است، این ر حالی است که کسی که خانه نداشته و اجاره می‌داده، الان اما فشار زیادی را متحمل شده است، در حالی که مطمئنا کسی که خانه داشته، بالا و پایین شدن بازار مسکن، فرقی به حالش نداشته است.

مثال دیگر اینکه اگر غذا را در نظ بگیریم، مطمئنا مرفهین، غذاهایی که می‌خورند با خانواده‌هایی با اقصاد ضعیفریال زمین تا آسمان تفاوت می‌کند و قیمت این‌ها هم متفاوت است و البته درصد تورم هم روی هر کدام تفاوت دارد، اما اگر کسی بخواهد نگاه سیاسی به آمار اقتصاد و تورم داشته باشد، کافیست اینها را در کنار هم جمع بزند و مطمئنا تعدیلی صورت می‌گیرد که به نفع چنین جریان‌هایی است.

همه چیز از آنجایی شروع شد که ما به دنبال تعدیل در بحث آمارهای اقتصادی رفتیم؛ سیاست تعدیل، همان سرمایه داری لیبرال است، سرمایه داری لیبرال یعنی هر کسی دنبال سود خودش برود، آن جامعه از لحاظ اقتصادی توسعه پیدا می‌کند؛ این یعنی عدم دخالت دولت در امور اقتصادی.

اگر دقت کنید می‌بینید در ۲۵ سال اخیر هم همین گونه بوده است، در همین زمان هم ما ۱۲۰۰ میلیارد واردات داشتیم، اما با توجه به این هنوز ۲۵ میلیون الی ۳۰ میلیون نفر از مردم ما زیر خط فقر هستند و این روند اقتصادی هیچ نتیجه‌ای نداشته است، این در حالی است که قانون اساسی ما می‌گوید نباید وابسته باشیم، این چیزی است که در وصیت‌نامه امام خمینی(ره) هم وجود دارد.

نکته مهم‌تر این است که اقتصاد جمهوری اسلامی ایران بر اساس عدالت اجتماعی است، نه اینکه هر کی هرکی باشد؛ مثلا ده درصد از مردم کشور ما ثروت‌های بیکران دارند و بقیه اما ندارند، طبیعتا وقتی ما از انها دور شدیم، واقعیت نشان می‌دهد که یک نابسمانی شدیدی از لحاظ اقتصادی در جامعه بوجود امده است.

البته ما کارهای بسیار خوب هم داشتیم، در زمینه هسته‌ای کار بسیار بزرگی کردیم که البته تازگی دارد به زیر سوال می‌رود! در زمینه سلول‌های بنیادی نیز به موفقیتی چشمگیری دست یافتیم، چقدر خوب است که دولت حمایت کند از طرح‌های صنتعتی مثل قطعات خوردو که دیگر نیازمند واردات خودرو هم نباشیم، چه بسا که به مرحله صادرات برسیم.

الان دولت سیاست تعدیلی که نتایج خوبی را ندارد دنبال می‌کند، این سیاست‌ها چیزی را می‌خواد معالجه کند که خودش علت وجود آن است، مثل بیکاری و فقر و اختلاف طبقاتی که معلوم است اینگونه نمی‌شود ونیازمند اصلاح قانون در مجلس است. و مهمتر از همه توجه به توصیه‌های رهبر انقلاب در زمینه اقتصاد مقاومتی است که متاسفانه این کارها را نکردند و دنبالش هم حتی نرفتند.

الان دولت می‌گوید نرخ بیکاری کاهش داشته است، این در حالی است که امار نشان می‌دهد که ۴۰۰ هزار نفر بیکار اضافه شده است در این دولت، این در واقع همان بازی کردن با آمار است.

طی این ۲۵ سال همین گونه بوده است و آمار و ارقامی هم دولت اعلام می‌کرده بر اساس داده‌های نادرست، جالب اینجاست که خودش هم قبول دارد و از این امار برای اداره اقتصاد استفاده می‌کند و این باعث شده است که ما از اقتصاد واقعی دور شویم به جای اینکه نزدیک شویم.

از طرفی داشتن منابعی مثل نفت سبب شده تا در سال‌های مورد نظر، بجی کاهش وابستگی به نفت، برعکس حجم فروش نفت و استفاده از اقتصادی نفتی ما بالا برود و مهمتر اینکه این را موفقیت قلمداد کنیم، حجم خام‌فروشی ما حدود ده برابر شده منابع معدنی و منابع طبیعی مثل نفت را به کشورهای صنعتی فروختیم.

از دو سو الان اقتصاد ما زیر نظر کشورهای صنعتی است؛

۱- این مواد خام را اگر از ما نخرند ما چه کنیم؟

۲- نیازهای اساسی ما مثل اتومبیل(۴۰ درصد خانواده‌های ایرانی اتومبیل دارند) را باید از همان کشورها وارد کنیم


حتی انقدر قیمت بنزین را پایین آورده بودیم که تعداد خریداران اتومبیل بالا رفت و مجبور شدیم از آن طرف برای پاسخگویی به نیاز همین‌ها، هم بنزین وارد کنیم و هم قطعات یدکی این خودروها را وارد کنیم.

سیاست‌های کلی نظام ما، سیاست مقاومت بوده از اول انقلاب تاکنون که مورد تایید همه هم بوده و خیلی از مردم جهان هم این را می‌پسندند، خب چرا به لحاظ اقتصادی ما اینگونه عمل نکنیم؟ چرا ما به لحاظ اقتصادی ذلیل باشیم اختیار خودمان را به دست آمریکایی‌ها بدهیم؟

الان ما را تحریم کردند و مرتبا با تحریم، ما را تحت فشار قرار می‌دهند، خب این دو با هم نمی‌خواند، چرا ما در عرصه اقتصاد مقاوم نباشیم؟

آنها با زیرکی ابتدا اجازه دادند ایران وابستگی‌اش زیاد شود، سپس فشار را وارد کنند، آن زمان ما ۱۲ میلیارد دلار واردات داشتیم و اما اکنون بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار واردات داریم که این همان اهرمی است که آمریکا با آن به ما فشار می‌آورد.

معلوم است که به راحتی در اقتصاد ضربه پذیریم، وقتی خریدار می‌گوید من نمی‌خرم، چه عیبی دارد که ما هم نفروشیم؟ چرا خودمان نفت را تبدیل نکنیم؟ طبیعی است که در مرحله او، پتروشیمی ما شاید جوابگو نباشد اما با سرمایه‌گذاری بیشتر و وقتی به مرحله نهایی برسد، رقم بسیار بالایی را نتیجه می‌دهد.

الگوی مدیران فعلی ما در اقتصاد، فقط وابستگی به غرب است، این یک الگوی ورشکسته غربی است که ما را به این روز انداخته است.

امریکا به لحاظ اقتصادی، کشوری است که شوخی ندارد و اکثر قریب به اتفاق کشورهای جهان را زیر نظر خودش دارد؛ ۸۰۰ میلیون گرسنه و یک میلیارد بیکار در جهان داریم؛ هیچ ملتی حاضر نیست زیر ذلت آمریکا برود اما این دولت‌های ملت‌ها هستند که چنین چیزی را قبول می‌کنند؛ در واقع همان سرمایه‌دارانی که دلارهایشان را می‌فرستند آمریکا و نان‌شان انجاست قبول می‌کنند که کشورشان زیر یوق آمریکا برود.

در حال حاضر کشور ایران، تنها میدانی است که حتی سوسیالیست‌ها هم نتوانستند در آن اثر بگذارند و تنها مدلی است که به لحاظ سیاسی، یکی از مقاوم ترین و قوی ترین مدل‌های حال حاضر جهان است، اما مدل اقتصادی که برای آن تعریف کردیم با این مدل سیاسی نمی‌خواند؛ ما در این سه سالی که گذشته است از علنی کردن تحریم‌ها، هیچ اقدامی برای درونی کردن اقتصادمان نکرده‌ایم، چرا حتما بای مقدار مصرف ما اینقدر بالا باشد؟ چرا باید انقدر خودرو مصرف کنیم؟ چرا با اتوبوس و قطار و ... نرویم؟ این در حالی است که تعداد بسیار بالایی هم کشته و زخمی حاصل تصادفات همین خودروهای سواری در درون و بیرون شهر است؛ این چه منطقی است؟ این در یک کشور وابسته طبیعی است، اما در کشوری با مدل سیاسی ایران، اصلا تعریف نشده است و درواقع آینده‌ای ندارد.

الگوهای موجود اقتصادی در کشور باید اصلاح شود و اگر اصلاح نشود ضربه خواهد زد، چنین روندی اگر ادامه پیدا کند، خطر بسیار نزدیک خواهد بود.

اقتصاد بسیار مهم است، اقتصاد همان چیزی است که به عنوان ظرفیت یک نظام و یک حکومت از آن یاد می‌کنند، در حالی که این اقتصاد، همان اقتصاد زمان شاه است.

۱۵۰ کشوری که مسئولینش نوکران امریکا هستند، هم اکنون این مدل اقتصادی را پیاده می‌کنند؛ روسای جمهور ما از آقای رفسنجانی و خاتمی و احمدی نژاد گرفته تا آقای روحانی، چنین مدلی را اجرا کرده و احتمالا رئیس جمهور بعدی هم همینگونه باشد؛ چرا نمایندگان مجلس چیزی نمی‌گویند و اعتراضی نمی‌کنند؟

اقتصاد مقاومتی به معنای استقلال اقتصادی است، اما همین آقای روحانی مرتبا می‌آید می‌گوید که این مدل اقتصادی که ما الان داریم، همان مدل اقتصادی است که آقا گفتند! سوال اینجاست که اگر این اقتصاد مقاومتی است پس چرا هنوز ما وابسته‌ایم؟ چرا انقدر ما مصرف گرا هستیم؟
منبع: خبرنامه دانشجویان
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
اقتصاد ما اقتصاد لیبرال سرمایه داری لجام گسیخته است.
مهراوه
اگر حوزه های ما درعرصه اقتصاد اسلامی و سیاست خارجی و حیطه قضاء اجتهادکرده بودند وتولیدعلم دراین عرصه هاشده بود امروزاقتصادمون به این فلاکت نیفتاده بود
هی
Iran, Islamic Republic of
جناب آقای دکتر رزاقی سخنانتان کاملا درست است نمیخواهم گلایه کنم که چرا به اینجا رسیدیم. اقای دکتر از سخنانتان معلوم است که نوع نگرانی شما از همان نوعی میباشد که مسئولین امر قبلا با همین عنوان ها مردم را بیچاره وآمارهای آنچنانی دادند این نگرانی ها ابزاری برای دولتهای فاقد برنامه و چشم اندازی که نظام تعریف کرده میباشد شورای نگهبان ومجلس ومجمع تشخیص مصلحت نظام در انجام وظایفشان در رسیدن به خواسته های به حق مردم که در چشم انداز آمده کوتاهی کرده اند.
ما که دکترای اقتصاد نداریم باور نمی کنیم این آمار و ارقام و نه کاهش نرخ تورم و نه دراومدن از رکود البته چرا فقط توافق ژنو به نفع خودروسازان و قطعه سازان شد روزبه روز داره بر تعدادشون اضافه تر میشه تا به تحریم بخورن ناله شون میره بالا که اینا از همه بیشتر ضرر کردن قیمتها هم میره بالا تا تحریم از قطعه سازان و خودروسازان رفع میشه تولیدشون میره بالا و بازم قیمتشون میره بالا لابد میخوان جبران کاهش تولید قبلیشون کنن(نه که قیمتها رو تو همون تحریم نبردن بالا) توافق ژنو هم هم برای خودروسازان و قطعه سازان هم آب داشت هم نون بقیه بخشهای کشور ........مدام هم بر تعدادشون اضافه میشه رامک خودرو میهن خودرو حالا اینا جدای از ایران خودرو گروه خودروسازی بهمن و سایپا و...هستن کم مونده دیگه چی توز خودرو دربیاد
مجیداعتمادی
برای اجرایی شدن منویات مقام معظم رهبری حضرت ایت الله العضمی خامنه ای عاشق دلسوخته اشنا به اسلام ناب محمدی میخواهد که بسیجی وار باازخودگذشتگی پا به میدان جهاد اقتصادمقاومتی بگذارند و هربرنامه ای راقبل و بعد و حین اجراء به صورت شفاف در معرض دید و افکار عمومی قرار دهند و دائم با قانون اساسی و سیاستهای اعلام شده حضرت اقا چک نمایند تا شاهد ترقی وتعالی کشور درابعادمختلف فرهنگی و اقتصادی وسیاسی باشیم
گروهبان کرسنت
Iran, Islamic Republic of
علت اصلیش اینست که بخش عمده ای از متفکران اقتصادی ماتفکراتشان وشالوده برنامه ریزیشان نشات گرفته از تئوریسین های لیبرال امریکا واروپاست وبراین اساس نظام بانکی ربوی علیرغم ادعای بانکداری اسلامی و بدون هدفگذاری استفاده از ظرفیتهای داخلی ووابستگی هرچه بیشتربه بیگانگان قابل انتظار است. مثلابنزین داخلی با کیفیت را با بنزین الوده غرب عوض می کنند تا نفع شخصی شان مخدوش نگردد.برنج معطر ایرانی را به ورطه سقوط وحذف می کشند تا کشتی کشتی برنج نامشخص هندی وپاکستانی وارد کنند انوقت می خواهید اقتصاد وتولید درستی هم داشته باشیم.
آدمیزاد
Colombia
سخن شما درست است،
البته اگر اسلام واقعا "ربا" را حرام میداند پس "بانکداری اسلامی" غیر ممکن است.
گروهبان کرسنت
Iran, Islamic Republic of
ادمیزاد عزیز بانکداری اسلامی امکان پذیر است اما نه با سیاستهاو تئوریهای لیبرال اکنومیک.بانکداری اسلامی که از عناصر اقتصاد مقاومتی است زمانی محقق میگرد که نگاه اقتصادی به داخل و نه به انسوی مرزها باشد.اقتصاد مقاومتی بر پایه داشته ها وحمایت تولید داخل ونفی مصرف گرایی و منفعت طلبی وسودجویی است .اقتصاد اسلامی مقوله ایست که بسیاری از علما ومتفکرین اسلامی بدان پرداخته اند مثل شهید ایت الله محمد باقرصدر،اما استعمار گران با برنامه ریزی و مهره های وابسته نگذاشتند ونمی گذارند این امر حیاتی محقق شود.
ما به آینده امیدواریم
نکنه شما سرمایه دارین.
محمد
من يك بررسي روي سوابق علمي مديران اقتصادي اين دولت و دولتهاي گذشته انجام دادم اكثر اونها يا فارغ التحصيل امريكا هستند و يا استادشون فارغ التحصيل امريكا است . مدل اقتصاد امريكا مدل سرمايه داري است كه داراي اختلاف طبقاتي شديد است . همين چند روز پيش دوستم از امريكا اومد و مي گفت خيابانهاي امريكا پر كارتن خوابه . در زمينه عدالت حداقل وضع اروپا بهتر از امريكاست . كاش حالا كه هيچ مدلي نداشتيم لا اقل از مدل اروپا الگو مي گرفتيم . گر چه اين مدل هم ضعفهاي خودش را دارد.
منتظر
افرین بر این درایت و شجاعت دکتر
امیدوارم که به بیسواد و از جای خاص تغذیه شونده و امثالهم متهم نشوند!!!!!!!
حرف دل ما را زدی
اما کو گوش شنوا؟
فردا دوباره ... میاد و از حضرت اقا مایه میذاره و میگه که اقتصاد ما مقاومتیه و از خودش هم تشکر میکنه!!!!!!!!!
دولتی که حتی مجری برنامه نقد تلویزیونی را هم به زور انتخاب میکنه تا حرفی مخالف اون چیزی که قراره به خورت ملتش بده نگه که بهتر از این نمیشه
کسی که غایت تفکرش کدخداش باشه که بهتر از این نمیشه
حتی اگه به طرفدارش هم قول بده که دیگه به ازموده خطای تعلیق و مذاکره بی نتیجه برنمیگرده مثل الان ثابت میکنه که براش مهم نیست که طرفداراش سرخورده بشن و بازم به همون راه اشتباه و ازموده خطا برمیگرده
محمد لاچینی
خدا سال 94 رو برای ملت به خیر کنه....
مهدی
از پشت میزهای سیاست بازان این چیزا در نمیاد! هر وقت مدیریت به دست تفکر ناب بسیجی نظیر شهیدان تهرانی مقدم، شهریاری، آشتیانی و... افتاد آنوقت خواهیم دید که نه امریکا و نه اروپا به گرد پای ما هم نخواهند رسید. اما چه کنیم که............
سیاست تعدیل دقیقااززمان دولت سازندگی شروع شد!
محمد
اقتصاد ایران درست نشدنی است. فاتحه مع الصلوات
amir
از همان شعار های انتخاباتی روحانی مشخص بود که ایشان دنبال چه چیزیند برنامه های روحانی در مقابل برنامه های دیگر نامزدها صفر بود مثلا محسن رضائی برنامه جامعی داشت ولی مردم به امید واهی برداشته شدن تحریم ها بهش رای دادند و هر روز هم این اقتصاد که مثل طناب دار دور گردن ما سفتر میشود و خدا میداند با این مدیریت چه بلائی سرمان خواهد آمد
Iran, Islamic Republic of
بله با افزایش 30 درصدی قیمت نان ان هم یاشیب ملایم در دولت اعتدال به نظر می رسد حذف 50 درصدی یارانه مردم هم می تواند درپر شدن جیب آقازاده های کشور پر رنگ تر شود وکارکنان وفقرا وکارگران وغیره هم کنسرو هوای پاک هم برای نفس کشیدن دیگر نمی توانند تهیه کنند؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
مهرداد
اقایی که شرمم میاد اسم دکتر رو برات بنویسم یعنی دولت امار غلط میده بعد رهبرو هزار دستگاه نظارتی ساکتن!!! برو برو خدا جایی دگه روزیتو حواله کنه!
Iran, Islamic Republic of
بیخود هر جاکارتان گیر میکنه از رهبری هزینه نکنید.
سرور
جدا از مباحث جناحی می شود لطفا انتقاد را معنی کنید؟
متن را بخوانید به نظر نمی آید به دولت گل و بلبل توهینی شده باشد!
آدمیزاد
Colombia
بسیاری از سران نظام (نمونه اش تشخیص مصلحتیها) خود بازاری زاده اند و یا دستی در بازرگانی دارند ، خوب اینها طبیعی است که دلبسته به اقتصاد نئولیبرال سرمایهداری باشند، در انتخابات 90درصد کاندیداها به بهانه اصل 44 آشکارا خواهان نئولیبرالیسم اقتصادی اند.
جمال
Iran, Islamic Republic of
این بنده خدا آقای روحانی که به دو سال نرسیده است دوره اش
شما لابد انتظار دارید معجزه کند
پیامبر که نیست !
کمی صبر داشته باشید انشاءالله با حسن نیتی که دارند کارها اصلاح میشود
رضايي ع ر
Iran, Islamic Republic of
آره خيلي حسن نيت داره !! از افراد پيشنهادي اش براي وزارت علوم كاملا"‌ مشخصه ؟
ناشناس
بخشی از تفکر بسیجی در بانک انصار صندوقا بنام اعمهکه سود ۴۰٪ میگیرند....ٔ؟؟!!