يکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ - 16 Jun 2024
 
۱۰
۴۳

تأملی‌ درباب‌ پخش‌ مسابقات‌ ورزش‌ زنان +عکس

شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۳۰
کد مطلب: 385106
وجه بسیار متمایز بازی های آسیایی اینچئون، تلاش بی دریغ رسانه ملی جهت تحت پوشش قرار دادن پخش بازی ها از شبکه های مختلف تلویزیونی و رادیویی بود که جای تقدیر و تشکر دارد. در این میان، در پخش مسابقات ورزشی بانوان، مسائل متعددی به نظر می رسد که جا دارد مسئولین محترم رسانه ملی، با توجه و تعمق بیشتری، به این مسائل اهتمام ورزند.
تأملی‌ درباب‌ پخش‌ مسابقات‌ ورزش‌ زنان +عکس
به گزارش جهان به نقل از دیدبان، هفدهمین دوره بازی های آسیایی ۲۰۱۴ در اینچئون کره جنوبی، در حالی به پایان رسید که کاروان ورزشی جمهوری اسلامی ایران، بیشتر، با درخشش در رشته های انفرادی، نام ایران را در میان ۵کشور قدرتمند در آسیا قرار گرفت. قهرمانی و پیشرفت ورزش ایران در رشته هایی که تا چند سال پیش، حتی شانس رقابت با کشورهای قدرتمند را نداشتند، نشان از زحمات بی دریغ مسئولین ورزش کشور و تلاش های فراوان ورزشکاران عزیز دارد.

همچنین، درخشش بانوان ایرانی را در این پیکارها، می توان به عنوان یکی از ویژگی‌های اصلی این مسابقات برشمرد. زنان ورزشکار کشورمان در این مسابقات، به ۲مدال طلا، ۷مدال نقره و ۷مدال برنز دست یافتند که در مقایسه با مسابقات دوره گذشته در گوانگ‌جو چین، نتیجه بهتری محسوب می‌شد. زنان ورزشکار ایران در آن مسابقات، به ۱مدال طلا، ۴ مدال نقره و ۸ مدال برنز دست یافته بودند. این تلاش زنان ورزشکار ایرانی در میدان‌های بین المللی و رعایت حجاب آنان در مسابقات، امری بسیار ارزشمند و قابل تقدیر است که به تعبیر مقام معظم رهبری، همه باید قلباً، قدردان متانت، حجاب و وقار آنان در میدان های بین المللی ورزشی باشند.

در این میان، تلاش‌های بی دریغ رسانه ملی جهت تحت پوشش قرار دادن پخش بازی ها از شبکه های مختلف تلویزیونی و رادیویی نیز جای تقدیر و تشکر فراوانی دارد که سبب شد مردم شریف ایران، همراه و یاور معنوی ورزشکاران باشند. با این حال، در پخش مسابقات ورزشی بانوان، مسائل متعددی به نظر می رسد که جا دارد مسئولین محترم رسانه ملی، با توجه و تعمق بیشتری به این مسائل اهتمام ورزیده و الگوی رسانه‌ای مناسبی از خود به نمایش گذارند. در این نوشتار، دیدبان موضوع ورزش زنان و الزامات آن را از نظرها خواهد گذراند:

 

ورزش عمومی و همگانی، وظیفه تمام مردان و زنان

ضرورت حفظ صحت و سلامت و امور مقدماتی آنها نظیر ورزش کردن، امریست که نه تنها آیات و روایات متعددی به آن اشاره دارد، بلکه عقل سلیم نیز بدان حکم می‌کند که انسان، برای حفظ تندرستی و سلامت خود، به ورزش روی آورد. تندرستی و سلامت افراد، روحیه نشاط و شادابی را در جامعه گسترش خواهد داد و ثمرات آن در بخش‌های مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و ...، قابل مشاهده خواهد بود.

با این نکات، به تعبیر مقام معظم رهبری، ورزش باید همگانی شود و امر به ورزش کردن، از مصادیق بسیار ضروری و واضح امر به معروف است که تک‌تک افراد جامعه، نه تنها باید به آن عمل کرده و ورزشکار باشند، بلکه دیگران را نیز به این امر تشویق نمایند.

در این میان، گسترش ورزش قهرمانی و حمایت از ورزشکاران این عرصه، می‌تواند کمک فراوانی در عمومی و همگانی شدن ورزش نماید. به عنوان مثال، پس از نتایج رضایت‌بخش و درخشش تیم ملی والیبال در سال‌های اخیر، علایق فراوانی به سوی این رشته ورزشی سوق داده شده که از این طریق، عده‌ای به سوی ورزش می‌روند و چه بسا، استعدادهای گمشده‌ای با این شیوه شناسایی شوند.

 

حدّ حجاب زنان در ورزش

سال‌هاست که زنان در ورزش قهرمانی کشور، سهم بسزایی دارند و در مسابقات مختلف، به عنوان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران، با دیگر رقبا به رقابت می‌پردازند. به نظر می‌رسد در اصل ورزش زنان، ایرادی وجود ندارد و دلایلی که برای ورزش مردان وجود دارد، برای زنان نیز صادق است. اما سؤال اصلی اینجاست که با توجه به ضرورت حفظ حجاب و عفت زنان در اجتماع از یک طرف و الزام پوشش خاص ورزش زنان و هم‌چنین وجود داوران مرد در بیشتر رشته‌های ورزشی، ورزش زنان چگونه ممکن است.

به نظر می‌رسد که حدّ پوشش زنان در ورزش، همان حدّ معمول پوشش باشد که با توجه به ادله قرآنی و روایی و قول مشهور فقها باید تمام بدن زن در مقابل نامحرم پوشیده باشد و چهره و دو دست از آن استثنا شده است. البته پوشش زن در برابر زن، به مقدار ستر عورتین و بدون خوف فتنه، مجاز می‌باشد و همچنین، لباس ورزشی زنان از لباسهای مختص به مردان و لباس شهرت به گونه ای که او را انگشت نما کند یا به مردان شبیه شود، نباشد.

در کنار این نکات به عنوان حداقل‌ها برای پوشش اسلامی زنان، حکم دیگری نیز وجود دارد که پوشش و ظاهر زنان در برابر دیدگان نامحرم، نباید منجر به تبرّج زن شود.

تبرّج به خودنمایی و جلوه‌گری کردن گفته می‌شود و معنای آن در قرآن کریم به یکی از خصلت های زنان عصر جاهلی نسبت داده می‌شود که با آرایش و لباسهای زینتی در مجامع عمومی ظاهر شده و خود را به مردان نشان می‌دادند. در قرآن کریم، زنان از برخی مصداق‌های تبرّج نهی شده‌اند، از جمله سخن گفتن تحریک آمیز، نمایان ساختن زیورهایی که ظاهر نیستند و کوبیدن پا بر زمین هنگام راه رفتن به قصد جلب توجه. در احادیث نیز به دیگر مصداق‌های تبرّج اشاره شده است از جمله پوشیدن لباسهای بدن نما و تشبه به مردان، استعمال بیش از اندازه بوی خوش و جز اینها که موجب جلب توجه مردان می شود.

با توجه به توضیحات فوق، آن‌چه در مسابقات ورزشی زنان و علی الخصوص پخش رسانه‌ای آن، کمتر توجه می‌گردد، همین حکم تبرّج است که مواردی از جمله حجاب نامناسب سر زنان، پوشیدن لباس‌های بدن‌نما و تشبه به مردان و برخی حرکات خاص در مقابل مردان نامحرم را شامل می‌شود.

رعایت شئون ورزشکاران زن، مصوبه مغفول شورای عالی انقلاب فرهنگی

در ارتباط با سیاست های فرهنگی و اجتماعی ورزش زنان کشور، در چهارصد و دهمین جلسه مورخ ۴/۹/۷۶ شورای عالی انقلاب فرهنگی، مصوبه‌ خوبی بر جای مانده است که لازم است مسئولین امر ورزش و همچنین رسانه ملی در پوشش دادن رسانه‌ای مسابقات ورزشی، اهتمام داشته باشند. این موارد عبارتند از:

۱. تقویت فرهنگ ورزش و حمایت از فعالیتهای ورزشی مناسب با وضعیت جسمانی زنان با رعایت موازین اسلامی و پرهیز از اعمال سلیقه در ‌فعالیت ها و محیط های ورزشی و ایجاد هماهنگی در سطوح مختلف دولتی و غیر دولتی.

۲. پرهیز از تبرّج و حرکت های انفعالی در مقابل الگوهای منفی رفتاری در فعالیت های ورزشی زنان.

۳. تشویق زنان به شرکت در فعالیت های تربیت بدنی با تأکید بر ورزش همگانی و ایجاد تشکیلات ورزشی از طریق تقویت بودجه و امکانات ورزش‌آموزشگاهی و احداث و تجهیز فضاها و اماکن ورزشی سرپوشیده.

۴. ارائه الگوی شایسته از ورزش زنان به جوامع اسلامی.


تطورات صدا و سیما در سال‌های اخیر

صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، در طول سال‌های پس از انقلاب، پیشرفت‌های کمّی و کیفی فراوانی در زمینه رسانه داشته است، به گونه‌ای که کیفیت امروز با سال‌های دور و نزدیک آن قابل مقایسه نیست. البته در برخی موضوعات، شاهد تساهل‌هایی نیز از سوی رسانه ملی بوده‌ایم که از جمله آن، می‌توان به همین ماجرای پوشش رسانه‌ای مسابقات ورزشی زنان اشاره کرد.

روزگاری سهم ورزش زنان در صداوسیما، تنها پوشش اخبار این مسابقات بود که هنگام پخش آن، تصاویر ورزش مردان پخش می‌شد، سپس تصاویر ورزش زنان پخش شد، بعد از مدتی فیلمی با اندازه کوچک در گوشه‌ای از صفحه ظاهر گردید، سپس فیلم‌هایی با فاصله نسبتا دور از ورزشکاران پخش گردید. این روند به گونه‌ای پیش رفت که امروز، شاهد پخش مستقیم ورزش‌های زنان نظیر کبدی، کاراته، تکواندو، قایقرانی، دو و میدانی و ... هستیم.

فارغ از هرگونه قضاوت و در عین فهم درست از اقتضائات رسانه ملی جمهوری اسلامی ایران و دشواری کار مسئولین ذیربط این سازمان، به نظر می‌رسد روند رو به تساهل صداوسیما در برخی مسائل، دقیقا همان انفعالی است که در بند دوم سیاست های فرهنگی و اجتماعی ورزش زنان کشور مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، از آن پرهیز داده شده است. به بیان دیگر، به نظر می‌رسد مسئولین ذیربط، بیش از آن‌که جانب آموزه‌های فقهی و دینی را در این زمینه داشته باشند، به دنبال انطباق و همراهی هر چه بیشتر با این مشکل بدیهی و واضح هستند.


 

نتیجه گیری

غرض دیدبان از آن‌چه در این نوشتار ذکر گردید، بیان دغدغه‌‌ای بود که به نظر می‌رسد عدم اهتمام جدّی مسئولین ورزش و رسانه جمهوری اسلامی ایران به این موضوع، سبب شده است جایگاه حقیقی و بلند ورزشکاران زن کشورمان، به صورت صحیح و کامل جلوه داده نشود و شاهد برخی صحنه‌های غیرمنطبق با حداقل‌های شرعی باشیم.

البته ذکر این نکته به شدت ضروری است که حتی اگر نتیجه این مسأله و پرسش‌گری، این باشد که رسانه ملی چاره‌ای جز نمایش این مسابقات ندارد، این انتشار سبب نخواهد شد که معتقدان به حجاب اسلامی، برخی اشکالات را با دیده اغماض بنگرند و نسبت به آن حساسیت نداشته باشند. کمترین حرکت در برابر این نقیصه، رعایت فردی است؛ یعنی همان‌طور که یک فرد نامحرم در صحنه اجتماع، موظف است زینت زنان و برخی چهره‌های بدحجاب را نبیند، این حکم در صفحه تلویزیون، آن هم با پخش زنده، پابرجاست و می‌بایست در این مسأله، مراعات لازم را انجام دهد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


mohamad
خب رك بگو نشون ندين . ديگه ديده بان بازي براي چيه ؟ پس اگه اينطوره كشتي مردان هم كه داورش زنه پخش نكنند تازه اونجا آقايون لختم هستن پخش مستقيمم هست . يك زماني داشتن ويدئو هم شلاق داشت ديگه كار نداشتن فيلم چي نگاه ميكني
این همه حساسیت را اگر در زمینه اقتصاد و سودهای بانکی به خرج دهید بهتر نیست؟
110
Iran, Islamic Republic of
یاد بگیریم هر چیز را در جای خودش ببینیم. حساسیت این موضوع جای خودشو داره ، اقتصاد و سودهای بانکی جای خودش.
محسن
Iran, Islamic Republic of
وقتی میشه گفت هر چیزی جایی داره که به همه موضوعات پرداخته بشه! نه اینکه به حجاب در این مقطع گیر بدیم ولی کلا بیخیال سود بانکی و فساد اداری و مالی و ... بشیم!!
110
Iran, Islamic Republic of
ربطی نداره
چه ربطی داره؟!
اولا هر چیزی جای خودش
ثانیا در نظر شما ارزش ناموس بیشتره یا اقتصاد؟!
فائزه
Iran, Islamic Republic of
من خسته شدم از این همه تبعیض جنسیتی
گمنام
در مسابقات تیر اندازی با کمان خانوم ها نکته جالبی بود. حجاب تیم کره جنوبی بتر از تیم ما بود. تعریف حجاب از نظر مسئولین کشور ما فقط پوشاندنه موهاس و این غلطه
موافقم ...
نیکتا
حجاب اسلامی خیلی فراتر از این پوششهاست. می خواد به مذاق بعضی ها خوش بیاد یا نیاد، پوشیدن ساپورت و گرمکن ورزشی کوتاه و گذاشتن کلاه روی سر با معیارهای حجاب خیلی فاصله داره.
کمال زن در تربیت فرزند و ایجاد آرامش در خانه است.

ضمناً من اُمّل هم نیستم.
حالا تکلیف بانویی که متاهل نیست و همسر نداره و ایضا بچه ای هم نداره چیه؟
نیکتا
مگه ورزش کردن محدود شده به جلوی دوربین رفتن؟
Iran, Islamic Republic of
لابد باید سرشو بذاره زمین و بمیره
Iran, Islamic Republic of
كمال زن و بطور كلي كمال انسان در رسيدن به خداست. حالا اگر تربيت فرزند هم ميسر نشد نبايد از رسيدن به كمال كوتاهي كرد.
تکلیفش حفظ کمال یک دختر با حفظ شئونات و متانته
منطقی
پس با این استدلالِ "کمال زن" هیچ شغلی از سخنگوی وزارت خارجه تا مشاور رییس جمهور به دلیل نگذشتن از مسیر کمال، قابل قبول نیست.
به نظرتون امکان نداره یک خانم ضمن رعایت عفاف، قهرمان یک رشته ورزشی باشه و همزمان وظیفه همسری و مادری رو به شایستگی انجام بده؟
وظیفه همسری و مادری هیچ جایگزینی نداره
وزارت و سخنگویی و ... چی؟!
یک انسان
Iran, Islamic Republic of
......
مهدی
Iran, Islamic Republic of
سلام
بسیار از پخش این تصاویر متاسفیم
فریماه
ماکه دلمون ازوضع حجاب ورزشکاران زن به ویژه دررشته کاراته وکبدی خونه وبیشتر ازاون از پخش مستقیم این مسابقات .وقتی مجریان برنامه میگفتند بانوان ورزشکار کشور اسلامیمان ایران هرکس درحین مسابقات این بانوان رامیدید باورش نمیشد حرف مجریان درست باشد.نشان دادن این بانوان در سیمای جمهوری اسلامی ایران یقینا قبح بدحجابی در جامعه راازبین خواهدبرد.
تارینه
تازه جالبش اینجاست که انچنان ازاینها حرف میزنن وتعریف میکنن که ناخوداگاه به یک الگو در ذهن دختران نوجوان تبدیل میشوند. من به عنوان یک خانم ایرانی اصلا وابدا به اینها مخصوصا ورزش کبدی افتخار نمیکنم.چون به نظرمن حفظ عفت وحجاب از همه چیز مهمتره و اساسا از هر چیزی که این دو اصل مهم رو در معرض خطر قرار میده باید دوری کرد.
Czech Republic
حضور بانوان ایرانی در مسابقات مختلط با داوران و تماشاگران مرد توهین به کرامت زن مسلمان است
حسين
Iran, Islamic Republic of
بنده بعضي صحنه ها را كه ديدم خجالت كشيدم. آيا واقعا اين شان خانم هاي مسلمان ايراني است كه با اين لباس هاي هيكل نما در برابر نامحرمان حاضر بشوند؟آيا چند مدال ارزش اين را دارد كه حرمت و كرامت خانم هاي ما در برابر چشمان مردان خدشه دار گردد. آيا زنان مكرم ما بايد در برابر اين افراد پاهاي خور را دراز كرده و يا لگد پراني كرده يا بدوند تا اثبات شود در مملكت ما حقوق خانم ها دارد رعايت مي شود. فاين تذهبون. به كجا داريم مي رويم؟ آيا اسلام ما اين قدر بي ارزش است؟
نظر علامه جوادی آملی رو مطرح کردین. اونایی که منفی دادن دقیقا با چی مخالفن؟
افسوس
واقعا به حال بعضيا بايد افسوس خورد،حتما تحصيل كرده هم هستند،بيچاره زنان،يعني واقعا تحليل و ديدگاه شما از زن اينه كه بشينه خونه و بچه تربيت كنه و به هيچ چيزي دخالت نكته،اونوقت ميشه زن با كرامت!!!عزيز من كرامت بايد در وجود ادم باشه،خيلي ها ادعاي كرامت دارن ولي...
محمد
كسي نميگه زن تو خونه بشينه
اما بايد حد و حريم دين رو حفظ كرد
اين مسابقات اينچئون مصداق بارز كج دهني با ارزش ها بود وهمه حتي همين سايت جهان خيلي بي توجهي كردند...
حسين
رسانه ملي دارد الگو سازي ميكند براي دختران و پسران جوان...؟!!!!!؟
به بهانه اينكه حالا مسابقه هست و فلان ... هيچ كس اعتراضي نكرد حتي همين سايت جهان فقط همه تشنه مدال و قهرماني بودند...

خدا به حالمون رحم كنه
اميدوارم كه ملت و مسئولين بيدار باشند و اجازه اين حرمت شكني ها رو ندهند...
...آقا که با حضور ورزشکاران زن ایرانی مخالفت نکرده و حتی قهرمانی های آنها و افتخارآفرین های خانم های ایرانی را ستوده است.
داوودخطر
برابر استفتایی از رهبر کبیر دیدن زن در صفحه تلویزیونی در صورتی که نمی شناسید مشکلی ندارد
Germany
داوود خطر ؛نظراتت هم مثل اسمت برای جامعه خطرناکه!!!منظور رهبر بازیگران زن خارجی یا چیزی در همین مایه ها بوده ؛ نه صرفا خانمهای مثلا مسلمان ایرانی که تلویزیون تمام بیوگرافی هاشون روهم اعلام کرده.
حسن
Iran, Islamic Republic of
با تبریک عید سعید غدیر خم البته این بحثی فقهی که باید علمای اسلامی نظر بدهند خب ما داعیه دار برپایی مسابقات ورزشی با حجاب اسلامی هستیم من وقتی می توانم ادعا کنم که بتوانم اثبات کنم وقتی حجاب اسلامی به عنوان یک الگو به همگان معرفی می شود که دیده شود عرضه شود خب ما می گوییم حجاب باید محکم آن را به رخ همگان بکشیم در بحث حجاب چشمان خودمون بر واقعیت نبندیم همین الان ما شاهد صحنه های هستیم که صد شرف به این بانوان محجبه ورزشکار وقتی شما پخش این مسابقات را انجام ندادی طبیعتاً مردم تمایل به دیدن ماهواره پیدا می کند و گرایش مردم به ماهواره بیشتر خواهد شد وقتی من داعیه دار بانوان محجبه باشم ولی رسانه ملی آن را در کشور خودش پوشش ندهد جای تعجبه بالاخره سلایق متفاوتی در بین مردم وجود دارد و سیما هم باید به تمام سلایق توجه کند و ما هر چه محدودیت ایجاد کنیم گرایش مردم به راهها ی دیگر خواهد بود البته سیما بیشتر مسابقاتی را پوشش داد که بانوان محجبه بودند .
Iran, Islamic Republic of
سلام یه +اشتباهی دادم به نظر شما .مردم سلایق مختلفی دارند پس باید صدا و سیما سلیقه های مختلف رو در نظر بگیره،؟!!.
Iran, Islamic Republic of
که جا دارد مسئولین محترم رسانه ملی، با توجه و تعمق بیشتری، به این مسائل اهتمام ورزند.؟!!!!
عسل جان ....قند
شما خودتون مسابقات کبدی زنان را با ان پوشش به سبک هندی زیر سایه نمایش دراوردن کت داور کره ای نشون دادید شما چه حق اعتراضی ندارید؟
لم تقولون ما لاتفعلون؟
ali@yahoo.com
آقا من يه پيشنهاد ميدم نه نياريد، توي رشته هايي که نميشه حجاب رو کامل داشت انحصارش کنيد تو اهل کتاب. هيچ مشکلي هم نداره
علی
Iran, Islamic Republic of
چرا نظر من رو نذاشتید؟چش بود ها؟
shayan
واقعا که.اگه جنبه داشته باشین پوشش زن ها مشکل نداشت.هرکی هم میگه مشکل داره بهتره چشای خودشو کنترل کنه(بی احترامی به همه نشه.منظورم یه عده است).
آقا حسن خیلی درست گفت.باهاش موافقم.
دست برداریم از این کارا من میخوام این بازیا رو واسه کشورم ببینم.اگه پخش نشه باید از ماهواره بدترش رو ببینم دیگه!
مسولین صدا و سیما فهمیدن فیلتر های بی مورد تلوزیون موجب گرایش انبوه مردم به ماهواره است.و الان سیاست درستی رو در پیش گرفتن که پخش میکنن.
امیدوارم به کسی بی احترامی نشده باشه.
Iran, Islamic Republic of
سلام بزرگوار
کسی که میخواد از ماهواره استفاده کنه اول از همه قوانین رو زیر پا گذاشته و ابنکه دلیل نمیشه که بگیم این از ایران پخش نشه من میرم بدترش رو از ماهواره می بینم ؟!!.
به نظرم کلا" صدا و سیما 24 ساعته مداحی و سخنرانی مذهبی پخش کنه . اینجوری شما راحت می شی
چه ربطی داشت الان؟!!
علی
Iran, Islamic Republic of
بابا اینا افتخار آفرینی کردن حقشونه رسانه ملی نشون بده.بخدا با چادر و مانتو نمیشه ورزش کرد چرا نیمه پر لیوان رو نمیبینید.بسه شمارو بخدا بسه
نیکتا
در اسلام، هدف وسیله رو توجیه نمی کنه. اون توی مکتب ماکیاولیه. ما مسلمونیم.
دختر ایران
ورزش اگه جلوی چشم حریص مرد اجنبی نباشه چادر و مانتو نمی خواد!
ناخدا
United States
اولا نمیشه در خونه نبست بعد بگی دزد نیاد دزدی نکنه حجاب دروازه امن زن شما باید ارزش خودتون و بدونید به حر حال همه یه روز میمیریم حق وناحق داخل این دنیا مشخص فقط اون هایی که با مزاجشون ساز گار نیست نمیپذیرند حق و