سه شنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 30 Apr 2024
 
۳
۲۲

آقای زنگنه! لطفا این توصیه‌ها را جدی بگیرید/ سه تهدید بزرگ مقابل واردات بنزین

شنبه ۱۶ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۴۷
کد مطلب: 352962
توصیه می کنیم هرچه زودتر درسال اقتصاد مقاومتی مقدمات طرح خودکفایی بنزین را آماده کنند وگرنه ممکن است خودکفا نشدن بنزین و واردات بنزین هرچند اندک ایران را با چالش های بزرگی روبرو کند.
آقای زنگنه! لطفا این توصیه‌ها را جدی بگیرید/ سه تهدید بزرگ مقابل واردات بنزین
گروه اقتصادی جهان نيوز - علی رضاییان*: آیا امکان دارد ما در آینده به یک واردات کننده بنزین مانند گذشته تبدیل شویم . پاسخ درست و کارشناسی به این سوال مقداری نگران کننده است ، چرا که با مشاهده برخی آمار میتوان به این موضوع رسید اگر اتفاقات خوشایند و مدیریت بهینه ای در آینده در حوزه بنزین رخ ندهد ما به زودی با یک چالش بسیار بزرگ باعنوان واردات بنزین مواجه خواهیم شد .

به این آمار توجه کنید : "در دوازدهمین روز سال جدید بالاترین رکورد مصرف ۱۰۰ میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر بنزین در کل کشور به مصرف رسید و این در حالی است که در میانگین مصرف در سال گذشته ۶۹ میلیون لیتر بوده که نزدیک ۳۲ میلیون لیتر افزایش مصرف را نشان می دهد." این آمار نشان دهنده رسیدن کشور به یک مرز هشدار است ، بنابراین باید هرچه زودتر به چاره بود . لذا از این
دیدگاه دوم از منظر امنیت ملی این است که واردات بنزین به معنای وابستگی در تامین سوخت خودروها است. اهمیت این موضوع در وهله اول ممکن است مشخص نشود ؛ اما اهمیت این موضوع زمانی مشخص می‌شود که به هر دلیلی در دسترسی های موجود خللی وارد شود.
سو این یادداشت چالش‌های واردات بنزین را از سه دیدگاه بررسی میکند و هشدارهایی را به دولت و مسولان ذیربط میدهد.

نخست از نقطه نظر اقتصادی واردات بنزین یک نمونه بارز خروج ارز برای وارد کردن کالایی است که نه جنبه سرمایه گذاری، بلکه جنبه مصرفی دارد. واردات روزانه ۶ میلیون لیتر بنزین (با در نظر گرفتن تولید واحدهای پتروشیمی که منتج به کاهش واردات می‌شود) موجب خروج ارز به میزان حدود دو میلیارد دلار از کشور می‌شود. حال اگر واردات بدون در نظر گرفتن تولید بنزین واحدهای پتروشیمی در نظر گرفته شود، یعنی برای واردات ۱۵ میلیون لیتردر روز، میزان خروج سالانه ارز به چهار و نیم میلیارد دلار می‌رسد. این عدد معادل با ساخت یک پالایشگاه به ظرفیت ۴۰۰ هزار بشکه در روز است. یک پالایشگاه ۴۰۰ هزار بشکه‌ای با فناوری های موجود میتواند ۱۱ میلیون لیتر بنزین تحویل دهد که در حدود واردات مورد نیاز با فرض توقف عرضه بنزین پتروشیمی است.

بنابراین، سالانه معادل ساخت یک پالایشگاه بزرگ با ظرفیت ۴۰۰ هزار بشکه نفت در روز، هزینه سوخت خودروها می‌شود و این موضوع یکی از چالش‌های مهم واردات بنزین است.

دیدگاه دوم از منظر امنیت ملی این است که واردات بنزین به معنای وابستگی در تامین سوخت خودروها است. اهمیت این موضوع در وهله اول ممکن است مشخص نشود ؛ اما اهمیت این موضوع زمانی مشخص می‌شود
از اثرات کوتاه مدت میتوان به شکل گیری صفهای طویل سوخت در شهرها و افزایش سطح نارضایتی مردم، اختلال در جابجایی افراد و شکل گیری بازار سیاه سوخت و از اثرات بلند مدت به تشدید آلودگی هوا و تهدید سلامتی مردم اشاره کرد.
که به هر دلیلی در دسترسی های موجود خللی وارد شود.

تحریم بنزین یکی از این دلایل بود که موجب اختلال در دسترسی کشور به بنزین شد. بنابراین، واردات بنزین منجر به وابستگی امنیتی به کشورهای صادرکننده می‌شود. با توجه به شرایط کشور و شرایط خاص تحریم، خطر این وابستگی دوچندان می‌شود و ضرورت خودکفایی کامل در تولید بنزین تشدید می‌گردد. در واقع، در یک سناریوی بدبینانه درصورتیکه تحریمها تشدید و واردات بنزین با مشکل روبرو شود، اثرات کوتاه مدت و بلند مدتی خواهد داشت.

از اثرات کوتاه مدت میتوان به شکل گیری صفهای طویل سوخت در شهرها و افزایش سطح نارضایتی مردم، اختلال در جابجایی افراد و شکل گیری بازار سیاه سوخت و از اثرات بلند مدت به تشدید آلودگی هوا و تهدید سلامتی مردم اشاره کرد.

چالش سوم واردات بنزین، در موضوع توسعه فناوری است. درواقع، تا زمانیکه واردات بنزین در دستور کار شرکت ملی نفت باشد ضرورت توسعه فناوری برای به کارگیری فناوریهای جدید و با بازدهی بالاتر ایجاد نمیشود.

توضیح آنکه، محصولات تولیدی پالایشگاهها با فراورده‌های وارداتی با کیفیت (بنزین سوپر) مخلوط شده و پس از آن وارد بازار می‌شوند. بنابراین، ضرورتی برای ارتقای کیفیت فراورده تولیدی پالایشگاهها احساس نمی شود. اما در صورت قطع شدن واردات بنزین، پالایشگاهها مجبور
چالش سوم واردات بنزین، در موضوع توسعه فناوری است. درواقع، تا زمانیکه واردات بنزین در دستور کار شرکت ملی نفت باشد ضرورت توسعه فناوری برای به کارگیری فناوریهای جدید و با بازدهی بالاتر ایجاد نمیشود.
به ارتقای فناوری‌های خود برای تولید محصولات باکیفیت تر می‌شوند.

بنابراین، اینکه به بهانه قدیمی بودن فناوری ها و نداشتن صرفه اقتصادی از توسعه پالایشگاهها جلوگیری میشود به دلیل وجود راه میان‌بر برای تامین بنزین است. در غیر اینصورت، شرکت نفت توسعه فناوری و بکارگیری فناوری های جدید را در اولویت‌های خود قرار می‌داد.

بطور خلاصه چالشهای مختلفی که از واردات بنزین ایجاد شده‌اند عبارتند از: چالشهای اقتصادی، امنیتی، سلامت و توسعه فناوری.

به نظر می‌رسد دو مورد سلامت و توسعه فناوری با توجه به اثرگذاری بالایی که دارند از مهمترین چالشهای واردات بنزین هستند. در مورد سلامت ذکر این نکته ضروری است که محصول تولیدی پالایشگاهها از کیفیت بسیار پایینی برخوردار هستند و صرفا بخاطر اختلاط با بنزین سوپر وارداتی به کیفیت متوسطی می‌رسند و لذا توسعه فناوری ضرورت خود را از دست می‌دهد و در صورت قطع بنزین سوپر خطرات شدیدی برای سلامت مردم به همراه خواهد داشت.

بنابراین به آقای زنگنه و مدیران ایشان توصیه میکنیم هرچه زودتر درسال اقتصاد مقاومتی مقدمات طرح خودکفایی بنزین را آماده کنند وگرنه ممکن است خودکفا نشدن بنزین و واردات بنزین هرچند اندک ایران را با چالش های بزرگی روبرو کند.

*دانشجوی دکتری اقتصاد

منبع: اقتصادپرس
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Netherlands
...ایشان حتی بفکر عاقبت خود نیست
یا حق
همون پالایشگاه که در محاسبات فرمودین نفت خام مصرف میکنه و این یعنی کاهش توانائی صدور نفت
نمیدونم این وزیر با سابقه درخشان کرسنت (ترکمانچای۲) چه علاقه‌ای به وابسته شدن داره؟
Iran, Islamic Republic of
بخاطر فرزندانتان لااقل از کاهش آلودگی هوا بخاطر حذف بنزین بی کیفیت دفاع کنید.
کسی مخالف تولید داخل نیست ونه به قیمت جان انسانهای بیگناه . . . .
چی از تولید بنزین داخل میدانی؟خودت متخصصی این کاری؟تو کدوم پالایشگاه کار میکنی؟اگه متخصص نیستی بدان که متخصصها میگن بنزین آروماتیک از بنزینهای دیگر تولید داخل بمراتب سالمتر است و بدان که تا قبل از ورود احمدی نژاد به پاستور آقایان از هند( اکثرا )بنزین وارد میکردند و آنرا در امارات خالی میکردند و بعد کشتیها را میآوردند بندر شهید رجائی باصطلاح میشستند و سند جعلی مبنی بر تخلیه بنزین وارداتی صادر میشد و بعد هم میانداختند گردن مصرف مردم.چطوره حالا که بیش از 15 میلیون خودرو داریم روزی 65 میلیون لیتر ( البته در حالت عادی) میسوزانیم ولی آن زمان با تقریبا 7,8میلیون خودرو همینقدر آمار میدادیم ؟ پس زیاد فکر نکن اینها فکر من و تو هستند . ما خودمان باید از تردد خودروهای تک سرنشین پرهیز کنیم تا حدودی اوضاع درست بشه و الا دولتها به فکر نیستند.خانم ابتکار به نمایندگی از این طیف که 9 سال پیش نیز دقیقا با همین ساختار فعال بوده اند گفته که آلودگی هوای تهران مربوط به بنزین آروماتیکه ؟ خب آنقدر گفت تا تولیدش قطع شد در صورتیکه میتوانستند بنزین آروماتیک را در شهرهای با تراکم پائین یا دارای آب و هوای باد دار جهت انتقال هوا و کوچکتر از کلان شهرها استفاده میکردند و تهران را یورو4 و طبق برنامه که الان برخی از پالایشگاهها تولید میکنند تغذیه میکردند و نه اینکه تولید آروماتیک را متوقف کنند که مجبور به واردات بشوند .حالا تو یه کاری بکن. کنترل کن ببین با این کار آلودگی هوای تهران به نسبت بهتر میشه یا نه . گفتم به نسبت.ولی خودت را گول نزن اگر دیدی تغییری نکرد بدان که داری راه را اشتباه میری و همان قضیه قبلی یعنی سوء استفاده داره اتفاق میافته که من مطمئن هستم همینه چون یک دفعه به مدت 5 یا 6 سال کنترلشون میکردم و نتیجه این شد که برات گفتم .چند تا شرکت را بستند و چند پرونده در قوه قضائیه باز شد که فکر کنم ایران مارین سرویس هنوز بازه .عزیزم .
Iran, Islamic Republic of
برای شما آلودگی هوا و افزایش هزینه درمان و سرطان و ... هم اصلا مهم و دغدغه ای نیست
چراغعلی
برای ما آلودگی هوا خیلی مهمه ولی ما یقین داریم که این گربه محض رضای خدا موش نمیگیره برنامه دیگری دارند
Iran, Islamic Republic of
خب اگر بنزین وارد نشود پس کسی که پورسانت خرید بنزین را میخواهد بگیرد از کجا باید به او پول داد ؟ اصلا خودکفایی کلا با دلالی در تضاد است . پپس با تدبیر و امید یش بسوی اقتصاد کاملا وابسته
Iran, Islamic Republic of
کرسننننننننننننتم پیگیری آن آرزوست
United States
گفتی کرسنت و کردی کبابم
Iran, Islamic Republic of
چی بگم؟
چراغعلی
اصل مطلب اینه بقیه اش بهانه است
اکبر
Germany
پرونده کرسنت چی شد ما منتظریم
از اول هم پیدا بود.به محض ورود خانکم ابتکار به سازمان محیط زیست شروع کرد به سم پاشی برعلیه بنزین پتروشیمی . در صورتیکه این بنزین یکی از انواع مرغوب بنزین در دنیا است . آنقدر سم پاشی کرد تا بالاخره تولید بنزین آروماتیک را متوقف کردند در صورتیکه تمام کارشناسان فن معتقدند که از بنزینهای مصرفی دیگر سالمتر بود.حالا میخواهند وارد کنند.حواستان باشد که دوباره همان قضیه ورود و تخلیه در امارات و شستن و صدور سند جعلی در بنادر ایران را راه نیاندازند و اگر هوای تهران سالم نشد باید پوست این خانمک را کند.دزدی دوباره شروع شد.
مجید مجد
United States
آقا اجازه؟؟؟!!!
من کرسنت را دوست ندارم
ولی من بابک زنجانی رو دوست دارم
کوروش
پس پدر خوانده چی راهم دوست داری
بی خیال
سلامتی چی هست؟ بذار همه نابود بشیم....
علی اصغر
فکر کنم قلب این بابا قفله . خب چهار روز دیگه که مردم دیدند الودگی بهتر نشد چی میخواهند جواب بدن حتمٱ میدازن گردن احمدی نژاد
کریمی
اگر این خانم ابتکار وآقای زنگنه مغز ..شان را به کاربیندازند آنوقت میفهمند که در سالهایی که بنزین وارداتی مصرف میکردیم همین آلودگی هوا وجود داشت !!! بلکه بیشتر هم بود !!! پس لطفا بیجهت به بهانه محیط زیست وآلودگی هوا سعی نکنید جلوی پیشرفت صنعت خودکفایی اولید بنزین را بگیرید !!! اگر واقعا دلتان برای مملکت میسوزد ( که این چنین نیست ) !!! شما هم جهت بهتر شدن کیفیت بنزین تولید داخل کمک کنید !!!
Russian Federation
واقعا نوشته ای سرشار از کینه و عقده بود . براتون متاسفم که منافع ملی رو که همون جان انسان هاست فدای خواسته های حزبی و شخصی می کنید .
محمد
رسالت بر عهده زنگنه قرار گرفته تا به آقا زاده ها بد نگذرد و مخارج شان را از رانت این بار از طریق بنزین تامین کنند چون اگر بابای اقازاده ها نبود زنگنه بدون انتخاب روحانی که یکی از دوستان میگفت در محفل اصلاح طلبان طوری وا نمود شده که تدبیر یعنی هاشمی و امید یعنی خاتمی وزیر نمی شد