جمعه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 10 May 2024
 
۲
۱۴

زیباکلام: کلا با علوم انسانی اسلامی مخالفم!

دوشنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۲۲:۵۳
کد مطلب: 324963
صادق زیباکلام جریان اسلامی کردن علوم انسانی را جریان ایدئولوژیک و سیاسی خواند و گفت: نمی‌توانم به این جریان اعتماد کنم.
به گزارش جهان به نقل از  تسنیم صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در مناظره با حمیدرضا آیت‌اللهی که امروز ۲۰ آبان‌ماه در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد با بیان اینکه من از صدر تا ذیلم با عبارتی با عنوان «علوم انسانی اسلامی» مخالفم، گفت: نه به خاطر اینکه با اسلام مخالفتی دارم، بلکه تنها به این دلیل اعتقاد دارم که چنین اصطلاحی یک امر ایدئولوژیک و سیاسی است. علم، علم است و هر قیدی که برای آن می‌گذاریم، از یک موضع ایدئولوژیک یا سیاسی برمی‌خیرد.

وی ادامه داد: دلیل من برای اینکه بگویم علوم انسانی اسلامی نمی‌تواند وجود داشته باشد این است که ۳۵ سال از انقلاب اسلامی می‌گذرد و از همان آغاز خیلی‌ها به دنبال تاسیس و یا تدوین علوم انسانی اسلامی بودند، اما ما همچنان فاقد آن هستیم. به نظر من علوم انسانی اسلامی مانند سراب است که وقتی از دور به آن نگاه می‌کنیم واقعی به نظر می‌رسد اما هر چه نزدیک می‌شویم می‌بینیم وجود واقعی ندارد.

زیباکلام گفت: با وجود همه تلاش‌هایی که در زمینه علوم انسانی اسلامی انجام گرفته امروز حتی یک خط با عنوان علوم انسانی اسلامی نداریم و این خودش بالاترین دلیل امتناع وجود علوم انسانی است.

وی با بیان اینکه پیش از انقلاب می‌گفتند محمدرضا پهلوی یا استادان لیبرال و فراماسون و وابسته به غرب و... اجازه نمی‌دهند علوم انسانی اسلامی داشته باشیم. افزود: الحمدالله در این ۳۵ ساله که همه نهادها از جمله دانشگاه‌ها و قوه قضائیه، شهرداری و... به دست آقایان بوده است دیگر نمی‌توانند بگویند کسی نگذاشته علوم انسانی اسلامی ایجاد کنیم. بزرگترین مشکل این است که اساسا علوم انسانی اسلامی وجود ندارد. این امتناع علوم انسانی برای نخستین بار در اوایل دهه ۶۰ در جریان انقلاب فرهنگی خودش را نشان داد ولی ما از آن درس نگرفتیم.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با ارائه گزارشی از آنچه در سالهای نخستین دهه ۶۰ در جریان انقلاب فرهنگی افتاد، خاطرنشان کرد: مسئله‌ای که در آن زمان کسی به آن اعتراف نکرد این است که نخواستند بگویند چنین علوم انسانی وجود ندارد و دعوا را به اختلاف ستاد انقلاب فرهنگی یعنی آقایانی مثل سروش، شریعتمداری و جلال‌الدین فارسی با حوزه علمیه تقلیل دادند و گفتند اینها کم‌کاری کردند. زیرا عده‌ای اعتقاد داشتند که شخصی باید همت کند و با یک پیکان ۱۳۵ کیلومتر از تهران تا قم می‌رود و سرفصل‌های علوم انسانی را در صندوق عقب پیکان بار بزند و به تهران بیاورد تا دانشگاه‌ها آنها را تدریس کنند.

زیباکلام اظهار کرد: پس از مدتی در سال ۶۲ با حکم امام دانشگاه‌ها باز شد و سروش اسم این بازگشایی را «نوگشایی» گذاشت و چند درس اخلاق اسلامی و معارف اسلامی به سرفصل‌های دانشگاه اضافه شد.

وی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه غربی‌ها به علوم انسانی که در آنجا موجود است علوم انسانی غربی نمی‌گویند، افزود: در غرب افکار و رویکردهای مختلف و متضادی وجود دارد و هر کسی یک نگاه خاص خود به انسان را ترویج کرده است. سوال این است که این همه نظرات گوناگون که با هم مخالفند چطور می‌تواند تحت یک مقوله واحد با عنوان علوم انسانی غربی در نظر گرفته شود و اساسا به کدامیک از اینها باید غربی گفته شود. آیا غربی‌ها توانستند روی یکی از متفکرانشان به توافق برسند و بگویند همه ما این طرز تلقی را پذیرفته‌ایم.

استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه گفت: بنابراین من معتقدم رویکرد ما به اسلامی کردن علوم انسانی یک کار علمی نیست، بلکه امری ایدئولوژیک است و دوستان ما در این زمینه مانند استالین بحث می‌کنند که قصد داشت علوم مارکسیستی ایجاد بکند. کسی نمی‌تواند انکار کند که بعد از انقلاب فرهنگی بحث اسلامی کردن علوم انسانی پس از حوادث ۲۲ خرداد سال ۸۸ ظهور کرد. به همین دلیل من معتقدم این یک کار علمی نیست. بلکه سیاسی است. به نظرم من حتی موضوع فرهنگی که اخیرا مطرح شده دکان دیگری مانند اسلامی کردن علوم انسانی است آن هم سرابی بیش نیست.

زیباکلام در ادامه در پاسخ به آیت‌اللهی که گفته بود رویکردها و پارادایم‌های مختلفی در علوم و معارف وجود دارد، اظهار کرد: آقای آیت‌اللهی «لاالا» را می‌گوید اما «الا الله» را نمی‌گوید. من هم معتقدم ممکن است روزی علوم سیاسی جدیدی جایگزین علوم سیاسی قدیمی شود و این پاردایم‌های تاریخی کاملا درست است؛ اما اگر در غربی چنین تحولاتی مانند یک زایمان علمی ایجاد شده، یک زایمان طبیعی بوده اما در جامعه ما حکومت است که می‌خواهد یک تحول علمی ایجاد کند. اساسا در این بحث حکومت و سازمانهای وابسته به حکومت هستند که اوانگارد شدند. لذا این زایمان یک زایمان طبیعی و تحول علمی تاریخی نیست. در غرب حکومت در پدید آمدن پارادایم‌ها و دوره‌های تاریخی و فرهنگی نظری نمی‌دهند اما در ایران حکومت از همه صاحبنظرترند؛ نه تنها حکومت ایران عالم دهر است و همه چیز را می‌داند بلکه الغاء می‌کند که تنها اوست که می‌داند و به همین دلیل هم هست که با دانشگاه‌ها مخالف است. شما یک پدیده را بیاورید که حکومت در جمهوری اسلامی درباره آن طرح و نظری ارائه نکرده باشد.

وی در پایان گفت: به همین دلیل من نمی‌توانم به جریان اسلامی کردن علوم انسانی و سرفصل‌هایی که حکومت و سازمانهای وابسته به حکومت برای علوم انسانی ایجاد می‌کنند خوشبین باشم و اعتماد کنم.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مسعود
تو با خودتم مشکل داری
الآن حرف های غیر منطقی زده مگه؟!! این حرفا میشه روش بحث کرد. این چه تیتریه زدید؟!!
حرف حساب جواب نداره
سیدالیاس
باز هم یک کلام از مادر عروس.
راستی از سفارت آمریکا چه خبر>
مهدیار
Iran, Islamic Republic of
«این علوم انسانى‌اى که امروز رايج است، محتواهائى دارد که ماهیتاً معارض و مخالف با حرکت اسلامى و نظام اسلامى است؛ متکى بر جهان‌بینى دیگرى است؛ حرف دیگرى دارد، هدف دیگرى دارد. وقتى اینها رایج شد، مدیران بر اساس آنها تربیت می شوند؛ همین مدیران مى‌آیند در رأس دانشگاه، در رأس اقتصاد کشور، در رأس مسائل سیاسى داخلى، خارجى، امنیت، غیره و غیره قرار می گیرند. حوزه‌هاى علمیه و علماى دین پشتوانه‌هائى هستند که موظفند نظریات اسلامى را در این زمینه از متون الهى بیرون بکشند، مشخص کنند، آنها را در اختیار بگذارند، براى برنامه‌ریزى، براى زمینه‌سازى‌هاى گوناگون.»

بیانات رهبر معظم انقلاب در سال ۸۹
Iran, Islamic Republic of
سلام آقای زیبا کلام!
صبح بخیر!
از خودت بیشتر بگو!!!
مرتضی
Iran, Islamic Republic of
کلا" از ایشون توقعی نداشته باشید.
رضا
آقای زیباکلام علوم اسلامی تماما نشات گرفته ازعلوم فطری است وعلوم فطری هدیه خداوند است که باشناخت کامل ازعالم هستی (خداوطبیعت وانسان وخود) به انسان توحیدی داده شده است درحالیکه علوم غیراسلامی نشات گرفته ازاندیشه ناقص بشری است که به اصطلاح دانشمندان علوم اجتماعی و.....آنراتدوین کرده اندوجنابعالی هم ازمحضراین آقایان به اصطلاح علم خودراتلمذ کرده ایدبنابراین طبیعی است که شماهم مثل استادان بزرگوارت !!!! مخالف علوم اسلامی دربعد اجتماعیش خواهیدبودواین مخالفت پشه درمقابل جهان بی نهایت علم هستی است .که فقط خودت راخراب می کندوبه اسلام عزیزخدشه ای واردنمیکند.
سعيد
Iran, Islamic Republic of
يك حسن بزرگ صادق زيباكلام اينه كه واقعاً صادقه هر چي تو دلشه ميگه آدم منافقي نيست اين خيلي خوبه آدم تكليفشو با اينجور آدمي ميدونه اين خيلي بهتره تا يكي مثل رئيس جديد دانشگاه علامه بگه ما دنبال اسلامي كردنيم ولي هيچ اعتقادي به اين امر نداشته باشه
صداقت وقتی به بی پردگی برسه اسمش میشه وقاحت. ایشان در اغلب موارد بیشتر وقیح هستن تا صادق.
اما خوب این شرشون یه خیری برای مستمع داره که از حقیقت خراب افکارشون پرده بر میداره
ذوالفقار علی
Iran, Islamic Republic of
ایشون در اول صحبت هاشون گقتن با اسلام مخالف نیستن اما در کل می خواستن بگن اسلام ناقص است و درباره علوم اسلامی نظری ندارد که بخواهیم ان را جایگزین علوم به اصطلاح انسانی غرب کنیم و این عین مخالفت و توهین با اسلام ناب محمدی صلوات الله علیه و اله می باشد.
مشکل از اسلام نیست. اولا علوم دو دسته اند. کمی و کیفی
کمی ها مثل شیمی و فیزیک و ریاضی که اسلامی و غیر اسلامی نداره.
کیفی ها علوم عقلی هستن مثل کلام و فلسفه و مدیریت شهرها و کشورها
در هر دو علوم از پخمگی نخبگان که شما هم جزوشون بر خوردی همش دست گداییمون سمت غربه و با نگاه تحقیر و تخریب و ناکارامدی به داشته امون نگاه می کنیم.
ما اگر اسلام رو که حکم صد رو داره کنار بذاریم به ایران باستانمونم که حکم 90 رو داره نگاه کنیم باز از غرب جلوتر می افتیم. منتها اگر غرب زده هایی مثل زیباکلام بذارن
باز این حرف زد
Iran, Islamic Republic of
ایشان کلا با اسلام و هر چیزی که وصل به اسلام و دین باشد مشکل دارند و فقط و فقط عشق آمریکا هستند . خدا با عشقشون محشورشون بکند .