پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
 
۷
۲۱
۸ سوال مبنایی از سید محمد خاتمی؛

آقای خاتمی! نظر شما درباره این جمله پدر بزرگوارتان چیست؟

چهارشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۱۷
کد مطلب: 317018
در کمال تعجب سال ها بعد در جریان فتنه ۸۸ در پاسخ به بیانات رهبر انقلاب درباره دخالت خارجی در فتنه، دقیقا مانند واکنش بازرگان به فرمایشات امام، «انتساب حرکت سالم مردم به بیگانگان»‌ را «جلوه ای از سیاست های نادرست» دانستید.
آقای خاتمی! نظر شما درباره این جمله پدر بزرگوارتان چیست؟
به گزارش جهان، برخی فتنه ۸۸ را تصادفی غیرعمد تصور می کنند که اکنون ملت، به عنوان اولیای دم نظام، با گذشت زمان سرد شده اند و صحنه های جنایت را فراموش کرده اند و آماده اند که رضایت به عفو و رهایی عاملان دهند. آقای سید محمد خاتمی رئیس دولت اصلاحات که یکی از نقش آفرینان اصلی فتنه ۸۸ بوده اند، این تصویر از فتنه را می پسندند و این روزها ظاهرا «دوره تطهیر» را می گذرانند؛ برخی رسانه ها، پی در پی به بهانه های گوناگون، ‌از سخنانشان تیتر می سازند و سعی در بازسازی چهره و وارد کردن مجدد ایشان به سپهر سیاسی کشور دارند. درباره مشروعیت این تلاش ها می توان بحث کرد؛ اما بحث نوشتار حاضر، فارغ از این مباحث، نکته ای قابل تامل در اظهارات آقای خاتمی است که مکرر به حضرت امام خمینی(ره) استناد و به ایشان ابراز علاقه و اظهار نزدیکی می کنند. سوالات سرگشاده زیر، بحثی نظری درباره نسبت تفکرات آقای خاتمی با اندیشه های امام راحل است که به ما کمک می کند، درباره اظهارات این روزهای رئیس بنیاد باران با دقت بیشتری اندیشه کنیم.

جناب آقای خاتمی!

سلام علیکم

۱- جنابعالی در جایی درباره آیه شریفه « وَ نُریدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَی الَّذِینَ اسْتُضْعِفُوا فِی اْلأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثینَ» فرموده اید در دوران ظهور، «مردم خود امام می شوند و از مامومیت و تابعیت خارج می شوند» و نقش حضرت بقیه الله (عج) را نیز محدود به «معلم بودن و الگو بودن» برای جامعه دانسته اید.(۱) یعنی با نظری بر خلاف مفهوم روشن آیه اطاعت(یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَأُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ)، که مومنین را به اطاعت از خدا و پیامبر و اولی الامر دعوت کرده، رهبری سیاسی امام معصوم را نیز قبول ندارید و امامت را از حقوق و تکالیف امام عصر (عج) ‌نمی دانید. شما یقینا با اندیشه های امام خمینی(ره) در این رابطه آشنا هستید. احتمالا این جمله را نیز از ایشان شنیده اید که «ما با خواست خدا دست تجاوز و ستم همه ستمگران را در کشورهای اسلامی می شکنیم و با صدور انقلابمان که در حقیقت صدور انقلاب راستین و بیان احکام محمدی (ص) است، به سیطره و سلطه و ظلم جهانخواران خاتمه می‌دهیم و به یاری خدا راه را برای ظهور منجی مصلح کل و «امامت مطلق حق امام زمان» -اروحنافداه ـ هموار می کنیم»(تاکید از من است). (۲) می بینید که حضرت امام(ره) از «امامت مطلق حق امام زمان» سخن می گویند و نمی توانید شاهدی بیاورید که امام خمینی(ره) مردم را در عصر ظهور، خارج شده از مامومیت امام زمان (عج)! دانسته باشند. لذا نسل سوم و چهارم انقلاب اسلامی این سوال را از شما دارند که با توجه به جایگاه مهدویت در اندیشه امام و فلسفه وجودی انقلاب و جمهوری اسلامی، چه نسبت و ارتباطی میان تفکرات شما با اندیشه های امام راحل وجود دارد؟ اگر در زمان ظهور حضرت در قید حیات بودید و امام طبق روایات متواتر قیام به تشکیل حکومت اسلامی کرد، چه موضعی خواهید گرفت؟‌ «ماموم و تابع» خواهید شد یا راه مقاومت و مقابله و رفراندوم و انقلاب رنگی و لشگرکشی خیابانی را انتخاب خواهید کرد؟

۲- حکم چند خطی امام خمینی(ره) برای شما درباره سرپرستی موسسه کیهان در سال ۱۳۵۹ یک بخش مهم دارد: «متوجه هستید که مطبوعات باید همیشه در خدمت اسلام عزیز و مردم و کشور باشند،؛ و آزادی ها در حدود قوانین مقدس اسلام و قانون اساسی به بهترین وجه تامین شود».(۳) دقت می فرمائید که امام(ره) صریحا از «آزادی در حدود اسلام»‌سخن می گویند. اما جنابعالی بعدها از تقابل دین و آزادی سخن گفته و تصریح کرده اید که «اگر دین در برابر آزادی قرار گیرد، این دین است که باید محدود شود نه آزادی»(۴). صاحب این تفکر متضاد، چه نسبتی می تواند با امام خمینی(ره) داشته باشد؟

۳- آبانماه ۱۳۶۲ زمانی که وزیر ارشاد بودید، حتما به خاطر دارید که حضرت امام (ره)‌ در دیدار با شما و کارکنان وزارتخانه تحت مسئولیت شما فرمودند «نباید دستمان را پیش دیگران دراز کنیم، تمدن اسلام بر سایر تمدن ها مقدم است» و روزنامه تحت مسئولیت شما-کیهان- این جمله امام را فردای روز دیدار به عنوان تیتر خست خود برگزید.(۵) اما شما بعدها سخنانی بر زبان می رانید که گویی دقیقا در رد فرمایشات آن روز امام(ره) است: «در زندگی قومی که عزم تعالی و پویایی کرده است هیچ تحول کارسازی پدید نخواهد آمد مگر آنکه از متن تمدن غرب بگذرد... سخن کسانی که می گویند ابتدا باید خرد غربی را پذیرفت تا توسعه بیاید سخن بیراهی نیست و این سخن را کامل کنم که علاوه بر خرد و بینش غرب باید منش غربی متناسب با این بینش را نیز پذیرفت».(۶) بعید است این تناقضات تصادفی باشد؛ بار دیگر سوال می کنیم که نسبت تفکرات شما با اندیشه های امام راحل چیست؟

۴- حتما این سخنان امام خمینی(ره) درباره حکم اعدام سلمان رشدی در سال ۱۳۶۷ را به خاطر دارید: «ترس من این است که تحلیل گران امروز، ‌۱۰ سال دیگر بر کرسی قضاوت بنشینند و بگویند که باید دید فتوای اسلامی و حکم اعدام سلمان رشدی مطابق اصول و قوانین دیپلماسی بوده است یا خیر؟ و نتیجه گیری کنند که چون بیان حکم خدا آثار و تبعاتی داشته است و بازار مشترک و کشورهای غربی علیه ما موضع گرفته اند،‌پس باید خامی نکنیم و از کنار اهانت کنندگان به مقام مقدس پیامبر و اسلام و مکتب بگذریم!».(۷) سال ۱۳۷۷ یعنی دقیقا همان «۱۰ سال دیگر»ی که امام از آن ترسیده بودند،‌ جنابعالی در حاشیه پنجاه و سومین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک فتوای امام(ره) درباره اعدام سلمان رشدی را مسئله ای فقهی و پایان یافته اعلام کردید.(۸) فکر نمی کنید که منظور امام در سال ۱۳۶۷ «دقیقا» شما بوده اید؟ سوالمان تکراری است: نسبت شما با امام راحل چیست؟

۵- شما در آذرماه سال ۱۳۵۹ سلسله مقالاتی درباره ولایت فقیه در روزنامه کیهان نوشتید. در آنجا تعریف عجیبی از ولایت فقیه دارید. می فرمائید «درون مایه اصل ولایت فقیه از این اندیشه است که وقتی شخص معصوم در میان نبود، شخص خاص نمی تواند و حق ندارد که حاکم بر مردم باشد، بلکه در این مرحله تنها ملاک ها و معیارهای خاصی است که باید در جامعه حاکم باشد». سپس «دانش» و «تقوی» را دو ملاک ضروری خواندید که باید در «جامعه»‌ حاکم باشد و سخنی از ولی فقیه و ویژگی های آن به میان نیاوردید.(۹) حتما کتاب ولایت فقیه امام(ره)‌ را خوانده‌اید جایی که ایشان از زمامداری فقیه به عنوان «شخص ماذون» از جانب خدا در دوران غیبت بحث کرده و می فرمایند اگر «فرد لایقی» که دارای دو خصلت علم به اسلام و عدالت باشد به پا خواست و تشکیل حکومت داد، «همان ولایتی را که حضرت رسول اکرم(ص) در امر اداره جامعه داشت دارا می باشد و بر همه مردم لازم است که از او اطاعت کنند».(۱۰) ظاهرا شما برای ولی فقیه مورد نظر امام(ره) اساسا حق حاکمیت قائل نبوده اید! باز علاقمندیم پاسخ شما به این پرسش را بشنویم: نسبت تفکرات شما با اندیشه های امام راحل چیست؟

۶- ۱۵ مهرماه ۱۳۶۰ صحن علنی مجلس شورای اسلامی را حتما به خاطر دارید؛ آنجا که آقای بازرگان در پاسخ به بیانات امام خمینی (ره) که منافقین را مزدوران آمریکا نامیده بود، اظهار داشت :‌ «این جوانان جانباز در خانواده های آمریکایی زائیده و بزرگ نگشته اند که بتوان مزدورشان خواند».(۱۱) شما در آن زمان یادداشتی در کیهان نوشتید و استدلال های خوبی در رد سخنان آقای بازرگان ارائه کردید. پرسیدید «آیا شاه مخلوع که گوی سبقت را از همه حکمرانان جهان سوم در سوق دادن کشور به سوی وابستگی تام به غرب و خصوصا آمریکا... ربوده بود،‌ در خانواده آمریکایی زاده شده یا از آمریکا برگشته بود، یا اینکه شاه، آمریکایی نبود؟».(۱۲) اما در کمال تعجب سال ها بعد در جریان فتنه ۸۸ در پاسخ به بیانات رهبر انقلاب درباره دخالت خارجی در فتنه، دقیقا مانند واکنش بازرگان به فرمایشات امام، «انتساب حرکت سالم مردم به بیگانگان»‌ را «جلوه ای از سیاست های نادرست» دانستید.(۱۳) البته این را هم اضافه کنیم که درباره اظهارات آن روزتان در کیهان درباره آقای بازرگان نیز اظهار ندامت کرده اید، یعنی از تائید رویکرد امام در آن دوران نیز پشیمان هستید. بار دیگر سوال نسل سوم و چهارم انقلاب را از شما می پرسیم:‌ نسبت تفکرات شما با اندیشه های امام راحل چیست؟

۷- شما در اواخر دوره ریاست جمهوری‌تان، جزوه ای به نام «نامه ای برای فردا» نوشته و منتشر کردید. در آنجا «مشروعیت» همه قدرت ها را مستقیم و غیر مستقیم برآمده از «مردم»‌ خواندید و از اینکه رویکردهای سکولاریستی جریان متبوعتان در ایران به نام دین ستیزی مورد مخالفت قرار می گرفت، اینگونه با متهم کردن مخالفان به استبداد گله کردید: «استبداد زدگی درد مزمن و مشترک جامعه ماست... متاسفانه حتی مفاهیم غربی هم، وقتی به یک فضای استبدادزده پای می نهند، ‌تحریف هم می شوند و این که در این مسیر سکولاریسم مبدل به دین ستیزی می شود، از این قاعده برکنار نیست».(۱۴) نظر شما را به این فرمایشات امام خمینی(ره) درباره سکولاریسم جلب می کنم که «به گوش ما خوانده اند که فقها جز مسئله گفتن کاری ندارند و هیچ تکلیف دیگری ندارند. بعضی هم نفهمیده باور کرده و گمراه شده اند. ندانسته اند که اینها نقشه است تا استقلال ما را از بین ببرند و همه جهات کشورهای اسلامی را از دست ما بگیرند و ندانسته به بنگاه های تبلیغات استعماری و به سیاست آنها و به تحقق هدف های آنها کمک کرده اند. موسسات تبلیغاتی استعماری وسوسه کرده اند که «دین از سیاست جداست، روحانیت نباید در هیچ امر اجتماعی دخالت کند، فقها وظیفه ندارند بر سرنوشت خود و ملت اسلام نظارت کنند». متاسفانه عده ای باور کرده و تحت تاثیر قرار گرفته اند و نتیجه این شده که می بینیم. این همان آرزویی است که استعمارگران داشته اند و دارند و خواهند داشت».(۱۵) سوالمان، تکراری است!

۸- به نظر شما ریشه این همه تباین نظری میان افکار شما و اندیشه های امام(ره) در کجاست؟ امام راحل پدر بزرگوارتان را «یکی از پر فروغ ترین چهره های تقوا و خلوص و ایمان» می دانند. نقلی مشهور از پدرتان هست که درباره وزیر فرهنگ شدن شما در دوران نخست وزیری آقای میر حسین موسوی اظهار نگرانی کرده و فرموده اند «خطرناک است، پسر من غربزده است».(۱۶) پس از گذشت بیش از سه دهه، این تعبیر پدر را تا چه اندازه دقیق و صحیح می بینید؟ آیا همین غربزدگی شما مبنای فاصله گرفتنتان از خط امام بوده است؟ به نظرتان انتقادات وارده بر شما چقدر با این تعبیر پدر بزرگوارتان همخوانی و همسویی دارد؟ آقای علی مطهری فرزند شهید دانشمند مرتضی مطهری نیز نقل می کند که وقتی درباره رفتن به آلمان با شهید مطهری مشورت کرده اید ایشان مخالفت کرده‌اند و چه بسا که استاد از تاثیرپذیری شما از فرهنگ و اندیشه غربی نگران بوده اند.(۱۷) چرا شهید مطهری «نگران» این تاثیر پذیری بودند؟ آیا این اختلافات مبنایی شما با اندیشه امام راحل نشان از آن دارد که نگرانی شهید مطهری به جا بوده است؟

کلام آخر ما با شما همان نامه ای است که آیت الله شهید بهشتی در اوایل انقلاب خطاب به حضرت امام(ره) نوشتند:‌ «دوگانگی موجود میان مدیران کشور بیش از آنکه جنبه‏ شخصی داشته باشد، به اختلاف دو بینش مربوط می‌‏شود. یک بینش معتقد و ملتزم به فقاهت و اجتهاد، اجتهادی که در عین زنده بودن و پویا بودن، باید سخت ملتزم به وحی و تعهد در برابر کتاب و سنت‏باشد، بینش دیگر در پی اندیشه‏‌ها و برداشت‏های بینابین، که نه به کلی از وحی بریده است و نه آن‏چنان که باید و شاید در برابر آن متعهد و پای‏بند؛ و گفته‏‌ها و نوشته‏‌ها و کرده‏‌ها براین موضوع بینابین گواه».(۱۸) دعوای ما با شما ناشی از اختلاف سلیقه در حکومت داری و رویدادهای کوچک و بزرگ اطرافمان نیست. بحث ما بر سر نوع نگاه شما به اسلام است که با نگاه امام خمینی(ره) و در نتیجه مبانی جمهوری اسلامی تضادهای آشکار دارد که در شکل های گوناگون از جمله فتنه ۸۸ خود را نشان داده است.

خواستم یک بار برای همیشه تضادهای بنیادین تفکرات شما با اندیشه های مبنایی امام خمینی(ره) را تبیین کنم تا لااقل هنگام سخن گفتن، به امام بزرگوار ملت اشاره ای نکنید و آنچه هستید را بازگو کنید؛ لطفا از همان اصول مورد قبول خود سخن بگوئید و خود را حامی امام(ره) و انقلاب معرفی نکنید تا مردم نیز دقیق‌تر و واقعی‌تر درباره سخنانتان قضاوت کنند.

سید یاسر جبرائیلی
نویسنده کتاب سودای سکولاریسم(زندگی و کارنامه سید محمد خاتمی)


پانوشت ها

۱- نگاه کنید به سایت رسمی آقای خاتمی. در:

http://khatami.ir/fa/news/۱۰۲۵.html

۲- روح الله موسوی خمینی، صحیفه نور، ج ۲۰، ص ۱۳۲. در:

http://www.irpdf.com/book-۶۶۵۲.html

۳- روح الله موسوی خمینی، صحیفه امام(ره)،‌ج ۱۳(تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)،‌۱۳۷۸)،‌ص ۳۵۶

۴- سخنرانی آقای خاتمی در سالگرد دوم خرداد در دانشکاه تهران. ۲/۳/۱۳۸۷، رسانه ها.

۵- روزنامه کیهان،‌۱۸/۸/۱۳۶۲

۶- روزنامه سلام، ۳۰/۲/۱۳۷۵

۷- روح الله موسوی خمینی، صحیفه امام(ره)،‌ج ۲۱(تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)،‌۱۳۷۸)،‌ص ۲۹۲

۸-سید جلال دهقانی فیروزآبادی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران(تهران:‌انتشارات سمت، ۱۳۸۸).

۹- روزنامه کیهان، ۳/۹/۱۳۵۹

۱۰- روح الله موسوی خمینی، ولایت فقیه، چاپ هفدهم(تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)،‌۱۳۷۸).

۱۱- روزنامه کیهان، ۲۶/۷/۱۳۶۰

۱۲- همان

۱۳- سایت رسمی خاتمی، ۳۱/۳/۱۳۸۸

۱۴- سید محمد خاتمی، نامه ای برای فردا(تهران: موسسه خانه فرهنگ خاتمی، ۱۳۸۳)

۱۵- روح الله موسوی خمینی، ولایت فقیه، چاپ هفدهم(تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)،‌۱۳۷۸)، ص ۱۳۰.

۱۶- http://www.partosokhan.ir/page.asp?Number=۶۹۲&Category=۳۸۱

۱۷- هفته نامه پرتو سخن، ۷/۱۰/۱۳۷۹

۱۸- http://www.mashreghnews.ir/fa/news/۸۸۲۴۷/%D۹%۸۶%D۸%A۷%D۹%۸۵%D۹%۸۷-%D۸%A۷%D۸%B۵%D۹%۸۸%D۹%۸۴%D۹%۸A-%D۹%۸۸-%D۹%۸۵%D۸%A۴%D۸%AF%D۸%A۸%D۸%A۷%D۹%۸۶%D۹%۸۷-%D۸%B۴%D۹%۸۷%D۹%۸A%D۸%AF-%D۸%A۸%D۹%۸۷%D۸%B۴%D۸%AA%D۹%۸A-%D۸%A۸%D۹%۸۷-%D۸%A۷%D۹%۸۵%D۸%A۷%D۹%۸۵
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
خداوند به خاتمي عزت داده و خواهد داد و به امثال شما ذلت.
مشکات الهدی
Iran, Islamic Republic of
واقعا ممنونم از مطلبتون
بابا زور نزنید ، هر چی تقلا کنید این سید رو خراب کنید ایشان نزد مردم محبوبتر می شوند(نمونه اش انتخابات 24 خرداد)
خودتونو ضایع نکنید
آقای مودب. عوض این حرفها حداقل یکی از سوالات بالا را برای وجدان خودت جواب بده. اگر به تناقض نرسیدی حق با شما.
Iran, Islamic Republic of
سید محمد مرد بی نظیر دوران هر چقدر علیه اش مینویسید اردت ما به ایشان بیشتر میشود و فکر میکنم از همینجاست که شما بیشتر.........
ما كه به مردم ومسئولان نظام گفتيم اقاي خاتمي ام ....قرن است اما كسي باورنمي كند چون غالب مسئولان ما شكمهايشان ....پرشده ونمي توانند حقيقت اسلام ودرددين را احساس نمايند ودرهررسانه ومحفلي ازخاتمي حمايت مي نمايند ايشان فساد وانحراف ازمباني ناب محمدي ص رادرايران كليد زد واي كاش لباسش را شخصي مي نمود وبعدهرکاری مي خواست مي نمود .
ازسئوالات زيباوبحث پرمغزتان تشكرمي كنم ،شايد خاتمي ها خجالت بكشند وبه خود آيند اما خيلي ديراست
درودبرخاتمی بزرگ.خودتون روخسته نکنید خاتمی محبوب دلهاست
محمد
Iran, Islamic Republic of
چه جالب....
هر دو منبع ۱۶ و ۱۷ که اصل موضوع و تیتر مطلب را از آن انتخاب کرده اید مربوط به نشریه پرتو است.
نمیدانستم نشریه پرتو منبع سخنان پدر آقای خاتمی و پسر آقای مطهری است.!
واقعا برای این سخنان منبعی قوی تر و مطمئن موجود نیست؟؟؟
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
همه اینهایی که شما میگین درست ولی برآیند تفکر شما پس از سی و چهارسال اینست که دین گریزی فساد و فحشا/رشوه و اختلاس/بی تربیتی/مردم گریزی/پاشیدگی خانواده ها/دروغ و تهمت/فراوانی یافته آیا شما هنوز هم به سیستم خودتان قائلید.
12/همان؟مشخص است كه بريده جرايد هدف دار است .اگر امكان دارد بطور زنده ودر جلوي مردم بحث وتبادل نظر شود.
خدا ميداند غير منصفانه ترين كاري كه ميشه كرد همين است 8 جمله را در 28 سال ببينيد و هي بكوبيد اقاي شريعتمداري خودت از اين سوتي ها كم داريد به شما ميشه گفت مسلمان ؟
مسعود
احسنت
کامل بجا و سنجيده بود
از جهان براي درج اين مطلب تشکر ميکنم
هر چند بارويه سايتتان موافق نيستم اما گاهي يه جرقه ازتان ميبينم که دوباره اولين سايتي ميشويد که در طي روز باز ميکنم
در خصوص ساير بريدگان از روح‌الله که در سايه همان الطاف روح خدا در ميان ملت قدم ميزنند و خود را منصوب به او ميکنند حتي بستگان نزديکش نيز بايد چنين افشاگري مستدل کرد
مهدی
زنده باد خاتمی
ALIREZA
ممنوم از نکاتی که مطرح کردید . این نکات به کار کسانی که اهل خرد و داوری بر مبنای حق هستند میاید . اما خاتمی اغلب مخاطبانش جوانانی احساساتی و با وابسطه به جریاناتی هستند که ملاک الهی و وحیانی جایی در زندگی انها ندارد و یا خیلی کم است . و ایشان باز هم از این احساسان بهره خواهد برد.
علي رجبي
Iran, Islamic Republic of
ضربه اي كه اين روحاني نماي غربزده توخالي وبيسواد با انحراف مسير بسياري ازجوانان از مسير
اسلام ناب محمدي به جامعه اسلامي زده است
جبران ناپذير است
با تشکر از نویسنده این مطالب ، باید گفت جمع آوری نکات و مطالب ارائه شده چندان هم سخت نیست که منتقدین محترم آنرا بعید و ناشی از غرض ورزی می نامند زیرا عملکرد خاتمی در سالهای قبل از 88 وارتباطات غیر رسمی و بودار او با عوامل کودتاهای مخملی و حمایت بی دریغ غرب و اسراییل از ایشان در برافروختن شعله فتنه 88و رد نکردن و برائت نجستن از دست اندرکاران فتنه از اذهان همگان پاک نخواهد شد پس مدافعان ساده و گول خورده وی سعی در پاک کردن صورت مسئله نکنند زیرا تمام این وقایع در تاریخ ملت ایران ثبت است
شریف
Iran, Islamic Republic of
مسولین محترم ازجمله جناب آقای خاتمی این انقلاب آسان به دست نیامده با خون دل باخون شهدا بدست آمده اگرکج روی کنید مدیون خون شهدا هستین
Iran, Islamic Republic of
قطعا انگیزه ی اصلی از نقد تفکرات یک فرد نباید نقد خود آن شخص باشد. بیان انحرافات موجود بسیار ضروری است. مهم نیست فرد مرتکب انحراف چه کسی باشد. مهم اصل انحراف است که به موقع تشخیص و ریشه کن شود. ای کاش این بحث ها در قالب مناظره و گفتگوی هدفمند سازمان دهی شود تا مردم به خصوص جوانان عمیقا آگاه شوند.
تاکید می شود که خاتمی و x و y و ... مهم نیست. مهم اصل انحراف است!

کرسی های آزاد اندیشی مطالبه ی رهبر انقلاب از مسئولین.
ثلاله
Latvia
اصلا اسم خاتمی میاد حالم بد میشه. غلط میکنه دوباره به بدنه ی نظام برگرده و دوباره غلط های اضافه کنه. به خدا اگر محاکمه اش نکنن و بخوان ازش به راحتی بگذرن مردم خودشون مستقیم اقدام میکنن و رسواش میکنن و این به نفع نظام نیست پس بهتره قوه قضائیه از خواب بیدار بشه و ایشون رو سریعا محاکمه کنن
علی
Iran, Islamic Republic of
خیلی ممنون واقعا عالی بود خدا انشالله بحق همه امامان بیشتر از این گمراهش کنه