امروز  شنبه ۶ خرداد ۱۳۹۱
چشم انداز بازار مسکن پس از هدفمندی یارانه ها
سه شنبه ۲۷ مهر ۱۳۸۹ ساعت ۰۷:۱۶
۴ نظر ۴ نظر
وضعیت بازار به رکود رفته مسکن و نوسان قیمت‌‌ها در این بازار پس از اجرای هدفمندکردن یارانه ها به کدام سو می رود؟
هرچند هنوز طرح هدفمندی یارانه ها اجرا نشده اما ازهم اکنون تحلیل های متفاوتی در خصوص اثرات این طرح بر اقتصاد کشور ارائه می شود.یکی از بزرگترین بازار هایی که خودرا متاثر از این طرح می بیند بازار پرتقاضای مسکن است.

به گزارش جهان،دولت بعد از تایید لایحه هدفمند شدن یارانه‌ها در شورای نگهبان، اکنون یک قدم فراتر رفته و طرح مقابله با افزایش قیمت برخی کالاهایی که سهم زیادی در سبد هزینه خانوار دارند را در دستور کار قرار داده به‌طوری که وزارت بازرگانی لیستی از کالاهایی که گمان می‌کند گران خواهد شد را تهیه کرده و ذخیره‌سازی آنها را آغاز کرده است. اما آنچه به نظر می‌رسد در حوزه تبعات هدفمند شدن یارانه‌ها، از نگاه مسوولان دور مانده و تاکنون توجهی به آن نشده، «بازار به رکود رفته مسکن و نوسان قیمت‌‌ها در این بازار» است.

تغییرات قیمت زمین و مسکن به مراتب بیشتر از سایر کالاهای اساسی قابل اهمیت است؛ چرا که راهکار ساده مقابله با افزایش قیمت کالا، واردات با تعرفه پایین برای مدت کوتاه و تنظیم بازار آن است، اما آیا برای زمین و ساختمان هم می‌توان به همین سادگی عمل کرد و انتظار تعدیل آنی قیمت مسکن را داشت؟

قیمت مسکن در 17 سال گذشته، همواره رابطه‌ منطقی با تورم داشته است.امابرای چندمین بار در پایان سال 86 نرخ رشد 80 درصدی قیمت مسکن به ثبت رسید. در سال 87، شیب رشد قیمت مسکن روند نزولی گرفت تا اینکه، در نیمه اول 88، مجددا منحنی‌های نرخ تورم و نوسان قیمت مسکن با یکدیگر منطبق شدند.

بر مبنای این رابطه و با توجه به تاثیر‌پذیری قیمت مسکن از تورم عمومی، اینکه از سال آینده، قیمت‌ها در بازار مسکن تحت تاثیر هدفمند شدن یارانه‌ها، چگونه خواهد بود، پرسشی است که فعالان بازار مسکن سخت به دنبال پاسخی برای آن هستند.

سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی و معاون اقتصادی وزارت امور اقتصاد و دارایی معتقد است؛ فعلا نباید درباره نحوه اثرگذاری هدفمند شدن یارانه‌ها بر قیمت مسکن، اظهارنظر کرد.

محمدرضا فرزین با بیان این نکته که اجرای قانون یارانه ها به صورت مستقیم بر قیمت مسكن تاثیرگذار نخواهد بود؛گفت:پیش‌بینی‌هایی که برخی افراد درباره افزایش قیمت مسکن بعد از هدفمند شدن ارائه می‌کنند در حال حاضر مبنای کارشناسی ندارد و نباید بازار مسکن از این اظهارنظرات علائم غلط بگیرد.

اوهمچنین خبراز تشکیل تیمی مرکب از یك كارگروه تخصصی، نمایندگانی متشكل از كارشناسان بانك مركزی، اعضای كارگروه اصلی یارانه ها و همچنین كارشناسان پولی و مالی خبرداد که سیاست های آنها به گونه ای اتخاذ می شود كه در نهایت آثار آن به نوسان مثبت قیمت مسكن ختم نشود.

در حوزه سرمایه ای بازار مسکن در حالی که تعدادی از کارشناسان بانکی خروج سپرده‌ها از بانک‌ها و روانه شدن مجدد آنها دربازارمسکن به دلیل نرخ پایین سود پیش بینی می کنند،مدیر عامل بانک ملی می گوید با اجرا شدن این قانون كمك خوبی برای توان اعتباری و بازدهی بانك ها خواهد شد و بانك ها را تبدیل به بهترین محل برای وجوه مازاد مردم می كند.

او همچنین گفته تصور اشتباهی است كه برخی از مردم فكر می كنند بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها برای سپرده گذاری امنیت وجود ندارد، اتفاقاً برعكس امنیت بالایی برای سپرده گذاری در بانك وجود دارد.

وی همچنین به صحبتهای اخیر بهمنی رئیس کل بانک مرکزی نیز استناد می کند که گفته بود:"پس ازاجرای هدفمندی یارانه ها میزان نرخ سود درجهت افزایش آن مورد بررسی قرارخواهدگرفت."

رئیس شواری هماهنگی مدیران بانك های دولتی در مورد وضعیت بازار مسكن نیز پس از اجرای هدفمندی یارانه ها، گفت:" به قدری مسكن ساخته و به صورت گسترده عرضه شده است كه بعید می دانم این بخش تحول چندانی را با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها داشته باشد."

اما کارشناسان بازار مسکن نیز براین باورند که یکی از بهترین راهکار ها برای جلوگیری از افزایش قیمت مسکن رهاکردن شیوه سنتی ساخت وساز وحرکت به سوی صنعتی سازی مسکن می باشد.چراکه پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها به‌طور قطع افزایش قیمت خواهیم داشت بنابراین بعضی از مواد، مصالح و عناصر ساختمانی جدید که مصرف انرژی کمتری نسبت به مصالح قدیمی دارند بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بااین اوصاف آنها همانند معاون ارشد وزیر مسکن معتقدند،هدفمند کردن يارانه ها در کوتاه مدت هيچ تأثيري بر بازار مسکن ندارد، اما در درازمدت مي تواند بر کيفيت ساخت و ساز تأثيرگذار باشد. وقتي قيمت حاملهاي انرژي واقعي شود سازندگان تلاش مي کنند عايقهاي ساختماني را کيفي تر کنند و نسبت به مصرف صحيح انرژي ساختمان در تابستان و زمستان حساس خواهند شد.به گفته او اين حساسيت ها بي گمان عاملي براي افزايش قيمت تمام شده خواهد بود.

ولی این کارشناسان براین عقیده نیزهستندکه،اگر حمايتهاي نقدي دولت از سازندگان، جوائز ويژه براي آنان و اقداماتي از اين دست در دستور کار قرار گيرد، پيامدهاي سو هدفمند کردن يارانه ها در بازار مسکن به حداقل مي رسد.

درهمین رابطه ابولفضل صومعه لو معاون وزیر مسکن با ردتخصیص مجدد یارانه به این بخش گفته است:"وزارت مسکن و شهرسازی بسته حمایتی بخش مسکن را تهیه و تدوین نموده است تا با تمهیداتی چون پرداخت نقدی حاصل از هدفمندی یارانه هابه تولیدکنندگان مصالح‌ساختمانی انرژی‌بر ، اعطای یارانه به مسکن مهر، واردات مصالح ساختمانی( در صورت لزوم)، تشویق صنعتی سازی ،افزایش بهره وری و .... مانع از ورود التهاب قیمتی و افزایش قیمت به حوزه مسکن شود."

در این میان با وجود آن که مسکن مهر وضعیتی مختص به خود را دارد اما قرار است حمایت های ویژه ای نیز از آن شود.

حجم بالای قراردادهای منعقده میان سازمان مسکن استان‌ها و تولیدکنندگان مسکن مهر، نشانگر آن است که نگرانی محسوسی پیرامون حاشیه سود تولید کنندگان پس از اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها وجود ندارد.

اما با این وجود معاون وزیر اقتصاد گفته است:" مقرر شده است نماینده وزارت مسکن در کارگروه، ابعاد کامل تاثیر این قانون بر مسکن‌مهر را تشریح کند تا برای آن تصمیمات لازم اتخاذ شود."

همچنین وزارت مسكن برای جلوگیری از تاثیر رشد احتمالی هزینه ساخت بر پروژه های مسكن مهر پیشنهاد كرده فارغ از تسهیلاتی كه قرار است از محل قانون یارانه ها برای بخش صنعت در نظر گرفته شود، حوزه مصالح ساختمانی به صورت بخش مستقل در این قانون مشمول حمایت قرار بگیرد.اگرچه به نظر می رسد افزایش 20 درصدی قیمت پایه تفاهم نامه انتظار خریداران را می کشد.

با این اوصاف به نظر می رسد قیمت مسکن بعد از هدفمندی یارانه ها تغییر چندانی نکند. هرچند شوک اولیه ناشی از تورم در این بازار دور از تصور نیست اما این شوک قیمتی در صورت اتخاذ سیاست پولی‌- مالی مناسب توسط بانک مرکزی در بازار مسکن از بین خواهد رفت.
Share/Save/Bookmark
  کد مطلب : 139665  
۱۳۸۹-۰۷-۲۸ ۱۲:۵۵:۲۵
     
دولت بیاد از همین الان مصالح رو وارد کنه
خودشم پخش کنه

۱۳۸۹-۰۷-۲۸ ۱۲:۴۳:۵۹
     
فقط خدا کنه دیگه اونطوری که 2 سال پیش رفت بالا نره
خسته شدیم از بی خانمانی

۱۳۸۹-۰۷-۲۸ ۱۲:۳۹:۵۰
     
ما رو بگو گفتیم هرچی بشه مسکن مهر ما دیگه گرون نمی شه
همه چیز فقط اولشه

۱۳۸۹-۰۷-۲۸ ۱۲:۳۷:۵۵
     
به نظر من هم همینطور خواهد شد البته اگر آقایان بگذارند...