پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۶
۱۰
با انتشار اطلاعاتی قابل تامل درباره پروتکل الحاقی؛

روزنامه حامی دولت ادعاهای تیم مذاکره‌کننده را تکذیب کرد

سه شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۳۱
کد مطلب: 424630
یک روزنامه حامی دولت نوشت: طبق پروتکل الحاقی بازرسی‌های سرزده که اعلام آن می‌تواند دو ساعت یا کمتر برای سایت‌های هسته‌ای و ۲۴ ساعت برای مکان‌های غیرهسته‌ای باشد، انجام خواهد گرفت. همچنین نمونه‌برداری محیطی اعم از آب، خاک، گیاه، ساختمان، هوا و لباس انجام خواهد شد.
روزنامه حامی دولت ادعاهای تیم مذاکره‌کننده را تکذیب کرد
به گزارش جهان، روزنامه اطلاعات در شماره امروز خود در گزارشی با عنوان "نگاهی به پروتکل الحاقی"، اطلاعات قابل تاملی را درباره این پروتکل منتشر کرده است.

این روزنامه عنوان کرده است: بازرسی‌های سرزده که اعلام آن می‌تواند دو ساعت یا کمتر برای سایت‌های هسته‌ای و ۲۴ ساعت برای مکان‌های غیرهسته‌ای باشد، انجام خواهد گرفت. همچنین نمونه‌برداری محیطی اعم از آب، خاک، گیاه، ساختمان، هوا و لباس انجام خواهد شد.

به نوشته این روزنامه "این بحث وجود دارد که آژانس بتواند از مراکز انفجارهای بزرگ و مکان‌های مشکوک به تولید سلاح نیز بازرسی به عمل آورد و نیز بتواند با کارشناسان ذیربط هسته‌ای مصاحبه نماید."

نکته کلیدی و مهم دیگری از پروتکل الحاقی که مورد اشاره روزنامه اطلاعات قرار گرفته این است که "ما نمی‌توانیم هیچ یک از مواد این الحاقیه را تغییر دهیم."

این واقعیات در حالی است که پیش از این، مسولان تیم مذاکره کننده عنوان کرده اند، مدیریت بازرسی ها را به مسئولان آژانس نخواهند داد و بازرسی‌ها محدود خواهد بود.

در این میان حتی امکان ایجاد دسترسی‌های فراتر از پروتکل الحاقی برای آژانس بین المللی انرژی اتمی هم مطرح شده که ظریف و عراقچی در جلسه روز سوم خرداد با نمایندگان مجلس اعلام کردند بازرسی‌های فرا‌تر از پروتکل را قبول نمی کنند.

اما حتی پذیرش پروتکل الحاقی هم دربرگیرنده تعهدات گسترده ای است که با توجه به بهانه‎‌جویی‌های گسترده و فرصت‌طلبی غربی‌ها، کنترل بازرسی ها امری سخت به شما می رود.

عراقچی دوشنبه شب در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در پاسخ به این سوال که چنانچه آژانس ادعاهایی بدون مدرک داشتند چه کار باید کرد گفت: ما نباید به بازرسان آژانس اجازه سوء استفاده بدهیم و راه حل هایی وجود دارد که سوء استفاده ای صورت نگیرد.

وی با بیان اینکه دسترسی مدیریت شده به سایت های غیر هسته ای از جمله نظامی در پروتکل پیش بینی شده است گفت : دسترسی مدیریت شده یعنی اینکه اگر ماموری از آژانس ماموریت پیدا کند که در مرکزی غیر مراکز هسته ای حضور پیدا کند نوع رفتن و خروج وی از مرکز به شکلی خواهد بود که هیچ اطلاعاتی غیر از آنچه مورد نیازش است به وی داده نخواهد شد و کسب نخواهد کرد بنابراین آن چیزی که در ذهن ماست که بیایند عکس بگیرند و همه جا را ببینند و اطلاعات بدست بیاورند اینطور نیست.

پیش از این هم ظریف، وزیر امور خارجه در گفتگو با خانه ملت در این باره گفته بود: البته موضوع مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای، ارتباطی به اصل مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه ۱+۵ ندارد و این یک مسئله کناری و فرعی بوده و حدود ۱۰ سال است که کشور برای حل این ادعاها و بهانه‌ها اقداماتی کرده است.

اما گویا واقعیت پروتکل الحاقی شامل تعهدات بسیار بیشتری از آنچه تیم هسته ای دولت گفته، است. در ادامه به برخی از نکات مهم پروتکل الحاقی که در گزارش روزنامه اطلاعات آمده، اشاره می شود:

۱ـ بازرسی‌های سرزده که اعلام آن می‌تواند دو ساعت یا کمتر برای سایت‌های هسته‌ای و ۲۴ ساعت برای مکان‌های غیرهسته‌ای باشد، انجام خواهد گرفت.

۲ـ نمونه‌برداری محیطی اعم از آب، خاک، گیاه، ساختمان، هوا و لباس انجام خواهد شد.
یادآور می‌شود که برای مثال کشف فعالیت‌های غنی‌سازی رژیم بعث عراق در زمان جنگ اول جرج بوش پدر از لباس یک گروگان آزاد شده صورت گرفت که در لباس او آثاری از ذرات میکروسکوپی اورانیوم پیدا شد.

۳ـ گسترش نمونه‌برداری محیطی از مکان‌های اعلام شده فعالیت‌های هسته‌ای به مکان‌های غیراعلام شده.

۴ـ بازرسی از سایت‌های هسته‌ای فعال، سانتریفیوژهای غنی‌سازی، محل‌های نگهداری آن‌ها و صادرات و واردات مواد هسته‌ای انجام می‌پذیرد.

۵ـ بازرسی از معادن، تخلیص اورانیوم و مکان‌های تولید آب‌سنگین و گرافیت و چرخه سوخت انجام خواهد شد.

۶ـ اعطای روادید حداقل یک ساله، چند بار ورود و خروج به بازرسان معرفی شده آژانس در فاصله حداکثر یک ماه از زمان تقاضای آژانس از کشور مورد بازرسی.

اطلاعات در بخش دیگری از گزارش خود نوشته است:  این بازرسی‌ها به غیر از بازرسی‌های ماهواره از طریق عکس‌ها و ثبت تشعشعات اتمی می‌باشد. نکته جالب این که تا جایی که به متون اعلام شده پروتکل الحاقی مربوط می‌شود در هیچ جا سخن از مراکز نظامی نشده است، لیکن این بحث وجود دارد که آژانس بتواند از مراکز انفجارهای بزرگ و مکان‌های مشکوک به تولید سلاح نیز بازرسی به عمل آورد و نیز بتواند با کارشناسان ذیربط هسته‌ای مصاحبه نماید. البته عملکرد گذشته آژانس نشان داده است که در صورتی این سازمان به یک کشور خاص با عنوان کشور خاطی مشکوک شود تلاش خواهد کرد که این گونه نظارت‌ها هم اعمال گردد و البته این در صورتی است که تخطی محرز شده باشد و حتی اگر آژانس ابزار لازم یا مجوز ضروری را نداشته باشد می‌تواند از شورای حکام یا نهایتاً از شورای امنیت سازمان ملل متحد کسب اختیار نماید.

و نهایتاً اینکه هدف بازرسی‌ها با بهره‌گیری از اختیارات پروتکل الحاقی حصول اطمینان از نبود مکان‌ها یا فعالیت‌های اعلام نشده است.

چند نکته کلیدی

در ادامه گزارش این روزنامه آمده است: با توجه به واقعیت فوق تکلیف تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ما گرچه دشوار ولی روشن است، و آن این که اگر قرار است جمهوری اسلامی ایران پروتکل الحاقی را که در زمان دبیری شورای امنیت ملی جناب دکتر روحانی داوطلبانه پذیرفت و دولت جناب دکتر احمدی‌نژاد آن را ادامه نداد، پروتکل الحاقی را بپذیرد و مجلس شورای اسلامی متن آن را تصویب کند، باید توجه کنیم که:

۱ـ ما نمی‌توانیم هیچ یک از مواد این الحاقیه را تغییر دهیم.

۲ـ اگر توافق امضا شده توسط هیأت‌ مذاکره‌کننده هسته‌ای، جمهوری اسلامی ایران را در یک ضرب‌الاجل زمانی ملزم به امضای پروتکل الحاقی ننماید، ایران نیز مانند خیلی از کشورها که هنوز این پروتکل را امضا نکرده‌اند، می‌تواند امضای آن را به عهده تعویق بگذارد.

۳ـ با توجه به این که بازرسی‌ها اعم از سرزده یا غیرسرزده، فردی یا جمعی تنها زمانی قابل انجام است که بازرسان روادید معتبر ورود به ایران را داشته باشند این نکته روشن است که در هر حال تا زمانی که ویزای رسمی از سوی وزارت امورخارجه صادر نشده، بازرسی صورت نخواهد گرفت و وقتی روادید صادر شد و بازرسان در محل قرار گرفتند، نمی‌توان از انجام کار آن‌ها ممانعت به عمل آورد.

۴ـ در خصوص بازرسی‌ از مکان‌های نظامی اعم از پادگان‌ها، زاغه‌های‌ مهمات‌، کارخانه‌های ساخت تسلیحات و مکان‌های تحقیقاتی زیر نظر ارگان‌های نظامی همان‌گونه که دستورالعمل‌های لازم صار شده، این گونه بازرسی‌ها خط قرمز تلقی می‌گردد و تیم مذاکره‌کننده اختیاری در این خصوص ندارد.

با این حال آنچه آژانس را حساس می‌کند وجود نشانه‌هایی از فعالیت‌های هسته‌ای کاذب در این مکان‌هاست که خوشبختانه تاکنون در کشور ما وجود نداشته است. زیرا امروزه و با توجه به ماهیت فعالیت‌های هسته‌ای، ابزار آشکار و نهان کافی برای کشف و برملا کردن این گونه فعالیت‌ها وجود دارد. در این خصوص باید از ورود افراد مشکوک حتی ایرانی به این گونه‌ مکان‌ها اکیداً ممانعت کرد و به خصوص توجه داشت که با یک طراحی ساده می‌توان افرادی را با لباس‌ آلوده به مکان‌های نظامی گسیل داشت که از خود در این مکان‌ها آثار مواد رادیواکتیو به جای بگذارند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


"عراقچی گفت:‌ اگر آنها نقض تعهدات کنند و ما به برنامه‌های خود برگردیم، دنیا حق را به ما خواهد داد."

آقای عراقچی، همین الان هم دنیا حق را به ما داده است؟ در تایخ علوم سیاسی کی و کجا "دنیا" حق را به مظلوم داده است؟ چه مرجعی در آن توافنامه آمده است که مسئول تشخیص "نقض تعهد" است و مرجع اعلام نهایی ناقض تعهد می باشد؟ چه تعقیباتی برای ناقض آن توافقنامه برای هر دو طرف آن و نه فقط برای یک طرف آن درنظر گرفته شده است؟ بازهم شورای حکام آژانس و شورای امنیت سازمان ملل؟ (بخوانید نهاد های بین المللی که قدرت های استعماری برای اداره کشورهای جهان سوم ایجاد کرده اند). فقط فصل هفتم و آنهم فقط برای طرف ایرانی این به قول شما "توافقنامه"؟ مگر کشور ما در جنگ با آمریکا شکست خورده یا اشغال نظامی شده است که باید برویم زیر فصل هفتم؟ توافقنامه ای را که شما از نمایندگان مجلس مخفی نگه می دارید، چگونه باید به تصویب مجلس برسد؟
مرجع تعیین «رضایتمندی آژانس» کیست؟ خود آژانس؟ یعنی تا علی العبد هم اگر آژانس باوجود متر کردن همه مملکت ایران هم به «رضایتمندی» نرسید، طرف ایرانی تعهدات خود را کامل اجرا نکرده است؟ در چنین صورتی در توافقنامه با عبارت صریح آمده است که "دنیا" باید حتما حق را به ما بدهد؟ یا بالعکس تا زمانی که ایران «رضایتمندی آژانس» را تامین نکند، ناقض امضاء خودش می باشد و برابر قطعنامه جدیدی که قرار است همراه با این "توافقنامه" نوشته و تصویب شود، ایران مشمول فصل هفتم منشور ملل متحد نیز میشود؟
چرا همه ماجرا را با وجود ساعت ها گزارش، سخنرانی و گفتگو های متعدد رسانه ای به ملت نمی گویید؟
وقتی جمهوری اسلامی خودش امضاء می دهد که هرچند بار که آژانس خواست و به هر کجا و هر زمانی که آژانس خواست "دسترسی مدیریت شده" «بدون اطلاع قبلی» (اینرا هم ظاهرا هربار فراموش می فرمایید بگویید «بدون اطلاع قبلی») داشته باشد، آنوقت جایی از سیستم های دفاعی کشور باقی می ماند که از بازرسی علنی و رسمی سرویس های جاسوسی قدرت های استعماری در امان بماند؟ شما اظهارات مقامات مسئول نظامی این مملکت را در چند روز گذشته در اینباره متوجه نشده اید؟ به نظر شما معنی "سرب داغ" و "تقاضای رسمی جاسوسی" در زبان فارسی چیست؟
وقتی که طرف یک قرارداد ، توافقنامه ، بیانیه ، یا هر لغت و اصطلاح دیگری که شما دوست دارید، علنا طرف مقابل را تهدید نظامی می کند، روا است که آنطرف تهدید شده امکان "دسترسی مدیریت شده" از مراکز نظامی خود را هم به طرف تهدید کننده بدهد؟ حالا که ایران این کار را برای آمریکا می کند، معنی این کار ایران در علوم سیاسی چیست؟ پیروزی بر آمریکا؟
"وطن امروز" تاریخ پنجم خرداد 94 در صفحه اول خود می نویسد: "... کدام عاقلی«اطلاعات نظامی محرمانه» کشورش را به امید «شکوفایی اقتصادی» و «رفع بی‌اعتمادی» با دشمنی غدار تقسیم می‌کند؟! بنا بر مستندات قوی منطقه‌ای چنین رویه‌ای با از دست رفتن امنیت و آرامش و یکپارچگی کشور برابری می‌کند! به نظر می‌رسد جهت انگیزش‌های نهانی، گروه معدودی که به‌رغم نهی شدید رهبر حکیم انقلاب و همه متخصصان نظامی، بدون هرگونه پشتوانه اجتماعی، تاکید بر اجرای چنین طرح هولناک و ضد امنیتی دارند به سمتی پیش می‌رود که قضاوت درباره آنها را در آینده‌ای نزدیک میسر می‌سازد."
Romania
سلام
آخرین جمله این متن نهایت سادگی ...بی اساس...
Germany
شما که اینقدر ساده نیستید،...
سعيد110
Iran, Islamic Republic of
اين يك راه شيطنت بود كه شما كشف كرديد، ده ها راه ديگر هم وجود خواهد داشت كه اينها از آن طريق شيطنت خود را عملياتي كنند. مهم اين است كه آنها به اهداف نامشروع و غيرقانوني خود برسند. امضاء ما به آنها يعني خود زني
اگر نتوانند يك مرحله اي به هدفشان نرسند، آنقدر مراحل را كوچك و كوچك تر كنند تا در نهايت به آن هدفي كه اساسا هيچ ربطي به انحراف ما از فعاليت هاي صلح آميز هسته اي ندارد، برسند.
مجید آقا
بسم الله الرحمن الرحیم
چند نکته
اولا یکی از موضوعاتی که از آن غفلت شده است این بوده که کشور ما تا سالیان متمادی حق ندارد تاسیسات هسته ای جدیدی احداث کند و یا هر گونه دستگاهی که مربوط به تاسیسات هسته ای می شود بسازد مثلا ما حق نداریم سانترفیوژهای جدیدی تولید کنیم و این بدان معناست که آنها حق دارند حتی از کارخانجات پیچ و مهره سازی ما هم بازدید کنند چون ممکن است در هر کارگاهی قطعاتی ساخته شود که مربوط به تاسیسات هسته ای است.
دولت عامدا با جنجال آفرینی در باره بازدیدهای مربوط به پروتکل اذهان همه را منحرف نموده تا دیگر هیچکس سئوال نکند که :
غنی سازی کشور را چه کسی نابود کرده است .
نیروگاه آب سنگین اراک را چه کسی نابود کرده است.
فردو را چه کسی نابود کرده است.
این نمایش که در دانشگاه ها شروع شده هم برای ایجاد تشنج در کشور بوده است و کاملا عمدی .
دولت حتی حاضر است کشور را بسوی ... سوق بدهد ولی از حقوق آ... و ا... دفاع کند البته این مسبوق به سابقه است و این آقایان قبلا هم ....
کاظم
انرژى هسته اى ...
به همين ارزانى ...
خدايا به کى شکايت ببريم؟
غربی های ملعون عمروعاص صفت خیلی زرنگن...
این و که خیلیا گفتن ظریف و تیم مذاکره بنفش به خرجش نرفت الانم اگه توافق و امضا کنن با شرط پروتکل الحاقی تازه بعدش کنگره آمریکا میتونه تا یکماه توافق نهایی رو لغو کنه یعنی ما توفقی کردیم پیمانی بین المللی رو امضا کردیم زیر بار مسئولیتش رفتیم ولی طرف مقابل میتونه بزنه زیرش ان شاالله تیم مذاکره ایران و روحانی بفهمن همچین اشتباهی نکنن با این وضع جنگ بهتر از این توافق جنگ در این شرایط بهتره چون دست ایران و قدرت نظامی ایران براشون رو نشده و جنگ رو بخاطر نفتم که شده زود تموم میکنن نه بخاطر ما بخاطر منافع خودشون ولی اگر الان توافق بشه اونا بازرسی بکنن یا نه توافق بشه ولی کنگره معلقش کنه اما چون ما پروتکل رو امضا کردیم بازرسان بیان بازرسی کنن دستمون به لحاظ نظامی پیششون رو میشه دیگه اونجوری با علم کافی حمله میکنن اول مراکز نظامیمون و میزنن توان دفاعیمون و میگیرن بعدم زمینی کل کشور رو اشغال میکنن درست مثل عراق
مسعود دیپلمات
پروتکل الحاقی یک قرارداد ذلت بار تحمیلی برای کشور های خاطی است ...
United States
خدا بخیر کنه