پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
 
۲
كمالوندي :

مصاحبه با دانشمندان هسته‌اي ؛ هرگز

شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۲۱:۵۵
کد مطلب: 425279
معاون حقوقی و امور بین الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: قطعا با خواست طرف مقابل مذاکرات هسته‌ای برای مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای کشورمان موافقت نمی کنیم.
به گزارش جهان، بهروز کمالوندی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار صدا و سیما درخصوص موضوع زیاده خواهی طرف مذاکرات برای مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای کشورمان و موضع سازمان انرژی اتمی در این باره گفت: آنچه مسلم است وزارت امور خارجه مسئولیت مذاکرات را برعهده دارد و ما در کنار این وزارتخانه به فهم درست مسایل فنی کمک می کنیم تا در مسیری قرار گیرد که به فعالیت ها و نشاط هسته‌ای کشور آسیبی وارد نشود.

وی افزود: صحبت با برخی افراد و بازرسی از برخی مراکز در خصوص مسایل گذشته ، خواسته هایی است که در طول مذاکرات مطرح است.

معاون حقوقی و امور بین الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت : همه تلاش مذاکره کنندگان این است که از طرف مقابل بخواهند که این موضوع را یکبار برای همیشه حل و فصل کنند و آنان بعضا مطرح کرده اند که برای این کار آماده اند اما مثلا دو جای دیگر را هم ببینند یا با دو نفر دیگر نیز مصاحبه کنند.

کمالوندی تاکید کرد: این موضوعی است که با آن موافقت نکرده ایم و قطعا هم موافقت نمی کنیم چون به نظر می رسد که به اندازه کافی چنین دسترسی هایی وجود داشته است و اگر بخواهیم این در را باز بگذاریم امروز مصاحبه با چهار نفر و فردا با شش نفر دیگر را مطرح می کنند و معلوم نیست انتهای این خواسته ها کجا باشد.

وی گفت: چون مسایل مربوط به گذشته است همیشه می توانند بگویند اتفاقی در جای دیگری افتاده و اکنون مدارکی درباره آن یافته اند درحالی که اگر راجع به حال و آینده صحبت کنیم چارچوب مشخصی دارد که هم مقبول ماست و هم عملیاتی و قابل تحقق است.

معاون سازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درخصوص ادعای آمانو در گزارش اخیر مبنی بر دریافت برخی اطلاعات از ایران در قالب جنبه های احتمالی نظامی و القای موافقت ایران با این موضوع اظهار داشت: در این باره پرسش مطرح این است که اصلا آقایان صالحی و آمانو با چه هدفی توافق گام به گام را امضا کردند؟

کمالوندی گفت: هدف از امضای این توافق این بود که موضوعی به عنوان پی ام دی نداشته باشیم نمی شود ما دو جا حساب پس دهیم یکجا در قالب همکاری با آژانس درخصوص موضوعات گذشته و یکی در قالب پی ام دی.

وی افزود: این اشکال به گزارش های مدیرکل آژانس وارد است که در مسیر گزارش درخصوص فعالیت های هسته ای صلح آمیز ما دو حساب برای این موضوع باز کرده است.

کمالوندی اضافه کرد: قرار بر این بود وقتی ما وارد همکاری های گام به گام می شویم چیزی به عنوان پی ام دی نباشد چون این توافق برای پاسخ دادن به پرسش های مربوط به گذشته بود.

وی خطاب به آمانو تصریح کرد: اگر قرار است این سوالات را یکبار دیگر در همکاری دوطرف مطرح کنیم و ما جواب دهیم ، خلاف اخلاق حرفه ای است.

کمالوندی گفت: افراد حرفه ای وقتی این گزارش ها را می بینند متوجه می شوند که خیلی ناشیانه تنظیم می شود ؛ اگر فرد حرفه ای دقیق موضوع را بررسی کند این پرسش مطرح می شود که چرا این موضوع در دو جا مطرح می شود.

وی افزود: اینها ایراداتی است که به اینگونه گزارش ها وارد است و ما در جلسات خصوصی بارها به آژانس گفته و از آنها خواسته ایم که بی طرفی و جایگاه حرفه ای آژانس را حفظ کنند که این به نفع این نهاد بین المللی و جامعه جهانی است.

معاون سازمان انرژی اتمی گفت: البته آژانس و دیگر سازمان های بین المللی پیش از آنکه حرفه ای باشند سیاسی اند و نحوه گزینش مسئولان رده بالا و سیاست گذاری این نهادها در بستر فشارهای سیاسی است که به نفع دنیا نیست.

کمالوندی همچنین با اشاره به سوء استفاده قدرت ها از پروتکل الحاقی اظهار داشت: حتی اگر پروتکل الحاقی را هم نداشته باشیم از پادمان هم می توانند سوء استفاده و تفسیری ارائه کنند که خلاف اهداف بنیانگذاران آن است.

وی گفت: اگر از بانیان تدوین پروتکل الحاقی بپرسند مشخص می شود که این سند را تدوین نکرده اند تا دیگران وارد حوزه حاکمیت کشورها و سایت های نظامی شوند بلکه این فقط برای رفع نگرانی است تا اگر جایی فعالیت های مشکوک وجود دارد بتوانند مدیریت کنند و با برنامه و کنترل نمونه برداری کنند که آیا مواد هسته‌ای وجود دارد یا نه؟

کمالوندی تاکید کرد: اما اگر این تفسیر را موسع کنند که با سوء استفاده از آن برای خود حق ورود به مراکز نظامی، مصاحبه با افراد و دسترسی به اسناد قایل شوند اینها در پروتکل الحاقی وجود ندارد و نباید اجازه چنین تفسیری را به آژانس یا هیچ کشوری داد.

معاون سازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسش دیگری درخصوص زیاده خواهی طرف مذاکره برای مصاحبه با دانشمندان هسته ای کشورمان گفت: در همه گزارش های مدیرکل درباره ما آمده است که اگر بخواهد موضوعات گذشته حل شود و صلح آمیز بودن آن را اعلام کند باید به افراد، مدارک و اماکن مدنظر دسترسی داشته باشد.

کمالوندی افزود: ما بارها گفته ایم که این حرف حتی خلاف پروتکل الحاقی است و در پروتکل نیز چنین چیزی پیش بینی نشده است.

وی گفت: در دوره ای برای همکاری با آژانس و حل این مسایل برخی دسترسی ها داده شد و همکاری کردیم مانند دسترسی به پارچین و یا اطلاعاتی درباره گذشته اما این مربوط به دوره موقتی بوده و مقرر شده است مسایل گذشته در همان دوره حل شود.

معاون سازمان انرژی اتمی افزود: اینها مسایل گذشته را باز گذاشته اند تا به افراد، اسناد و اماکن دسترسی داشته باشند درحالیکه از نظر ما پرونده این موضوعات مربوط به گذشته باید بسته شود زیرا انتهایی ندارد و به نفع دوطرف نیست.

کمالوندی گفت: جمهوری اسلامی ایران آماده است در چارچوب توافقات با ۱ + ۵ و اختیارات مجلس شورای اسلامی و طبق چارچوب های تعریف شده بین المللی همکاری داشته باشد اما نه در قالب رژیم خاص بازرسی.

وی تاکید کرد: مسئولان جمهوری اسلامی ایران به ویژه رهبر معظم انقلاب از ابتدا بارها اعلام کردند که ما زیر بار هیچ رژیم خاص بازرسی نمی رویم و به هیچ وجه در این باره معامله نخواهیم کرد بلکه قطعا ما نوعی از نظارت ها را می پذیریم که برای همه اعمال می شود.

کمالوندی اضافه کرد: البته این هم در چارچوب حقوق داخلی باید باشد به عنوان نمونه اگر مجلس شورای اسلامی پروتکل الحاقی را نپذیرد دولت نمی تواند آن را اجرا کند.

وی گفت: اکنون و پس از بیش از ۱۰ سال همکاری شفاف کشورمان با آژانس وقت آن فرارسیده است که رسیدگی ویژه به پرونده فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان را به پایان برسانند و نباید این پرونده را باز بگذارند و این به الگویی برای همکاری های ما در آینده تبدیل می شود.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *